Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 72 Posts

·
Administrator
Joined
·
30,227 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Flatgebouw met spitse daken verrijst op Leids Stationsplein

Bron: Leidsch Dagblad

Flatgebouw met spitse daken verrijst op Leids Stationsplein
LEIDEN - Bouwbedrijf Regiobouw Haarlemmermeer begint maandag met de bouw van een zestien verdiepingen tellend gebouw op het Leidse Stationsplein.

Het pand krijgt drie karakteristieke spitse daken en wordt overwegend uitgevoerd in rode baksteen. Het verrijst op de plaats van de Stationsflat, die in 2001 werd gesloopt. Sindsdien ligt op die plek 'het gat van Van de Putte', genoemd naar de projectontwikkelaar die eigenaar is van de grond.

Het nieuwe flatgebouw krijgt een ondergrondse parkeergarage van drie verdiepingen. Op de begane grond komt 2900 vierkante meter bedrijfsruimte. Daar bovenop verrijzen nog eens 15 verdiepingen met 78 huurappartementen van minimaal 130 en maximaal 184 vierkante meter. Drie daarvan, die in de karakteristieke 'spitsen' komen, zijn grote penthouses. Exacte huurbedragen kan directeur Bauke de Jong van Regiobouw Haarlemmermeer nog niet noemen, maar hij mikt op de 'bovenkant van de markt'. ,,Het gaat om luxe appartementen met een hoogwaardige afwerking'', zegt hij. Daarnaast draagt de locatie, zo pal tussen station en binnenstad, bij aan de te verwachten hoge huren.

Regiobouw Haarlemmermeer begint met de sloop van een nog bestaande kelder en ook de oude fundering moet eruit. In de loop van de zomer moet het nieuwe gebouw vorm krijgen. Eind 2006 is het gebouw klaar, tegelijk met de megabioscoop en -disco op het Stationsplein.

In september vorig jaar kondigde PvdA-wethouder Hillebrand (ruimtelijke ordening) aan dat hij een onteigeningsprocedure tegen Van de Putte zou beginnen omdat de grond bij het station maar braak bleef liggen. Gisteren kon niemand op het Leidse stadhuis zeggen of de gemeente deze procedure doorzet, nu de projectontwikkelaar samen met Regiobouw het flatgebouw neerzet. Hillebrand heeft bij de vorige verkiezingen beloofd dat dit gebouw, de megabioscoop en de disco op het Stationsplein in deze ambtsperiode gereedkomen.
 

·
Registered
Joined
·
2,216 Posts
Ik vind het er zeker niet onaardig uitzien!

In het artikel wordt gerept over het verwijderen van de fundering, hoe kan ik me zoiets voorstellen, worden bijvoorbeeld de heipalen uitgegraven of uitgetrokken!?
 

·
Lord of the Lampposts
Joined
·
1,548 Posts
Ik vind het ontwerp verziekt wordt door die punten bovenop en die achterlijke bogen aan de onderkant. Het lijkt nu of de archtect niet kon kiezen tussen een strak gebouw en een retro-ontwerp en dacht toen maar doe beide in één ontwerp.
 

·
Fagus Sylvatica
Joined
·
6,113 Posts
Ik vind ze best mooi! Groots blok, past goed in het centrum van een stad. En dat retro element vind ik ook best geslaagd. Het enige minpuntje is misschien de saaiheid van 3 keer de zelfde "tiet". Verschillende hoogtes of kleur is spannender denk ik.
 

·
Registered
Joined
·
441 Posts
Gaat wel, had op deze plek liever geen baksteen gezien. Liever glas en staal, pas beter bij het station en het stationsplein, dat heeft juist een hele high-tech uistraling. Gaan ze er zo'n retrogeval neerzetten.

Vind de overgang naar de Stationstraat ook niet mooi. Er is helemaal niks gedaan aan een mooie hoekoplossing en de sprong van het hoge gebouw naar de lage gebouwen ernaast en in de stationsstraat vind ik lelijk. Vraag me ook af of je het gebouw van de SVB nog ziet vanuit de stationsstraat, of dat we voortaan tegen de achterkant van de tieten aan mogen kijken.

Zou leuker geweest zijn als ze iets hadden gemaakt dat afliep naar de stationsstraat, dan had aan het Schuttersveld wat mij betreft juist een hogere toren mogen komen.
 

·
Kejje't hoore dan!?
Joined
·
205 Posts
Valt voor mij een beetje in de categorie "beter iets dan niets". Vind het geen wereldontwerp, maar er komt tenminste eindelijk wat op die locatie na 8 jaar kraakpand en 4 jaar "zwembad" (ofwel lege kelderfundering vol regenwater). Ik begon langzamerhand al bang te worden dat we nog 10 jaar in dat gat moesten gaan kijken. En hij is lekker hoog voor Leidse begrippen!

Eigenlijk had ik gehoopt dat de grond onteigend zou worden en dat de gemeente het opnieuw zou aanbesteden met een mooier en moderner ontwerp tot gevolg. Dit ontwerp is al in 1998 of zo gemaakt, ik vind het al een beetje achterhaald om nu nog zo te bouwen. Erg jammer vind ik ook dat het hoekpand van de Kamer van Koophandel en het gat naast de Rabobank (2 panden verder) niet meegenomen worden als stadsentree. De Kamer heeft haar gebouw vorig jaar volledig gerestaureerd en gerenoveerd omdat ze geen zin hadden te wachten op de buren en werken nu ook niet meer mee in het verdere project Leiden Centraal.

Hopelijk gaat ook binnenkort de bouw van de discotheek/bioscoop aan de andere kant van het plein van start en komt er een ontwerp voor de twee hoekpunten van de "stationsflat"", dwz daar waar Super de Boer zit recht tegenover het station en aan de andere kant naast de tunnelingang. Dan zou eindelijk het plein een beetje smoel gaan krijgen.
 
1 - 20 of 72 Posts
Top