Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 347 Posts

·
Banned
Joined
·
565 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Po vasem misljenju, kada je arhitektura u Srbiji bila ESTETSKI bolja: pre Drugog svetskog rata, ili za vreme Tita tj. komunista?
 

·
zloderator
Joined
·
2,893 Posts
hmm.. moram da priznam da se mnogo više divim objektima izgrađenim između dva rata

krivo mi je što u mom rodnom gradu mnogo izostaje ta predratna arhitektura
 

·
Registered
Joined
·
1,536 Posts
za vreme Kraljenvine Srbije! dosta toga je uradjeno u Srpskom stilu, kao sto je naprimer bila stara posta(zaboravih kako se tacno zvao stil) mislim "Srpski sucesijski stil" pokusavam da prevedem sa engleskog. dok smo posle drugog svetskog rata dobili dosta brutalistickih primera po gradu, samo goli beton. Doduse reseno je dosta stambenih problema dosta brzo ali esteticki gledano nema poredjenja.
 

·
Registered
Joined
·
3,730 Posts
Pa estetski naravno za vreme Kraljevine, ali to nema veze sa komunizmom, tako je bilo i u zapadnoj Evropi s tom razlikom sto se tamo ipak mnogo vise vodilo racuna o nasledju i urbanizmu posle 2 Sv. rata , pa kada bi gradili zgrade u vec formiranin gradskim jezgrima vodili su itekako racuna da se to uklopi i da ne narusi postojece celine. S druge strane posleratna arhitektura je bila kod nas veoma agresivna i razorila je mnoge predratne urbane celine.

Nema to veze sa stilom, gradile su se tokom 1930-ih mnoge modernisticke zgrade ( koje veze nemaju sa dotadasnjim stilovima historicizma, secesije..) pa su opet one mahom odlicno uklopljene i ukombinovane u tadasnju ambijentalnu matricu gde su gradjene.

Da ne govorim o pojedinim otvorenim urbanistickim ekscesima van svake logike koji pokazuju koliko su komunisti postovali ono sto je pre njih stvoreno. :eek:hno:

 

·
Registered
Joined
·
804 Posts
Tu može da posluži sledeće poređenje.Gotovo sve bolje predratne zgrade su danas zaštićene ili čak spomenici kulture.Posleratni period traje 65 godina i ne znam ni za jednu da je zaslužila taj status.Moderne zgrade su komfornije i funkcionalnije ali ne i lepe mada možemo govoriti o lepoti između njih samih.
Najlepša arhitektura od pre I sv.rata je u Vojvodini a posle tog rata je gotovo sve u Beogradu.Beograd je prečanske krajeve tretirao gotovo kao kolonije (Beograd,ne Srbija) tako da danas gradovi u Srbiji imaju svega po koji primer međuratne arhitekture (malo bolje su prošli Novi Sad i Skoplje kao centri banovina). Ali zato je Beograd napunjen prelepim javnim palatama,najamnim zgradama,na Dedinju i Senjaku je bezbroj vila kao iz snova.Da je prestonicu zaobišao drugi svetski rat,bio bi to Balkanski Pariz.
Posle prvog svetskog rata pojavili su se novi materijali,zidalo se solidno i prilagođeno modernom življenju.Ti stanovi su i dalje jako očuvani i atraktivni.Fasade su rađene od plemenitog maltera i veštačkog kamena i do danas stoje,samo su dobile patinu.
PS
Stara Pošta u Beogradu je bila u Srpsko-vizantijskom stilu.

Ulica u Subotici izgrađrađena dvadesetih.
 

·
Registered
Joined
·
763 Posts
pa, slazem se da je u medjuratnom periodu tj. u periodu kraljevine SHS daleeeko najvise profitirao BG, dok su ostali gradovi manje-vise stagnirali... Nish doduse jeste dobio u to vreme tramvaje (1928-1929), fabriku duvana, zgradu Banovine, al kad pogledam npr. koliko su se BG i SK promenili i izgradili u tom periodu ne mogu a da se ne zacudim i ne zapitam da li je od silnih javnih i monumentalnih palata iz skoplja neka mogla biti izgradjena u Nishu?! pa i Nish je bio centar banovine! ako nista drugo, danas bi te zgrade bile sacuvane! pretpostavljam da je tadasnja srpska vlast abnormalnom izgradnjom skoplja zelela da na neki nacin privoli Makedonce da ostanu u Srbiji... ne znam, ali cinjenica je da se Skoplje u periodu od 1918 do 1941. od klasicne turske kasabe pretvorilo u jedan sasvim pristojan evropski grad srednje velicine (barem centar grada) a o beogradu da ne pricamo.... ZG je po mom misljenju 1918. bio daleeeeko urbaniji, lepsi, komunalno opremljeniji i imao je otprilike identican broj stanovnika kao BG, da bi dvadeset godina kasnije kaskao za Beogradom sto se nastavilo do danasnjih dana...
 

·
Registered
Joined
·
3,730 Posts
U celoj Evropi se malo gradilo izmedju 2 svetska rata. To je bio uglavnom period krize i stagnacije. Svi veliki evropski gradovi ( Pariz, Bec, Budimpesta, London... ) su se izgradili uglavnom u periodu 1870-1910 to je bilo zlatno doba industrijalizacije i za neke i kolonijalizma.
Beograd, Bukurest, Sofija su retki izuzeci za medjuratni period.
 

·
Registered
Joined
·
804 Posts
Tačno je da svaka epoha ima svoje vreme,početak i kraj.Ali između onog što zovu predratna arhitektura i posleratne (pogrešno zvane "socijalistička"),postoji ogroman jaz.Baš zato je svako prepoznaje.Pogotovo sto je to za nas na liniji razgraničenja dve istorijske epohe:komunizma i idealizovane monarhije.
Inače,čujem da Skopljanci hoće da ponovo izgrade staro pozorište koje je izgrađeno između 1912. i 1914. na obali Vardara,a stradalo 1963. u zemljotresu.
 

·
Registered
Joined
·
804 Posts
Tačno je da svaka epoha ima svoje vreme,početak i kraj.Ali između onog što zovu predratna arhitektura i posleratne (pogrešno zvane "socijalistička"),postoji ogroman jaz.Baš zato je svako prepoznaje.Pogotovo sto je to za nas na liniji razgraničenja dve istorijske epohe:komunizma i idealizovane monarhije.
Inače,čujem da Skopljanci hoće da ponovo izgrade staro pozorište koje je izgrađeno između 1912. i 1914. na obali Vardara,a stradalo 1963. u zemljotresu.
 

·
Registered
Joined
·
3,730 Posts
Koliko je meni poznato staro pozoriste je vec u veliko u izgradnji (rekonstrukciji).
Cak sam cuo i za neke planove da se rekonstruise srusena zeleznicka stanica ( u vreme kad je izgradjena najmodernija na Balkanu) i da zgrada sluzi kao nova gradska kuca.
Nazalost makedonski podforum je ugasen odavno tako da nemamo informacija sta se tamo desava ( osim onog uzasnog cuda od novog ustavnog suda na obali Vardara).

Sto se tice ovog "estetskog" poredjenja arhitekture dve epohe, radi se svakako o percepciji i ukusu prosecnog gradjanina ( laika), ne treba ici u neke dublje analize.
 

·
Registered
Joined
·
813 Posts
ovo je totalni diletantizam. beograd je i pre i posle Rata bio Beograd i oba perioda su ostavila svoja remek dela i oba perioda na specifican nas nacin: masa nekavliteno izvedenih zgrada. beograd je pre Rata bio grad u povoju, a posle rata velegrad. napravljeno je niz rezova koji su izbacili kasabu sa beogradskih ulica (posebno uredjenje trga marksa i engelsa, pionirskog parka, izgradnja beogradjanke). u poredjenju sa obicnim stambenim zgradama koje su se 50-ih i 60-ih gradile u zapadnoj evropi (izuzetak spanija i italija), u beogradu su izgradjena prava remek-dela modernisticke arhitekure (npr. u njegosevoj, kod hrama sv. save). beogradjanka, siv, banjicki soliteri, zgrada ministarstava u nemanjinoj, soliteri na 3. bulevaru, sava centar, genex samo su neki primeri kvalitetne i uzorne poslreatne arhitekure, a takva poslednjih 15 godina uopste ne postoji.

razlike izmedju predratnog i posleratnog beograda nisu razlike izmedju "kraljevine" i "sfrj", vec razlike izmedju predratnog evropskog ekonomskog buma i poslratne sveevropske bede, razlike izmedju tradicionalnih i modernih oblika kakve postoje u svim gradovima. zato je vec i naslov teme uvredljiv i za prosecnu inteligenicju.
 

·
Banned
Joined
·
565 Posts
Discussion Starter · #17 ·
zato je vec i naslov teme uvredljiv i za prosecnu inteligenicju.
Tvoj post je uvredljiv i za prosecnu inteligenciju. Rascian je lepo rekao da ovaj tema nije za dublje analize, vec je prilika da forumasi kazu sta je njihov licni ukus.
 

·
Loved Belgrade
Joined
·
236 Posts
Čak i da je tako - da tema nije za dublje analize - apsurdno je definisati arhitekturu kao pre i posle Drugog svetskog rata... Jer šta obuhvata arhitektura pre? Kalemegdansku tvrđavu? Modernu? Klasicizam? A šta obuhvata posle? Soc realizam? Bezukus devedesetih? Modernizam?
Ja na primer volim modernu i brutalizam?
Konstruktivno pitanje bi bilo na primer koji vam se stil u arhitekturi najviše sviđa u Beograd... Ovako se samo reprodukuju zablude i predrasude.
 

·
Registered
Joined
·
2,351 Posts
Da, apsolutno. Šta znači to pre rata? Do kog perioda možemo da idemo u prošlost tragajući za odgovorom :) ? I samo pitanje je malo (namerno ili ne) nevešto sročeno (...pre Drugog svetskog rata, ili za vreme Tita tj. komunista?). Zaista mi nije jasno kakve veze imaju komunisti sa arhitekturom? Zašto si uopšte njih ubacio u pitanje? Takva arhitektura se javlja u slično vreme svuda u svetu i nema veze sa tim ko je bio na vlasti. Sigurno je da bi se i bez komunista arhitektura razvijala u istom pravcu. Naravno da će većina ljudi odmah kao iz topa odgovoriti ''pre rata'' ali verovatno zato što nisu u stanju da na pravi način sagledaju vrednosti moderne arhitekture ali i zato što je pitanje pomalo pretenciozno postavljeno.
Osim u slučaju da cilj pitanja nije samo zadovoljenje lične radoznalosti ali opet je moglo biti i malo preciznije. Recimo, pametnije bi bilo da si pitao koji vremenski period vam se dopada najviše, ili koji stil (što reče ambassador) jer bi dobio i preciznije odgovore.

Ja lično biram period od 1920 do 1970. (sasvim slučajno, kao i prethodnik).
Inače, tema je vrlo, vrlo interesantna za raspravu ali bi bilo zgodnije da je pitanje preformulisano. Čisto mali savet.

@Ambassador, nije kalemegdanska već beogradska tvrđava :)
 

·
Registered
Joined
·
813 Posts
Tvoj post je uvredljiv i za prosecnu inteligenciju. Rascian je lepo rekao da ovaj tema nije za dublje analize, vec je prilika da forumasi kazu sta je njihov licni ukus.
tema nije rascionova vec tvoja, a ti si je formulisao tako da vise deluje da zelis da slusas hvalospeve o kraljevskom domu karadjordjevica nego misljenja o predratnom i poratnom gradjevinarstvu.

nadovezao bih se jos na moje prethodnike i dodao sledece: ono sto je danas ostalo iz "predratnog perioda" su najvrednije gradjevine onog vremena. milioni kvadratnih metara estetski i gradjevinski najgore tres arhitekture od pre Rata su sruseni i zamenjeni znatno kvalitetnijim resenjima posle Rata.
 
1 - 20 of 347 Posts
Top