Kilka razy w ostatnich latach przewijał się temat ileż to metrów kwadratowych biur mamy w Krakowie. Rozbieżności były spore, bo wielkości podawane w prasie wahały się od 250.000 m2 do 450.000 m2. Ponieważ nurtowało mnie to, ile w rzeczywistości mamy biur w Krakowie, postanowiłem przynajmniej z grubsza policzyć znane mi biurowce w mieście i zsumować ich powierzchnię, tak żeby mieć jakieś wiarygodne (bo samemu zrobione) zestawienie tej powierzchni, które będzie można użyć następnie w city vs city, napalaniu się albo w poważnej dyskusji, bo i takiej nie wykluczam

W trakcie tworzenia tabelki wystąpiło kilka problemów metodologicznych - jakie biurowce ująć w tabelce? W przypadku Galileo czy Avatara problemu nie było, trzeba ująć. Pojawiły się za to wątpliwości w przypadku:
- biurowce małe, przede wszystkim stare kamienice zaadaptowane na biura. Przyjąłem granicę z grubsza 1000 m2, oczywiście lista nie jest kompletna, bo nie znam wszystkich takich obiektów w mieście
- biurowce nieobecne na rynku - np biurowiec Philip Morrisa czy Motoroli nie jest dostępny pod wynajem, ale jako że jest obecny na rynku poprzez ograniczenie podaży (w innym wypadku biurowiec byłby wynajęty na rynku) zdecydowałem się je ująć
- biurowce zajmowane przez instytucje państwowe i samorządowe - nie ujmuję, ze względu na to, że zazwyczaj urząd zajmuje je na długie lata i raczej budynek nie trafi na rynek najmu. Dobry przykład to Urząd Marszałkowski - budynek przy Racławickiej, mimo że nowoczesny, nie został przeze mnie ujęty ze względu na to, że UM będzie tam długo i jest właścicielem, zaś wynajmowany przez UM biurowiec Mixa przy Wielickiej na listę trafił, jako że został wynajęty na wolnym rynku
- granice miasta - problem dotyczy właściwie tylko KBP w Zabierzowie - wg mnie wchodzi w krakowski zasób powierzchni biurowej i należy ująć
Poza tym wystąpił problem w powierzchni biur, ujmowanej w tabelce - problemem jest to, że w różnych źródłach (www) podawane są różne wielkości - powierzchnia użytkowa, powierzchnia wynajmowalna czy powierzchnia biurowa. Jeśli był opis, jaka wielkość jest podawana, nie było problemu - w tabelce ujmowałem powierzchnię biurową do wynajęcia. Problem pojawiał się, jeśli ilość m2 pozbawiona była szczegółowego opisu - stąd w tabelce mogą wystąpić pewne przekłamania.
Niektórych budynków nie udało mi się znaleźć - np biurowca BPH przy Bohaterów Getta. Brakuje również (a przynajmniej tak mi się wydaje) części biurowców w Parku Technologicznym w Czyżynach. Z informacje o wszelkich brakujacych biurowcach, które należałoby ująć w zestawieniu, będę wdzięczny i ujmę je w kolejnych wersjach tabelki.
Tabelka wrzucona w wyjatkowo niewygodnym formacie, jako jpg, ale niestety nie wiem, jak wrzucać excela na nasze forum.
Lokalizacja to dzielnice wg podziału forumowego - ale tutaj może być sporo błędów, północ Krakowa, jako daleka prowincja mego miejsca zamieszkania to dla mnie
terra incognita