SkyscraperCity banner

1 - 20 of 409 Posts

·
██████ 100% Kr
Joined
·
4,357 Posts
Discussion Starter #1
Podforum Arhitektura i urbanizam ima bas svetlih primera - Skoplje 2014., Seca platana na Bulevaru, zapusteno, zanemareno, degradirano... :(. U prevodu, jedino sto je dobro u ovom podforumu nije u nasoj zemlji tj. regionu.

Sada dobijamo jos jedan thread i jos jedan sjajan primer. Evo vesti:
Kragujevac dobija pravoslavni krst
23. februar 2010. | 14:13 | Izvor: Tanjug
Kragujevac -- U Kragujevcu će uskoro početi izgradnja pravoslavnog krsta visokog 17,3 metara i raspona deset metara.

Odlukom članova gradskog Veća, poslovi oko izbora izvođača, pribavljanja dozovole za lokaciju i građevinske dozvole, kao i ugovaranje radova i pribavljanje upotrebne dozvole, povereni su Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca. Pravoslavni krst će se graditi na kružnom toku kod raskrsnice Petrovac, odnosno na ulazu u Kragujevac iz pravca autoputa Beograd-Niš.

"Lokacija je primerena grandioznom spomen-obeležju, simbolu pravoslavlja koji će ujedno biti zaštitni znak grada", ocenila je na sednici gradskog veća pomoćnica gradonačelnika Slavica Đorđević.

Podsetimo, nedavno je najavljeno da će u Nišu do 2013. godine, kad se obeležava 1700 godina od Milanskog edikta, biti izgrađen najveći krst na Balkanu, visok 80 metara, za za čiju izgradnju će biti potrebno oko million i po evra.
B92

Pre svega, reci cu u svoje ime, da sam pravoslavni hriscanin, Srbin i vernik. Mozda i nije bilo potrebe da ovo napisem, ali time sam rekao da se ne stidim svog identiteta, a takve optuzbe se cesto cuju kada se pristalice izgradnje krsta obracaju nama, "bogohulnicima i zlonamernim" Kragujevcanima.

Pravi vernici znaju da se vera ne meri visinom krsta, kvadraturom hrama itd. i da se krst nosi u srcu. Cemu razmetanje hriscanstvom?

Zasto sam protiv krsta:

- Kazu da grade krst koji ce postati novi simbol Kragujevca. Jedan krst je vec simbol naseg grada - nalazi se na trgu Kod Krsta. Postoji jos jedan, na trgu Mala Vaga. Ovaj drugi i nije bio potreban, a kamo li treci.

- Zasto kopiramo druge gradove? Krst je jedan od simbola Mostara, u Skoplju se nalazi veliki krst, a i Niš planira izgradnju krsta od 80m. Kragujevcu su potrebne sveže ideje, a ne sazvakani projekti.

- U Kragujevcu se nalazi veliki broj crkava. Mnoge od njih su zapocete i ne zna se kada ce i da li ce biti zavrsene. Zasto se novac namenjen za krst ne ulozi u njihovu izgradnju. Od crkve gradjani imaju vise koristi.

- Mesto namenjeno za izgradnju krsta je veoma diskutabilno. Planiran je na kružnom toku na ulazu u Kragujevac. Kako se slaze ogroman betonski krst i moderna industrijska zona? Ne bas dobro, slozicete se... Takodje, ovaj grad ne planira da stagnira, vec da konstantno napreduje. Jednog dana bi na tom mestu mogla biti izgradjena petlja.

- 'Ajde da kazem i da je krst i lokacija u redu. Ali sta se dogodilo sa estetikom? Da li je stvarno umrla u Srbiji? Pa pogledajte predlog krsta:

Kao sto sam vec negde naveo, smejem se, a plakao bih.
Krst - lizalica od vanile i jagode?

Napravio sam grupu na facebooku - Kragujevac ≠ Krstojevac, pa ako zelite, uclanite se.

________________________________________________________________

Gradonacelnik Veroljub Verko Stevanovic je veliki entuzijasta i ambiciozan covek. Mnogi osporavaju njegov rad, ali ko je bio u KGu pre 10 godina i ko dodje danas, videce da je dosao u potpuno drugi grad... vedriji, poletniji... grad u kome se osecaju promene i pulsira zivot. Naravno, uvek moze bolje, ali treba od necega poceti.
Gradonacelnika karakterisu sve gore nabrojane osobine, ali i tvrdoglavost, ocigledno. Zeli da izgradi ovaj krst po svaku cenu, (ovo je vec drugi pokusaj izgradnje, prvi je bio pre cirka 2 godine) iako vidi da je javnost KGa protiv. Anketa na sajtu sumadijapress.com, pokazuje sledece:

Da li podržavate podizanje pravoslavnog krsta visine 17,3 metra, na okretnici prilikom ulaska u Kragujevac, iz pravca Batočine?

Rezultat (ukupno glasova: 874)

DA - 18.2% (159)
NE - 79.3% (693)
Nemam stav - 2.5% (22)
874 ljudi, nije mali uzorak. Plus, grupe na facebooku itd.

NAPOMENA


Ne zelim da se ovaj thread pretvori u pljuvanje rezultata gradske vlasti na drugim poljima. Ima gomila threadova gde mozete reci svoje misljenje o tome (ova napomena je za Kragujevcane). Ovde bih voleo da se baziramo na krst, njegovu arhitekturu, lokaciju, simboliku itd.

:cheers:
 

·
Banned
Joined
·
1,616 Posts
Potpuno se slazem sa tobom, kritikovao sam i projekat izgrednje krsta u Nisu, jednostavno mislim da predimenzionirana verska obelezja pripadaju nekim proslim vremenima a ne 21-om veku. Mislim da Kgu ne treba ovakav landmark i ne vidim ni jedan dobar razlog da se napravi, a vidim da nisam jedini koji misli tako. Skroz mi je jasno sto si toliko odlepio zbog ovoga.
 

·
Moderator
Joined
·
16,537 Posts
Lokacijska dozvola za krst pod sumnjomGradska uprava za prostorno planiranje, izgradnju i zaštitu životne sredine izdala je 23. februara na zahtev Preduzeća za izgradnju grada rešenje o lokacijskoj dozvoli za izgradnju krsta na kružnom toku raskrsnice Petrovac. Uvidom u kopiju ovog rešenja koje je portal „Šumadijapress“ dobio od načelnice pomenute uprave Bojane Divac, saznajemo da će osnova postamenta biti pravougaonog oblika, dimenzija 5,5 sa 4,5 metra u zemlji, 4,55 sa 3,55 metra nad zemljom i „ostalog dela 2,00 x 1,00 m“. U dokumentu stoji i da će raspon krsta biti 11 metara, visina 18, dok će spomenik biti ukopan u zemlju 3,4 metra. U uslovima za uređenje parcele navodi se da „konstrukciju objekta čini kombinovani sistem građenja, to jest, armirano betonski skelet od armirano betonskih stubova i armirano betonskih platana“.

Međutim, izdato rešenje nije u skladu sa Pravilnikom o sadržini lokacijske dozvole, jer ne poseduje sve potrebne elemente, ali ni sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Naime, izdati dokument se poziva na pravo korišćenja katastarske parcele 10857 – naselje Institut, iako „Šumadijapress“ u Službi za katastar saznaje da sam put sa Petrovačkom petljom nije uknjižen, što znači da nije ni formirana katastarska parcela na kojoj je petlja izgrađena. Osim toga, lokacijska dozvola mora da sadrži dokaz o pravu svojine, ali umesto toga u njoj se navodi da je potrebno sprovesti konverziju prava korišnjenja u pravo svojine, a u korist grada, pri podnošenju zahteva za dobijanje građevinske dozvole.

U izdatom rešenju nije navedena ni površina parcele, namena objekta, uslovi priključenja na saobraćajnu, komunalnu i drugu infrastrukturu, kao ni naziv planskog dokumenta na osnovu koga se dozvola izdaje.

Inače, pri izdavanju lokacijske dozvole za svakog investitora, bio on fizičko ili pravno lice, striktno se vodi računa da budu ispunjeni svi elementi predviđeni zakonom i Pravilnikom o sadržini lokacijske dozvole, što očigledno za Grad kao investitora ne važi. Nadalje, na osnovu uredne lokacijske dozvole raspisuje se tender za izradu glavnog projekta, međutim, u prilogu koji je prošle nedelje emitovan na televiziji B92 mogli smo da vidimo da glavni projekat već postoji. Očigledno je glavni projekat bio naručen ranije, budući da na njemu stoji datum „februar 2010.“.

1.Da se radilo brzo i efikasno svedoče i sledeći detalji iz obrazloženja lokacijske dozvole: JP Preduzeće za izgradnju grada podnelo je zahtev za izdavanje lokacijske dozvole 22. februara, dakle istog dana kada je zasedalo Gradsko veće i donelo odluku o izgradnji krsta. Zanimljivo je da je sednica Gradskog veća završena oko 15 časova, pa se postavlja pitanje kako je uopšte ovo preduzeće moglo istog dana da podnese zahtev Odeljenju za prostorno planiranje. Osim toga, u obrazloženju stoji i da je Preduzeće za izgradnju grada priložilo, 22. februara, list nepokretnosti koji je izdat sutradan, 23. februara! Odeljenju za prostorno planiranje bio je potreban samo jedan dan da izda lokacijsku dozvolu, ali je zato načelnici Uprave bilo potrebno nedelju dana da odgovori na naš zahtev i prosledi nam kopiju navedene dozvole!

Iz izdate lokacijske dozvole vidi se da grad Kragujevac nema ni saglasnost JP „Putevi Srbije“, koji upravlja ovim putem, a „Šumadijapress“ se zvanično obratio i nadležnim ministarstvima. Od Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, koje bi, inače, trebalo da izda lokacijsku dozvolu za izgradnju ovog objekta budući da će biti lociran na sred državnog puta prvog reda, još uvek nismo dobili odgovor na pitanje da li im se iko obratio sa zahtevom za taj dokument, kao ni da li će izvršiti inspekcijski nadzor nad celokupnim postupkom pribavljanja lokacijske dozvole za postavljanje objekta. S druge strane, Ministarstvo infrastrukture, koje vrši nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnim putevima i podzakonskih akata kojima se uređuje izgradnja i rekonstrukcija, kao i bezbednost saobraćaja, potvrdilo nam je da im se niko iz lokalne samouprave do sada nije obraćao ovim povodom, ali i da će, ukoliko se odluka Gradskog veća sprovede u delo bez propisanih odobrenja, postupiti u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.


Država Srbija i nadležno Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja odredilo je 11. mart za legalizaciju nekretnina, ali procedura i zakoni po svoj prilici važe jedino za privatna lica.
Skupština grada Kragujevca daje primer građanima kako se legalna procedura i zakoni poštuju sa nivoa vlasti!www.sumadijapress.co.rs
 

·
Registered
Joined
·
1,165 Posts
Ako se tamo gradi, onda moze.Ali ako pocu da grade na tom kruznom toku Rakalj onda ce da ustane kuka i motika :D
 

·
zloderator
Joined
·
2,893 Posts
a gde je crveni krst?
 

·
██████ 100% Kr
Joined
·
4,357 Posts
Discussion Starter #11
Cena krsta – 4,5 miliona
Objavljeno: Četvrtak, 11. mart 2010. 15:52


Foto: S. Radovanović

Kragujevačko Preduzeće za izgradnju grada raspisalo je javnu nabavku po restriktivnom postupku, koji predviđa kraće rokove, za izvođenje radova na izgradnji pravoslavnog krsta na kružnom toku raskrsnice Petrovac, a pristigle ponude biće otvorene 15. marta. Iako se tokom protekle nedelje od gradonačelnika Veroljuba Stevanovića lično moglo čuti da će ova „investicija“ Kragujevac koštati 11 miliona dinara, to jest, 110 hiljada evra, kao i da će izgradnju finansirati donatori, procenjena vrednost radova je bez uračunatog poreza na dodatu vrednost 4,5 miliona dinara, a, prema rečima direktora Veljka Merdžana, sredstva su predviđena Odlukom o budžetu grada za 2010. godinu.

- Ovaj iznos obuhvata sve radove, to jest, izgradnju krsta sa vajarskim radovima. To je procenjena projektantska vrednost, a javna nabavka će pokazati kolika će to tačno biti. Vajar (Zoran Ilić, prim. aut.) je, s obzirom na to da odlazi u penziju, deo svojih radova, od idejnog rešenja do samog izvođenja radova, odlučio da donira gradu kao čovek koji je dugo godina radio u budžetskoj ustanovi i oseća obavezu da nešto ostane upamćeno iza njega, kao poklon gradu - kaže Merdžan.

Prema njegovim rečima, Preduzeće za izgradnju grada obratilo se „Putevima Srbije“ sa zahtevom da izda saglasnost za izgradnju krsta na odabranom mestu, što je i uslov za izdavanje građevinske dozvole. Merdžan, pak, nije želeo da komentariše kako je projekat završen u februaru kada je lokacijska dozvola kojom se definišu uslovi za njegovu izradu izdata 23. februara, jer, kako tvrdi, Preduzeće za izgradnju grada sprovodi samo postupak javne nabavke i dobijanja potrebnih dozvola.

- Ne ulazim u to, dobili smo zadatak od Gradskog veća i vrlo su mi ograničene kompetencije da proveravam te stvari. Nismo naručioci projekta, niti je to u programu naših radova. Grad kao osnivač za svoje javne nabavke može da koristi referenc listu našeg preduzeća pri izboru izvođača i, pošto imamo licencirane inženjere i arhitekte, pretpostavljam da će nam biti poveren nadzor nad radovima - kaže direktor Preduzeća za izgradnju grada.
Vajar Zoran Ilic odlazi u penziju! :banana::banana::banana:
A gosn. Zoran ne mora da se brine. Ostace on upamcen i bez donacija gradu. Pamticemo ga po tome sto je osakatio grad na nekoliko lokacija. Sta ces vise od toga... Mada, ne krivim njega, on je umetnik. Za njega je lepo ono sto on napravi. Da nije, ne bi pravio. Krivim ja druge za ovo ruglo i ovaj blam koji ce nam se, kako stvari stoje, vrlo brzo desiti. :eek:hno::eek:hno::eek:hno:
 

·
Kraljica komunistička
Joined
·
13,027 Posts
Krst u Kragujevcu - 25.02.2010.

Udruženje "Ateisti Srbije" najoštrije osuđuje odluku gradskih vlasti Kragujevca da se na ulazu u Kragujevac izgradi pravoslavni krst visok 17,3 metara i raspona 10 metara i to od novca poreskih obveznika. Smatramo da je ova odluka neustavna s obzirom na ustavno određenje Srbije kao svetovne države, a u najmanju ruku je neukusno da se pravoslavne "svetinje" podižu novcem koji nije dobrovoljno dat za tu svrhu i koji ne pripada samo pravoslavcima već svim građanima Kragujevca, među kojima su i građani drugih veroispovesti, kao i ateisti. Kragujevac se na ovaj način pridružio gradu Nišu, koji planira da podigne još veći krst, visine 80 metara i vrednosti oko 1,5 miliona evra. Izgleda da je u Srbiji definitivno počelo takmičenje u tome ko će da napravi najveći krst. Sve drugo je u Srbiji izgrađeno, samo nam džinovski krstovi nedostaju.

Podsećamo kragujevačke političare da su im vlast i pristup gradskoj kasi povereni da bi rešavali realne, životne probleme svih građana Kragujevca - kako bi gradili puteve, bolnice, obdaništa, igrališta za decu i slično. Za verska zdanja i verske probleme pravoslavaca tu je Srpska pravoslavna crkva, još jedna im nije potrebna.

http://ateisti.com/

@vlado tek skontah o cemu se radi i ko je kawasaki :)
Inace upoznah jednog od osnivaca ovih ateista,fini ljudi,rekose mi za ovu objavu pa eto da imate jos neku podrsku.
 

·
zloderator
Joined
·
2,893 Posts
ukoliko stvrano planiraju da ga naprave od novca poreskih obveznika onda je to udruženje u pravu.. baš me zanima da li crkva planira da uloži novac (trebalo bi i jedini to da urade),ali čisto sumnjam jer je crkvi poslednje na umu da za bilo šta da pare
 

·
Moderator
Joined
·
16,537 Posts
“Ђурђевдански крст“

Чланови Градског већа на данашњој седници, поред осталог, разматрали су и иницијативу Одборничке групе Коалиције Верољуб Верко Стевановић (Г17 плус и Заједно за Крагујевац) о подизању хришћанског обележја - “Ђурђевданског крста“.

У поступку доношења те одлуке Градско веће је прибавило мишљење Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и мишљење Комисије за подизање споменика, која је предложила Градском већу да прихвати иницијативу и упути је Скупштини града на разматрање и одлучивање. Уколико одборници Скупштине града на седници која је планирана за 26. март дају “зелено светло“, Град Крагујевац ће подићи крст под називом “Ђурђевдански крст“, као хришћанско обележје првог престоног града модерне Србије. Крст ће бити изграђен у складу са канонским предањем цркве, висине 18 метара, од чега је постамент 2,7 метра и највећег распона 11 метара. На самом крсту ће се са предње стране налазити "Распеће" висине шест метара, а са друге стране “Свети Ђорђе“ пречника 2,6 метра. Крст ће бити постављен на улазу у Крагујевац из правца Баточине, у кружном току раскрснице “Петровац“. Пројектни задатак је израдило ЈП “Дирекција за урбанизам“, а послове везане за постављање крста обавиће ЈП “Предузеће за изградњу града Крагујевца“. Средства су, према речима Златка Милића секретара Градског већа, обезбеђена од донатора, а крећу се у износу од око три милиона динара.
...
www.kragujevac.rs
 
1 - 20 of 409 Posts
Top