SkyscraperCity Forum banner

KUMANOVA

13980 Views 59 Replies 7 Participants Last post by  Kumanovari
2

Kumanova shtrihet në pjesën veriore të Maqedonisë, rrëzë Malit të Zi të Shkupit, mes kufirit me Serbinë në veri dhe Kosovën në veri-perëndim.

Në pjesën perëndimore të qytetit, rrëzë maleve të Karadakut shtrihet një numër i madh i fshatrave të banuara kryesisht me popullsi shqiptare. Malet e larta përreth dhe fusha e gjërë pjellore i japin një pamje të bukur dhe tërheqëse këtij rajoni.

Kumanova ka pozitë gjeostrategjike shumë të rëndësishme, ku kryqëzohen rrugët automobilistike që lidhin Selanikun me Beogradin, pastaj Shkupin me Qustendillin, si dhe hekurudha që lidh Athinën me Vjenën.

Kumanova lidhet edhe me disa rrugë regjionale si Kumanovë–Shkup (Udha e Shkupit), Kumanovë-Preshevë (Udha e Preshevës), si dhe Kumanovë-Gjilan (Udha e Gjilanit).Për popullsinë e këtij rajoni para ardhjes së asaj sllave në këtë pjesë të Gadishullit Ballkanik, dihet mirë se i ka takuar Dardanisë dhe e banuar kryesisht nga fiset ilire si Dardanët, Peonët, Naropët etj. Në përgjithësi fshatrat malore për shkak të kushteve të vështira të jetës kanë shënuar një dinamikë të rënies së numrit të popullsisë në periudhën 1971-1994.

Kumanova sipas statistikave shtetërore të vitit 2002 kishte 137.382 banore me këtë përbërje etnike :
 • Maqedonas 67.821 ose 49,3 %
 • Shqiptarë 53.651 ose 39,1 %
 • Serb 10.358 ose 7,5 %
 • Turq 292 ose 0,2 %
 • Tjerë 5.260 ose 3,8 %

Qyteti i Kumanoves i ka rreth 80 000 Banor.
See less See more
1 - 20 of 60 Posts
 • Like
Reactions: 1
 • Like
Reactions: 1
6
Shkoll ne Likove


Qendra e Kumanoves
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Valle me motive Kumanovare

Ansambli "Bajram Shabani" nga Kumaova, në Manifestimin Kulturorë "Flakadani i Karadakut" 2014 në Viti, Kosovë

Kenge te vjetra Kumanovare

Vallja e Karadakut
Kenget Kumanovare, qe ndegjohen ne trevat shqiptareShqiptaret e Kumanoves e flasin Dialektin e Gegnishtes ne Verilindje ( Fshatrat ne Veri), ata ne Jug te Kumanoves e kan dialektin e Gegnishtes jugore ose nje remix.

Dialekti orgjinal i Karadakut perdoret shum fjala gjOrizarja, 7km ne jug prej fshatit tim - ndryshon dialekti :D
http://www.albanianlanguage.net/dialects/al_dialects.pdf
See less See more
 • Like
Reactions: 1


Fadil Nimani ne Vaksince
See less See more
 • Like
Reactions: 3
 • Like
Reactions: 2
Kumanovar, me te vertete ka me shume maqedonas se se shqiptar ne Kumanove? Nje here kam kaluar ne qytet, po mu duk sikur pashe e degjova shume me shume shqiptare.
Kumanovar, me te vertete ka me shume maqedonas se se shqiptar ne Kumanove? Nje here kam kaluar ne qytet, po mu duk sikur pashe e degjova shume me shume shqiptare.
nuk dihet tani, sepse ska pas regjistrim te Popullsise qe nga 2002. Shum Shqiptar nga rrethi jan shperngull per ne Qytetin e Kumanoves.

Ne Pushimet verore Kumanova "frymon" me shum shqip kur kthehen mergimtaret ne Atdhe. Po deri tani besoj se maqedonasit jane me shum se ne.
Epo "shumohuni" pak :)

Na duhet shumica dhe aty. Pastaj kemi goje vertet te themi se tere pjesa perendimore e Maqedonise i takon te administrohet nga shqiptaret.
 • Like
Reactions: 1
 • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 60 Posts
Top