SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 739 Posts

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Prirodne ljepote i gradsko zelenilo -- Kulturno-istorijsko nasljeđe --Gradski simboli i znamenitosti -- Komunalno uređenje -- Održavanje i razvoj stambenog i životnog prostora u gradu -- Turizam i avanturizam -- Sport i rekreacija -- Urbano življenje -- Građanske inicijative...

 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Grad zelenilaBanjaluka je oduvijek bila "rajska dolina" sa mnogo zelenila, vode i voća o čemu svjedoče mnogi putopisci koji su posjetili Banjaluku. Banja Luka je i danas poznata po velikom broju zelenih površina (parkova i aleja) zbog čega je nazivaju «grad zelenila».

Najčešće stablo gradskog zelenila je divlji kesten, a tu su još lipa, platan, smrča i brojne vrste ukrasnih drvenastih biljaka. U gradu i njegovoj bližoj okolini se nalaze tri banje (Srpske toplice, Slatina i Laktaši) sa izvorima termomineralne vode, čija su se ljekovita svojstva koristila još u antičkom periodu. Uz izvore termomineralne vode u Srpskim toplicama, vezan je jedan zanimljiv prirodni rezervat.

To je populacija viline vlasi (Adiantum capillus veneris L.), reliktni živi fosil tercijera, vrlo rijedak u kontinentalnom dijelu Evrope.

Posebno važan prirodni resurs je rijeka Vrbas koja predstavlja glavni vodotok Banjaluke. Vrbas je sa svojom modro-zelenom bojom i pejzažima, koje stvara na svom putu od Zec planine do rijeke Save, jedna od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini. Naročitu ljepotu Vrbasu daju njegove pritoke Pliva, Ugar, Krupa, Rekavica, Švrakava, Suturlija i Vrbanja. Probivši svoj put kroz stijene, od Jajca do Banjaluke, Vrbas je stvorio fantastičan kanjon u kojem se nalazi niz prirodnih rijetkosti. Brzaci, slapovi, bukovi, plaže, okolne stijene, te bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta čine ovaj predio posebnim.

Kanjon Vrbasa je stanište brojnim reliktnim i endemičnim biljnim i životinjskim vrstama koje predstavljaju specifičnost kanjonskih ekosistema. U gradu Vrbas napušta kanjon i iz planinskog toka prelazi u ravničarski tok. Ovu rijeku karakterišu rijetke i plemenite vrste ribe iz porodice salmonida kao što su potočna pastrmka, lipljen i mladica, što govori o izuzetno kvalitetnoj vodi i specifičnosti ribljeg fonda.

U Vrbasu, posebno u donjem toku, se mogu naći i ciprinidne vrste riba poput klena, škobalja, mrene, šarana, a tu su i som, grgeč, smuđ i peš. Vrbas je rijeka na kojoj se održavaju mnoge manifestacije i sportska takmičenja. Posebnu atrakciju predstavljaju sportovi na vodi za koje ova rijeka pruža izvrsne uslove. Vrbas je domaćin mnogim državnim i evropskim takmičenjima u kajak-kanu sportu na divljim vodama, raftingu i mušičarenju. Specifičnost ove rijeke predstavlja i čamac dajak koji je dobio ime po motki koja služi za guranje čamca.
(http://www.banjaluka-tourism.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=119:grad-zelenila&lang=sr
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Zelenilo i parkoviBanja Luka je poznata kao grad zelenila - ima 22.000 stabala drveća zasađenih u alejama, parkovima i naseljima, koje je u obavezi da održava Grad. Tu je i 150 hektara travnjaka, 40 kilometara zelene ograde, 31.000 komada ukrasnog grmlja i 5.000 komada ruža, te veliki broj sezonskog cvijeća.
Zbog problema propadanja starih dvroreda uzrokovanih zagađenjem i fizikim oštećenjem, Zavod za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske izradio je Studiju analiza zdravstvenog stanja stabala sa mjerama sanacije.

Planom sanacije drvoreda predviđeno je da se uklone suva i stabla lošeg zdravstvenog stanja, uradi detaljna stručna rezidba krošanja svih stabala, da se saniraju rezovi i oštećenja od lomova i drugih mehaničkih oštećenja, zatim pripremi redovna hemijska zaštita svih stabala, popuna drvoreda pojedinačno ili u nizovima, formiranje novih nizova drvoreda, ugradnja sistema za zalijevanje, prihranjivanje, provjetravanje i montažu vertikalnih štitnika. Primjenjujući preporuke iz Studije, unesene su i nove vrste: kuglaste forme jasena, javor, japanske trešnje i drugih vrsta, a po preporuci stručnjaka, gotovo da je napuštena sadnja kestena, katalpe i nekih vrsta javora.

Danas se zelene površine održavaju prema urađenom programu održavanja za svaku godinu, kojim je predviđeno da se travnjaci u parkovima i u užem dijelu grada kose sedam do 15 puta godišnje, zelene trake uz saobraćajnice najmanje četiri do sedam puta godišnje, a travnjaci u naseljima dva do četiri puta.

Osim košnje, vrši se i rekonstrukcija, djelimična ili potpuna, uništenih travnjaka. Redovno orezivanje žive ograde i grmlja podrazumijeva najmanje dva puta godišnje orezivanje i zanavljanje oštećenih mjesta. Godišnje se zasadi oko 2.000 stabala.

Dva najznačajnija parka u gradu su park „Petar Kočić“ i park „Mladen Stojanović“.


http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/120/?right_mi=292
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Do petka prijave za najuređenija dvorišta

Tradicionalna akcija Gradske uprave Grada Banja Luka pod nazivom „Biramo najuređenije" je u toku, a svi zainteresovani građani mogu se prijaviti za učešće u akciji još ovu sedmicu, odnosno do 20. juna.

Podsjećamo, u akciji, koja se organizuje dvanaestu godinu uzastopno, biraćemo najuređenije dvorište, najuređenije školsko dvorište, prostor zajednice etažnih vlasnika i najljepši balkon, a ovogodišnji nagradni fond iznosi 5.000 KM.
http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/9650/
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Cvijeće ukrašava most „Patre"Na sinoć održanoj ceremoniji na mostu „Patre", u prisustvu gradonačelnika Slobodana Gavranovića i njegovih saradnika, predstavljen je projekat ženskog Rotari kluba Banja Luka „Glorija", koje su cvijećem ukrasile gradski most.

-Željele smo na ovaj način da se odužimo našem gradu i poklonimo mu ono najljepše, a to je cvijeće. Poplave su nas spojile i omogućile da se ujedinimo i žardinjere će pomoći da ovaj most na kojem stojimo samo spaja, a ne da udaljava ljude i one koji ga vole - kazala je Jelena Šipka, predsjednica ovog Kluba.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je, ovom prilikom, istakao da će se od sada Gradska uprava pobrinuti za ovo cvijeće.

-Želimo da stalno uljepšavamo naš grad, I zato se zahvaljujem dragim članicama Rotari kluba „Glorija", koje su iz svojih sredstava izdvojile novac i našem gradu poklonile ove žardinjere sa cvijećem. Nadam se da ćemo imati još ovakvih povoda, gdje ćemo uljepšavati grad na Vrbasu - rekao je gradonačelnik.
http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/9629/
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #6 ·
U toku košenje trave u Obilićevu

http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/clanci/2014/06/Kosenje.jpg

U toku je košenje javnih zelenih površina na području Mjesne zajednice Obilićevo 2, a potom će ove aktivnosti uslijediti u MZ Obilićevo 1, naseljima Sunce i Mjesec, Đure Đakovića, te Adi.

Ovaj drugi ciklus košenja, završen je u mjesnim zajednicama: Centar 1 i 2, Nova varoš, Rosulje, Borik 1 i 2, dijelu Bulevara, te Starčevici.

Uporedo sa ovim radovima, vrši se orezivanje živih ograda. Prema podacima Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja – orezivanje je obavljeno u užem centru grada, odnosno u Centru 1, Novoj Varoši, Rosuljama i Boriku, a u narednim danima planirano je orezivanje na području Centra 2.

Takođe, u toku su radovi na sječi suvih stabala na području grada.
http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/9582/
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Sijeku stara i bolesna stablaU parku "Mladen Stojanović" počela je sječa starog i bolesnog drveća koje predstavlja potencijalnu opasnost za prolaznike, a građani koji posjećuju park kažu da posljednjih dana zatiču ostatke posječenih stabala.

Posjetioci parka kažu da su prije pet-šest dana, na zemlji u samom centru parka, primijetili četiri posječena trupla bora, a koja su tu rasla posljednjih 75 godina. - Nekoliko dana kasnije na istom mjestu bila su oborena i debla dvije lipe. Narod okolo dolazi sa tačkama i trpa komade oborenih stabala u kolica, te ih vozi kućama - rekao je zabrinuti posjetilac ovog parka.

Svaki mjesec, kaže on, u parku bude posječeno u prosjeku pet stabala iz raznih razloga. - Niko ne objašnjava zašto stabla nestaju, a nijedno drvo nije zasađeno na ovom mjestu pet godina unazad. Ne sjećam se kada je posljednji put bilo pošumljavanje - požalio se on.

Bojan Marković, koji redovno vježba u parku "Mladen Stojanović" rekao je da je primijetio da su stabla posječena, te da mu nije jasno zašto jedinu zelenu oazu u gradu uništavaju. - Bojim se da i ovaj park ne pretvore u beton, kao što su to učinili sa parkom "Petar Kočić", jer ovo mjesto je srce i ponos grada - rekao je Marković.

Iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi kažu da nije riječ ni o kakvoj ilegalnoj sječi drveća, nego o uklanjanju dotrajalih stabala. - Komisija za ocjenu stabala koje treba porušiti sječom na javnim površinama je utvrdila da postoji pet potpuno suvih borova i po stablo lipe i bagrem u parku "Mladen Stojanović". Stabla su predstavljala opasnost po bezbjednost prolaznika zbog čega su posječena - kazali su iz Odjeljenja i dodali da na većem broju stabala postoje suve grane.

Naglasili su da će ovi poslovi, čim to vremenski uslovi dozvole, biti nastavljeni. - Poslovi u parku su prekinuti kako vozilima ne bi oštetili travnjak, a od radova je ostalo da se posiječe bagrem i manje intervencije na 20 stabala, sječa suvih grana na skupini bagremova i na većem broju lipa - dodali su u Odjeljenju.

Sječa

U toku prošle godine ukupno je posječeno deset suvih stabala u parkovima "Mladen Stojanović", "Petar Kočić" i Kupusište. Sadnja novih sadnica ukrasnog drveća i grmlja u parku "Mladen Stojanović" i drugim parkovima će se obaviti u novembru.
http://www.glassrpske.com/banjaluka/gradske_teme/Sijeku-stara-i-bolesna-stabla/lat/156359.html
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Uklanjanje suvog drveća do kraja sedmiceRadnici preduzeća "Tamaris" do kraja ove sedmice završiće sječu i uklanjanje suvog drveća i grana iz užeg centra grada.

Tehnički direktor te firme Slađana Bumbić-Damjanović je rekla da je uklanjanje drveća završeno juče kod parka "Mladen Stojanović". Dodaje da je u proteklih nekoliko dana suvo drveće uklonjeno u naseljima Borik, Obilićevo, Nova varoš i Kočićev vijenac. Osim toga, u toku je košenje trave i uklanjanje korova u naseljima Ada i Starčevica te na istočnom tranzitu.
http://www.glassrpske.com/banjaluka...suvog-drveca-do-kraja-sedmice/lat/156659.html
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Dvorišta pod jačom lupom komunalne policijeOdjeljenja komunalne policije povećalo je kontrolu uređenosti privatnih dvorišta u Banjaluci.

Od početka godine, komunalna policija je obavila ukupno 122 kontrole. Inače, ove kontrole su intenzivnije tokom proljetnih i ljetnjih mjeseci, odnosno u periodu vegetacije biljaka.

Predviđena kazna za ovu vrstu prekršaja za fizička lica iznosi 100 KM.
http://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Dvorista-pod-jacom-lupom-komunalne-policije-251465.html
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #12 ·

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Pretnja Gradski drvoredi sve opasniji

Stabla padaju kao domine

Nepisano pravilo u Banjaluci je da kada dune malo jači vetar padne minimalno jedno stablo, a tako je bilo i ovog ponedeljka, kada je vetar srušio nekoliko stabala na području grada. Na pitanja do kada će građani strepeti od padanja stabala pri malo jačem vetru, da li se redovno rade analize starosti i meri li se uopšte stepen trulosti - odgovora nema.


Kontrola i sanacija Smanjiti štetu i opasnost po građane

Stručnjaci upozoravaju da je krajnje vreme da se nadležni pozabave ovim problemom, jer samo u centru grada, kako kažu, ima više od 20 odsto trulih stabala koja zahtevaju hitnu intervenciju uklanjanja. Oni naglašavaju i to da je studija analize zdravstvenog stanja drvoreda u Banjaluci rađena pre 15-ak godina i da je vreme da se analiza uradi ponovo, jer postojeća ili nije dobro urađena ili se dobro ne primenjuje. Šumari i ekolozi naglašavaju da stabla u gradu ne bi padala kao domine da je analiza urađena dobro.

Brojna upozorenja

Profesor na Šumarskom fakultetu u Banjaluci Zoran Stanivuković kaže da se o stablima u gradu ne vodi dovoljno računa i da je on godinama unazad upozoravao na ovaj problem i apelovao da se nađe rešenje, ali da to nije imalo nikakvog efekta. Dodao je da bi svaki šumar znao da odredi stepen trulosti i količinu oštećenja nastalih nagrizanjem gljiva i insekata, pa bi to trebalo da znaju i nadležni.

Štetu na automobili naplatiti "kasko" osiguranjem

Kada su u pitanju naplate šteta koje su Banjalučani doživeli na svojoj imovini, u osiguravajućim kućama kažu da oni imaju pakete koji uključuju zaštitu od elementarnih nepogoda, ali da konkretno zaštita imovine od uništavanja od strane stabla mora posebno da se navede i uključi u ovaj paket.
Do sada Banjalučani to ipak nisu tražili. Opcija je "kasko" osiguranje automobila, od kojeg u ovom slučaju na radost vlasnika uništenog automobila može da se naplati šteta prouzrokovana rušenjem stabla na automobil. Takođe, rečeno nam je da građani imaju mogućnost da naplatu štete traže od onih koji su nadležni za održavanje stabala u gradu, a to je grad Banjaluka. Da li je takvih zahteva bilo od nadležnih nismo uspeli da saznamo.
- Postoje simptomi koji jasno ukazuju na to da li je stablo za rušenje ili ne, kao i uređaji koji procenjuju i utvrđuju stepen trulosti i oni se najbolje mogu iskoristiti ukoliko su u rukama specijalista i onih koji znaju očitati rezultate koje uređaj očitava. Taj uređaj može da utvrdi u kakvom konkretnom stanju se nalazi svako stablo, jer nije svako trulo do te mere da zahteva hitno rušenje. Kod nekih stabala to rušenje se može obaviti u fazama, a nekim stablima se vremenom može produžiti životni vek. Potreban je detaljan pristup problemu, razrada plana sanacije nakon čega se ne bi smelo dešavati ovo što se dešava trenutno - kaže Stanivuković.

Sprečiti štetu

Iako stručnjaci godinama upozoravaju na uklanjanje stabala pre nego što neko bude povređen, većina stabala završi na trotoaru, saobraćajnici, nečijem automobilu ili na kiosku kako je to bilo pre nekoliko dana. Pre tri godine povređena su i tri lica, kada je ispred pošte u centru Banjaluke na njih pao stari platan, dok je 2012. godine godine krošnja oborene lipe upala u kancelarije Muzeja savremene umetnosti, oštetivši fasadu i prozore. Iste godine stablo je iznenada palo na jedno dostavno vozilo, kada je vozač zadobio lakše povrede.

U martu prošle godine nevreme je za jednu noć oborilo sedam stabala i veliki broj ogranaka, tada na sreću nije bilo materijalne štete niti je iko povređen, ali dokle tako, pitaju se građani najvećeg grada Srpske? Banjalučanin Rajko Bogdanović kaže da ga padanje stabala pri malo jačem vetru više i ne iznenađuje i da bi o ovoj opciji trebalo da razmisle kladioničari u Banjaluci.

- Ako mogu ljudi da se klade na kojekakve gluposti i ujede fudbalera, zašto ne bi mogli na padanje stabala u gradu. I onako i ovako, sa kišnim periodom rubrike novina imaju bar jednu vest o ovom banjalučkom fenomenu. Evo, ja bih prvi dao marku na to. Ovo da nije opasno, bilo bi zaista smešno. Doduše, verujem da se i nadležni nasmeju ponekad svojoj nesposobnosti - kaže ovaj Banjalučanin.
http://pressrs.ba/sr/vesti/banja_luka/story/64073/Stabla+padaju+kao+domine.html
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Nove klupe i korpe za više naseljaPostavljanje novih parkovskih klupa i korpi za otpatke u toku je na području naselja Centar, Rosulje, Borik, Nova varoš i Starčevica.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, građanima će biti na raspolaganju 30 novih klupa s naslonom, 30 klupa bez naslona, kao i 50 korpi za otpatke.

Za nabavku i postavljanje ove komunalne opreme iz budžeta grada je izdvojeno oko 35.000 KM. Preduzeće "Energetik" pomenute radove će da izvede do kraja ovog mjeseca.

Željko Gagula, predsjednik Savjeta MZ Rosulje, rekao je da su zadovoljni zbog početka radova te naglasio da imaju dobru saradnju s gradom.

"Mi smo svake godine aplicirali za tu vrstu komunalne opreme. Moram reći da smo inače zadovoljni saradnjom s Gradskom upravom. Ove godine smo imali veće zahtjeve", rekao je Gagula.
http://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Nove-klupe-i-korpe-za-vise-naselja-253704.html
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Obnova rasvjete u parku Mladen StojanovićRekonstrukcija javne rasvjete počela je u parku ''Mladen Stojanović'', a u okviru koje će biti zaminjenje svjetiljke i očišćeni i ofarbani stubovi.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 31.354 KM, rok završetka radova je 45 dana, a izvođač je preduzeće ''Mig elektro'' iz Mrkonjić Grada.

''Počela je rekonstrukcija koju smo već duže vrijeme očekivali i pokušavali doći do toga, ali ovaj put je ta stavka uspjela opstati u rebalansima budžeta. Biće stavljena nova rasvjetna grla, sijalice, te ofarbani i zamijenjeni oštećeni stubovi'', rekao je Željko Gagula, predsjednik Savjeta MZ Rosulje.

On je dodao da će, iako prvobitno nije bilo u planu, biti osvijetljeno košarkaško igralište u parku, sa dva stuba i četiri reflektora.

Nedavno je završena i rekonstrukcija javne rasvjete u ulicama Koste Krsmanovića, Koste Majkića, Palih boraca, Hilandarskoj, te u ogranku Ulice Jovana Raškovića, a vrijednost radova iznosila je 36.497 KM.
http://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Obnova-rasvjete-u-parku-Mladen-Stojanovic-253904.html
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Počelo košenje ambrozije u Banjoj LuciKošenje ambrozije na području grada započelo je danas, 16. jula, u Mjesnoj zajednici Stračevica (kraj istočnog tranzita). Košenje će biti nastavljeno u Boriku (u Ulici Vrbaski put), zatim na Banjalučkom polju, u MZ Petrićevac (kod crkve i škole), dok će biti pokošene i sve javne površine na kojima su rađeni prekopi.

Kako ističu stručnjaci, sjeme ambrozije počinje da klija u proljeće. Prvo košenje protiv ambrozije u našim uslovima treba obaviti prije 20. jula, prije cvjetanja i proizvodnje sjemena i tada ustvari i zvanično počinje akcija uništavanja ambrozije.

Zato, Gradska uprava Grada Banja Luka sa akcijom suzbijanja ove korovske biljke počinje sredinom jula. Te površine potrebno je još dva puta kositi kako biljka ne bi uspjela da procvjeta, pa će prema podacima Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja tako biti i ove godine. Radove će izvoditi ekipe preduzeća „Tamaris", a iz budžeta Grada je za to planirano 50.000 KM.

I građani mogu uništiti ambroziju u svom okruženju, ili pozvati Komunalnu policiju ukoliko primijete pojavu ambrozije na javnim površinama i u privatnim dvorištima na urabanom području na telefon 051/306-464, te Odjeljenje za inspekcijske poslove ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu na 051/244-428, a na raspolaganju im je i broj Centra za obavještavanje 121.

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10 odsto ljudi, a uzročnik je od 50 do 60 odsto svih polenskih alergija.
http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/9794/
 

·
any old place
Joined
·
18,219 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Kose ambroziju sa gradskih površinaEkipe preduzeća "Tamaris" kose ambroziju sa gradskih zelenih površina. - Naše ekipe trenutno kose ambroziju u ulici Đure Đakovića u naselju Kočićev vijenac, a takođe kosimo i zelene površine na bulevaru Milutina Milankovića kao i kod spomen-obilježja u Drakuliću. U četvrtak smo završili sa košenjem u naseljima Sunce i Mjesec, a kosimo i živu ogradu u naselju Nova varoš - rekla je portparol "Tamarisa" Slađana Bumbić-Damjanović.

Dodala je da ovo preduzeće radi i po prijavama građana.
http://www.glassrpske.com/banjaluka...mbroziju-sa-gradskih-povrsina/lat/160054.html
 
1 - 20 of 739 Posts
Top