SkyscraperCity banner

1 - 20 of 501 Posts

·
SkyTeam member
Joined
·
9,925 Posts
Discussion Starter #1
U oblasti obrazovanja i nauke, grad Kragujevac zauzima primarno i vodece mesto u regionu centralne i zapadne Srbije. Na teritoriji grada Kragujevca postoje 22 osnovne skole i 8 srednjih:

• Прва крагујевачка гимназија,
• Друга крагујевачка гимназија,
• Економска школа,
• Медицинска школа "Сестре Нинковић" са домом ученика,
• Прва техничка школа,
• Друга техничка школа,
• Политехничка школа,
• Трговинско - угоститељска школа “Тоза Драговић“ са домом ученика

Na prvi pogled mali broj, medjutim u odnosu na gradove slicne velicine u Srbiji i okruzenju, kragujevacke srednje skole su velike, imaju veliki broj ucenika, odeljenja i obrazovnih profila. Tome u prilog ide i cinjenica da najveca srednja skola na Balkanu iz oblasti tehnickih nauka je upravo Politehnicka skola.

Poslednje veliko ulaganje u srednjeskolsko obrazovanje je izgradnja, ili bolje receno zavrsetak Druge kragujevacke gimnazije, jedne od najvecih gimnazijskih zgrada u Srbiji. O tome u kasnijim postovima.

U Kragujevcu je srediste jednog od 5 drzavnih univerziteta. Kragujevacki univerzitet se sastoji od fakulteta cija su sedista u Kragujevcu, Kraljevu, Cacku, Uzicu, Jagodini i Vrnjackoj Banji sa fokusom ipak, na grad Kragujevac.

Temelj visokoskolskog obrazovanja je udaren jos u XIX veku osnivanjem Liceja, iz kojeg je kasnije razvijen Beogradski univerzitet. Takodje, kragujevacka Prva gimnazija je najstarija gimnazija (da se ogradim - osnovana u Srbiji).
Sto se tice XX veka, i uopste osnivanja i razvoja univerziteta on je svakako povezan sa Masinskim fakultetom, koji oslonjen na privredu grada predstavlja verovatno srce i dusu univerziteta. Detaljno o institucijama, o tom potom.

S obzirom da je dom i sediste jednog velikog univerziteta, logicno je da je u Kragujevcu smesteno i dosta naucnih institucija, pre svega instituta, od kojih neki poznatiji gradjanima (najstariji institut iz oblasti poljoprivrede u Srbiji, institut za javno zdravlje, Zastavin institut (may you rest in peace)...) neki malo manje (institut za drumska vozila, instituti vezani za PMF).

Svakako velika paznja Kragujevca je okrenuta ka toj oblasti i ocekuje se u dogledno vreme izgradnja dva veoma vazna i velika projekta - Centra za maticne celije i Naucno-Tehnoloskog parka.
 

·
SkyTeam member
Joined
·
9,925 Posts
Discussion Starter #2
Poslednja srednja skola izgradjena od nule je II kragujevacka gimnazija. Prva gimnazija je vise okrenuta prirodnim, a II drustvenim naukama. Zavrsena je negde 95. a mozda i kasnije, ne secam se tacno. Zgrada je ogromna, i jako funkcionalna, a povrh svega odlicno opremljena. Pretprosle godine, sredstvima lokalne samouprave napravljena je sportska dvorana u njenom sastavu, koja podrzava sve stroge kriterijume za profesionalni sport, te se u njoj takmice i profesionalni klubovi.[IMGhttp://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/21799687.jpg[/IMG]

Dvorana zavrsena pretprosle godine, ima kapacitet od 1000 mesta u gledalistu, a u podrumu se nalazi streljana. 

·
SkyTeam member
Joined
·
9,925 Posts
Discussion Starter #3
I kragujevacka gimnazija. O njoj ne treba previse trositi reci, jer bi se moglo pricati danima o njoj. Najstarija skola u Srbiji (molim bez spama zbog toga), najstarija skola u gradu, iskolovala je puno poznatih politicara, sportista, umetnika... Nalazi se u centru u okviru Milosevog venca, na Djackom trgu. I ona je dozivela promene u poslednje vreme - tavanski prostor je preuredjen u novi sprat, i ona poseduje sportsku dvoranu sa gledalistem, jednostavno nema se sta vise reci. Renovirana je pre ne znam tacno koliko godina, a u medjuvremenu proglasena za skolu od nacionalnog znacaja. 

·
SkyTeam member
Joined
·
9,925 Posts
Discussion Starter #4
Politehnicka skola. Godinama poznata kao VIS ili kao Tehnicka skola za masinstvo i saobracaj. Kao sto je u uvodu receno najveca tehnicka srednja skola na Balkanu. Ujedno najveca i najstarija srednja tehnicka skola u Srbiji. U principu primarni cilj skole je edukovanje kadra za rad u industriji, konkretno Zastavi. Sto se njene zgrade tice, renovirana je, opet ne znam kada tacno, ali u zadnjih 10 godina. Zgrada skole je jako lepa i ogromna. I politehnicka skola ima dvoranu sa nekih 1000 mesta.

 

·
SkyTeam member
Joined
·
9,925 Posts
Discussion Starter #5
Prva tehnicka, Ekonomska i Medicinska skola se nalaze jedna do druge u ulici Radoja Domanovica. Prva tehnicka skola je bazirana na kadar iz elektrotehnicke, gradjevinske i hemijsko-prehrambene struke. Medicinska skola ima i dom ucenika. Turisticko-ugostiteljska skola se nalazi pored doma za ucenike srednjih skola u ulici Save KOvacevica. Postoje takodje i osnovna i srednja muzicka skola u ulici Kneza Milosa. Druga tehnicka skola se nalazi u neposrednoj blizini Politehnicke, preko Lepenice.


Kasnije o Univerzitetu i zgradama instituta.
 

·
Moderator
Joined
·
16,537 Posts
Dobar posao za sada. :eek:kay: Mozda je odabir fotografija mogao da bude za nijansu bolji.

Kada zavrsis sa uvodnim delom, postavicu neke projekte i PDR-ove.
 

·
Moderator
Joined
·
16,537 Posts
Миодраг Стојковић: За матичне ћелије 10 милиона евра
Друштво | 5. децембар 2011. | 19:43

КРАГУЈЕВАЦ – Први центар за матичне ћелије у региону у Институту у Крагујевцу, којим ће руководити професор хумане генетике др Миодраг Стојковић, почеће да се гради у марту 2012. године, на уласку у Крагујевац са ауто-пута Београд-Ниш. У будући Научно-технолошки центар са банком матичних ћелија, најављено је улагање 10 милиона евра Европске инвестиционе банке.

Центар за матичне ћелије требало би да буде завршен за годину дана, а будуће генерације наставиће са развојем ћелијске терапије, каже за „Правду“ др Миодраг Стојковић.

Када очекујете почетак рада Института у Крагујевцу?

- Најављена је изградња почетком идуће године, тачније од марта. Када ће Институт бити изграђен, то бих и ја волео да знам. Надам се што пре, јер много губимо ако одлажемо.

Који ће бити научни приоритети Института у Крагујевцу?

- То треба да буде банка која ће чувати више типова матичних ћелија. Лабораторије Института у Крагујевцу испитиваће потенцијал матичних ћелија, како би се што пре примениле и стигле до пацијената. Осим медицинске примене матичних ћелија, Институт ће се бавити и обучавањем младих кадрова, као и едукацијом лекара, биолога, студената и свих осталих заинтересованих за ову тему.

Опширније у штампаном издању
www.pravda.rs
 

·
Moderator
Joined
·
16,537 Posts
15. 12. 2011.| 09:29
Sve o matičnim ćelijama - Novi sajt banke "Cryo-Save Srbija""Cryo-Save Srbija" je svim zainteresovanim roditeljima, onima koji planiraju da porodicu osnuju, kao i onima koji bi samo želeli da se informišu o matičnim ćelijama, omogućili novi, lepši i jednostavniji način da se informišu. Naime, kompanija je pokrenula novi vodič kroz matične ćelije na www.maticne-celije.rs, saopšteno je iz "Cryo-Save Srbija".

- Uvidevši odsutnost jednog kvalitetnog, vizuelno atraktivnog, a nadasve korisnog sajta na srpskom jeziku, koji bi pružio osnovne informacije i objasnio neke od osnovnih principa o matičnim ćelijama i njihovoj krioprezervaciji, odlučili smo se na ovaj korak. Zelja nam je da proširimo informisanost o matičnim ćelijama, njihovim mogućnostima i budućim perspektivama - navedeno je u saopštenju.

Takođe, ovaj sajt omogućiće svim zainteresovanima da saznaju nešto novo, kao i da budu konstantno upućeni u najnovija istraživanja i otkrića na polju regenerativne medicine i istraživanja matičnih ćelija.

Ove vesti, najnovija otkrica i napretke u istrazivanju svi zainteresovani ce moci da prate kako na sajtu www.maticne-celije.rs, tako i na "Facebook" profilu www.facebook.com/maticnecelije.
Ekapija
 

·
Registered
Joined
·
119,791 Posts
Accordi di collaborazione tra l'Università serba di Kragujevac e il Poliba

Bari - L’Università di Kragujevac, con le sue 11 facoltà, è una delle più importanti università della Serbia, ancor più antica della pur importante Università di Belgrado, città capitale, da cui dista 150 km.

L’università di Kragujevac è un moderno centro didattico e di ricerca che abbraccia quasi tutte le principali aree di insegnamento e di indagine scientifica. La città a cui appartiene, collocata nel cuore della Repubblica balcanica, con oltre 200 mila abitanti, è un polo strategico industriale della Serbia. E’ qui che è nata la casa automobilistica “Zastava”, ed è qui che FIAT e lo Stato serbo hanno concentrato massicci investimenti che porteranno dal prossimo 2012 alla produzione di nuovi modelli auto della marca torinese.

L’università di Kragujevac, vanta, tra le altre, una moderna e capace facoltà di Ingegneria che ben si coniuga con le capacità scientifiche e didattiche del Politecnico di Bari.

Tali condizioni, favorite dalla necessità e possibilità di sviluppo di nuove relazioni con l’area dirimpettaia balcanica, ha portato le due università ha voler formalizzare accordi di collaborazione (alcuni già avviati), nei settori della ricerca scientifica, della didattica e dell’interscambio di docenti e studenti, nonché di partecipazione a progetti comuni.

L’atto ufficiale tra l’Università di Kragujevac e il Politecnico di Bari verrà sottoscritto dal Rettore dell’ateneo serbo, prof. Slobodan Arsenijevic e dal suo omologo italiano, prof. Nicola Costantino, in un apposito evento ufficiale, nel corso della quale verranno illustrati i contenuti strategici e le relative forme di collaborazione.
http://go-bari.it/universita-e-scuola/dagli-altri-atenei/5348-accordi-di-collaborazione-tra-luniversita-serba-di-kragujevac-e-il-poliba.html
 

·
Registered
Joined
·
1,844 Posts
...è una delle più importanti università della Serbia...
Пази да није. :lol:

Не знам да ли је раније било говора о томе на форуму, али мислим да би требало саградити једну зграду (блок идеално) за смештај професора, научника, истраживача... То би био прави погодак за Универзитет. ;)
 

·
Registered
Joined
·
2,054 Posts
Ta profesorska zgrada je predvidjena u Susici.Bilo je reci da izgradnja krene 2012 godine ali posto bi se gradila zajedno sa drzavom veliko je pitanje da li ce to krenuti tako brzo.
 

·
Moderator
Joined
·
16,537 Posts
Не знам да ли је раније било говора о томе на форуму, али мислим да би требало саградити једну зграду (блок идеално) за смештај професора, научника, истраживача... То би био прави погодак за Универзитет. ;)
http://www.piu.rs/projects.php?id=18

Uglavnom, vec su cini mi se dvaput odlagali pocetak izgradnje.
 

·
Moderator
Joined
·
16,537 Posts

·
Moderator
Joined
·
16,537 Posts
Centar za matične ćelije na novoj lokaciji
21. decembar 2011. | Kategorija: Događaji, Kragujevac, Vesti |

oš nije ni započela gradnja, a budući Centar za matične ćelije u Kragujevcu već je dva puta seljen. Naime, najpre se odustalo od plana da bude građen kod Medicinskog fakulteta, pa je određeno da Centar, kojim će rukovoditi čuveni genetičar dr Miodrag Stojković, bude podignut na lokaciji „Servis 2“, kod budućeg Tehnološkog parka.

Međutim, prema poslednjim informacijama, Centar za matične ćelije ipak će biti građen preko puta Pravnog fakulteta, na površini od oko 11.500 kvadratnih metara.
www.kragujevac.co.rs
 

·
Registered
Joined
·
1,152 Posts
Недефинисан је тренутно и велики простор обрастао жбуњем између круга Клиничког центра и Грудног одељења, али у Дирекцији за урбанизам уверавају да се на планирању тог комлекса ради. У току је израда плана парцелације на овој локацији, у оквиру којег ће се одредити парцеле за изградњу нове зграде Хитне помоћи и зграде Центра за матичне ћелије, чију ће градњу финансирати држава. На том простору има места и за изградњу новог објекта Медицинског факултета, уколико се град и држава определе да треба подизати нову зграду уместо проширења постојеће.
http://www.kragujevacke.rs/
 

·
Registered
markoizvoz at gmail com
Joined
·
432 Posts
Legat Koke Jankovića kragujevačkom Univerzitetu
Objavljeno: Četvrtak, 19. januar 2012. 15:11 | Komentara: 0

Osnivanje legata profesora Nikole-Koke Jankovića i rad kragujevačkog Centra za naučnoistraživački rad Srpske akademije nauka i umetnosti i Univerziteta, bili su glavna tema razgovora prilikom posete Nikole Hajdina, predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Kragujevcu i njegovog razgovora sa prof. dr Slobodanom Arsenijevićem, rektorom Univerziteta u Kragujevcu i Veroljubom Stevanovićem, gradonačelnikom grada Kragujevca.

Kako je tom prilikom rečeno, u narednom periodu očekuje se potpisivanje Ugovora o legatu – poklonu profesora Jankovića koji podrazumeva zaveštanje njegovih skulptura Univerzitetu i Gradu. Time bi njegova dela bila stavljena na raspolaganje Univerzitetu i Gradu, a za potrebe legata bila bi neophodna izgradnja objekta u kojem će biti izložena stalna postavka ovih vajarskih dela. Pored galerijsko-muzejskog prostora ovog zdanja predviđene su i kancelarije za potrebe odeljenja SANU u Kragujevcu.

- Za Srpsku akademiju nauka i umetnosti velika je čast što njen tako ugledan član poput Nikole Koke Jankovića dobija ovakvu počast u svom rodnom gradu. SANU i Univerzitet imaju veliku ambiciju da ovaj prostor pretvore u ogranak Akademije. Ovo što Univerzitet u Kragujevcu radi su ozbiljni počeci širenja nauke na teritoriji Srbije – zaključio je akademik Hajdin.

Prema rečima gradonačelnika Stevanovića, grad Kragujevac se obavezuje da će sve pripreme i sama gradnja legata biti uskoro završene:

- Velika je čast za Kragujevac da može da ovekoveči legatom svog sugrađanina i akademika koji je mnogo dao ovoj zemlji i gradu Kragujevcu. Ovo je poruka i za mlade generacije koje dolaze da ono veliko što imamo treba da čuvamo, negujemo i ovekovečimo.“


Autor / izvor: Šumadijapress
 
1 - 20 of 501 Posts
Top