SkyscraperCity banner

801 - 820 of 2134 Posts

·
Registered
Joined
·
704 Posts
Veli Lošinj - Vila Leva

Nema značajnijih promjena u odnosu na situaciju od prije tri tjedna, kad su konzervatori stopirali radove.
U međuvremenu je navodni nesporazum sa konzervatorima razriješen, pa se očekuje nastavak radova.
Nije nebitno reći da se u međuvremenu dogodila i jedna tabla sa osobnom iskaznicom gradilišta. 

·
Registered
Joined
·
4,465 Posts

·
Registered
Joined
·
704 Posts
U radove od 20 milijuna eura krenuli prečicom

UTRKA S VREMENOM - JADRANKA KOD INVESTICIJE U AUGUSTU, ALHAMBRU I HORTENZIJU NAPRAVILA GREŠKU U KORACIMA

Prema informacijama iz Odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a zahtjev za Hortenziju je kompletiran 28. studenoga i izdana je građevinska dozvola, dok za Alhambru i Augustu »još nisu ispunjeni uvjeti«. Jadranka tvrdi da je riječ samo o pripremnim radovima, sukladno Pravilniku
MALI LOŠINJ
Nakon završetka turističke sezone Jadranka d.d., najveći investitor i poslodavac na Lošinju, krenula je s radovima koje namjerava završiti do početka sljedeće sezone. Investicija, kako se navodi, veća od 20 milijuna eura odnosi se na uređenje i rekonstrukciju triju objekata, vile Auguste i Hortensie te hotela Alhambra koji se nalaze u uvali Čikat, u neposrednoj blizini Bellevuea, prvog lošinjskog hotela s pet zvjezdica.
Imperativ je Jadranke d.d. da sva tri objekta što prije budu u funkciji, već za sljedeću sezonu. U utrci s vremenom, međutim, investitor je, po svemu sudeći, napravio nekoliko pogrešaka u koracima. Započeo je s radovima, na gradilištu je već dulje vrijeme prisutna teška mehanizacija, i prije nego što je dobila sve potrebne dozvole. Dosad je srušen dio hotela Alhambra, iza kojeg je, kao i iza Auguste, napravljen golemi iskop. Na licu mjesta može se vidjeti da se svakodnevno obavljaju razni građevinski radovi, a da pritom, naprimjer, nije istaknuta po Zakonu o građenju obavezna ploča s podacima o investitoru, projektantu, nadzoru i izvođaču.
Iz ureda Ermine Duraj, voditeljice kabineta primorsko-goranskog župana i Službe za odnose s javnošću i protokol, odgovorili su nam, oslanjajući se na informacije Jadranke Hoffman da je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za Villu Hortenzija podnesen 8. kolovoza 2014., a za hotel Alhambra i villu Augusta 30. rujna 2014.
– Zahtjevi nisu bili potpuni pa je zaključkom zatražena dopuna podneska. Za Villu Hortenzija zahtjev je kompletiran 28. studenog uplatom posebne građevinske pristojbe, te je građevinska dozvola izdana istog dana, s datumom 28. studenog 2014. Za hotel Alhambra i vilu Augusta potrebno je još dopuniti zahtjev i uskladiti glavni arhitektonski projekt sa geodetskim projektom i uplatiti posebnu građevinsku pristojbu. U predmetnom zahvatu u prostoru radi se o rekonstrukciji postojećeg hotela Alhambra i vile Augusta, a i o dogradnji obje građevine. Po kompletiranju zahtjeva građevinska dozvola će se izdati za cijeli zahvat u prostoru. Investitor, Jadranka Hoteli d.o.o. Mali Lošinj, sukladno članku 5. Pravilnika o jednostavnim građevinama (Narodne novine, broj 79/14 ) prijavio je 5. studenog početak radova na rekonstrukciji postojećih navedenih građevina, na temelju glavnog projekta i pribavljenih posebnih uvjeta, poručili su iz PGŽ-a.
Iz Jadranke nisu komentirali zašto nemaju istaknutu ploču s informacijama o investiciji, već su apostrofirali da su krenuli samo s pripremnim radovima.
– Jadranka hoteli d.o.o. kao investitor prijavilo je i krenulo s izvođenjem pripremnih radova koje je sukladno Pravilniku. Tek po ishođenju građevinske dozvole za kompletne planirane zahtjeve pristupit će se izvođenju svih radova, poručuju iz Ureda za informiranje Jadranke.


Dozvola nije izdana
U Odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a zatražili smo odgovore na pitanja koja se tiču rekonstrukcije Auguste, Hortensije i Alhambre. Prema našim informacijama, koje je prošlog tjedna potvrdila Jadranka Hoffman iz PGŽ-ovog Ureda u Malom Lošinju, investitor Jadranka d.d. uputio je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju postojećih objekata, no, tvrdi Hoffman, »obzirom da nisu ispunjeni uvjeti, dozvola još uvijek nije izdana«

http://novine.novilist.hr/default.a...285F285A286028592859286028632863286328592863L
 

·
Registered
Joined
·
704 Posts
Jadranka obustavila radove, stiže građevinska inspekcija

GRADILIŠTE UTIHNULO - IMA LI INVESTICIJA NA ČIKATU POTREBNE DOZVOLE, TEK TREBA UTVRDITI
S gradilišta na kojem je započela rekonstrukcija vila Auguste i Alhambre povučeni su i radnici i teška mehanizacija,
te je potvrđeno da »građevinska inspekcija ima u planu obići gradilište na Čikatu«


Na gradilištu više nema niti strojeva, niti radnika...

MALI LOŠINJ
Jadranka hoteli d.o.o. obustavili su građevinske radove, građevinska inspekcija najavila je dolazak - sažetak je aktualne situacije na terenu, a sudeći prema navedenom, proizlazi kako postoji velika vjerojatnost da je najveća lošinjska hotelijersko - turistička firma investiciju na Čikatu koja prelazi 20 milijuna eura započela bez svih potrebnih dozvola.
Indikativno je, naime, kako je oko 30 radnika koji su sudjelovali u građevinskim radovima oko velikog iskopa, smještenog neposredeno iza Alhambre i Auguste, dan nakon objave o započetim radovima - povučeno s gradilišta. S gradilišta koje nije propisno označeno u skladu sa Zakonom o gradnji, istodobno je udaljena i teška mehanizacija, odnosno tri bagera koji su dotad obavljali velike poslove. Iako se u Malom Lošinju ovih dana spekuliralo kako je građevinska inspekcija došla na gradilište te ga i zatvorila, iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja potvrđeno nam je kako »građevinska inspekcija ima u planu obići gradilište na Čikatu u što skorije vrijeme«.
Kao neslužbena potvrda da je Jadranka d.d. započela gradnju, odnosno građevinske radove i prije nego što je kao investitor za određene vrste poslova dobila sve potrebne dozvole, može se protumačiti šutnja iz te kompanije iz koje nakon izlaska teksta nisu demantirali ključne navode. Vrijedi naglasiti kako više ne izvode ni pripremne radove te kako su karakterizirali poslove koji su se obavljali, pozivajući se da im to dopušta pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima.
- Jadranka hoteli d.o.o kao investitor prijavili su i krenuli s izvođenjem pripremnih radova na objektima Alhambra, Augusta i Hortenzija, koje je sukladno Pravilniku moguće izvoditi na temelju izgrađenog glavnog projekta, odgovorili su tada iz Jadranke.
Kako neslužbeno saznajemo, nije isključeno da su se u jednom trenutku u Jadranci odlučili započeti radove bez svih potrebnih dozvola pravdajući to željom da se investicija od preko 150 milijuna kuna završi do početka iduće turističke sezone kako bi se uloženi kapital počeo što prije vraćati.

Različita procjena troškova
Za uređenje Alhambre i Auguste investitor Jadranka d.d. najavljuje kako će izdvojiti više od 20 milijuna eura, dok vrijednost radova kod rekonstrukcije Vile Hortensije, kažu, iznosi oko pet milijuna eura. Zanimljivo je kako trošak odudara od procjene navedene u glavnom arhitektonskom projektu koje je za Alhambru i Augustu napravila Arta-projektiranje d.o.o. iz Zagreba na čelu s glavnom projektanticom Amirom Čaušević. Ondje je navedena procjena troškova rekonstrukcije i dogradnje tih objekata za 49 milijuna kuna, odnosno oko sedam milijuna eura. Valja naglasiti kako dogradnja podrazumijeva uklanjanje starog aneksa i izgradnju novog s tri nivoa, smještenog neposredno iza Alhambre i Auguste.


http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/Otoci/Jadranka-obustavila-radove-stize-gradevinska-inspekcija
 

·
Moderator
Joined
·
49,461 Posts
INVESTICIJA NA RADOST BROJNIH MALIŠANA I RODITELJA RADOVIMA SE NAPOKON VIDI KRAJ

Novi vrtić u Omišlju otvara vrata iduće odgojne godineUnatoč nemalom broju projektantsko-izvedbenih problema i neočekivanih situacija koje su sve nas koštale i vremena i novca, situacija na gradilištu sada je pod kontrolom, kaže načelnica Mirela Ahmetović

OMIŠALJ » Iako nešto teže i sporije od planiranog, radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića u Omišlju teku prema svom završetku. Ako se ostvare planovi i »računanja« omišaljskih općinara, taj dugo čekani objekt u punu bi funkciju trebao ući početkom iduće odgojne godine, dakle nakon ljeta do kad bi novo vrtićko zdanje trebalo biti u potpunosti zgotovljeno, opremljeno i »ušminkano«. Novi vrtić radi se unatoč nemalom broju projektantsko-izvedbenih problema i neočekivanih situacija koje su nas sve skupa koštale i vremena i novca, ističe omišaljska općinska načelnica Mirela Ahmetović uvjerena kako je nakon niza u hodu odrađenih korekcija prvotnog, po mnogočemu nedovoljno dobro razrađenog projekta, na gradilištu sad ipak sve pod kontrolom.
– Vrtić se gradi na općinskom zemljištu u susjedstvu osnovne škole, na lokaciji koja se zbog nekih svojih karakteristrika u tijeku radova pokazala zahtjevnijom od prvotno planiranih parametara. Zbog postojanja vrtače ondje je bilo nužno izmijeniti neke elemente vezane uz temeljenje same zgrade a na isti smo način na vrtiću morali intervenirati i u korigiranju loše razrađenog projekta fasade kao i nekih drugih elemenata koji su, što zbog potrebe prepravka građevinske dokumentacije, što zbog postizanja dogovora o financiranju »naknadnih radova« s izvođačima iz splitskog »Lavčevića«, u značajnoj mjeri usporili realizaciju, objašnjava Ahmetović.

Zasebna ustanova

Načelnica napominje kako je upravo ovih dana pred završetkom postupak javne nabave koju je Općina pokrenula za zahvate na uređenju okoliša. Sve to cijenu koštanja vrtića s planiranih nešto više od 7,3 milijuna kuna (bez PDV-a) sad je, nakon što smo projekt doveli u visoku fazu dovršenosti, podiglo za oko 25 posto odnosno na 10-tak milijuna kuna, iznos u čijem će nam namicanju u značajnoj mjeri, sukladno dogovorenome, pomoći Ministartvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, prenosi čelnica Općine Omišalj dodajući kako će nešto više od milijun kuna za postizanje željene razine enegretske učinkovitosti tog kompleksa osigurati i Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.
Vrtić koji će, barem na početku, djelovati pod okriljem otočnog DV »Katarina Frankopan« gradi se na zemljištu površine 4.160 četvornih metara, a u svojoj će unutrašnjosti (od kojih 1.700 kvadrata) moći prihvatiti stotinjak mališana razdjeljenih u tri vrtićke te dvije jasličke odgojne skupine.
– Planiramo s vremenom vrtić ustrojiti kao zasebnu ustanovu, i izdvojiti ga iz krčke predškolske mreže jer nam se ta solucija čini ekonomičnijom, naglašava Ahmetović dodajući kako će o tom tijela lokalne samouprave odlučivati kad za to dođe vrijeme. Jedno od otvorenih pitanja vezanih uz novi omišaljski vrtić tiče se i regulacije prometa šireg područja te zone, područja o čijim se prometnim ograničenjima, čini mi se, u fazi planiranja nije vodilo dovoljno računa, objašnjava Ahmetović ističući kako se u nadležnim općinskim službama već razrađuju opcije produljenja odnosno izgradnje novog cestovnog poteza kojim bi se, sad dvosmjerni prilaz transformirao u jednosmjerni i time školarcima i vrtićarima omogućio sigurniji prilaz.

Nezadovoljstvo u Njivicama

– Jedno od pitanja koje se otvara je i pitanje opstojnosti našeg drugog vrtića – u Njivicama, prenosi nam načelnica ističući kako je upoznata s nezadovoljstvom dijela roditelja njivičkih predškolaca koji se opiru ideji seljenja njihovih mališana u novi, opremljeniji ali i udaljeniji vrtić.
– Shvaćam razloge zbog kojih dio korisnika njivičkog vrtića zazire od seljenja u Omišalj koji su djelom praktične, a dijelom i financijske prirode. Ovim putem svima poručujem da otvaranje omišaljskog neće značiti gašenje njivičkog vrtića odnosno da »prisilnog« seljenja neće biti. Dokle god vodim ovu općinu uvažavat ću stavove javnosti. Sredstva Općine novac su svih žitelja ovog kraja i ako odlučimo da je držanje dviju vrtićkih ustanova za sve nas najbolje rješenje, uvažiti ću takav stav čak i ako to sa sobom nosi potrebu odustajanja od nekih drugih projekata, zaključuje naša sugovornica napominjući kako će svim njivičkim roditeljima na izbor biti stavljen odabir vrtića kojeg će pohađati njihovi mališani.


Za opremanje 1,5 milijuna kuna

Iako se u ovom trenutku, s obzirom na to da su natječajni postupci u tijeku, još uvijek ne može reći precizna cijena vrtića, uz procijenjenih 10 milijuna kuna »projektu vrtić« valja dodati i 1,5 milijuna kuna koliko će koštati njegovo opremanje. Glavninu tog iznosa iz svog će proračuna osigurati omišaljska lokalna samouprava, a dio će biti namaknut iz »izvanopćinskih izvora«, dijelom od spomenutog Ministarstva ali i donacija kojima se Omišljani također nadaju. Opremanje će započeti po dovršteku izgradnje čiji je »finiš« planiran tijekom prvog kvartala 2015. godine.


http://novine.novilist.hr/default.a...285F285A2860285F285C285828632863286328592863F
 

·
Registered
Joined
·
704 Posts
Mali Lošinj - Čikat - Hotel Alhambra + Vila Augusta

Na ovom gradilištu je već nekoliko dana status quo. Radovi su u prekidu.
Nema znaka zabrane izvođenja građevinskih radova, niti se zna da li je građevinska inspekcija uopće uredovala na gradilištu.

 

·
Moderator
Joined
·
49,461 Posts
VELI LOŠINJ SEZONA 2015. BIT ĆE BOGATIJA ZA HOTEL DOLPHIN SUITES CROATIA

Nizozemac gradi boutique hotel s četiri zvjezdiceHotel je dobio ime po dupinima, jednom od lošinjskih simbola, a u dogovoru s »Plavim svijetom« svaki će gost boravkom u apartmanu usvojiti dupina na godinu dana


VELI LOŠINJ » Turistička ponuda Velog Lošinja uskoro bi trebala biti bogatija za boutique hotel s četiri zvjezdice. Nizozemski investitori, koji ulažu značajna sredstva, u završnoj su fazi preuređenja nekadašnje talijanske škole na adresi Slavojna 14. Hrvatsku i Veli Lošinj odabrali su zbog prekrasne prirode, ali i povijesti koja se vezuje uz ovaj otočni gradić. Ono što nikako nisu očekivali je nešto sporija birokracija radi koje projekt privode kraju tek nakon gotovo dvije godine. Prema najavi, hotel Dolphin Suites Croatia bit će otvoren uoči turističke sezone 2015. godine. Prije samog otvaranja, najavljen je i dan otvorenih vrata za sve Lošinjane i zainteresirane uz obilazak objekta i malu zabavu.
Zanimljivo je da su Nizozemci prvi na Lošinju koji su ime hotelskom objektu nadjenuli prema dupinima, jednom od simbola ovog otoka. U dogovoru s lošinjskim Institutom Plavi svijet koji provodi znanstveno-istraživački, edukacijski i program zaštite dupina, svaki će gost boravkom u apartmanu automatski usvojiti dupina na godinu dana, što je jedan od projekata Instituta.
U hotelu kapaciteta za 34 osobe, koji raspolaže sa 17 soba i tri apartmana, zaposlenje će pronaći šest do deset djelatnika. Prema riječima nizozemskog investitora Jacka van der Meulena, bit će to domaća radna snaga, a i za samu rekonstrukciju objekta izabrane su lošinjske firme.
– Radove obavljaju Građevinar d.o.o., vodoinstalaterski obrt Aqua Elektrosan. Prilikom rekonstrukcije ove povijesne i stare zgrade odlučili smo zadržati važne detalje, kaže investitor Jack van der Meulen koji je radni vijek u Nizozemskoj proveo u ugostiteljstvu.
Hotel Dolphin Suites Croatia imat će bar i restoran s raznovrsnim menijima, u stilu tapas bara s finger food hranom. U ponudi će biti jela specifična za različite europske zemlje. Osim toga, bit će tu i specijalna kušaonica vina.


Stari vinski podrum

– Obnavljamo stari vinski podrum do kojeg će se moći doći stepenicama iz bara. Gostima će na raspolaganju biti i vanjski bazen. Cijeli hotel je dizajnerski uređen, i bit će vrlo romantičan, zaključuje Jack van der Muelen dodajući da će hotel biti otvoren deset mjeseci godišnje.


http://novine.novilist.hr/default.a...285F285B28582858285D285F28632863286328592863G
 
801 - 820 of 2134 Posts
Top