SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1283 Posts

·
senior member
I don't know sh*it about fu*ck
Joined
·
18,531 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Ovdje vijesti vezane za kulturu, umjetnost i manifestacije Bosne i Hercegovine.

A thread for news about culture, arts and events in Bosnia and Herzegowina





.
 

·
senior member
I don't know sh*it about fu*ck
Joined
·
18,531 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Otvoreni 499. Dani Ajvatovice

U prisustvu brojnih predstavnika vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života Srednjobosanskog kantona (SBK) i BiH sinoć je na platou Hasan Kafijine džamije na Srtu u Pruscu zvanično otvorena 499. vjersko-kulturna manifestacija “Dani Ajvatovice”.
Manifestaciju je zvanično otvorio Adil Osmanović, potpredsjednik Republike Srpske.

“Oni koji su uspostavili Ajvatovicu, naši daleki preci, sigurno su imali čist nijet da ova kulturno-vjerska tradicija ostane nepresušan izvor za vjersko i kulturno napajanje nadolazećih generacija. Nadamo se da će naša Ajvatovica opstati i razvijati se zajedno s državom BiH i Bošnjacima u njoj”, rekao je on.

Na značaj “Ajvatovice” ukazao je travnički muftija i predsjednik Organizacionog odbora “Dana Ajvatovice” Nusret ef. Abdibegović, dok se uime Vlade SBK-a prisutnima obratio Semin Ždralović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

“Pokazujući spremnost prepoznavanja vlastitih vrijednosti, promičući dobro i pomoć ljudima Vlada SBK-a će biti dio ovog događaja i u narednom periodu”, kazao je ministar Ždralović.

Svečanost otvaranja ovogodišnje “Ajvatovice” upotpunili su svojim nastupom hor “Alegro“ i sopranistica Lejla Jusić iz Sarajeva, hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, hor BZK “Preporod” iz Donjeg Vakufa te Vokalni ansambl Bugojno i članica GFA “Bugojno” Dženana Durek.

Odmah po okončanju zvaničnog programa na Srtu, brojni gosti i posjetioci mogli su na lokaciji Brda prisustvovati promociji projekta “Konak-Saray”.

U Domu Hasana Kafije Pruščaka upriličena je promocija “Info ureda” a na Starom gradu izvedena je predstava “Ajvaz dedo”, u režiji Gradimira Gojera i izvedbi glumca Muharema Osmića.

U okviru programa 499. Dana Ajvatovice u nekoliko gradova BiH i SBK-a bit će realizirano više od pedeset vjerskih, kulturnih i sportskih sadržaja s oko dvije hiljade učesnika.
(FENA)
 

·
senior member
I don't know sh*it about fu*ck
Joined
·
18,531 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Bihaćko ljeto
Odigrana "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja"




U okviru 11. festivala scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto" Bišćani su u ponedjeljak uvečer imali priliku pogledati predstavu pod nazivom "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana, u izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta iz Tuzle.
Režiju predstave potpisuje glumac Mustafa Nadarević, koji je već ranije kazao da je ova predstava groteskna tragedija, rađena s namjerom da publici ponudi smijeha, ljubavi i samo onoliko gorčine koliko treba da recept bude potpun.

Glumci Narodnog pozorišta Tuzla po drugi put su bihaćku publiku počastili ovom predstavom koja je istovremeno izazivala i smijeh i suze. Predstava je inače dramski prvijenac Ive Brešana. Po sudu mnogih kritičara ona spada u red najboljih dramskih tekstova u savremenoj hrvatskoj književnosti.

Brešan ju je napisao 1965. godine, a na scenu je, nakon mnogih odbijanja, postavljena 1971. godine u zagrebačkom Teatru ITD. Deset godina izvođenja "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja" jasno dokazuje da je to priča koja se može svrstati u bilo koje vrijeme, priča o primitivizmu, gluposti i pokvarenosti jednog sistema i vremena.

.
 

·
Registered
Joined
·
23,746 Posts
E jesi nasao cim ces zapoceti ovaj PF? :eek:hno::eek:hno::eek:hno:
 

·
senior member
I don't know sh*it about fu*ck
Joined
·
18,531 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Sedmice evropskog filma u Zenici i Tuzli


Nadovezujući se na prošlogodišnji projekt European Film Week 2008, kojeg je organizovao Sarajevski otvoreni centar u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama država članica Evropske unije, Sarajevski otvoreni centar najavljuje Sedmice evropskog filma u Zenici i Tuzli, od 22-26.06.2009.

Na pragramu su slijedeći filmovi:
Haritonov Hor (Grčka 2005),
Moje ime je Eugen (Švajcarska 2004),
Četiri minute (Njemačka 2006),
Sreća (Češka, 2005) i
Bijeg (Francuska 2004). 22.06.

Sedmice evropskog filma će biti otvorene grčkim filmom „Haritonov Hor“, režisera Grigoris Karantinakis, koji je dobio mnoge nagrade, među njima na značajnom Solunskom i Aleksandrijskom filmskom festivala. Film tematizuje život u jednom malom grčkom gradiću za vrijeme sedamdesetih godina, kada je vladala diktatura u Grčkoj i nevjerovatan razvoj oko organizacije horskog takmičenja u tom gradiću. Komična drama na grčki način.

Cilj ovog filmskog projekta je promocija evropske kinematografije i ne-mainstream/nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje. Ujedno, građanima u manjim bh. gradovima želimo omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima. Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan.

Za jesen planirano je i održavanje dodatnih sedmica filma u slijedećim gradovima: Trebinje, Bihać, Brčko, Goražde, Gradiška i Istočno Sarajevo. Program će se nastaviti Danima evropskog dokumentarnog filma i Sedmicom španskog filma, koja će se realizovati u partnerstvu sa Španskom ambasadom u BiH.

Projekt finansira Evropska unija, a podržan je i od Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo i ProCredit Banke. Partneri projekta su: Goethe-Institut, Francuski institut, ambasade Portugala, Italije, Španije, Švajcarske, Grčke, Slovenije, Poljske i Češke. Partneri u lokalnim zajednicama su kulturni centri i kina gradova.

(Sarajevo-x.com)

-----------------------


Saradnja s arhitektom Renzom Pianom



Počasni građanin Sarajeva arhitekt Renzo Piano danas se u Veneciji susreo s generalnim direktorom Ars Aevija Enverom Hadžiomerspahićem u Muzeju Ca' Pesaro u ambijentu izložbe "Sarajevo: Rebuilding a World" kojom su predstavljeni njegovi arhitektonski projekti za Muzej savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu i fotodokumentarna ilustracija razvoja Kolekcije Ars Aevi.

Treći učesnik ovog susreta bio je inženjer Maurizio Milan, direktora kompanije Favero & Milan koja je najznačajniji partner Renzo Piano Building Workshopa za izvedbene projekte, saopćeno je iz Ars Aevija.

Hadžiomerspahić je upoznao arhitektu Piana s aktuelnom fazom Projekta Ars Aevi i s inženjerom Milanom razmotrio predstojeće faze na rekonstrukciji mosta Ars Aevi.

Piano je izrazio zadovoljstvo postavkom njegovih projekata u Muzeju Ca' Pesaro u ambijentu Venecijanskog bijenala i zbog toga što sarajevski projekt u ovom ambijentu ima maksimalan potencijal za dalju internacionalnu promociju.

Slavni arhitekt je potvrdio svoj interes da nastavi aktivno da učestvuje u predstojećim fazama Projekta Ars Aevi i potvrdio da očekuje značajnu saradnju zainteresiranih partnera koji bi stvorili uslove za njegovu realizaciji.

Izložba projekata Renza Piana i Kolekcije Ars Aevi predstavljena je u programu učešća Ars Aevi na 53. venecijanskom bijenalu u izložbenom prostoru Muzeja Ca' Pesaro uz izložbu Brace Dimitrijevića i pobuđuje stalni interes medija i posjetilaca.

Arhitektonski projekti Renza Piana, Kolekcija Ars Aevi i strategijski razvojni značaj Projekta Ars Aevi bile su glavne teme o kojima su na otvaranju izložbe na Venecijanskom bijenalu govorili Massimo Cacciari, gradonačelnik Venecije, ministrica za kulturu Venecije Luana Zanella i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Italije Marco Baccin.

Oni su potvrdili da Ars Aevi snažno izrasta u jedan od najznačajnijih simbola novog Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji o našoj sredini govore u svjetlu progresivnog i optimističnog usmjerenja u budućnost.

Nakon što je u 2008. godini postao počasnim građaninom Sarajeva, arhitekt Renzo Piano će u petak, 26. juna, biti proglašen za člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je.




.
 

·
Registered
Joined
·
23,746 Posts

·
senior member
I don't know sh*it about fu*ck
Joined
·
18,531 Posts
Discussion Starter · #7 ·
^^ hvala za link
 

·
Registered
Joined
·
23,746 Posts
Braco Dimitrijević



Braco Dimitrijevic, one of the pioneers of conceptual art, had his first one-man exhibition at the age of 10. In 1963 he made his first conceptual work, The Flag of the World, in which he replaced a national flag with an alternative sign. It marked the beginning of his artistic interventions into urban landscapes.

Over the past forty years he has exhibited extensively all over the world. His solo shows have included venues such as Tate Gallery and ICA in London, Kunsthalle Bern, Museum Ludwig in Cologne, Kunsthalle Dusseldorf, MUMOK in Vienna, Russian State Museum in St. Petersburg, Xin-Dong Cheng Space for Contemporary Art in Beijing and Musee d’Orsay in Paris.

He has participated in major group shows such as the Kassel Documenta 5. Documenta 6, Documenta 9, several times at the Venice Biennale, Sao Paulo Biennale, Sydney Biennale, as well as Santa Fe Biennale, Havana Biennale, Kwangju Biennale. He also took part in the exhibition Magiciens de la Terre at the Centre Georges Pompidou in Paris.

Dimitrijevic gained an international reputation in the seventies with his Casual passer-by series, in which gigantic photo portraits of anonymous people were displayed on prominent facades and billboards in European and American cities. The artist also mimicked other ways of glorifying important persons by building monuments to passers-by and installing memorial plaques in honour of anonymous citizens.

In the mid-seventies he started incorporating in his installations original paintings borrowed from museum collections. The Triptychos Post Historicus, realized in numerous museums around the world, unite in a harmonious synthesis high art, everyday objects, and fruit. The artist’s statement “Louvre is my studio, street is my museum” expresses both the dialectical and transgressive nature of his oeuvre. In the last thirty years, Dimitrijevic has realized over 500 Triptychos Post Historicus, with paintings ranging from Leonardo’s Madonna to Malevich’s Red Square, in numerous museum collections including the Tate Gallery, London, the Louvre, the Musee National d’Art Moderne Paris, the Solomon R. Guggenheim Museum New York, the Musee d’Orsay, and the Russian State Museum, St Petersburg, amongst many others.

In the early 1980s, Braco Dimitrijevic started making installations in which wild animals confront artifacts and works of art, thus joining two cultural models, the occidental model and the model offered by other cultures that live in greater harmony with nature. In 1998, the artist realized one-man shows at Paris Zoo with installations in the cages of lions, tigers, crocodiles, camels and bisons.

The exhibition was seen by one million people. It was reviewed by the international press of some 40 countries and received repeated CNN Television coverage.

Braco Dimitrijevic’s work, as well as his theoretical book Tractatus Post Historicus, (1976) were an important influence on two tendencies that dominate artistic discourse today: critical practices in public space and interventions in museum collections.

www.bracodimitrijevic.com
 

·
senior member
I don't know sh*it about fu*ck
Joined
·
18,531 Posts
Discussion Starter · #9 ·
O Festivalu Bihacko ljeto

Ljeto 1999. godine u Bihaću bilo je obogaćeno jednim nesvakidašnjim događajem, Festivalom scensko-teatarske umjetnosti „Bihaćko ljeto". Ovaj festival revijalnog karaktera utemeljen je Zaključkom Općinskog vijeća br. 01-02-1034/99.



Od tada, svake godine, sa kalendarskim početkom ljeta Bihać živi novi život, jer „Bihaćko ljeto" za ovaj grad znači puno više od festivala. Kao da se u tim danima otvaraju brojne riznice bogatog kulturno-historijskog naslijeđa Bihaća, nanovo nadahnjujući njegove stanovnike onim profinjenim izrazima ljudskog duha što život čini uglađenijim, bogatijim, duhovnijim... Kroz svoj kontinuitet, Festival je postao svojevrstan kulturni brend grada Bihaća i njegove ljetne turističke ponude.

Sve renomirane pozorišne kuće iz BiH, kao i mnoge iz susjedne Hrvatske u svoj godišnji kalendar upisuju gostovanje na našem Festivalu. Po daskama bihaćkih otvorenih i zatvorenih scena prodefilovali su mnogi umjetnici od kojih ćemo navesti samo neke: Zijah Sokolović, Josip Pejaković, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Jasna Diklić, Nada Đurevska, Enis Bešlagić, Ksenija Pajić, Zijad Gračić, Ivica Vidović ...

Svakog ljeta se prikaže oko 15 recentnih pozorišnih predstava, od kojih i nekoliko dječijih, a u pratećem programu održavaju se koncerti i promocije novih publikacija.

Uz ambiciju da ovaj festival iz regionalnog preraste u internacionalni i globalni, poželjeti dobrodošlicu ljudima koji su došli da gradu daruju najbolja ostvarenja svoga rada i talenta, kao i onima koji su došli da svjedoče tom činu, izuzetna je čast.

http://www.bihackoljeto.com/index.php


.
 

·
senior member
I don't know sh*it about fu*ck
Joined
·
18,531 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Assistance to ARS AEVI in the Development of the Museum of Contemporary Art in Sarajevo and Associate Programs

Project financed by the Government of Republic of Italy through FIT arrangement, focused on creation and development of activities related to the establishment and sustainability of the Museum of Contemporary Arts in Sarajevo

ars-aevi.jpg The Section for Culture of the UNESCO Office in Venice (BRESCE) is working at the implementation of the project “Assistance to ARS AEVI in the Development of the Museum of Contemporary Art in Sarajevo and Associate Programs “. The project financed by the Government of Republic of Italy through FIT arrangement, is focused on creation and development of activities related to the establishment and sustainability of the Museum of Contemporary Arts in Sarajevo.
-----------------------------------------
The Ars Aevi project started in Sarajevo in July 1992, during the first year of war and under the name “Sarajevo 2000”. The name of the project reflected the hope that war will end by the year 2000 and the Museum of Contemporary Art will be built. In 1996, Ars Aevi, which in Latin refers to the “art of the epoch”, an anagram of “Sarajevo”, became the official title of the project. In 1998, the UNESCO Director General granted the UNESCO patronage for the project Ars Aevi 2000, the Museum of Contemporary World Art in Sarajevo.

The International Cultural Project Ars Aevi has created a respectable collection of art over the past ten years, and at present is launching the process of designing, financing and constructing the Ars Aevi Multicultural Center and Museum of Contemporary Art in Sarajevo, in co-operation with UNESCO and the Government of Italy.

In 2003, according to the agreements made between the City of Venice, the UNESCO Office in Venice, the Biennale of Venice and the Ars Aevi Project, the State of Bosnia and Herzegovina took part at the at the 50th Biennale for the first time. The pavilion of Bosnia and Herzegovina was placed at the Zorzi Palace, the ROSTE-UNESCO Headquarter and was inaugurated on 13th June 2003. The authorities of Bosnia and Herzegovina expressed their gratitude to UNESCO at the time of General Conference for enabled them to take part in Biennial of Venice and thus to make known four artists of their country.
-----------------------------------------
Last activities of UNESCO regarding the ARS AEVI were focused on improvement of the protection and conservation of ARS AEVI collection activities. Thank to understanding of authorities of Bosnia and Herzegovina, in particular to the Prime Minister of the Canton of Sarajevo and the Government of Canton of Sarajevo, with full support of the City of Sarajevo administration, a temporary location has been ensured within the south wing of the Youth Centre of Skenderija Centre of Sarajevo. In order to make appropriate conditions for proper preservation and presentation of the collection pending the construction of the new Museum Building. UNESCO carried out reconstruction work of the premises. In December 2006, UNESCO Office in Venice - BRESCE completed reconstruction of temporary premises dedicated to the protection of ARS AEVI collection. The official inauguration of the new premises as well as presentation of the collection is going to take place on 27 April 2007.
 

·
senior member
I don't know sh*it about fu*ck
Joined
·
18,531 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Narodno pozorište Sarajevo

Pozorišna sezona počinje "Travijatom"

Umjetnička sezona 2009./2010. u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će zvanično otvorena svečanom izvedbom jedne od najuspješnijih predstava iz prethodne sezone - operom "Travijata" Giuseppe Verdija pod dirigentskim vodstvom Andrije Pavliča i u režiji Ogniana Draganova.
Vrata Kuće na Obali prvi put u novoj sezoni bit će otvorena 23. septembra.

U sklopu otvaranja sezone bit će izveden i spektakularni baletni postav "Pepeljuga" Štrausa mlađeg, koreografija i režija Vasily Medvedev.

Ova predstava bit će igrana 25. septembra.

I ansambl Drame Narodnog pozorišta Sarajevo pridružit će se, u Danima otvaranja sezone izvedbom suvremene drame "Balada o Omeru i Merimi" Ferida Sokolovića, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Ta predstava bit će igrana 26. septembra. U septembru bit će na repertoaru i popularni balet "Palčica", na muziku Mocarta.

U Narodnom pozorištu su u toku pripreme za premijeru opere "Don Pasquale" Donizetija.

Ova opera bit će premijerno izvedena 24. novembra.

Ovom predstavom prvak Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Ivica Šarić obilježit će 35 godina umjetničkog rada.

Neposredno poslije premijere Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Drama NPS-a izvest će premijeru, prema tekstu "Čovjek je čovjek" Bertolda Brechta u režiji jednog od najznačajnijih suvremenih makedonskih reditelja Martina Kočovskog.

Bez obzira na ogromne materijalne poteškoće u kojima djeluje Kuća na Obali, osobito u vremenima recesije i Balet Narodnog pozorišta Sarajevo planira izvedbu istinskog baletnog spektakla "Carmen" Bizea, u koreografiji i režiji Edine Papo.
Osim pobrojanog u Narodnom pozorištu, u svim segmentima ove kuće nova sezona obećava bogat i kvalitetan program.
(FENA)
 

·
senior member
I don't know sh*it about fu*ck
Joined
·
18,531 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Sarajevo
Bečki koncert 1. jula otvara "Baščaršijske noći"

Bečkim koncertom u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije 1. jula će na centralnoj pozornici kod Vijećnice svečano biti otvoren 14. poratni Festival "Baščaršijske noći, donoseći bogat program sve do 31. jula.
Bečki će koncert biti održan pod dirigentskim vodstvom Austrijanca Ralfa Kirchera, dok će kao solisti nastupiti sopran Joanna Sperska (Poljska), bariton Georg Lechner (Austrija) i tenor Kisun Kim (J. Koreja).

Na programu će biti izbor popularnih valcera, opernih arija i kompozicija velikih svjetskih autora. Festival će otvoriti premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Dževad Šabanagić istaknuo je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je 35 programa, koliko će ih ponuditi Festival, namijenjen za sve uzraste i ukuse.

U njima će učestvovati više od 1.300 izvođača i umjetnika, od kojih više od 300 dolazi van BiH, sa različitih kontinenata.

Ovogodišnji je program satkan od svih segmenata kulture i umjetnosti, te će publika tako moći uživati u klasičnoj, duhovnoj, pop-rock i etno muzici, sevdalinci, likovnim i književnim programima, folklornim ansamblima te različitim dječijim programima.

Od raznovrsne ponude može se izdvojiti koncert svjetski poznatog umjetnika i virtuoza na lutnji Edina Karamazova 14. jula u auli Vijećnice, solistički koncert vokalne interpretatorke Kaliopi iz Makedonije 9. jula na centralnoj pozornici kod Vijećnice, koncert švedske pop i jazz pjevačive Rebecke Tornqvist 2. jula u Kolobara hanu, te nastup Vlatka Stefanovskog tria 20. jula također na centralnoj pozornici.

Tu su, kao tradicionalni sastavni dio festivalskog programa, i XII Međunarodni festival folklora Sarajevo 2009. te VI Festival sevdalinke BiH i II Međunarodni festival sevdalinke mladih.

Koordinator Festivala Alija Čengić naglašava neprofitabilnu i nekomercijalnu orijentaciju Festivala, zbog čega su i ulazi na sve programe besplatni. Ipak, ističe da će, s obzirom na ovogodišnje smanjenje budžeta kulturi, pa i "Baščaršijskim noćima", određene uštede ići na uštrb uslova, a ne kvaliteta programa.

Festivalske će programe ugostiti oko desetak lokacija u Sarajevu, kao što su Kuršumli medresa, Kolobara han, Svrzina kuća, Bošnjački institut, Muzej Jevreja, Brusa bezistan i druge kulturne institucije.
 

·
Registered
Joined
·
2,324 Posts
Art can definitely be an expression of culture, altough it is not itself (the) culture. But lets be careful about what we throw in here. So that we do not denote a certain piece as neccessarely an expression of the culture concerned.

Meaning "the intellectual side of civilization" is from 1805; that of "collective customs and achievements of a people" is from 1867
...
From cult;
from L. cultus "care, cultivation, worship," originally "tended, cultivated,"
(1)
It thus has a broad meaning. It is the subject of deep rooted characteristics and achievements (over a period of time), and cultivation of new things as well as introduction of things from other societies, in its (form of) cultivation by that particular people.

When I talk about, lets say; "The Japanese Culture". I am not merely talking about their pieces of art, or a produce. I am referring to how the Japanese treat all intellectual aspects in their society. I am referring to how they do these things.

Is it something which has been cultivated over a period of time by that people, or is it something which is introduced short-term? I guess that is one good qualifier for whether something is culture. Many times culture is mistaken for a piece of art, a lifestyle and so on. Which really, is not culture, and sometimes it has little to do with the intellectual sides of a particular society.

Let me end this with a concrete example; say you exhibit a book and a painting in a museum in Bosnia. This does not mean it is Bosnian culture. Only when this has been cultivated, when the people in question have expressed their way and view of dealing with it. Only then can that latter be called the culture. How a people deal and see intellectual things at a certain time. A painting or a book does not in itself represent that.

_____________

(1) etymonline.com
 

·
Banned
Joined
·
1,117 Posts
UTVRĐEN PROGRAM MANIFESTACIJE „MUSALLA„
Utvrđen je program ovogodišnje kulturno vjerske manifestacije „Musala 2009“. Manifestacija će ove godine trajati tri dana i odvijaće se od prvog do trećeg jula. Ogranizacioni odbor ovogodišnje manifestacije utvrdio je program u okviru kojeg će biti održano niz kulturno vjeskih sadržaja. Predviđeno je da ovogodišnja manifestacija započne projekcijom dokumentarnog filma „Musala“ koji je prije godinu dana sniman u produkciji turske državne televizije. Projekcija je zakazana 1. Jula u 19 sati, a nakon toga u 21h biće upriličeno svečano otvaranje manifestacije u malom parku pored rijeke Zdene. U okviru ove večeri predviđena je promocija fondacije „Mula Sadra“ te otvaranje etno izložbe Irana u saradnji s Iranskim kulturnim centrom u BiH.



Promocija kulture ove zemlje, koja je jedna od najstarijih svjetskih civilizacija, biće jedan od centralnih događaja ovogodišnje manifestacije. Drugog dana manifestacije, u četvrtak 2. Jula u gradskoj vijećnici Sanski Most biće s početkom u 18h održana promocija knjige zamjenika zagrebačkog muftije, Aziza Hasanovića, pod nazivom „Hutbe u vremenu“. Iste večeri u 21h u džamiji „Sultana Mehmeda Fatiha“ u Donjem Kamengradu održaće se veče Kurana uz učešće hafiza iz Irana, Turske, Hrvatske i BiH kao i drugi vjerski program. Centralni dio ovogodišnje manifestacije biće održan na lokalitetu musale u Donjem Kamengradu, 3. Jula u petak, uz niz sadržaja koji će se odvijati na tom prostoru. Centralni dio manifestacije i ove godine biće klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musale kojeg će ove godine predvoditi resi ul ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa efendija Cerić.
 

·
Registered
Joined
·
6,405 Posts
Svečano otvoren festival "Baščaršijske noći"

Bečkim koncertom u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije sinoć je na centralnoj pozornici kod Vijećnice svečano otvoren 14. poratni Festival "Baščaršijske noći".



Festival će trajati do 31. jula, donoseći program iz svih segmenata kulture i umjetnosti - klasične, duhovne, pop-rock i etno muzike, sevdalinke, likovne i književne programe, folklorne ansamble te različite dječije programe.

Bečki je koncert održan pod dirigentskim vodstvom Austrijanca Ralfa Kirchera, dok su kao solisti nastupili sopran Joanna Sperska (Poljska), bariton Georg Lechner (Austrija) i tenor Kisun Kim (J. Koreja).

Izveden je izbor popularnih valcera, opernih arija i kompozicija velikih svjetskih autora.

Na Festivalu će biti izvedeno 35 programa, uz učešće više od 1.300 izvođača i umjetnika, od kojih više od 300 dolazi van BiH, sa različitih kontinenata.

Od raznovrsne ovogodišnje ponude mogu se izdvojiti koncert svjetski poznatog umjetnika i virtuoza na lutnji Edina Karamazova 14. jula u auli Vijećnice, solistički koncert vokalne interpretatorke Kaliopi iz Makedonije 9. jula na centralnoj pozornici kod Vijećnice, koncert švedske pop i jazz pjevačive Rebecke Tornqvist 2. jula u Kolobara hanu, te nastup Vlatko Stefanovski trija 20. jula također na centralnoj pozornici.

Kao tradicionalni sastavni dio festivalskog programa bit će održani i XII Međunarodni festival folklora Sarajevo 2009. te VI Festival sevdalinke BiH i II Međunarodni festival sevdalinke mladih.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090702014
 

·
Registered
Joined
·
6,405 Posts
200.000 KM za Sarajevo Film Festival

Na današnjoj konferenciji za novinare direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra potpisao je ugovore o pokroviteljstvu i sufinansiranju 15. Sarajevo Film Festivala sa gradonačelnikom Grada Sarajeva Alijom Behmenom, načelnicima općina Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo, Ibrahimom Hadžibajrićem, Damirom Hadžićem i Nedžadom Koldžom i predstavnikom Općine Centar Igorom Kamočajiem.




Grad Sarajevo je Sarajevo Film Festival podržao sa 200.000 KM, Općina Novi Grad sa 35.000 KM, Novo Sarajevo sa 10.000 KM, te općine Stari Grad i Centar sa po 20.000 KM.

"Ova internacionalna smotra filmske umjetnosti predstavlja naš najbolji i najuspješniji izvozni proizvod, kojim je ovaj grad prepoznatljiv i cijenjen u svijetu. Prvo izdanje SFF-a 1995. godine gledalo je 3.500 ljudi, a prošlogodišnji je zabilježio blizu 100.000 posjetitelja", rekao je gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen.

Purivatra je istakao da je SFF ove godine dobio punu podršku svih sarajevskih općina, te Gradske prave u organizaciji festivala.

Do početka 15. jubilarnog izdanja Sarajevo Film Festivala ostalo je još 40 dana, a u toku su završene pripreme.

Osim brojnih filmova evropske i svjetske produkcije, na Festivalu će biti prikazano i pet filmova Sarajevo Talent Campusa. Koji film će otvoriti ovogodišnji SFF bit će objavljeno početkom naredne sedmice.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090703080
 

·
Registered
Joined
·
6,405 Posts
Kamerni teatar 55 najnagrađivaniji bh. teatar

Umjetničku sezonu 2008./2009. Kamerni teatar 55 završit će 10. jula, kada će se bh. glumica Zana Marjanović predstaviti sarajevskoj publici autorskim projektom "8372...", koji će izvesti u okviru obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, istaknuo je danas za Fenu direktor tog teatra Zlatko Topčić.



On je ocijenio da Kamerni teatar 55 iza sebe ostavlja još jednu izrazito uspješnu sezonu u kojoj su premijerno izvedene Sofoklova "Antigona" u režiji Ivice Kunčevića, Mihanovićeva "Žaba" u režiji Elmira Jukića, poetski performans "Svjedok" Mikija Trifunova te "Bog pokolja" Yasmine Reze u režiji Miralema Zubčevića.

Ovaj je teatar ubilježio i mnoga gostovanja u bh. gradovima, od kojih u Ilijašu, Tuzli, Tešnju, Mostaru, Srebrenici i Bihaću i po nekoliko puta.

Ansambl Kamernog gostovao je i u Crnoj Gori, gdje je u Budvi i Baru nastupio s "Othellom", dok je u Nikšiću s "Helverovom noći" bio apsolutni pobjednik Internacionalnog festivala glumca.

S predstavom "Žaba" Kamerni je u Splitu osvojio nagradu za najboljeg glumca, koja je pripala Emiru Hadžihafizbegoviću, i time je potvrdio status internacionalno najnagrađivanijeg bh. teatra.

"Ipak, ono čime se ova kuća najviše ponosi jeste veliki odziv i podrška publike našim predstavama, i na matičnoj sceni i u inostranstvu", zaključio je Topčić.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090703028
 

·
senior member
I don't know sh*it about fu*ck
Joined
·
18,531 Posts
Discussion Starter · #19 ·
pa cimematografija se slobodno moze brojati u kulturu, zar ne?
 
1 - 20 of 1283 Posts
Top