Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 176 Posts

·
Registered
Joined
·
5,494 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Üdv!

A thread célja, hogy sok-sok fényképpel és szöveges élménybeszámolóval dokumentálja, illetve bemutassa a 2014 július 18. és augusztus 10. közötti távol-keleti körutazásunkat. Megpróbálom a lehető legnagyobb részletességgel bemutatni az utazás körülményeit, hogy a jövőben erre utazók is a lehető legtöbb hasznos információhoz jussanak. Mivel a bő 3 hét alatt több mint 8500 képet sikerült készíteni, így még egy erősebb szelektálás után is elég hosszadalmas lesz a feltöltés, de nem kell megijedni, próbálom magam visszafogni. :)

Minden kérdést szívesen fogadok és ahogy tőlem telik meg is válaszolok!


Vágjunk is bele!

0. nap - Utazás és érkezés

Az indulás elég idegesre sikerült, mikor kiderült, hogy előző nap egy Európából Kuala Lumpurba induló Malaysian Airlines gépet lőttek le az orosz-ukrán határvidéken. A februári repjegy vásárlás idején oly' mindegynek tűnt, hogy 17-én vagy 18-án indulunk, illetve hogy melyik légitársasággal és hol szállunk át. Szerencsére a Turkish Airlines-t választottuk isztambuli átszállással és július 18-i indulással.

A Budapest-Isztambul közötti 2 órás repülés gyorsan elrohant, a bő két órás átszállásra rendelkezésre álló idő meg pont ideálisnak tűnt. Ám ekkor kiderült, hogy az utasok által tavaly zsinórban harmadszor Európa legjobb légitársaságának választott Turkish Airlines ezúttal egy 3 órás késéssel, a reptér pedig extra hidegre állított légkondival kedveskedik. Én meg pólóban és rövidnadrágban indultam el, hosszú nadrágot egyáltalán nem vittem, egyetlen vékony pulóverem is a feladott poggyászban volt. Gondoltam jó lesz ez így, ha 30 fokból 32 fokba megyünk, de ez hiba volt részemről. A hajnal 4 körüli felszállás után a helyzet nem javult hőmérséklet szempontjából, sőt! Mivel a magamra tekert 2 pléd sem volt elég, muszáj volt reklamálni a kabinhőmérséklet miatt. Ezután kissé javult a helyzet, még aludni is sikerült, de körülbelül 10 órás repülés még a két étkezéssel és fejtámlába épített szórakoztató központtal is kissé vontatottnak tűnt.

Felszállás közben Budapest felett:BP-Isztambul járat kosztja:Isztambul - Kuala Lumpur:Olyan 7-fél 8 körül lehetett, mikor megláttuk Kuala Lumpurt a magasból. Mire landoltunk már be is sötétedett. Egyébként 6 órával járnak előttünk. Az 1-es terminál C részére érkeztünk, de terminálon belül is csak ingyenes vonattal lehet eljutni a Terminál fő épületébe, ahol hosszadalmas (sorban állás és) útlevél ellenőrzés valamint digitális ujjlenyomat vétel után tudtuk csak átvenni a feladott poggyászokat.

A reptér egyébként 60+ km-re van a város központjától. A hivatalos reptéri Taxival, vagy a reptéri expresszel érdemes megközelíteni a belvárost. Az express fél óra alatt visz el a városközpont közelében lévő központi vasútállomásra. Az express 35 Ringgit/fő (1 MR ~ 73 HUF), a taxi pedig 102,5 Ringgit. Mi négyen utaztunk együtt, így a számunkra olcsóbb és egyszerűbb taxis megoldást választottuk. A fejenként max 1900 Ft-os taxizás eléggé jutányosnak tűnik, ha figyelembe vesszük a távot és a fizetős útszakaszokat. Az utat előre kell fizetni reptéren (kártyával is lehet), adnak egy vouchert amit a kijáratnál felmutatva be is ültetnek egy autóba.

A sofőr még pakolászta a csomagokat mikor ültem volna be az anyósülésre. Kissé szűknek tűnt a hely első pillantásra, mikor megkérdezte, hogy én akarok vezetni? Hirtelen nem értettem a kérdést, aztán lentebb hajolva és a kormányt megpillantva esett le, hogy itt bizony jobbkormányosak az autók. :lol:

folytatás holnap!
 

·
Registered
Joined
·
5,494 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
:)

Beszálláskor a taxis társak egy "Good luck"-kal búcsúztattak minket, amit akkor még nem tudtunk mire vélni, aztán hamar kiderült az oka. Sofőrünk valószínűleg a Petronas forma 1-es csapat kiöregedett tesztpilótája lehetett, szigorúan tartottuk az autópályán megengedett 130-as tempót, függetlenül attól, hogy a sebességkorlátozó táblák illetve a forgalom mondjuk maximum csak egy hatvanas sebességet indokolt volna. Aki nem érezte a sofőrünk által diktált ritmust, az kegyetlenül le lett nyomva az útról. Egyébként Kuala Lumpur eléggé autócentrikus város, ami a 140 forint körüli benzinárat figyelembe véve érthető is valamelyest. Az autópályákon a Horvátországból jól ismert elcseszett fizetőkapus megoldás működik.

A szállásunk egyébként kiváló helyen volt. Egy kődobásnyira a KL towertől és gyalog is kényelmes sétaútra szinte minden belvárosban található látnivalóhoz. Az a helyzet, hogy ilyen méretű (50 nm) lakosztályt ilyen panorámával egy 5 csillagos szállodában szerintem sehol máshol a világon nem lehet megkapni ennyire kedvező áron. Eleinte egy puritánabb és olcsóbb szállásban gondolkodtunk, de az árak áttanulmányozása után rábeszéltem a társaságot a Pacific Regency Suites-ra és nyugodt szívvel mondhatom, hogy utólag mindenki nagyon hálás volt ezért.

Helyi idő szerint már biztosan elmúlt este 10 is mire becsekkoltunk és elfoglaltuk a szobákat. Egyébként a reptéren jó drágán átváltottunk némi USD-t maláj Ringgitre, így legalább jutott 1-1 Ringgit jatt a taxisofőrnek és a hordárnak is. Hogy ez itt szokás-e vagy nem, illetve kevés volt-e vagy sem, azt nem tudom, de gondolkodás nélkül elvették.

Egyébként a foglalásánál külön jeleztük, hogy ha lehet, akkor minél magasabb emeleten legyenek a "szobák" kilátással a Petronas Towers-re. Teljesítették a kérésünk, mindkét lakosztály a 28. emeleten volt. Kialakításra nagyon hasonlóak voltak, kis különbséggel egymás tükörképei. Látszik már rajtuk, hogy nem idén voltak utoljára felújítva, de ez egyáltalán nem zavaró. Ilyen méretek, kilátás és árak mellett szemet húny az ember kisebb esztétikai hibák fölött. Mindkét lakosztály nappalival, panoráma ablakos étkezővel, konyhával, és hálóval illetve hatalmas fürdőszobával volt felszerelve.

 

·
Registered
Joined
·
5,494 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
Étkezés nem volt a szobaárban, így a még otthonról hozott szalámis szendvicsek ettük vacsorára és másnap reggel is. Mielőtt nyugovóra tértünk, még megnéztük a tetőn található medencét és szórakozóhelyet. Szépen gyülekeztek a jómódú családokból származó fiatalok, itták a söröket, koktélokat, dübörgött a zene. Egyébként az alkoholos italok egész Malajziában nagyon drágák voltak, ami valószínűleg a iszlám államvallás hozománya. A tetőteraszon ez az alapvetően is magas ár rögtön a többszörösére ugrott, úgyhogy az első maláj sörünket nem itt ittuk meg. :) 

·
Registered
Joined
·
5,494 Posts
Discussion Starter · #5 · (Edited)
1. nap - Kuala Lumpur

Másnap reggel nekivágtunk a városnak. Első célpont a hotellel szemben található KL Tower volt.A hotelünk:

A kilencvenes évek közepére elkészült 421 méter magas KL tower csak 31 méterrel alacsonyabb mint a Petronas ikertornyok, viszont egy magaslatra épült, így a csúcsa magasabbra ér mint az ikertornyoké, illetve itt található a város legmagasabb nyilvános kilátója, de működik benne egy panoráma étterem is. A szimpla kilátószintre 50 ringgit/fő (~ 3650 HUF) a belépő. Egyébként a malájok rendkívül udvariasak, kedvesek és segítőkészek. A torony bejáratánál pl egy népviseletbe öltözött hölgy fogadott minket, érdeklődött, hogy enni is akarunk-e vagy csak a kilátás érdekel, majd odakísért a pénztárhoz és még a jegyeket is megvette nekünk. Nyilván ez a munkája és ezért kapja a fizetését, de valahogy az egész utazás alatt tökéletesen őszintének éreztem a reakcióikat.

A torony közvetlen környezete

 

·
Moderator
Joined
·
10,005 Posts
China town környéke már sokkal jobban idézte a régi Kuala Lumpurt. Mintha egy teljesen más városban lettünk volna.
...

...
Nem tudod, hogy hívják a képen látható dolgot? Mi mákos dinnyének hívtuk anno, és nagyon ízlett :lol:
 

·
Registered
Joined
·
5,494 Posts
Discussion Starter · #10 · (Edited)
Mákos dinnye :lol:

A legközelebbi monorail megálló felé vettük az irányt. Bár a KL Monorail 2003-ban nyitott, a vonatok állapota alapján én a 1983-at is gond nélkül elhittem volna. A vonatok kis kapacitásúak, nem is járnak elég gyakran, ezért túlzsúfoltak és esztétikailag sem nyújtanak egy nagy élményt, de mindenképp érdemes kipróbálni. Nem ez fogja megoldani Kuala Lumpur közlekedési problémáit. A jegyet (ami egy műanyag korong) érintő képernyős automatán lehet megvásárolni, az ár az utazás hosszától függ, 5 megállóra emlékeim szerint 1,6 Ringgit/fő (117 ft) volt.A hotelhez legközelebbi megállónál szálltunk le és visszatértünk a szállásra, ahonnan egy kis medencés felfrissülés után neki vágtunk az újabb célállomásnak... 

·
Registered
Joined
·
5,494 Posts
Discussion Starter · #11 · (Edited)
A központtól 13 km-re található Batu Caves, amely barlangjairól, hindu szentélyeiről és a hatalmas arany színű Muragan szoborról világhíres.
A központból busszal is ki lehet jutni pár ringgitért, de mi idő híján a taxis megoldást választottuk. A szálloda előtt dekkoló taxisoknál a délelőtt még 120 ringgites ár délutánra már 110 ringgitre csökkent. A sofőr oda-vissza vitt, várt 1 bő órát amíg kényelmesen megnéztük szentélyeket, fizetni pedig csak a legvégén kellett. Így utólag kissé drágának érzem, simán 100 alá lehetett volna alkudni :)

A szobor mellett egy meredek lépcsősor vezet fel a barlanghoz és a benne található szentélyekhez. A lépcsősoron majmok próbálják ellopni az óvatlan turistáknál lévő mindenféle használati tárgyat, de főleg az ételt és italt. Napszemüvegeket, kalapokat és egyéb mobilis kiegészítőket érdemes biztonságba helyezni.

Ezután vissza a belvárosba, a Petronas Towers felé vettük az irányt. 

·
Registered
Joined
·
5,494 Posts
Discussion Starter · #16 · (Edited)
wiki alapján: Az 1998-ban átadott Petronas-ikertornyok, az építtető kőolajtársaság (Petronas) nevét viselő 452 méter magas felhőkarcoló páros Malajzia fővárosában. A világ legmagasabb épületei voltak 2003-ig azon ranglista alapján, amely a magasságot a főbejárat és a strukturális tetőpont különbségében határozza meg. Az épület feltűnik az 1999-es Briliáns csapda című filmben, amiben a Sean Connery és a Catherine Zeta-Jones által alakított betörőpáros az ikertoronyban lévő vállalati szerverről akar több milliárd dollárt leemelni, majd utána izgalmas menekülést hajtanak végre az összekötőhídon.

Naplemente idején és éjszakai kivilágításban megunhatatlan a szépsége, úgyhogy a következő két képsorozatnak a tornyok lesznek a főszereplői :)A tornyok alatt egy nagy bevásárlóközpont találhatóKilátás a bevásárlóközpont üvegkupoláján keresztül:A partokon összegyűlő népes közönség besötétedés után látványos zenés vízishowt láthat a tornyok előtti mesterséges tóba szerelt szökőkutak prezentálásában. Este 10-kor vége a műsornak, a biztonsági őrök innen is elhajtják az értetlenkedő népeket. 

·
Registered
Joined
·
5,494 Posts
Discussion Starter · #18 ·
2.nap - Kuala Lumpur

Mivel csak két teljes napunk volt KL-re, így második nap a Hop-On Hop-Off busztúrát találtuk a leghatékonyabb megoldásnak a város nevezetességeinek megismerésére. A buszokon 45 MR/fő áron (~3300 HUF) megvásárolható jegy 24 órán keresztül érvényes a busztársaság buszaira, amik kb 20 perces időközönként követik egymást a város nevezetességeit érintő útvonalon. A rendszer jól ismert szinte az összes turisztikailag frekventált nagyvárosban, így a következő célállomásokon is (HK, Szingapúr, Isztambul), de természetesen Budapesten is.

Ilyen és ehhez hasonló buszokról van szó:

 
1 - 20 of 176 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top