SkyscraperCity banner
1 - 19 of 19 Posts

·
Registered
Joined
·
101,310 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Lot 595 Hap Seng Tower
Kuala Lumpur : Expected Completion - 2012

http://www.gdparchitects.com/projects/current/lot-595-hap-seng-tower.html



CORPORATE FOREST. The site is located at the junction of Jalan P. Ramlee and Jalan Tengah, within the golden triangle of Kuala Lumpur and close vicinity of KLCC. The building is a single office tower block measuring 35-storeys in height. The first 32 floors are designated as principal office floors whereas the top two floors are designed as executive penthouse offices. Parking is accommodated within the five basement floors of the building.

Special emphasis was given to the orientation of the tower block, with particular reference to the sun path. The final orientation and placement of the building is a direct response to the need to reduce heat gain, whilst at the same time engaging the exclusive view of the KLCC twin towers and the backdrop of the city skyline.

The lobby at the ground floor is a triple volume space, semi-enclosed and naturally ventilated. It is capped by a huge suspended glass canopy, which provides shelter for incumbent visitors. The landscape theme is an attempt to integrate nature with the office environment, where tall and slender trees rest in sunken planters filled with gravel. Visitors have the opportunity to experience the landscaped zone before stepping into the lift lobbies. This is intended to evoke a tranquil environment inside the building. In a sculptural gesture, a small caf is housed within a freestanding glass box perched on a platform within the lobby space with a solid, freestanding wall acting as backdrop.

The typical office floor plate area ranges from between 830

square metres to 890 square metres. Column-free spaces with tall volumes are provided to allow maximum flexibility to future tenants.

The lift lobby is clad with structural glass panels to expose the workings of the metal lift cars. Externally, the building is clad with glass across the office spaces whilst the core walls are clad with ceramic composite panels. Apart from the primary layer of glazing, a secondary layer of hoods and fins are introduced to act as sun-shading devices. These are also in glass but treated with different levels of opacity in response to shading requirements as well as to create a more interesting facade.
 

·
Moderator
Joined
·
16,916 Posts
Completed
 
1 - 19 of 19 Posts
Top