SkyscraperCity Forum banner

[Legnica] Wspomnienia z PRL'u

477482 Views 1581 Replies 98 Participants Last post by  AgnieszkaPL
Może to nie był najciekawszy okres dla tych, którym przyszło żyć w tym czasie, ale z punktu widzenia historii, było bardzo ciekawie: okupacja radziecka, wyburzenie starówki, powódź 77', strajki, manifestacje, wyjazd wojsk PGWAR , następna powódź 97' (na szczęście i dzięki mieszkańcom) mniej brzemienna w skutkach jak poprzednia, odkrycie złóż miedzi i budowa zakładów z nią związanych, budowa nowych osiadli, i oczywiście problemy życia codziennego .
Życie w tym okresie nie było sielankom, ale z obecnego punktu widzenia wspomnienia o tych czasach przywołują mieszane odczucia, a czasem nawet uśmiech na twarzy i łezkę nostalgii, dlatego zapraszam do dyskusji o tamtych czasach, wklejania zdjęć itd i itp.
Pozwolę sobie jeszcze zacytować stare, chińskie przekleństwo :"oby Ci przyszło żyć w ciekawych czasach". ;)
See less See more
1 - 20 of 1582 Posts
fajny temat, ciekawe fotki...tylko mam nadzieje, ze masz ich wiecej :)
Może pamiętacie sklepy 1001 drobiazgów, przeważnie w nich była tandeta i rupiecie , ale na tamte czasy ;) prawdę mówiąc w ogóle nie pamiętałem, że coś takiego było, dopiero dzięki fotkom sobie przypomniałem :)

W głębi na ścianie "reklama" ;) zakładów przemysłu dziewiarskiego .
W miejscu przejścia pod budynkiem jest teraz kwiaciarnia.
See less See more
Jedno z bardziej brzemiennych w skutkach wydarzeń w dziejach Legnicy, powórdź 1977.r Oczywiście armia radziecka jak zwykle "przyszła nam z pomocą" ;)

A tak prawdę mówiąc to daleko nie musiała chodzi. bo w okolicy było ich tylu ... ;)
See less See more
6
brawo !!
od dawna szukam jakiś zdjęc z budowy kopernika ... ma może ktoś coś .. cokolwiek ??
brawo !!
od dawna szukam jakiś zdjęc z budowy kopernika ... ma może ktoś coś .. cokolwiek ??
Zarówno budowa Kopernika jak i Piekar to chyba białe plamy... Ciężko coś wydobyć - szczątkowe foty...
Muszę szczerze napisać, że mam większą kolekcję zdjęć z przedwojennej Legnicy, niż z czasów PRL"u. Tworząc ten wątek miałem nadzieję kolekcję tą poszerzyć. Filosss ma rację, że są to białe plamy, a znalezienie w necie czegokolwiek jest nie lada wyczynem, ale bądźmy dobrej myśli, bo w prywatnych zbiorach na pewno jest ich sporo. Na początek mogę wkleić fotkę z budowy drugiej nitki wiaduktu łączącego Kopernika i Piekary.

See less See more
to i ja kilka wrzuce
taksówki przy śledziówkach

nieistniejaca fontanna przy 1 LO

hotel cuprum

brama Głogowska

pochód 1 majowy ulica Witelona w tyle klub Parnasik

deptak

plac Wilsona

muzeum broni armi radzieckiej

plac Słowiański

obecnie skwer Orląt Lwowskich

targowisko przy zamku
See less See more
11
ciekawe były parasolki prz oródkach

kozi staw

śródmiejska

zamek

nowe stare miasto
See less See more
5

Ciekawa kwestia z kamienicami na rogu Szpitalnej które zostały wyburzone z tego co pamiętam na początku lat 90-tych i po jakimś czasie została wybudowana ta samotnie obecnie stojąca na tyle GP - która - niech mnie ktoś ośieci -- nadal stoi pusta od jakichś 10 lat...
See less See more
Niestety jednak większość to znane kadry pocztówkowe...

Muszę szczerze napisać, że mam większą kolekcję zdjęć z przedwojennej Legnicy, niż z czasów PRL"u. Tworząc ten wątek miałem nadzieję kolekcję tą poszerzyć. Filosss ma rację, że są to białe plamy, a znalezienie w necie czegokolwiek jest nie lada wyczynem, ale bądźmy dobrej myśli, bo w prywatnych zbiorach na pewno jest ich sporo. Na początek mogę wkleić fotkę z budowy drugiej nitki wiaduktu łączącego Kopernika i Piekary.
Rozwiązaniem mogłoby być rozkręcenie witryny takiej jak wzorcowa dla mnie
http://www.ursynow.org.pl/
Gdzie udało się dokładnie skompletować i przedstawić na podstawie i w większości prywatnych zbirów historię powstawania tego największego osiedla w PL.
Wiadomo skala inna bo Ursynów to ponad 120 tyś mieszkańców, a Piekary i Kopernik łącznie 40 tyś, ale może to jest jakiś pomysł - ludzie mają bogate archiwa...
See less See more
Fajne zdjęcie z pochodu, niestety też jest ich nie wiele w necie (właściwie to nie znalazłem żadnego ;)) . Kiedyś normalka, a teraz człowiek patrzy z niedowierzaniem i zastanawia się po co to komu było ????????????:lol:
A propos taksówek i "Śródmiejskiej".
Taksówki pod "Śledziówkami" trochę wcześniejsze zdjęcie.

I "Śródmiejska" :) można było autem podjechać pod samą restaurację (jeśli ktoś oczywiście miał - przynajmniej Trabanta).

See less See more
3

Ciekawa kwestia z kamienicami na rogu Szpitalnej które zostały wyburzone z tego co pamiętam na początku lat 90-tych i po jakimś czasie została wybudowana ta samotnie obecnie stojąca na tyle GP - która - niech mnie ktoś ośieci -- nadal stoi pusta od jakichś 10 lat...
Z tego co pamiętam to kamienice były zamieszkałe i chyba nie były w najgorszym stanie, a postawiono takiego "knota" który do niczego nie pasuje i chyba nie wiedzą co z nim zrobić ;)
See less See more
kilka skanów zdjec z książki Mała Moskwa

kino Bałtyk

restauracja W-Z koniec lat 70

przejazd kosmonautów ulicami Legnicy -- wiwatujace pracownice "Hanki"

zakupy w sklepie radzieckim(magazyn nr. 5)

podkowa
See less See more
5
czyn społeczny w lasku Złotoryjskim

ul.Gożdzikowa

wodospad na Kaczawie rejon ul.Jaworzyńskiej
See less See more
3
^^ Zdjęcia bomba (teraz wyszło, że nie czytałem ksiązki "Mała Moskwa" ;)), a czyny społeczne to jest to czym powinno się karać za drobne przewinienia (zwłaszcza w "Lasku Złotoryjskim" jest sporo do zrobienia ;)
Goolash, co prawda nie znalazłem nic o budowie Kopernika (jeszcze), ale to taka namiastka (budowa toalety przy ul. Górniczej :D) i foteki z rozbudowy Piekar "C".

Jeszcze trochę budynków brakuje na "C"

Niestety słup ogłoszeniowy trochę przysłania dźwig (trzeba się przypatrzeć), brak jest całego kwartału ul. Gojawiczyńskiej.

W dali widać budowę kościoła "Matki Boskiej Królowej Polski"

Zdjęcia są prywatną własnością mojego znajomego, więc proszę o wyrozumiałość w stosunku do jakości. W tym czasie fotografowanie nie było tak proste jak teraz, a on stawiał dopiero pierwsze kroki w tej dziedzinie. ;)
See less See more
5
Wycinki z gazet - otwarcie sklepu. Oczywiście towarów zatrzęsienie.
Chcę tylko sprostować, nie jest to promocja w MM ;)

Komunistyczna rzeczywistość :(
Stoisko z telewizorami prowadzi sprzedaż tylko dla rolników .
See less See more
3
1 - 20 of 1582 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.