SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 640 Posts

·
Registered
Joined
·
133,534 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Kratovo is a small picturesque town in Macedonia, one of the regions' living museums. It is the seat of Kratovo Municipality. It lies on the western slopes of Mount Osogovo at an altitude of 600 metres (2,000 ft) above sea level. Having a mild and pleasant climate, it is located in the crater of an extinct volcano. It is famous for its bridges.

During the reign of the Serbian noblemen in 1282, Kratovo had become a mining centre, thanks to the experienced Saxon, i.e. from Saxony or, presumably, from Flanders, miners who came to activate the mine. The importance of Kratovo can be judged through the visit of Sultan Murad who together with his army headed towards Kosovo, but stayed in Kratovo in order to visit the already famous town of gold and silver.

The mining exploitation continued, until the Karposh's Rebellion in 1689, when the town was devastated and the mine closed. In 1805 the mine was rented by Ali-Beg Majdemdzija and the work continued. According to the writings of Amu Bue, the town had 56,000 inhabitants 1836. Until the end of the 19th century the town rapidly stagnated and the once most beautiful "Čarsija", with goldsmith and silversmith shops, decayed.

Today's Kratovo has many characteristics of the past times. Once there were 12 towers, but now one can notice six towers which primarily served miners, chiefs and guards. The Kratovo bridges are another characteristic of this town made by old masters. The town has unique and interesting architecture from the 19th century and a unique Art gallery of children's drawings, with pictures by Kratovo children which have won numerous prizes at different international exhibitions.

Currently many organizations are working on rebuilding the city. One of the most valiant of these efforts comes from a the University of Florida Engineering Without Borders program who are currently working on the development of a sustainable solid waste system to aid the efforts of Macedonia in attaining recognition in the European Union.

Situated in the north, the locals traditionally speak in the Kumanovo-Kratovo dialect of the language, regarded as one of the Torlakian speech forms as it shares more in common with the features of southern Serbia and northwestern Bulgaria, than with the standard Macedonian language based in Prilep.
Кратово се наоѓа во североисточниот дел на Македонија, сместен во гролто на изгаснат вулкан. Градот е еден од најстарите градови во Македонија и на Балканот. Во 2002 година градот имал 6,924 жители

Постојат повеќе примери за изворот на името на градот Кратово. Името Кратово доаѓа од местоположбата на градот, кој лежи на вулканска подлога, односно вулкански кратер. Според преданието, градот го добил името по зборовите „кират-ова“, по името на тврдината на бреговите на Кратовска Река, урната од турците. Бо времето на Византија, градот е наречен „Коритос“ или „Коритон“

Подрачјето било населено уште во римско време. Градот бил познат како рударски град под името „Кратишкара“, кој ѝ припаѓал на римската провинција Дарданија. Во Византискио време, Кратово е познато како „Коритос“ или „Коритон“, што ја објаснува и неговата местоположба, „корито во које се наоѓа градот“. Во времето на владеењето на Стефан Немања, во 1189 година, Кратово било присвоено кон Србија, под Србска надвласт со градот властувал деспотот Јован Оливер. Зa постоењето на Кратово разкажувал Хомеровиот еп "Илијада" во VI в.п.н.е. Како доказ служат и монетите од времето на Адолион Пајонски, крал кој владеел од 315 до 285 г.п.н.е. Во тоа време, градот тргувал со злато, сребро и бакар. Градот го посетил и турскиот Султан Мурат. Од 1689 до 1805 градот бил запустен. Во втората половина на 14 век, Кратово подпаѓа под Отоманска империја. Во 16 век и во 17 век, во составот на новоосвоените територии на Османлиското царство, градот станал подрачен центар

Во 1836 година, градот имал 56 000 жители.[4] Во втората половина на 19 век, бројот на населението било неизменето. Во турските записи пишува дека од 303 жители, 74 биле исламизирани, што во тогашна Македонија, Кратово спаѓал меѓу градовите кои биле најнаселени со муслимани

Кратово во средниот век бил познат по своеата Кратовско книжевно училиште, које заедно со книжевното училиште на манастирот Св. Гаврил Лесновски биле особено активни од 12 век до 14 век. Во училиштата се препишувале стари книги, и се пишувале нови текстови од црковна содржина, со што Кратово во раниот среден век станал културен центар.

Кратово ги има следниве културни установи: музеј на град Кратово, домот на културата и градска библотека. Од образовни институции има, едно средно училиште ДСУ "Митко Пенџуклиски", детската градинка „Царка Андреева“, итернат, приватно училиште за странски јазици и едно основно ОУ "Кочо Рацин".

Во Кратово има три православни цркви. Во време на турското владеење градот имал преку 20 цркви, од кои се пронајдени остатоци.

* црквата “Св. Никола-чудотворец” во Царина маала, обновена 1848 год.
* црквата “Св.Јован Претеча” - во средна маала, обновена 1836 год. и
* црквата “Св.Ѓорѓи Кратовски” сместена во старите гробишта. Таа била посветена на единствениот маченик, прогласен за светец од Кратово од 16 век “Св.Ѓорѓи Кратовски” кој поради својата вера во христијанството бил спален 1515 год. во Софија. Во негова чест и слава и во чест на зачекорувањето во третиот сехристијански Милениум, Советот на општината Кратово го прогласил празникот “Свети Ѓорѓи Кратовски” за патронен празник на градот кој се слави на 24 февруари, а светецот “Свети Ѓорѓи Кратовски” станал симбол и заштитник на градот и општината.

Кратово е изградено со типична старогратска македонска архитектура, и е познато по своите кули и мостови. Во гардбите е значителен каменот и дрвната конструкција, пересте и плитар, со што на градбите им овозможува еластичнот и цврстина. Стреите и таваните биле украсувани со декоративни штички. Чардаците на секоја куќа се посебно обележие на кратовската куќа. Од чардакот зависела и обликата на куќата. Вратите на куќите се еден од најубавите и најобработени детаљи, тие се како еднокрилни или пак двокрилни. Во минатото секоја кратовска куќа имала бања за капење. Како посебна просторија во куќата имала огниште, кое служело за загревање на просториите и за готвење храна
Sreska kulaZlatkova kulaSimiceva kulaSaat kula

 

·
Registered
Joined
·
133,534 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Археолошки локалитети

* Златен Град
* Големо Градиште, остатоци на град од 6 век
* Куклица, природни камени кули
* Цоцев Камен, праисторијски обсерваториј
 

·
Registered
Joined
·
133,534 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Kuklica

The stone town is an area consisting of over 120 naturally-formed stone pillars, located in the village of Kuklica, near Kratovo in Macedonia.

There are two main legends surrounding the formation of the strange stone pillars in Kuklica. The most famous legend is that of a man who could not decide which of two women he should marry. So, the man planned to marry each woman on the same day at different times. When the first wedding was in progress, the woman to marry the man second went to see who was getting married on the same day as she. When she saw her future husband marrying another woman, she cursed all in attendance at the wedding and turned them into stone.
Stone pillars

Another popular legend is that there was once a forest in the area, but due to battles it was burned down. Then, the area became a wasteland. The temperatures were very low and when the army passed through the wasteland, all of the soldiers turned into rocks.

According to the local villagers, new figures appear every 5-6 years.

Aside from mystic stories and legends, the earth pyramid in Kuklica was formed as a result of natural erosion processes in the Holocene, during the past 100,000 years. Differences in the erodibility of the volcanic rocks of the area are the main factor for the pillars creation. Thus, soft tuffs rocks on the base are overlaid by solid, sturdy andesites and ignimbrites on the top, which are nearly 30 million years old. 

·
Registered
Joined
·
133,534 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Cocev kamen

Cave or Rock Shelter in the Macedonia. Cocev Kamen is a hilltop cave site, believed to have been used as a prehistoric observatory or temple for perhaps sacrificial rituals and which is decorated with rock art.

There were two rows of rock seats engraved under the cave, which joined by the platform formed what looks like an early theater. Bones discovered near the cave indicate the it was used in the Paleolithic. There is a further smaller natural cave above the paleolithic cave that was used the Bronze Age for apparent spirituals activities. 

·
Registered
Joined
·
133,534 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Големо Градиште

Меѓу кратовските села Димонци и Конух, на висок рид се издига стариот град Големо Градиште. Таму, во карпи, уште во 6 век биле издлабени мали одаи, одводи, канализација, резервоар за вода, па дури и скали. Тие постојат и денес. На горниот зарамнет дел има остатоци од стражарски кули и градска тврдина. На најтешко пристапниот терен, во стрмните карпи направено е светилиште, поголема просторија која има голем влез и прозорец. Од таму се гледаат рамницата, селските гробишта со стара разрушена црква и околните ридови. Под тврдината, околу триста метри јужно од Големо Градиште се наоѓа црквата "Свети Јован Крстител" која е изградена во 1955 година. Таа била направена на местото каде што е откриен Градот на воините или Златен град, како што го нарекуваат кратовци. И денес до црквата има остатоци од колективна гробница и стар храм "ротонда", направен од туф, зелен вулкански камен. Старата црква потекнува од 6 век и за неа археолозите сметаат дека е единствена во Македонија со таков облик. Според легендата се верува дека некаде под водата на Крива Река има влез кој води до некоја тајна соба што се наоѓа во средината на ридот. Таму имало фигура на жена пред која свети вечна светлина. До тајната соба може да се стигне само рано наутро. Каде одат шатките, од таму е влезот во градот. Според легентдата се претпоставува дека влезот во тврдината е во близина на мостот Ракле на Крива Река. Преку него се стигнува до селото Димонци кое од стариот град е оддалечено околу два километра.

 
1 - 20 of 640 Posts
Top