SkyscraperCity Forum banner

[Kraków] Infrastruktura rowerowa

2058249 Views 14778 Replies 546 Participants Last post by  jarkot
Witam:)
Aż dziw, że takiego wątku jeszcze nikt tu ni założył (fajnie być pionierem:D).

Do rzeczy. Chciałbym, aby w tym wątku toczyły się dyskusje na temat krakowskiej infrastruktury rowerowej, nowych i starych inwestycjach i innych rzeczach z tym związanych. Niech biorą udział w tych dyskusjach nie tylko rowerzyści, ale również kierowcy i piesi, gdyż dobry system transportu rowerowego powinien współdziałać i uzupełniać inne systemy komunikacji w mieście.
Do roboty. Alleluja i do przodu!;)
4321 - 4340 of 14779 Posts
Od Plazy lepiej przez park pod AWF i stamtąd Jana Pawła, po DDR/CPR aż do Placu Centralnego. Do ideału daleko, ale na pewno przyjemniej niż Al. Pokoju. Problem jedynie na Rondzie Czyżyńskim bo o ile dobrze pamiętam na niektórych przejściach podziemnych brak ramp/szyn dla wózków.
Tak sobie ostatnio przeanalizowałem dość szeroko czy przez ostatnie 5 lat w Krakowie coś poszło ku lepszemu w infrastrukturze rowerowej. Na Meissnera stworzono śmieszkę pieszorowerową na chodniku żeby usunąć rowerzystów z jezdni, po kilku latach przebudowano ją na ddr. Powstała ddr na Al. Pokoju, śmieszki przy "Autostradzie Skawina", ddr po zachodniej stronie W.Broniewskiego, fragmenty ddr na Andersa oraz cała Lipska z ddr aż do wjazdu na S7. Oprócz tego dopuszczono niektóre chodniki do ruchu rowerów, np. Al.Pokoju, Bora, Nowosądecka, Witosa oraz zbudowano imho niezbyt trafioną kładkę Bernatka. Nie można pominąć stworzenia znacznej ilości kontrapasów w centrum, z których jednak osobiście korzystam raz na ruski rok. Oprócz tego kilka mniej ważnych inwestycji, które pominąłem.

Co wynika z powyższego? Ano to, że imho jak na 5 lat nie zrobiono dużo. Najbardziej niebezpieczne miejsca w mieście nadal czekają na budowę infrastruktury rowerowej (np. Wielicka, Aleje, Kamieńskiego, Tischnera, Turowicza, Zakopiańska, Wadowicka, Konopnickiej), a już istniejąca infrastruktura jest rozsiana fragmentami po całym mieście i nie stanowi żadnej sensownej całości.

Załączam tutaj film z przejazdu rowerem na trasie Kurdwanow - Jubilat nagrany 5 lat temu: https://www.youtube.com/watch?v=C6MoIXyNZKc (film nie jest mojego autorstwa)
Trasa bardzo niewygodna i niebezpieczna. Czy do dnia dzisiejszego zmieniło się cokolwiek w tamtych rejonach? Niestety, nie zmieniło się kompletnie nic. Ta trasa dnia dzisiejszego wygląda identycznie jak 5 lat temu.

Wysiliłem się na ten post, bo zauważyłem że przez ostatnie lata ulegałem złudnemu wrażeniu diametralnego polepszenia się warunków jazdy rowerem w naszym mieście. To było jednak tylko wrażenie, które dodatkowo podsyciła zmiana przepisów w 2011. Rzeczywistość nadal jest smutna, co można zaobserwować chociażby na powyżej załączonym filmie.
See less See more
Nie jest to najlepszy temat do takich pytań, ale lepszego nie udało mi się znaleźć.

Przez najbliższe trzy tygodnie będę musiał dostać się z okolic ul. Zachodniej na Ruczaju do Liceum Pijarów. jakdojade.pl proponuje mi koszmarnie długą trasę przez pół miasta, z przesiadką ze 178 na 128, lub, co gorsza 159. Nie chce mi się marnować czasu na czekanie na przystankach, więc pomyślałem o rowerze. Czy trasa piesza, którą wskazał wujek gugiel (link) jest najlepszą możliwą, czy może jednak warto w którymś miejscu skręcić w inną stronę, na np. ścieżkę rowerową?
^^ Zdecydowanie nie.

Ze względu na fatalny stan Kapelanki proponuję najpierw pojechać na Zakrzówek (albo od razu do Bobrzyńskiego, albo Kobierzyńską do Rodtworowskiego), potem Monte CAssino do mostu grunwaldzkiego. Stąd dwie opcje żeby się dostać na Mogilskie - albo koło Wawelu, Plantami i Kopernika ( i tak polecam), albo Bulwarami do Mostu Kotlarskiego i stąd drogą rowerową na Mogilskie . Dodam na Dietla jest nieprzyjemnie i ... będziesz łapał światła po drodze, więc wbrew pozorom nie ma to wielkiego sensu.

Z Mogilskiego Kielecka-Zaleskiego-Supniewskiego-Farmaceutów-Kryniczna-NArzymowskiego-Lesista i jesteś na Olszyny a potem Pilotów. Kielecka i Zaleskiego są jednokierunkowe więc zazwyczaj wracałem Kasprowicza i Kielecką (ale ciii... ;))

Nastaw się na jakieś 40 minut spokojnej jazdy i na początek weź sobie coś na przebranie żeby się zorientować jak organizm taką trasę znosi (sam np. jak jadę 5-6km na Ruczaj to spoko, ale jak mam pojechać 12km do Rydygiera gdzie końcówka jest jednak pod górkę to biorę ze sobą koszulę na przebranie)
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Ja bym pojechał Kobierzyńską, do Rydlówki, wzdłuż Wilgi, koło h. Forum pod Konopnickiej, Ludwinowską, Rollego, mostem, Podgórską i dalej do ronda jednego i drugiego. Za mogilskim (jeszcze na dole) w prawo i Kielecką - wiadomo.
Trasa z urozmaiceniami, ale pusta.
^^ Na urozmaiceniach mi specjalnie nie zależy, chyba że w trasie powrotnej. Rower będę wybierał tylko wtedy, gdy pogoda dopisze, a prognozy są dość nieciekawe.

W każdym razie, dzięki za odpowiedzi :)
kup sobie pelerynę (np na Allegro). Ja z peleryną (z dwoma) nawet 2 letnie dziecko woziłem (4 km) więc deszcz to tylko wyimaginowany problem
^^
Potwierdzam. Peleryna z allegro za ~20 zł sprawdza się świetnie.
W tym miejscu na Bora-Komorowskiego budowana droga dla rowerów napotyka słup oświetleniowy. Dziś się temu przyjrzałem i niestety słup stoi na samym środku ddr.
Już chyba gdzieś było takie cuś kiedyś i potem musieli ten słup wykopywać. Wykopią i drugi :)
Nie jest to najlepszy temat do takich pytań, ale lepszego nie udało mi się znaleźć.

Przez najbliższe trzy tygodnie będę musiał dostać się z okolic ul. Zachodniej na Ruczaju do Liceum Pijarów.
Długo jeździłem na podobnej trasie.
pojechałbym: Zakrzówek, Twardowskiego, Most Grunwaldzki, Bulwary, Kotlarska, Mogilskie, Kielecka, Brodowicza, Olszyny, Pilotów i Akacjowa.
Nie kombinowałbym z omijaniem Brodowicza, długo tam jeździłem i nie miałem nigdy żadnych problemów.
  • Like
Google uruchomiło wyszukiwarkę tras rowerowych:
http://mapy.google.pl/

Jeśli chodzi o DDRy to dziwne braki tam są, ale może z czasem mapa zacznie wyglądać kompletnie.
Jeśli chodzi o jazdę przez Brodowicza i Pilotów to tam nawet da się wytrzymać, najgorsza jest jedynie katastrofalna jakość nawierzchni na Pilotów w okolicach wiaduktu kolejowego.
Odpowiedź ZiKIT

dzisiaj dostałem odpowiedź od ZiKIT a propo ścieżki rowerowej wzdłuż Bobrzyńskiego apoporo kruszących się oznaczeń i masakrycznych przejazdów przez skrzyżowania:

Oznakowanie poziome wykonano grubowarstwowo zgodnie z projektem. Jest ono w okresie gwarancji i usterki będą naprawiane przez gwaranta. W sprawie nierównych zjazdów i podjazdów na skrzyżowaniach na całej długości ścieżki Czerwone Maki – Norymberska informujemy, że wykonawca ma wymienić nawierzchnię od wlotu do pętli tramwajowo – autobusowej na odcinku ok. 15 mb, ma również dokonać korekty krawężników na zjazdach ze ścieżki rowerowej w miejscach ich połączenia z nawierzchnią jezdni: dotyczy następujących miejsc: skrzyżowanie z ul. Chmieleniec, Drukarska, ul. Czerwone Maki (zjazd od Bumy) – obniżenie do wysokości 1 cm. Wykonawca został zobowiązany do usunięcia wymienionych usterek do dnia 31.05.2013 roku.
Długo jeździłem na podobnej trasie.
pojechałbym: Zakrzówek, Twardowskiego, Most Grunwaldzki, Bulwary, Kotlarska, Mogilskie, Kielecka, Brodowicza, Olszyny, Pilotów i Akacjowa.
Nie kombinowałbym z omijaniem Brodowicza, długo tam jeździłem i nie miałem nigdy żadnych problemów.

Proponuje obejrzeć:

W ramach relaksu zapraszam na naturalnie ścieżki rowerowe, którą są w Krakowie (nagranie z kierownicy)

Zakrzówek

Kopiec Kraka

Sprawa Wielickiej: w związku z ogłoszeniem przetargu na budowę estakady KST znalazłem coś szokującego:

Opracowanie dokumentacji projektowej wraz
z uzyskaniem niezbędnych decyzji administracyjnych oraz wykonanie przebudowy pasa drogowego w
ciągu ul. Wielickiej na odcinku od ul. Prokocimskiej do ul. Wodnej w zakresie wykonania ścieżki rowerowej.
Czyżby m. in. mój wniosek o DDR od estakady do Wodnej (odcinek Wodna - Cmentarz ma być w tym roku osobno robiony) został uwzględniony? ;)
Szkoda że nie chcą tej ddr na Wielickiej poprowadzić w kierunku Bieżanowa. Wystarczyłby odcinek do ulicy Malborskiej (skrzyżowanie pod BP) i miałbym wreszcie normalny dojazd rowerem z Woli Duchackiej do centrum (miło pomarzyć). Jakby dociągnięto ją dalej chociaż do Bieżanowskiej i wyznaczono przejazd rowerowy na drugą stronę Wielickiej to do tego dojazdu mogłyby załapać się także Prokocim, Bieżanów, os. Na Kozłówce, a nawet Piaski Nowe i Kurdwanów. Może warto i o to zawalczyć?
8
Kilka zdjęć z Bora-Komorowskiego.
Idziemy od Ronda Polsadu w kierunku Wiślickiej:

Jest i gwóźdź programu:

Piesi nie mogą narzekać na nadmiar chodnika:

Na oko chodnik ma 1m szerokości, a ddr 1.5m:

W pobliżu przystanku:

Na tyłach przystanku:

Obejście przystanku. Widok w stronę ronda:

cdn...
See less See more
  • Like
13
cd...

Lekkie wcięcie na drzewko:

Przejazd przez pierwszy wjazd na lotnisko. Ddr lekko się obniża i co ciekawe usunięto krawężniki:

Tu widzimy lekkie poszerzenie chodnika. Ale nie wiem, z jakiego powodu:

Tu widzimy kolejny przejazd. Oby zmieniono nawierzchnię:

Tu kończy się kostka. Widać, że jeszcze dużo roboty do wykonania:

Widok w stronę ronda:

Może nie widać tego zbyt dobrze na zdjęciu, ale chłopakom nie do końca zejdą się wewnętrzne krawężniki:

CZy wiadomo, w jaki sposób ddr obejdzie te słupy reklamowe? Czy pójdzie łukiem przy ulicy, czy (oby nie) powstanie cpr?

A to już koniec rozkopanego odcinka:
See less See more
  • Like
Reactions: 5
4321 - 4340 of 14779 Posts