SkyscraperCity banner
1 - 20 of 50 Posts

·
Registered
Joined
·
1,166 Posts
Discussion Starter · #1 ·
momenteel wordt de hele site van het conservatorium, de concertstudio en de vroegere gebouwen van Radio 2 omgebouwd tot een nieuw muziekcentrum genaamd TraCK*.


De concertstudio wordt momenteel volledig verbouwd (om o.a. ook de akoestiek veel te verbeteren). Op die site beginnen over een aantal maanden ook de bouw van de nieuwe concertzaal van de Kreun. Daarnaast bevat de site ook opnamestudios en repeteerlokalen. De plannen zijn van de hand Dial-architects.

De locatie

de site is gelegen vlakbij het bus- & treinstation en maakt dan ook deel uit van het 'Project Stationsbuurt’ (zie andere tread). Dit project voorziet naast het Muziekcentrum en de concertzaal van de Kreun ook de bouw van een ondergrondse parking, een nieuwe hoofdbibliotheek en een centrum voor levenslang leren.Sinds 2005 vormen de Concertstudio en het gewezen Radio 2-gebouw van de VRT het Muziekcentrum TRaCK. Van de respectievelijk 362 en 329 activiteiten die in 2005 en 2006 in de Concertstudio plaatsvonden, was het gros muzikaal getint: van klassiek over jazz tot pop, rock en cross-over. In mindere mate vonden er ook theater, voordrachten en kortfilmwedstrijden plaats. Sinds halfweg januari 2007 moeten de concert- en andere organisatoren voor een klein jaar naar de Budascoop uitwijken. Want een restyling van de Concertstudio drong zich op.

Omdat de programmering zowel klassieke als hedendaagse muziek behelst, is een variabele akoestiek noodzakelijk. Voor klassieke muziek is de huidige akoestiek in de Concertstudio te droog. De galm is te beperkt. Voor een grotere galm heeft de Concertstudio een groter volume nodig. Daarom breken de aannemers straks het bestaande valse plafond uit. Het tapijt ruimt plaats voor een voor een houten vloerbekleding. Ook de absorptiepanelen van de wanden gaan eruit. Ze worden vervangen door houten reflectiepanelen.

In functie van de jazz- en rockoptredens is een grotere absorptie noodzakelijk. Oprolbare gordijnen aan de zijwanden en mobiele absorptiepanelen op het podium zullen tijdens jazz- en popconcerten de absorptie optimaliseren. Omdat de zaal ook voor lezingen en auditoriumfuncties dienst blijft doen, zullen projectiemogelijkheden vanuit de regiekamer en een wegneembaar, oprolbaar projectiescherm voorzien zijn. De huidige muziekinstallatie is recent en van uitstekende kwaliteit. Zij blijft behouden.

In het achtertoneel zullen de installatie van een goederenlift – voor het aanleveren van materieel en instrumenten op alle verdiepingen – en het uitbreken van een trap de circulatiemogelijkheden verruimen. Er komen vier artiestenloges en nieuw sanitair met douches op de verdiepingen. Personen met een handicap krijgen toegang tot de scène en de loges. De verplaatsing van de luchtgroep van de kelder naar de technische ruimte onder het dak maakt het mogelijk om de oude asbesthoudende luchtkanalen te verwijderen. Het studiewerk voor de vernieuwing van de stookplaats is momenteel aan de gang. Verder komen er 240 nieuwe stoelen voor de grote zaal, vier nieuwe lusterelementen en verlichtingsarmaturen. Het plan voorziet ook vier jamboxen op het gelijkvloers hetgeen de talloze rockende jongeren gelukkig zal stemmen.

Voor de eerste renovatiefase van de Concertstudio, die als vleugel B tussen het Muziekconservatorium (vleugel A) en het gewezen Radio 2-gebouw van de VRT (vleugel C) het midden houdt, weerhield het stadsbestuur het ontwerp van DIAL-architects uit Olsene. Onder de algemene leiding van de directie Facility koppelde het architectenbureau aan de ruwbouw plus afwerking, de verwarming, de luchtkoeling en de elektriciteit een factuur van 1 544 000 euro.
Na de opsmuk van de Concertstudio wordt de renovatietrein gesplitst in twee delen: een eerste deel gaat voor de verdere aanpak van zowel het Muziekconservatorium als de voormalige Radio 2-vleugel die het Muziekcentrum als één geheel tastbaar moeten maken, het andere deel leidt naar nieuwe parkeerruimtes, een nieuwe bibliotheek, De Kreun (kant station) en Levenslang Leren in en rond het Conservatoriumplein. Nadat de bouw- en renovatietrein al deze sporen bereed, zal het totale ‘Project Stationsbuurt’ volledig zijn gerealiseerd.
 

·
Registered
Joined
·
1,166 Posts
Discussion Starter · #2 ·
artikel uit het nieuwsblad:

Track wordt trefpunt voor muziekliefhebbers
Muziekcentrum nieuwe stijl opent volgend najaar

KORTRIJK - Tegen september volgend jaar wordt het Muziekcentrum Track aan het Conservatoriumplein dé plaats voor wie met muziek bezig is. Opnamestudio's zijn er al. Repetitieruimte voor muziekgroepjes ook, maar er komen er bij met eigen, vaste instrumenten.


Het Muziekcentrum Track bestaat al sedert december 2005 en was een tijdlang de thuisbasis voor Balthazar, de popgroep die inmiddels doorgebroken is. Toch bleef de werking totnogtoe beperkt tot het beschikbaar stellen van ruimte voor een zeventigtal (muziek)groepjes.

Track beschikt daartoe over heel wat troeven. Het Muziekcentrum is gehuisvest in het vroegere gebouw van radio-omroep West-Vlaanderen aan het Conservatoriumplein en heeft nu al professionele opnamestudio's, leslokalen en repetitieruimte. Tegen september 2008 wordt de hal opgefrist en komen er drie repetitieruimtes bij in de kelder.

Het Muziekcentrum nieuwe stijl heeft namelijk grootse ambities en wil de ontmoetingsplaats worden voor muzikanten, muziekliefhebbers- en organisatoren in de Kortrijkse regio. 'Bovendien willen we een platform bieden voor muziekcreatie met extra aandacht voor educatie en informatie', zegt Lieselotte Deforce, de nieuwe cultuurfunctionaris die daarvoor is aangetrokken door de stad Kortrijk. 'Qua genres gaat het om veel meer dan rock of hiphop. Ook wereldmuziek, jazz, klassiek of koormuziek krijgen hier hun stek.'

'Toch gaan we niet zomaar elk groepje kunnen huisvesten in het Muziekcentrum. Veel groepjes zijn op zoek naar een plek waar ze ook hun materiaal kunnen achterlaten. In die zin zijn we beperkt. Daarom willen we ook een soort plan uitwerken om alle potentiële repetitieruimte in Kortrijk in kaart te brengen zodat we groepjes ook elders aan ruimte kunnen helpen, ook bij privé-personen. Daartoe doen we een beroep op de ervaring van de vzw Repetitieruimtes uit Gent.'

In het Muziekcentrum zelf komt er ook een volledige backline met drums, zanginstallatie, mengpaneel, micro's enzovoort. Ook wordt er een elementaire dj-set gekocht. 'Alles zal te huur zijn', zegt Lieselotte Deforce. 'Er zal ook mogelijkheid zijn om een demo op te nemen. Het moet ons ook helpen om zelf workshops op te zetten. Er komen er al zeker over singersongwriting en studiotechnieken.'

Tegen volgend najaar wordt ook de concertstudio - een zaal met 240 zitjes - volledig in het nieuw gestoken. De verbouwing is nu volop aan de gang. De concertstudio wordt zes meter hoger, wat voor een veel betere geluidskwaliteit moet zorgen. 'Sommige groepen zullen daar zeker terechtkunnen voor een optreden.'
 

·
Registered
Joined
·
6,375 Posts
Mooie zaak doch worden er veranderingen aangebracht aan het omliggende gebied ?
De parkingpleinen eromheen zijn nu ook niet direct aangename plekken om te verpozen
 

·
Registered
Joined
·
1,166 Posts
Discussion Starter · #4 ·
het parkingplein ervoor (links op het kaartje) is het conservatoriumplein (dat ontstond doordat de oude gevangenis op die plaats in de 2de WO verwoest werd. Dat plein is momenteel belangrijk als pendelaarsparking voor het nabijgelegen station, maar het is de bedoeling dat daar een nieuwe ondergrondse parking komt. Bovengronds zou dan (op een gedeelte van het plein veronderstel ik) de nieuwe hoofdbibliotheek komen. Onlangs stond in de krant dat dit gepland wordt voor de periode 2010 om af te zijn rond 2012.
 

·
Registered
Joined
·
1,166 Posts
Discussion Starter · #5 ·
artikel over de toekomstplannen van De Kreun. Weet iemand wanneer de werken aan de nieuwe concertzaal aan het muziekcentrum juist beginnen?
 

·
...
Joined
·
1,316 Posts
Ik heb hier ergens dat artikel liggen van een paar dagen geleden. Ik post het straks.
 

·
...
Joined
·
1,316 Posts
Bouw De Kreun start pas in mei

Concertclub en muziekcentrum De Kreun kan pas in mei dit jaar een nieuwe concertzaal laten bouwen op het Conservatoriumplein, tussen muziekcentrum 'TraCK' en de bushaltes.

"We starten er later mee omdat de Vlaamse overheid inzage wil in alle dossiers en dat kost veel tijd", zegt directeur Stijn Roggeman. "We wachten momenteel op offertes van verscheidene aannemers. Het mag nu echt niet lang meer duren, want we willen de concertzaal in 2009 af hebben", besluit Roggeman.

Dakterras

De concertzaal, waar een kostprijs van 1,78 miljoen euro mee gemoeid is, zal een capaciteit van 600 personen omvatten. Er wordt ook werk gemaakt van een balkon voor 200 personen en een dakterras van 360 personen. Het gebouw zal ook een een foyer, sanitair en onthaalruimtes voor artiesten omvatten. Daarnaast zijn er plannen voor een muziek- en cultuurcafe, workshoplokalen en repetitieruimtes.
 

·
Registered
Joined
·
1,166 Posts
Discussion Starter · #8 ·
^^thanks
in de eerste fase zit het café er dus nog niet bij? vreemd, want het kreuncafé is juist wel een gezellige plek (ook nu in de persijnstraat). 'k vraag mij ook af wat ze met de oude cinema waar ze nu zitten gaan doen eens ze naar de nieuwbouw verhuizen. Hopelijk wordt deze ook niet gesloopt! da's echt een gezellige zaal (al hebben ze wel veel problemen met lawaaioveralst, het ligt pal in een woonblok tussen vele appartementsgebouwen...)
 

·
Registered
Joined
·
1,166 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Heb vandaag gezien dat men al goed bezig is aan het muziekcentrum. Er staat al bijna een muur.
je bedoelt waarschijnlijk de nieuwe concertzaal van De Kreun voor het conservatorium?
(want het muziekcentrum zelf bestaat uit verschillende gebouwen (Conservatorium + de onlangs heropende Concertstudio + de voormalige studio's en kantoren van Radio 2 waar nu verschillende verenigingen zitten + de nieuwe concertzaal van de Kreun (die men nu dus aan het bouwen is)) Enkel De Kreun is dus nieuwbouw, rest is vernieuwing en verbouwing van het bestaande.
 

·
Registered
Joined
·
1,166 Posts
Discussion Starter · #12 ·
officiële eerstesteenlegging van de nieuwe concertzaal van De Kreun:

"Eerste Steen"-legging

22/10/2008
Ondanks het feit dat de werken reeds goed gevorderd zijn - alle gondwerken zijn gedaan, er staat al één grote massieve wand en de rest van het mestelwerk vlot aardig - is er op vrijdag 24 oktober om 20u de officiële ´eerste steen´-legging van de nieuwe concertzaal op het concervatoriumplein. Vlaams Minister van Cultuur Anciaux, Burgemeester De Clerck, Gedeputeerde Vangheluwe en Kreun-voorzitter Henk Vandenbroucke zorgen voor de nodige speeches, de Kortrijkse band Salvador voor de muziek en het Kreun-personeel voor een kleine rondleiding op de werf voor geïnteresseerden


beetje mottige foto, I know, maar is voorlopig enige die ik vond...
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
gemiste kans

de nieuwe concertzaal van De Kreun:

los van het feit dat de nieuwe kreun een geslaagd project kan worden, vind ik het jammer dat deze site niet als één geheel opgenomen werd in de wedstrijdvraag voor de stationsomgeving. er werd aan internationale, gerenommeerde architecten gevraagd om een voorstel (bibLLLiotheek) in te dienen, maar die nieuwe kreun en het oude conservatorium hypothekeren de hele site. welk een fantastische locatie zou er niet zijn als het conservatorium kon afgebroken worden en het hele 'bouw'blok een nieuwe bestemming kon krijgen. de bestaande zichtas van grote markt naar conservatorium zou een gans andere betekenis krijgen...
 

·
Registered
Joined
·
1,166 Posts
Discussion Starter · #18 ·
welkom op het forum trouwens!

je hebt idd een punt. trouwens, in de plannen van Maxwan was de nieuwe concertzaal wel opgenomen. er spelen natuurlijk ook heel verschillende factoren en partijen (De Kreun wou wellicht niet langer wachten voor de nieuwe concertzaal tot dat nieuwe masterplan stationsomgeving en Bibllliotheek klaar is e.d.).
ik vind het ook een vreemde plaats eigenlijk waar de kreun komt. zo tussen conservatorium en de gebouwen aan de overzijde. weg met dat stukje groen. zowiezo vind ik eigenlijk dat het conservatorium destijds erg vreemd is ingepland. houdt inderdaad aan geen kanten rekening met de as vanuit de grote markt (wat idd iets machtigs zou kunnen opleveren) en bovendien liet het de vlakte daarachter (waar 't gevang stond tot in de jaren veertig) gewoon als leegte (later 'conservatoriumplein') achter...

ben eigenlijk benieuwd voor dat uiteindelijke masterplan stationsomgeving en Biblliotheek
weet iemand wanneer we daar nieuws over mogen verachten? ik dacht ergens gelezen te hebben 'voorjaar 2009', maar wanneer juist...
 

·
Registered
Joined
·
1,166 Posts
Discussion Starter · #19 · (Edited)
KORTRIJK | BibLLLiotheek | On hold

vandaag werd het winnende architectuurbureau bekendgemaakt dat zal instaan voor de bouw van de nieuwe centrale hoofdbibliotheek aan het Conservatoriumplein te Kortrijk. Het wordt een BibLLLiotheek, waarbij de LLL slaat op het samengaan van de bibliotheek met een centrum voor LevensLang Leren (volwassenenonderwijs).

In 2008 startte de wedstrijdoproep en stelden zich 33 nationale en internationale ontwerpteams kandidaat. Hieruit selecteerde de jury (met als voorzitter Vlaams bouwmeester Marcel Smets) vijf bureaus die een schetsontwerp en offerte konden opmaken.

Het Amerikaans-Belgische team Rex-Bureau Bas Smets heeft deze wedstrijd nu gewonnen. Opvallend in dit ontwerp is dat de site van het conservatoriumplein zelf quasi onaangeroerd blijft en de bibliotheek verplaatst wordt naar de locatie van het het huidge muziekcentrum Track, de concertzaal van De Kreun en het Muziekconservatorium.

Aangezien dit 1 van de grotere publieke projecten wordt voor de komende jaren in Kortrijk, leek het me wel handig om hier een eigen draad over te starten.

situering:


ik zal hieronder proberen alle wedstrijdontwerpen te verzamelen
 

·
Registered
Joined
·
1,166 Posts
Discussion Starter · #20 · (Edited)
1. het winnende ontwerp van het New-Yorkse bureau REX

meer info: http://www.rex-ny.com/work/kortrijk-lllibrary


zicht Casinoplein

zicht Tolstraat

//A. inplanting
zoals reeds vermeld is het opmerkelijke aspect van dit ontwerp dat het nieuwe gebouw zich volledig ent op het bestaande conservatorium (het eigenlijk volledig verbergt??) en het conservatoriumplein openlaat
(het euroteken slaat op kantoren op het Conservatoriumplein zelf in plaats van een park zoals in vele andere ontwerpen (het witte gebouw met patio hierboven + zie ook nachtrender verder))//B. interne circulatie
het interne principe is vergelijkbaar met de circulatie in het MAS: een lang lineair pad dat rondom de kern wordt gesponnen:

a. lineair padb. vermenging van functies + verweving van dit pad rondomrond de bib, muziekcentrum, concertzaal de Kreun, concertstudio, conservatorium en LLL:
binnenin wordt dit:


//C. interieur
 
1 - 20 of 50 Posts
Top