SkyscraperCity Forum banner

[Kraków] Kilka projektów (completed, u/c, proposed) "Ingarden & Ewy Architekci"

3359 Views 33 Replies 13 Participants Last post by  Balsen
BUDYNEK WIELORODZINNY PRZY UL. KOŚCIUSZKI (NAD WISŁĄ )

wykonanie bardzo dobre:

BUDYNEK WIELORODZINNY PRZY UL. ŁOKIETKA (KROWODRZA)

Fajnie uzupełnia tkankę miejską:

ZESPÓŁ MIESZKANIOWY PRZY UL. MASARSKIEJ (projekt koncepcyjny)

SZKOŁA JĘZYKA JAPOŃSKIEGO (KOŁO MANGGHI)

plan

ZESPÓŁ NAUK BIOLOGICZNYCH UJ (NOWY KAMPUS NA RUCZAJU)

niestety nie będzie zrealizowany, to był projekt konkursowy, który nie wygrał.

PROJEKT KRAKOWSKIEGO CENTRUM KONGRESOWEGO
dla mnie bomba! :)

NOWY RENDER CBO

BUDYNEK BIUROWY PRZY UL. NAWOJKI (MIASTECZKO AGH; RACZEJ NIE ZOSTANIE ZREALIZOWANY, KONCEPCJA Z 1998)

PROJEKT DLA COM-ARCH
Corbu by się spodobało;)

BUDYNEK BIUROWY ERICPOL
Już było na forum, ale warto się temu znów przyjrzeć:)

HALA MAGAZYNOWO-BIUROWA "NATURELL" (W BUDOWIE)

KOŚCIÓŁ W PŁASZOWIE

KOŚCIÓŁ W NOWEJ HUCIE

ROZBUDOWA BUNKRA SZTUKI (PLAC SZCZEPAŃSKI)

MANGGHA
Każdy zna, ale wklejam, bo nowe obrazki:

po prostu boska jest ta manggha! :applause: oklaski dla projektantów!

See less See more
43
1 - 20 of 34 Posts
Jest na co ogólnie popatrzec. Pare jest juz naprawde bardzo fajnych. Dzieki! :)
Centrum kongresowe dla mnie rowniez bomba, jednak razi mnie troche ta szeroka arteria z tym olbrzymim rondem - pod samym wawelem. Troche mi to pachnie na takie socjalistyczne rozwiazanie urbanistyczne. Mam nadzieje ze choc planuje sie zabudowac ten pas zieleni miedzy jezdniami a Wisla.
A na ogol bardzo duzo fajnych projektow, szczegolnie podoba mi sie ten dom przy ul.masarskiej.

Pzdr.
Świetne projekty/budynki - chciałoby się , aby wszystkie te , które jeszcze są na papierze , zostały zrealizowane , ale chyba w niektórych przypadkach to tylko pobożne życzenia ( a szkoda ) .
Kraków ma fajny styl, ładnie nam się rozwija, bardzo mi się podoba odmłodzone CBO :cheers: świetny wątek, dzięki Mikael :eek:kay:

edit: kibicuję projektowi mieszkań przy Masarskiej, świetny jest :cheers:
MARCIN said:
Centrum kongresowe dla mnie rowniez bomba, jednak razi mnie troche ta szeroka arteria z tym olbrzymim rondem - pod samym wawelem. Troche mi to pachnie na takie socjalistyczne rozwiazanie urbanistyczne. Mam nadzieje ze choc planuje sie zabudowac ten pas zieleni miedzy jezdniami a Wisla.
Rondo grunwaldzkie oraz te ulice to konieczność w komunikacji Krakowa. Nie powiedziałbym, aby jakoś specjalnie szpeciły one Kraków. Wg najbardziej szpeci obecnie pustkowie wokół ronda. Wyobraź sobie, że wokół ronda oraz tych dróg jest kompletne pustkowie! Załóżmy że ktoś sobie idzie spacerem spod Wawelu wzdłuż bulwarów wiślanych i skręca na most grunwaldzki (widoczny na zdjęciu, łączący się z rondem). Po jakiejś chwili schodzi z niego, staje w pobliżu ronda i....zupełne pustkowie, kompletne dziadostwo. Ma przed sobą duże rondo i żadnego zabudowania wokół, tylko jakiś wolny niezagospodarowany plac. Dalej jakieś 2 rozsypujące się kamieniczki (widoczne zresztą na zdjęciu, w prawym dolnym rogu hali kongresowej) a dalej blokowisko - osiedle podwawelskie. Ilekroć tam jestem, a jestm tam codziennie w drodze na uczelnię, to bardzo mnie to razi. Gdyby powstała hala kongresowa, to widok terenu bardzo by się polepszył. Zawsze mnie zastanawiało, jak to możliwe, że w tak atrakcyjnym miejscu miasta jeszcze nic nie wybudowano. To mi tylko nasuwa złe myśli o władzach Krakowa.
See less See more
Wiadomo cos wiecej o tej hali kongresowej? Sa to rzeczywiste plany czy tylko swobodne wyobrazenia architektow?
To jest studium zagospodarowania, które ma kilka lat, bo też od kilku lat trwa całe to zamieszanie wokół tej inwestycji. Jak wiadomo, nic konkretnego w tej sprawie nie ustalono, więc jak na razie jest to pewnie jeden z kilku projektów.
Bajer, bardzo dużo ciekawych projektów! CBO super, centrum kongresowe :runaway:
Aha, byłbym zapomniał. Ciągle w budowie jest Biblioteka Papieskiej Akademii Teologicznej; projekt tegoż biura (Ingarden&Ewy):

Rzuty pięter:

Rysunki elewacji:

I coś co tygryski lubią najbardziej, czyli wizualki:

See less See more
9
Bardzo fajna będzie ta biblioteka - jak jakiś czas temu przejeżdżałem niedaleko placu budowy , to już robiło to wrażenie . Szkoda trochę , że na takim pustkowiu ( sorki Mikael - wiem , żę to Twoja okolica ) , ale z roku na rok jest tam coraz ładniej i przyjemniej :)
@Marcin Ten pas zieleni po obu stronach wisły to sa bulwary wislane. Znakomite miejsce na imprezy plenerowe-zreszta cały czas sie one tam odbywaja z wiankami na czele /150tys ludzi/.
Owszem bulwary po stronie podgorza i debnik sa nieco mniej popularne niz te po pln stronie. Ale cos słyszalem o jakichs planach zaktywizowania ich,zwlaszcza dla mieszkancow pld dzielnic Krakowa / mysle ze niezlym zalazkiem jest zaktywizowanie Zablocia(tylko do tamtego rejonu z bulwarami jest gorzej:( ) i budowa hotelu na solnej/.
Co najbardziej ludzi wkurza to to ze w miejscu gdzie ma stanac kongresowka dzisiaj jest

i tak na zmiane :cyrk,wesole miasteczko,cyrk,wesole...czasami lumpy i szybka ubikacja.
To jest jeden plac ktory drazni a drugi to okolica hotelu Forum.
Ja tu widze miejsce na ZAJEBISTĄ opere, teatr, itd cos użytecznosci publicznej miejsca w poblizu ronda jest i dla kongresowki i dla czegos takiego ze na jego widok szczena by opadała.
Wtedy o ludzi po stronie pld bulwarow nie musimy sie martwic. Tylko popatrzcie jak wyglada bulwar od strony Wawelu az na Dąbie ludzi czasami tyle ze wypadki rowerzystow, pieszych,rolkarzy,deskarzy wcale nie sa zadkoscia. Oczywistym jest ze sie robi ciasno a tu z drugiej strony wisły rownie swietne miejsce a tak sie marnuje!! Jakies zaklady es-system,koszule, te barki do poglebiania/odmulania rzeki,... komu chce sie chodzic po stronie dupy takich zakladow.
Przyznam sie nawet nie mialem okazji przejechac sie po stronie pld wisly a to co wypisuje to z obserwaji ze 100m, ale czy jest jakas kladka nad Wilga w ciagu tych bulwarow? Swietne urokliwe miejsce mogloby byc gdyby rowerzysci nie musieli korzystac z mostu samochodowego, a dostali jakis mostek orginalnie zaprojektowany w ciagu tego deptaka. Tylko nasze wladze to robia cos jak juz jest zapotrzebowanie a nic nie umieja zrobic zeby tych ludzi zachecic!
Wowczas daje głowe ze przejazd bulwarami z Tynieckiej az do Zablocia bylby swietna alternatywa dla wszystkich wobec zatloczonego bulwaru pln.
A okolice Kongresowki i czegos zamiast Forum żyłyby swoim rownie dynamicznym zyciem co strona pln wisly a nie tylko patrzec kiedy sie dostane na pln strone.
See less See more
2
Swietny ten zaspol nauk biologicznych. Mikael, czy cos podobnego ma szanse powstac na terenie Kampusu UJ? Spedzilem 12 lat na Ruczaju, w sumie dalej tam jestem 1 noga, a przez ten czas tylko renderingi i w sumie powstaly moze 4 budynki z Motorola liczac. Co z kompleksem na rogu Grota i Rostworowskiego?
^Coś podobnego powstaje! :)
Ta wizualizacja to projekt konkursowy, który nie wygrał. To co wygrało, właśnie stoi, ale w części oczywiście, jeszcze dużo do zbudowania nie mówiąc o pracach wykończeniowych jak alejki, chodniki, żywopłoty,rośliny i fontanny (z tego co widziałem na wizaualce, niestety nie mogłem jej znaleźć teraz).

Na razie nie przedstawia się to imponująco, no ale środki finansowe uniwersytetu też nie są imponujące ;)
Aha zapomnialem napisac ze prjekty swietne! dzieki Mikael za takie zestawienie :eek:kay:
Włsanie takiego powiewu "swiezosci" brakuje na naszych ulicach, taka prestizowa kamienica jak na kosciuszki to jest skarb dla okolicznych mieszkancow, okoliczne budynki po remoncie (nie trzeba zadnych zmian architektonicznych) automatycznie stana sie reprezentatywne. Tylko dlaczego te zmiany takie poooowolne :(
Ingarden Ewy to moim zdzniem najlepsze biuro architektoniczne w Krakowie :)
Warto jeszcze wspomniec o polskim Pawilonie EXPO 2005:
See less See more
Zgadzam się z behemotem. Swoją drogą podobno na Expo bardzo dobrze się zaprezentowaliśmy. A pawilon na dobry początek, zawsze najważniejsze jest pierwsze wrażenie. :)
Fajne projekty. Szczegolnie chcialbym zeby powstaly te budynki kolo Wawelu. Przydaloby sie troche powiewu swiezoosci w centrum Krakowa. Manngha juz jest wiec jest jakis precedens.

Mam pytanie w jakiej czesci miasta tworzone sa te nowe budynki uczelni wyzszych?
uuuu nie pytaj,
znaczy czesc miasta niczego sobie, calkiem fajna ale jak na inwestycje publiczna to moim zdaniem kiepsko :/
Wczoraj poszedlem poszukac w A&B w empiku cos o rondzie m. ale to bylo w nr lutowym, wiec nici z tego . Natomiast albo w A&B albo w "architekturze" (murator) znalazlem artykol odnosnie parku technologicznego, motoroli i wlasnie Kampusu UJ na Ruczaju, i tam besztaja strasznie ta lokalizacje, glowny powod to brak jakiejkolwiek infrastruktury-szczere pola,brak drog, itd Kilka tys studentow musi czekac lata na dogodny dojazd do kampusu nie tylko UJ ale tez PAT'u (az wybuduja tramwaj), wspominaja cos o nieekonomicznosci tego rozwiazania (pomimo tanszych dzialek niz w centrum to koszty budowy infrastruktury przewyzszaja owe roznice w dzialkach).
itd itp generalnie lokalizacja nie najlepsza, ale za jakies ...200lat moze tam byc fajny kopleks uczelniany, wiec zalezy jak na to spojrzec ;)
See less See more
1 - 20 of 34 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.