SkyscraperCity banner

1 - 20 of 250 Posts

·
Registered
Joined
·
290 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Nu een vuurwerkfabriek, welke de uitbreidingsplannen van WTC Leeuwarden in de weg stond, gesloten zal worden, kan er gebouwd worden aan de Heliconweg.

De plannen zijn niet zo spectaculair als een aantal jaren terug werd gehoopt (ooit leek er sprake van twee kantoortorens van rond de 60 meter). Toch verdienen de plannen aandacht, al was het alleen maar vanwege de bouw van een hotel, dat redelijk de hoogte in lijkt te gaan (afgaande op impressies in de Leeuwarder Courant).

Het project zal incrementeel verlopen, en pas in 2010 voltooit zijn. De website van WTC Leeuwarden zegt er het volgende over:


WTC Leeuwarden

Momenteel beschikt WTC Leeuwarden over 2400 m2 verhuurt kantooroppervlak. Naast kantoorruimte biedt het complex onderdak aan diverse vergaderzalen, congresruimte (300 – 400 deelnemers), mediatheek, restaurant, lounge, zakensociëteit en maar liefst 25.000 vierkante meter expositieruimte.

De Plannen

WTC Leeuwarden biedt u als (toekomstig) gebruiker tal van voorzieningen en diensten die de komende jaren verder worden uitgebreid. Dat hangt nauw samen met de fasegewijze ontwikkeling van het WTC-complex dat wordt geïntegreerd met de congres- en evenementenaccommodatie van het Frisian Expo Center.


(Afbeelding: oranje gedeelte bestaat reeds; groende gedeelte lijkt schets van eerste uitbreiding; zie planning.)

Wat dat in praktijk betekent? Tussen nu en 2010 verrijst er aan de Heliconweg één geïntegreerd World Trade Center met onder meer:

 • 13.000 m2 kantooroppervlak
 • 25.000 m2 expositieruimte
 • ……. m2 congres- en evenementenruimte
 • ……. m2 vergaderruimte
 • 3600 parkeerplaatsen
 • restaurant voor 120 – 350 bezoekers
 • 90 luxe hotelkamers (vier sterren)
 • grand café
 • megabioscoop
 • winkelstraat
Planning:

 • medio 2004 - 2006: uitbreiding/nieuwbouw kantooraccommodatie WTC (3000 m2)
 • medio 2005 - 2007: nieuwbouw hotel, uitbreiding/integratie FEC met congres-, evenementen- en/of bioscoopaccommodatie en WTC plaza met winkels, restaurant en grand café (3000 m2)
 • medio 2005 - 2010: gefaseerde uitbreiding kantooraccommodatie (5 x 2000 m2)
 

·
Weestwel?
Joined
·
1,713 Posts
Blegh, dat ziet er suf en bovendien wel heel erg groen uit. Ik was om heel eerlijk te zijn wel benieuwd naar die hoteltoren, maar helaas geen nieuws daarover :(
 
K

·
Guest
Joined
·
0 Posts
Jammer jammer jammer...:eek:hno: ze hadden er een mooi hoogbouwproject van kunnen maken. Maarja miss gaat het hele complex nog wel mee vallen, laag kan ook wel mooi zijn.Maar ik vind dat een WTC hoog moet zijn. Hopen dat die Hoteltoren nog een beetje smoel aan het complex kan geven.
 

·
Weestwel?
Joined
·
1,713 Posts
klaas said:
Hopen dat die Hoteltoren nog een beetje smoel aan het complex kan geven.
Het bestaande gebouwtje op het (erg) kleine plaatje is 4 lagen hoog. Het gebouw erachter is pak em beet twee keer zo hoog. Ik denk dat we dus met 10 lagen, en een meter of 30 de handen al mogen dichtknijpen.

Jammer inderdaad.
 

·
Weestwel?
Joined
·
1,713 Posts
En ook mooi of gewaagd word het volgens mij niet. Allemaal vierkante blokken, keurig naast elkaar. Een gemiste kans om de FEC omgeving wat uitstraling te geven.
 

·
Fagus Sylvatica
Joined
·
5,865 Posts
Jammer dit...... Je zet dat soort gebouwtjes toch alleen neer op bedrijventerreinen, niet in het economisch centrum van de stad? (want dat pretendeert het te zijn)

Jammer hoor. Wellicht komt er nog een "echt" gebouw bij?
 

·
Weestwel?
Joined
·
1,713 Posts
Ja het hotel. Maar ook dat word een blokkendoos zo te zien. Op eerdere impressies was het een schuin gebouw, dat zou nog wel apart zijn. Nouja wie weet.
 

·
Registered
Joined
·
290 Posts
Discussion Starter #9
Reacties waar ik mij helemaal in kan vinden. Een WTC hoort in mijn ogen indrukwekkend en/of imposant te zijn. Anders maak je je als stad behoorlijk belachelijk. Stel je voor, een Amerikaanse handelsdelegatie bezoekt Noord Nederland; vol verwachtingen gaan ze naar WTC Leeuwarden, vijf kwartier van Europese Mainport Schiphol... en waar komen ze terecht... precies... :(!

Mijn (naïeve) hoop: de gefaseerde uitbreiding van kantoorruimte. Mocht de komende jaren de vraag naar kantoorruimte toenemen, dan kunnen ze (na bijv. al twee blokkendozen gebouwd te hebben), kiezen om alsnog betere invulling te geven aan de resterende blokkendozen. Snel zie ik dit echter niet gebeuren.

We moeten denk ik toch maar hopen op meer ontwikkelingen in het stationsgebied, al lijkt de Wokkel van 61 meter voorlopig van de kaart te zijn verdwenen...
 

·
Fagus Sylvatica
Joined
·
5,865 Posts
Wat is de officiele definitie van een WTC eigenlijk? Zijn er uberhoupt normen aan verbonden? Had altijd het idee dat het een naampje is dat indrukwekkend wil zijn ofzo. Want wil niet ieder kantorenpark internationale bedrijven aantrekken, en is dan niet ieder kantorenpark met internationale bedrijven een WTC?

Annyway, de naam doet vermoeden dat er iets grootschaligs moet komen, en daar lijkt t nu bepaald niet op.
 

·
Weestwel?
Joined
·
1,713 Posts
Eisso: zie het volgende artikel.

EATC wordt geïntegreerd in WTC
‘Belang van WTC zeker zo groot als zweeftrein’

Het World Trade Center (WTC) in Leeuwarden moet op korte termijn meer financiële armslag, aandacht en draagvlak krijgen. Dit stelt Andries de Jong, directeur van zowel het European Agricultural Trade Center (EATC), Frisian Expo Center (FEC), als het WTC Leeuwarden. “Ik zou zeggen, geef mij één procent van het bedrag dat is gemoeid met de aanleg van de zweeftrein. Dat lijkt mij beter besteed geld”, aldus De Jong, die met name teleurgesteld is in de houding en medewerking van de drie noordelijke provincies. Toch heeft De Jong grote toekomstplannen. “Aan de Heliconweg komen vier grote kantoorblokken, op het EATC wordt een hotel gebouwd met daaronder een plaza voorzien van servicewinkels en verder zijn er plannen voor een nieuw conferentiecentrum en mogelijk een grote bioscoop.” Een en ander moet binnen zes jaar worden gerealiseerd. Het eerste fysieke teken van het bestaan van het WTC Leeuwarden wordt over enkele weken al zichtbaar, wanneer het nieuwe WTC-logo wordt onthuld op de gevel van het EATC.

Het WTC Leeuwarden kreeg vorm in 1999. “Op dat moment was het WTC Leeuwarden al een jaar sublid van het WTC in Amsterdam”, vertelt De Jong. “Het punt was echter dat wij in die constructie geen eigen stem hadden. Daarom is toen bij de World Trade Centers Association (WTCA) in New York het verzoek ingediend voor een eigen status.” Feitelijk voldeed Leeuwarden echter niet aan alle criteria. “Zo bestaat de eis dat een vestigingslocatie minimaal 250.000 inwoners moet hebben”, knikt De Jong. Na een bezoek van de overkoepelende WTC-organisatie en een heuse ballotage tijdens een conferentie in San Francisco, kreeg Leeuwarden toch de felbegeerde licentie. “De doorslag gaf de aanwezigheid van de relatief grote expositieruimte van het FEC, het feit dat Leeuwarden een provinciehoofdstad is met een ruim achterland en ook de sterke agri-nutri-specialiteit van het EATC woog zwaar mee.” Verder speelde de geringe geografisch kennis van de Amerikanen een rol. “Ze zijn daar niet echt op de hoogte van afstanden in Europa. Dat is ook de reden waarom Nederland eigenlijk teveel WTC’s heeft”, lacht De Jong. Naast Leeuwarden zijn op dit moment WTC’s in Amsterdam (twee), Rotterdam en Eindhoven. Vestigingen in Almere en Heerlen zitten nog in de pen.

Meteen na de toekenning van de WTC-status brak in het Noorden het gekrakeel los. “In Groningen viel de licentie voor Leeuwarden slecht. Men was daar ook bezig met het binnenhalen van een WTC, die echter niet werd toegekend”, zegt De Jong. Ook de provincie Fryslân stond niet te juichen. “Pretentieuze projecten als Crystalic, Adverium en Aquaverium, daar moesten en zouden de subsidies naar toe. De drie noordelijke provincies, die allen veel baat hebben bij het WTC, gaven niet thuis en uiteindelijk heeft de gemeente Leeuwarden de volledige 200.000 euro voor de WTC-licentie betaald”, zegt een teleurgestelde De Jong. Maar er waren nog andere ontwikkelingen die een snelle start van het WTC tegenhielden. “Na de vuurwerkramp in Enschede werd bijvoorbeeld in het gebied rond vuurwerkfabriek Schuurmans Pyrotechniek een bouwstop ingesteld. Daardoor stagneerde ook de fysieke ontwikkeling van het WTC. Bovendien begonnen enorm veel partijen zich te bemoeien met het uitwerken van het concept. De een wilde dit, de ander dat. Die situatie moeten we nu van ons afschudden. We moeten aan het werk.”

Dat werk bestaat in eerste instantie uit het uitbreiden van het bestaande EATC-complex, dat overigens op termijn op zal gaan in het nieuwe WTC. “Op het bestaande EATC-gebouw komt een hotel, een congreszaal en een bioscoop. De huidige ontvangsthal wordt een plaza met servicewinkels, zoals een kapper, stomerij en kiosk. Haaks op het gebouw, langs de Heliconweg, komen vier nieuwe kantoorblokken. De bouwbedrijven Van Wijnen en HBG zijn de projectontwikkelaars. Zij staan te popelen om aan de slag te gaan, maar eerst moeten alle vergunningen rond zijn. Zo zijn er nog problemen met de bestemmingsplannen”, zucht De Jong. Toch zal over enkele weken aan de gevel van het EATC-gebouw het nieuwe WTC-logo worden onthuld. Het bedrijfsleven, verenigd in zakensociëteit De Beurs, is wel enthousiast over het WTC. Inmiddels telt de club zo’n 85 bedrijven.

Toch wordt volgens De Jong de toegevoegde waarde van het WTC nog steeds onderschat. “Het idee is dat het WTC moet functioneren als een one-stop-shop, alles onder een dak. Een kantoor met WTC-status, uiteenlopende services, een sociëteit, toegang tot de diensten van alle 330 WTC’s in de wereld, uitgebreide exportondersteuning, het organiseren van handelsdelegaties, teveel om op te noemen. Die waarde wordt echter nog onvoldoende erkend en gestimuleerd. De licentie ligt al enige jaren op de plank, nu is het tijd om daar meer invulling aan te geven. Daarbij denk ik niet alleen aan meer geld of nieuwe gebouwen, maar vooral ook aandacht. Niet door kwade opzet, maar door onwetendheid ziet men veel activiteiten die nu al plaatsvinden over het hoofd. Dat geldt zeker voor overheden, maar ook voor de media. Dan zie ik op televisie bijvoorbeeld een of andere vertegenwoordiger van de Tunesische ambassade door Friesland rijden, terwijl wij zware handelsdelegaties uit Hongarije, Polen en Zweden over de vloer hebben. Inclusief de ambassadeurs zelf.” Op 11 juni, de wereldwijde WTCA-dag, ontvangt De Jong een Russische delegatie uit Rusland, waar naar verwachting ook de Russische ambassadeur bij aanwezig zal zijn.

Aldus www.liwwadders.nl
 

·
Banned
Joined
·
6,813 Posts
van een wtc had ik meer verwacht, zeker in een stad als leeuwarden waar tog aardig hoog gebouwd mag worden.
 

·
Registered
Joined
·
290 Posts
Discussion Starter #14
Goede tijden voor het FEC

Gezien het WTC min of meer geïntegreerd wordt met het FEC (Frisian Expo Center), plaats ik dit nieuws maar in deze thread. Ondanks de (op het eerste gezicht) teleurstellende WTC plannen, vind de integratie met het FEC een meesterzet. Zo krijgt het bescheiden Leeuwarder WTC meer "massa".

PS. Deze FEC/WTC locatie wordt ook genoemd voor een Holland Casino, al zou ik dit casino liever zien in het stadcentrum, aan het Zaailand, bij het nieuw te bouwen complex voor het Fries museum.

PS2: Leuk detail: Boot Holland in het FEC beslaat dit jaar meer al vierkante meters dan de Hiswa in Amsterdam, en is groeiende. Past prima bij Friesland als watersportprovincie!

Beurscomplex FEC moet nog groter worden

Leeuwarden – Het beurzencomplex FEC in Leeuwarden moet nog meer uitbreiden. Directeur A. de Jong denkt aan de bouw van een nieuwe hal op de plek van de ijshal. Die zou moeten verplaatsen naar een ander deel van de stad.

Het FEC is onlangs uitgebreid met een hal van 4500 vierkante meter. Het complex is nu ruim dertigduizend vierkante meter.

De nieuwe uitbreiding moet niet ten koste gaan van parkeerplekken, vindt De Jong. Hij denkt aan het bouwen op de plek van de ijshal. ,,Er wordt gefluisterd dat de hal een andere plek in de stad krijgt. De ijshal moet toch een keer worden gerenoveerd en vaak is een nieuwe ijshal goedkoper. Als wij daar kunnen bouwen, dan hoeven we ook geen parkeerruimte in te leveren.”

Parkeerruimte voor de bezoekers is het grote probleem van een almaar uitdijend FEC. ,,Dat moeten ze goed regelen”, eist wethouder Van Mourik van de gemeente Leeuwarden. De gemeente is juridisch eigenaar van de grond waarop het complex staat. Van Mourik voelt er wel voor een extra parkeerlaag te bouwen op het parkeerterrein langs de Slauerhoffweg. ,,Ik wil een goed plan van het FEC op tafel voor de inrichting van het gebied vanaf de Slauerhoffweg tot aan het water.” Het parkeerdek moet zes- tot zevenhonderd auto’s extra kunnen herbergen.

Behalve meer hallen en parkeerruimte omvat het FEC-plan ook de bouw van een hotel, een congresruimte en meer kantoren. Deze uitbreidingen vallen samen met het betitelen van het complex als World Trade Center (WTC). Samen met gemeente en provincie ligt er bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) al anderhalf jaar een verzoek het plan met miljoenen te subsidiëren. Hierover wordt, nadat het volgens De Jong vele malen is uitgesteld, begin maart een besluit genomen.

Boot Holland

Gisteren werd in het FEC de vijftiende editie van botenbeurs Boot Holland geopend. Voor het eerst maakt de beurs gebruik van de nieuwe Keltenhal waarmee de beursvloer met 4500 vierkante meter is uitgebreid. Ook staat er een demontabele hal van 3500 vierkante meter. Hiermee beslaat de beurs 35.000 vierkante meter.

Beursmanager D. Sibma streeft ernaar tot en met woensdag zestigduizend bezoekers binnen te halen. Vorig jaar bezochten 52.000 mensen de beurs. Er zijn 336 standhouders uit vijf landen aanwezig. De Friese watersportbeurs beslaat inmiddels een groter aantal vierkante meters dan de Amsterdamse watersportbeurs Hiswa.

De beurs biedt vooral ruimte aan botenbouwers en verkopers van motorboten. Vooral sloepen, al of niet met kleine kajuit, en kleine motorboten zijn ruim vertegenwoordigd. Dat geldt veel minder voor de kajuitzeiljachten.


Bron: Friesch Dagblad, zaterdag 5 februari 2005.
 

·
Hoogbouw terrorist
Joined
·
2,874 Posts
jaaaaa, dat lijkt er meer op! Maar helaas blijft het bij zoutloze laagbouw. Echt een gemiste kans voor L'warden lijkt me. Een WTC doet iets heel anders vermoeden dan wat er nu staat. Ik hoop dat het hotel (waar RDJ over praat) er nog komt. Op deze manier wordt de naam WTC eigenlijk te grabbel gegooid.
 

·
Your advertisement here?
Joined
·
6,742 Posts
Als Groninger eis ik dat als Leeuwarden WTC niet met een ontwerp van minstens 15 verdiepingen komt, het WTC maar naar Groningen moet komen! :tongue2:

Edit: het moet tenslotte een zakencentrum voor het noorden worden, met een goede uitstraling!
 

·
Registered
Joined
·
63 Posts
@ FCG: Het is nog helemaal niet bekend hoe het WTC er uit komt te zien, er zijn alleen nog maar wat vage concepten voorbij gekomen.

Het enige wat mij bekend is is dat het op het moment goed gaat met het WTC Leeuwarden. Ik heb nog steeds niet de hoop opgegeven voor een WTC met een smoel.
 

·
Registered
Joined
·
63 Posts
Dat snap ik niet, jij hebt liever geen boost voor de locale economie als de huisvesting van het WTC niet naar jouw smaak is?
 
1 - 20 of 250 Posts
Top