SkyscraperCity banner

1 - 20 of 108 Posts

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Posto u zadnje vreme su vodjene razne polemike oko nekih objekata starog vremena,raznih arhitektura,Kragujevac je zasluzio da dobije zaseban thread o toj oblasti.


The architecture of Kragujevac displays a fusion of two different styles -- traditional Turkish (nowadays almost completely gone) and 19th century Vienna Secession style. Modern conceptions also appear throughout the city, firstly in the shape of post-war concrete (usually apartments designed to house those left homeless during World War II), and secondly the up-to-date glass offices reflecting the ambitious business aspects of modern architects.

Naselje Kragujevac je najverovatnije nastalo u prvoj polovini XV veka. Kragujevac se prvi put pominje u jednoj turskoj katastarskoj knjizi -tapudefteru iz 1476 godine, kao selo, trg Kragujevdža. U to vreme je bio srediste nahije. Za vreme austrijske vladavine (od 1718. do 1739.) bio je središte austrijskog distrihta. 1818. godine knez Miloš Obrenović Kragujevac proglašava prestonicom srpske države, sedištem Državnog saveta i Opštenarodnog suda. U tom periodu su položene osnove srpske državnosti, prosvete i kulture. 1833. godine osnovana je Gimnazija u Kragujevcu, a 1834. iz Beograda je preneta štamparija "Novine srbske". 1835. godine osnovan je Knjaževsko-srbski teatar, a 1838. prva viša škola, Licej i biblioteka. Razvojem vojne industrije (1851 Topolivnica), Kragujevac postaje prvi industrijski grad u Srbiji.1870. godine je u Kragujevcu otvorena prva učiteljska škola u Srbiji. Na početku I svetskog rata, Kragujevac je bio sedište vrhovne komande, koja je 1914. godine rukovodila srpskom vojskom. 1941. godine od 19. do 21. oktobra nemački fašisti su u Kragujevcu počinili jedan od najtežih masovnih zločina na tlu Jugoslavije u II svetskom ratu. Streljano je preko 7 000 gradjana, medju kojima 300 učenika i preko 40 prosvetnih radnika.

 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #2
Ko je i kada projektovao i gradio Prvu gimnaziju

SAZNANJE KO JE ARHITEKTA GIMNAZIJE :

Piše: Veroljub Trifunović, arhitekta

Navršilo se sto dvadeset godina od izgradnje jednog od simbola Kragujevca – zgrade Velike gimnazije.

Osnivanje, u prestonom Kragujevcu, Gimnazije 1833. i Liceja 1838. godine je ugaoni kamen utemeljenja obrazovanja u kneževini Srbiji. Kragujevačka gimnazija je preko pola veka radila u nenamenskim i neuslovnim građevinama. Osamdesetih godina, u vremenu ekonomskog uspona, sagrađena je prava zgrada.

Reprezentativna srednjeevropska palata. Akademistički sigurna u svojoj eleganciji. Eklektičarski komotno projektovana. Sjajna i samouverena usred skromnog kragujevačkog okruženja.

Velika gimnazija danas spada u najbolji deo graditeljskog nasleđa Kragujevca. Kulturno je dobro od izuzetnog spomeničkog značaja uključeno u savremeni urbani život. Nezaobilazni deo gradske slike.

Zgrada Velike gimnazije je vrhunac kragujevačkog graditeljstva 19. veka.

Uloga Kragujevca u modernizaciji Srbije tokom 19. veka nije dovoljno proučena. Posebno, za razvoj graditeljstva. Osamdesetih godina je planski izvršena izgradnja novog sloja objekata Vojnotehničkog zavoda, unoseći prostorne obrasce razvijenih industrijskih zemalja, daleko iznad nivoa industrije Srbije. Istovremeno, regulacija izgradnje grada se odvija pod uticajem savremenih evropskih teorija. Velika gimnazija i crkva Uspenja presvete Bogorodice su reperi panorame Kragujevca krajem veka.

O građenju Gimnazije postoji niz podataka.
Poznat je način obezbeđenja sredstava. Početkom osamdesetih godina narod kragujevačkog okruga »uzima na sebe dužnost da o svom trošku napravi zgradu za kragujevačku gimnaziju«. Određen je prirez putem koga je sakupljena polovina novca. Drugu polovinu je dala država. Vlada je odobrila izgradnju na zemljištu više Kneževog konaka.

Poznat je izvođač. Kompanija Marka O. Markovića, značajnog graditelja u Kragujevcu i Srbiji. Cena je pogođena za 300.000 dinara. Temelj udaren 27. marta 1885. godine. Zgrada je završena i osvećena 8. oktobra 1887. Useljena 1888. godine.

Iz knjige " Građenje Kragujevca u kneževini i kraljevini Srbiji"

Poznato je da je projekat bio laskavo ocenjen. »Tako lep i izredan, da će, po mišljenju stručnjaka – inženjera – ova zgrada biti jedinstvena u Srbiji«. Ali, arhitekt–projektant se ne pominje. Nema ga ni u dva izdanja Spomenice.

U knjizi »ARHITEKTURA O KRAGUJEVCU« izrečena je procena da se najverovatnije radi o stranom projektu. Činilo se verovatnim da Kragujevac, pa ni Srbija nisu imali projektanta takvog kapaciteta. U to vreme u Kragujevcu nije bilo školovanih arhitekata. U Beogradu ih je bilo nekoliko, ali nijedan nije u literaturi označen kao autor Kragujevačke gimnazije. Stil objekta nije ukazivao ni na jednog od njih.

U publikacijama o istoriji Novog Sada pojavljuje se niz snimaka nove zgrade Srpske pravoslavne velike gimnazije. Baron Miloš Bajić, unuk kneza Miloša Obrenovića, darovao je 200.000 kruna za njenu izgradnju. Projektant je bio arhitekt Vladimir Nikolić, koji je u to vreme radio sve značajnije nacionalne objekte. Gimnazija u Novom Sadu je građena 1899. i 1900. godine. Po svojim arhitektonskim karakteristikama sasvim je slična Kragujevačkoj gimnaziji.

To je dovelo do hipoteze iznete u knjizi »URBANIZAM KRAGUJEVCA« da je autor Gimnazije u Kragujevcu upravo iz tog vojvođanskog kruga. Šta je prirodnije nego da se grad iz kneževine Srbije obrati za projekat evropski obrazovanom projektantu iz Vojvodine srpske?

Nedoumicu je izazivala činjenica da je Kragujevačka gimnazija podignuta od 1885. do 1887. godine, a Srpska pravoslavna gimnazija u Novom Sadu tek krajem veka. Objekti u srpskom duhovnom centru, Sremskim Karlovcima, podizani su u istom neorenesansnom stilu posle 1891. godine. Posle Velike gimnazije u Kragujevcu.

Novo svetlo bacaju podaci iz knjige akademika Dejana Medakovića: SRPSKA UMETNOST U 19. VEKU o arhitektu Vladimiru Nikoliću. Rođen i umro u Vojvodini (Senta 1857. – Sremski Karlovci 1922). Svršivši tehniku u Beču, 1884. prelazi u Srbiju i postaje arhitekt Ministarstva građevina. Od 1891. na poziv patrijarha karlovačkog Georgija Brankovića prelazi u Karlovce. Projektovao je i izgradio niz velikih javnih zgrada. Patrijaršijski dvor, Crkvenonarodni sabor, Stefaneum i Bogoslovski seminar u Sremskim Karlovcima. Episkopske dvorove u Novom Sadu i Budimu. Gimnaziju u Novom Sadu...

Ovo otvara mogućnost pretpostavci da je baš arhitekt Vladimir Nikolić na početku svoje karijere u beogradskom Ministarstvu građevina, 1884. i 1885. godine, projektovao zgradu Kragujevačke gimnazije. Primenjujući svoja bečka znanja o neorenesansi, koji kasnije postaje njegov prepoznatljiv stil. Mlad i talentovan, verovatno da je hrabro obradio prvu veliku temu. Projektovao neorenesansnu srednjoevropsku palatu u gradu velikom samo oko 10.000 stanovnika. U istom stilu dobio je prvu nagradu na konkursu za Patrijaršiju u Sremskim Karlovcima. To mu je omogućilo otvaranje biroa u Beču i Karlovcima. Njegov neorenesansni manir bio je po meri evropeizacije Srba. I u Vojvodini, i u Kneževini.

Kragujevačka gimnazija je, izgleda, bila na početku tog puta.

Između bečkih studija i nacionalnih javnih objekata u karlovačkom srpskom duhovnom jezgru.

Možemo konstatovati da je Velika gimnazija u Kragujevcu prvi od objekata nacionalnog značaja sagrađenih u neorenesansnom stilu. Zgrade okružnih načelstava u Kragujevcu (današnjeg Suda) i Kruševcu građene su 15 do 20 godina kasnije. Građevine neorenesansnih karakteristika u srpskoj Vojvodini došle su posle 1891. godine.

Kragujevačka gimnazija je bila prethodnica. Na čelu niza značajnih objekata srpske arhitekture podignutih u poslednjim decenijama 19. veka i godinama do Prvog svetskog rata. Velika većina ih je po obrascima neorenesansa. Bio je to uticaj profesora Politehnike u Cirihu Gotfrida Sempera koji je promovisao akademsku dogmu o apsolutnoj primeni renesansnog stila u rešavanju arhitektonskih zadataka.

Značaj projekta Kragujevačke gimnazije sagledava se i kroz poređenje sa drugim objektima u srpskom narodu namenjenih obrazovanju.

U Kneževini se može uporediti samo Velika škola u Beogradu – Kapetan Mišino zdanje. Ni kod Srba u Vojvodini u pretposlednjoj deceniji 19. veka nije bilo prosvetne zgrade uporedive sa kragujevačkom. Može se zaključiti da je Kragujevačka gimnazija bila uzor i za građenje Srpske pravoslavne gimnazije u Novom Sadu.

Nasuprot očekivanju da su evropski uticaji prvo primenjeni u Vojvodini, pa u kneževini Srbiji. Taj visok rang Kragujevačke gimnazije u srpskoj arhitekturi nije dobio odgovarajući status.

U istoriji građenja Kragujevca tokom 19. veka, sigurno – pored objekata iz prestoničkog perioda – grupa objekata iz druge polovine stoleća ima izuzetan značaj. Nekoliko dela pripada samom vrhu modernizacije Srbije. Nova crkva – emancipaciji od baroka. Industrijski objekti Vojnotehničkog zavoda – kao prethodnica evropske tehničke arhitekture. Vojne zgrade – reprezentativne u svojoj kategoriji. Železnička arhitektura...

Zgrada Velike gimnazije među tim dostignućima ima dominantno mesto. Ne samo u Kragujevcu, već u arhitekturi svih srpskih prostora krajem 19. stoleća.

Kragujevac nedovoljno ističe ovaj reper svog nasleđa. U stvaranju novog regionalnog identiteta Velika gimnazija će biti među dokaznicama kulture grada oko koga se okupljala Šumadija i veliki deo srpskog naroda.

http://www.teklareka.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2359&Itemid=9
 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #3 (Edited)
I KRAGUJEVACKA GIMNAZIJA

Хатишерифом из 1830. године, Србима је дозвољено да сами установљавају школе, болнице, штампарије и пошту. Исте године, на настојање Вука С. Караџића и Димитрија Исаиловића у Београду почиње са радом "Верховна" или Виша школа, коју ду, две године, похађали и кнежеви синови Милан и Михаило. Када се Димитрије Исаиловић, 1833. године са Типографијом преселио у Крагујевац, кнез је наредио да и ђаци крену за наставником. Тако је Велика школа у престоници Србије почела са радом у новембру 1833. године, са 34 ученика и једним професором. Две године касније, 1835. године, школа је званично названа Гимназија. У то време имала је четири разреда и четири професора, а у школској 1838/39 години добија и пети разред. Школа је у почетку била устројена по "Устави народни школа у Књажеству Сербије", одобреном и потврђеном од кнеза Милоша Обреновића. Био је то први школски закон у Србији, на основу кога су касније отваране и Гимназије у другим местима. Кнез је указом од 1. јула 1838. године продужио школовање у Гимназији у Крагујевцу на шест година.
Бурни политички догађаји са средине XIX века узроковали су да Крагујевачка Гимназија буде укинута 1842. године, али то је потрајало само до 1845, када се крагујевачка Општина обратила Министарству просвете са молбом да се у Крагујевцу поново отвори Гимназија. Државни савет тада доноси одлуку да се полугимназија из Чачка пресели у Крагујевац. Полугимназија је у Крагујевцу почела да ради у "Гостинском конаку" и ту остала све до школске 1851/52 када је пресељена у "правитељствено" здање крај старе цркве. Како због повећања броја ученика нису сви могли похађати школу у овој згради, купљена је најближа кућа до школе, која је припадала цркви. Тако је Гимназија радила у две школске зграде, у једној виши а у другој нижи разреди. 1868. године дозидане су две учионице и један ходник.
Школске 1846/47, отворен је при Гимназији четврти разред. Све до септембра 1861. када је отворен пети разред, школа је радила као полугимназија. Наредне године отворен је и шести разред а од 1891. Гимназија у Крагујевцу добија и седми и осми разред.

У овом периоду развијане су, у Гимназији разноврсне ваншколске активности. Народна библиотека пчела је да ради у Гимназији 26. јуна 1886. године, а добијала је књиге од Народне библиотеке у Београду. Два месеца радила је у посебној згради а потом је делила субину Гимназији. Године 1868. основано је ђачко удружење "Подмладак", које је, са малим прекидима, радило све до II Светског рата. 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #4 (Edited)
STARA CRKVA

Podignuta je 1818. godine na desnoj obali reke Lepenice kao zadužbina kneza Miloša. Posvecena je Silasku Svetog Duha. Njena arhitektura svedoci o kulturnim prilikama u doba kneza Miloša (kako je u vreme gradnje Srbija bila još uvek u vazalnim obavezama prema Turskoj, to su se morala poštovati pravila koja su odredivala da hrišcanski hram ne može biti veci od džamije, ali je, uz svoje lukavstvo, knez uspeo da napravi hram daleko veci nego što je bilo predvideno). U porti crkve su u Miloševo doba održavane Narodne skupštine od kojih je najznacajnija Sretenjska skupština iz 1835. godine na kojoj je donet prvi srpski Ustav.Кнежева задужбина која и данас постоји у неизмењеном облику, подигнута је на месту где је раније било гробље. Доказ за то су велики надгробни споменици узидани у темеље овог храма. Као главни мајстор на изградњи храма помиње се Милутин Гођевац, док је уређење ентеријера поверено италијанским мајсторима Ђузепеу диАнтонију и Мауеру Мартину. Највећу вредност имају иконе на иконостасу, које су дело најбољих иконописаца тога времена. Звона ове цркве по први пут су зазвонила 1829. године.
 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #5
AMIDZIN KONAK

Amidžin konak je jedina sacuvana zgrada iz kompleksa dvorskih objekata Miloševog doba. U njegovoj neposrednoj blizini se nalazio konak kneza Miloša (uništen 1941. godine) i konak kneginje Ljubice (izgoreo u požaru 1884. godine). Amidžin konak je podignut 1819-24. godine za dvorsko osoblje na cijem celu je bio domostroitelj Kneževog dvora Sima Milosavljevic Paštrmac, rodom iz Paštrme, zaseoka u Ramaci. Miloš ga je zvao Amidža (tur. stric), pa je tako konak dobio naziv. Paštrmceva porodicna kuca i danas postoji, u ul. Svetozara Markovica 3 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #6
MUZEJ "STARA LIVNICA"

Muzej "Stara livnica" se nalazi u fabrickom krugu Zastave pa su posete moguce samo utorkom i cetvrtkom u 12 h. Potrebno je da dodete u to vreme na ulaz "Kod sata" (ul. Španskih boraca 4) i kustos ce vas povesti u obilazak. Muzej je smešten u autenticnoj zgradi livnice iz osamdesetih godina XIX veka, jednom od retkih sacuvanih primera industrijske arhitekture toga vremena. Postavka ovog muzeja prikazuje pocetke i razvoj industrijske proizvodnje u Srbiji.U blizini se nalaze još dva spomenika: spomenik Topolivcu (na trgu ispred upravne zgrade Zastave) i ploca koja oznacava mesto gde se nalazilo Licej – prva visokoškolska institucija u Srbiji.

 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #7 (Edited)
Muzej "21. oktobar"-Muzej genocida

21. oktobra 1941. godine Kragujevac je zadesila ogromna tragedija. 7000 njegovih stanovnika, medu kojima oko 300 ucenika i petnaestoro dece od 8-12 godina je streljano u Šumaricama. U spomen na žrtve streljanja citav prostor Šumarica je pretvoren u spomen-park u kome se, izmedu ostalih, nalaze Spomenik streljanim dacima i profesorima, Spomenik bola i prkosa, Spomenik cistacima obuce, spomenik “Sto za jednog”, spomenik “Otpora i slobode”… Na ulazu u spomen park podignuta je impozantna zgrada muzeja “21 oktobar” u cijoj je arhitekturi naglašena simbolika kragujevacke tragedije. Odsustvo otvora (prozora) na fasadama sugeriše bezizlaz nenaoružanih ljudi ispred mitraljeskih cevi, trideset kubusa - trideset masovnih grobnica u Spomen-parku, a providne piramide od pleksiglasa na njihovim vrhovima predstavljaju poslednji pogled žrtava uperen ka nebu. 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #9
O STAROJ RADNICKOJ KOLONIJI

Radnička kolonija sagrađena je u okviru obnove zemlje nakon Prvog svetskog rata za potrebe radnika Vojnotehničkog zavoda.

Radničko naselje. Planirano i izgrađeno sa nemačkom preciznošću. Kapija na ulazu. Drvoredi lipa. Pravilno raspoređene stambene zgrade – prizemne sa više stanova. Zidane i drvene. Sa uređenim vrtovima, ali bez ograda. Sa skloništima između zgrada. Park u centru i njemu bina za promenadnu muziku i zgrada Sokolskog društva za vežbe i priredbe.

Entuzijazam i vojnička urednost.

Petrolejke, fenjeri i karbidske lampe. U noći.

Nekada.

Vremenom, naselje biva getoizirano. Polupana ulična rasvet. Šupe pretvorene u najraznovrsnije radionice. Iz limenih buradi preliva prerađeno ulje. Miris mokraće i znoja. Glasna muzika. Povici. Signali tajanstvenog značenja. Osiromašeni radnici. Podvodači. Golubari. Dokonaši, zgubidani i „geoplitički stratezi“. Šverceri. Žiceri na uglu. Večiti opozicionari. Siledžije sa dušom deteta.

Usamljeni marginalci – polusvijet...

Ali, i najbolji i najjeftiniji automehaničari na planeti. Za Zastavine automobile, naravno.

U znamenitosti ovog dela grada ubraja se i autohtona rasa pasa poznata pod imenom „kolonski gonič“. Jedina rasa u čijem opisu narav u neverovatnoj meri dominira nad izgledom. Bez obzira na to da li su patuljasti ili su narasli do veličine teleta, da li su crni, žuti ili šareni, podgrizači ili nadgrizači, sa repom ili bez... nebitno. Ako su podmukli do srži i istrajni u gonjenju – to su „kolonski goniči“!

Ovih dana, ruši se Stara radnička kolonija.

Izgradiće se velelepni tržno-poslovni centar.

Dobri majstori, šverceri, visokoletači i prevrtači snaći će se bilo gde i bilo kad.

No, da li će u novom okruženju opstati „kolonski goniči“?

Teško.

Izumreće.

Zameniće ih cool džet-set čiuvave odevene u najnovije, brendirane modele garderobe za kućne ljubimce.

Otupelih čula, ali sa pedigreom.
 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #10 (Edited)
KOLONSKA KAPIJA


Нагли прилив становништва после I Светског рата, углавном радника Војно Техничког завода, изазвао је проблем њиховог сталног смештаја. Крагујевачка општина није могла сама да реши овај проблем, те се обратила за помоћ држави. Имајући у виду велики значај ВТЗ - а за војну, и уопште, привреду Србије, држава је овај захтев услишила.
Артиљеријско - технички завод обратио се 1924. године Суду општине Крагујевачке са захтевом за предузимање мера потребних за изградњу радничких станова. Суд је одредио комисију која је имала да прегледа све парцеле подесне за изградњу станова. Према њеном извештају, најпогоднија локација налазила се на становљанском пољу, у ородужетку Гружанске улице. Ово земљиште је, такође, било у општинском поседу, па га није требало откупљивати од приватних власника.
Изградња радничких станова почела је 1928, а из грађевинског извештаја послатог Суду општине Крагујевачке, сазнајемо да је Општина, за ту сврху уступила Артиљеријско - Техничком заводу 519 хектара плаца за изградњу зиданих, и 1924 хектара земље за изградњу дрвених кућа. На том простору је, током 1928. године, изграђена 101 кућа са 404 стана. Поред тога, држава је о свом трошку изградила основну школу са 6 оделења, дечје обданиште, пожарну касарну, две зграде за дућане, апотеку, кафану и зграду управе Радничке колоније. Све улице су калдрмисане, урађена је канализациона мрежа као и пројекат водовода и електричног осветљења.

 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #11 (Edited)
NOVA(SABORNA) CRKVA

Saborna crkva u Kragujevcu je prva crkva izradena u vizantijsko-romanskom stilu u oslobodenoj Srbiji, što joj, pored ostalog, daje posebno mesto u arhitekturi druge polovine prošlog veka. Izradivši plan za Sabornu crkvu u Kragujevcu 1866. godine, Andreja Andrejevic je posle više vekova vratio sakralnu arhitekturu njenim korenima u Vizantiji i oznacio time kraj prevlasti baroka. Tako je Kragujevac po prvi put dobio crkvu koja je u potpunosti mogla da odgovori potrebi i koja je svojim izgledom postala njegov ponos.Нова црква у Крагујевцу један је од најрепрезентативнијих црквених објеката у Шумадији друге половине XIX века. Грађена је у периоду од 1869. до 1884. године. Полагању камена темељца за овај храм, посвећен Успењу Пресвете Богородице, и освећењу које је обавио митрополит Михајло са епископима неготинским Евгенијем и шабачким Мојсејем, 29. јуна 1869. године, присуствовао је кнез Михајло Обреновић са намесницима, министима и члановима Велике народне скупштине.
Први предузимач храма биоје крагујевачки шлосер Светозар Стојановић, који је погодио да за суму од 30.000 ћесарских дуката озида цркву. Није му то успело и банкротирао је, због чега је изградња била заустављена неколико година. Настављени су тек када је пронађен други предузимач, Димитрије Профировић, који је требало да цркву заврши за суму од 12.000 ћесарских дуката. Ни њему то није пошло за руком, а због измена у оригиналном плану, којима је покушавао да смањи цену градње, против њега је покренут судски поступак. Осуђен је на вишегодишњу робију.
Цркву је пројектовао архитекта Андрија Андрејевић из Крагујевца, а иконостас насликао сликар Андреа Биценко, 1926. године. Храм је осветио митрополит Теодосије Мраовић, 30. септембра 1884. године.
 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #13
HOTEL ZELENGORA

Hotel “Zelengora” je zdanje očuvane lepote prošlog vremena i duha. Nalazi se u strogom gradskom jezgru, spajajući dve izuzetno dinamične pešačke zone u kojima se odvija intenzivan gradski život, kako društveni tako i poslovni.

To je jedan od najstarijih hotela uopšte, a u Kragujevcu, definitvno, hotel sa najdužom tradicijom: star je preko sto dvadeset godina. Podigao ga je veliki dobrotvor i zadužbinar Milovan Gušić (1822-1891), pešadijski kapetan prve klase. Hotel je u prošlosti nosio ime po svom zaveštaču “Grand hotel Gušić”. 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #15
Prva gimnazija – po svemu

Prva kragujevačka gimnazija slavi 175 godina postojanja, a tek nedavno je pokrenuta procedura da dobije status obrazovne ustanove od posebnog interesa za državu. Propust, ma čiji bio, veliki je, s obzirom na to da je reč o školi u kojoj se obrazovala nacionalna inteligencija Kneževine Srbije i iz koje je nastao prvo Licej, a potom i Univerzitet u Beogradu. Da stvar bude čudnija, Prva kragujevačka gimnazija imala je status nacionalne ustanove, a dobila ga je još 1933, na svoju stogodišnjicu. Proslavi tog jubileja prisustvovao je kralj Aleksandar Karađorđević, na manifestaciji je bilo oko 20.000 ljudi, a sve je prenosio Radio Beograd.

Danas će biti održana centralna manifestacija proslave 175 godina postojanja, a u holu škole otvorena je izložba dokumenata i fotografija znamenitih ličnosti koje su bile đaci i profesori Prve kragujevačke gimnazije. Plejada naučnika, umetnika, diplomata, vojskovođa, političara i sportista svedoči o dugoj i bogatoj tradiciji jednog od stubova srpske prosvete: Dragoslav Srejović, Andrej Mitrović, Radoje Domanović, Svetolik Ranković, Svetozar Marković, Radomir Putnik, Živojin Mišić, Nikola Pašić, Vlada Bulatović Vib, Ljuba Tadić, Mija Aleksić, Olja Ivanjicki, Mladen Jagušt, Miloš Srejović, Stevan Pletikosić, Lazar Mojsov, Dušan Čkrebić...

– Prva dvojica srbijanskih profesora na Liceju, Vladimir Jakšić i Kosta Cukić, bili su učenici ove škole. Iz nje je poteklo nekoliko stotina znamenitih ličnosti, ne samo srpske istorije. U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji školovalo se najviše budućih generala, kao i četrdesetak akademika. Sve ovo govori o značaju kragujevačke gimnazije. To su, valjda, uvideli i oni koji odlučuju o dodeli statusa ustanove od nacionalnog značaja – kaže za „Politiku” istoričar Dejan Obradović.

Prva kragujevačka gimnazija počinje sa radom 1833, kada je upisana prva generacija od 34 učenika, pod pedagoškim pokroviteljstvom jedinog profesora i istovremeno upravnika Dimitrija Isailovića.

Danas ima više od 1.100 đaka i 85 profesora. Njeni učenici osvajaju svake godine na desetine republičkih nagrada iz matematike i fizike, a ova škola je već 12 godina organizator Pozorišnih susreta srpskih gimnazija. Od 2001. u školi radi „Sopče”, mesto susreta đaka sa različitim interesovanjima koja nisu u vezi sa nastavom, a 2003. osnovan je i Đački parlament.

– Naši đaci imaju gotovo stopostotnu prolaznost na svim fakultetima u Srbiji, a iduće godine ovde ćemo organizovati i Matematičku balkanijadu. Dobijanje statusa obrazovne ustanove od posebnog nacionalnog interesa pomoglo bi nam i kada je reč o finansiranju – napominje direktorka gimnazije Slavica Petković.

Inače, zgrada u kojoj se danas nalazi škola sazidana je 1887. i bila je prvi objekat od nacionalnog značaja izgrađen u neorenesansnom stilu, a arhitekta i urbanista Veroljub Trifunović je zdanje ocenio: „Vrhunac kragujevačkog graditeljstva 19. veka”. Interesantno je da ni do danas nije pouzdano utvrđeno ko je projektovao zgradu, a pretpostavlja se da bi to mogao da bude ondašnji državni inženjer Vladimir Nikolić. Plac na kome je škola poklonio je kralj Milan Obrenović, a polovinu od 300.000 tadašnjih dinara, koliko je bilo potrebno za gradnju, sakupili su građani Kragujevca.
 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #16 (Edited)
Cesma na Jezeru Bubanj


Ова чесма помиње се још у Турско доба и један је од најстаријих и налепших споменика старог Крагујевца. Налази се у улици Саве Ковачевића, на путу ка варошком гробљу.
Није познато зашто је чесма добила име које носи, али се зна да је још од времена Турака служила као извор воде за пиће. У народу је постојало веровање да је њена вода лековита, па су становници у њој купали децу, док је варошки чесманџија био задужен да води бригу о њој, као и о другим варошким чесмама.
Чесма је обзидана у XIX веку, за време владе Милана Обреновића, а данашњи изглед поприма 1922. године, залагањем богате браће Бојаџић и она је под заштитом држабе..


 

·
Registered
Joined
·
4,190 Posts
Discussion Starter #19 (Edited)
Spomenik palim Šumadincima

Ovaj spomenik se nalazi u Malom parku kod gradske pijace. Ovaj monumentalni spomenik je rad poznatog vajara Antuna Augustincica koji je posvecen palima u ratovima za oslobodenje od 1804. do 1918. godine i predstavlja simbol herojske borbe za slobodu srpskog naroda.Споменик палим Шумадинцима постављен је у Доњем парку 1932. године. Дело је вајара Антуна Аугустинчића, који га је израдио у сарадњи са Јозом Кљачковићем, професором на Загребачкој уметничкој галерији.
Споменик се састоји од степеништа, постамента, пилона и групе фигура. На врху пилона је женска фигура са подигнутом десном руком, симбол ослобођења. Степениште, постамент и пилон израђени су у камену, а рељеф и фигуре у бронзи.
На бронзаним плочама, које у плитком рељефу спајају кракове постамента, стилизовани су, у фигуралној форми, Ропство, Болови великих мајки, Низови гробова и Птице у лету. На крацима постамента постављене су групе од по два лика у ставу наглашеног покрета напред.Обучени су у униформе и носе оружје из година српских ослободилачких ратова (1815, 1911, 1912, 1914) које су урезане на бакарним плочама.
Млада жена на врху пилона, обучена је у хаљину без набора. У десној, подигнутој руци, држи круну, а у левој штап. Стилски је усклађена са ликовима у подножју.
 
1 - 20 of 108 Posts
Top