SkyscraperCity Forum banner

LEUVEN

48133 Views 116 Replies 32 Participants Last post by  FrederikD
LEUVEN : Diverse projecten

Naast de grote stadsuitbreidingen is er ook nog plaats voor kleinere (privé) projecten.
3 patiowoningen


ZES WONINGEN VOOR STAD LEUVEN

In 2001 organiseerde stad Leuven offertevraag onder een aantal Leuvense architectenteams.
Aan de hand van enkele ingestuurde gerealiseerde verbouwingen van woningen werd een laureaat aangeduid.
Stad Leuven heeft de ambitie een aantal verkrotte woningen, verspreid over de stad grondig te renoveren tot bewoonbare sociale woning, bestemd voor verhuur.
Onze opdracht betrof oorspronkelijk de renovatie van vijf woningen, waarvan er twee naast elkaar gelegen waren in de Burchtstraat.
Bouwfysisch onderzoek van deze woningen leidde echter vaak tot de conclusie dat afbraak en nieuwbouw te verkiezen was boven renovatie.

In de Burchtstraat ontstond zo de mogelijkheid om de twee bestaande woningen te vervangen door drie nieuwbouwwoningen, georganiseerd rond een centrale patio.
Nochtans heeft elke woning nog steeds een private buitenruimte en een eigen voordeur.

De Burchtstraat is ter hoogte van de bouwlocatie slechts aan één zijde bebouwd, met aaneengesloten bebouwing.
Aan de overzijde van de straat kijkt het perceel uit over de Caesarsberg.
Het betreft een drukke en lawaaierige straat, met snel verkeer.
De straatgevel van het bouwblok is bovendien op het noorden geöriënteerd.
Daardoor ligt de straat in de schaduw van het bouwblok en is ze donker en ongezellig.
Deze parameters maken gelijkvloers wonen aan de straat weinig interessant, waardoor ook de klassieke typologie van de rijwoning hier ter discussie staat.
Het wordt in dit geval veel interessanter om de leefruimtes te situeren in een rustige penthouse met panoramisch uitzicht op de Caesarsberg, of achter het hoofdvolume, met uitzicht op het binnengebied aan de Dijle.
Net als de linkerbuur is het gebouw afgewerkt met een plat dak, dat in hoogte aansluit bij deze buur.
De gevels worden afgewerkt met een zwart plaatmateriaal. Hierdoor past het nieuwe gebouw zich op een bescheiden manier in in de bestaande rij woningen.
In antwoord op de drukke en lawaaierige straat werden de ramen van de slaapkamers aan de straatzijde voorzien van luiken in hetzelfde materiaal als de gevels.
De afwerking van de gemeenschappelijke buitenmuren is voorzien in witte sidings.
De afwerking van de gevels die grenzen aan de centrale patio zijn aluminiumkleurig, zodat de patio een echte lichthapper wordt, die daglicht kan brengen tot in de gelijkvloerse open lucht ontmoetingsruimte.
De carport met naastliggende fietsenstalplaats/patiotuin zorgt ervoor dat er een meerwaarde wordt gecreëerd voor de beleving op straatniveau. De smalle stoep krijgt eventjes ademruimte met zicht op een groene patiotuin.
Een betonnen zitbank langs de stoep verhindert dat er twee wagens geparkeerd zouden worden onder het hoofdvolume.

1 - 20 of 117 Posts
Naast de grote stadsuitbreidingen is er ook nog plaats voor kleinere (privé) projecten.


Hoewel het minder begeesterend is, zal ik beginnen.Ontworpen door ons aller Jaspers - Eyers & Partners. Gelegen in de Schapenstraat en reeds begonnen in April 2006. Waarschijnlijk klaar dus!

Cartrijnenveld

Op de plaats van de vroegere rijkswachtkazerne in de Dagobertstraat, verrijst een nieuw project. De oorspronkelijke gevel wordt gerestaureerd. Er komen tal van nieuwe woongelegenheden in de voormalige gebouwen en in de nieuwbouw.

Het nieuwbouwcomplex bestaande uit:
*8 grondgebonden woningen
*14 appartementen
*36 studentenstudio’s
*1 ondergrondse parkeerruimte (2 bouwlagen)Meer info op www.cartijnenveld.be
De gebouwen in de Schapenstraat zijn zo goed als afgewerkt. Nog wat tuinaanleg en het is in orde.

De ruwbouw in de Dagobertstraat is afgewerkt en de gevel haast volledig gerestaureerd.
Leuven : 7 Senses Square IX

Gelegen aan de Diestevest. Best wel mooi project. Iemand al echte foto's van?

De gevel is voorzien van een raster van horizontale en verticale witte elementen en bekomt zo een rustgevend gevelritme.
De verticale raamopeningen maximaliseren de lichtinval, maar behouden de privacy van de achterliggende ruimten. De inpandige terrassen doorbreken deze strakke ritmiek.
Het gebouw voorziet in diverse types van appartementen: duplex, 2-slaapkamers, 3-slaapkamers en op de bovenverdieping een penthouse. Elke woning heeft zijn eigen buitenruimte. In de kelderruimte zijn de nodige parkeerplaatsen en bergingen voorzien.

Op het gelijkvloers wordt een kantoor – praktijkruimte, eventueel verbonden met de eerste verdieping, voorzien.

vrije plafondhoogte van 2,70 m
gebruik van onderhoudsarme materialen
hoogwaardige afwerking en alle voorzieningen voor optimaal comfort
mogelijkheid centraal stofzuigsysteem

Meer groen in Leuven

Bron: Nieuwsblad 14/05/2008, of http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=VQ1RVGMS&PostCode=3000 .

Extra parkjes moeten stadsvlucht tegengaan

LEUVEN - Een park op een stuk publiek groen op vierhonderd meter van iedere Leuvense voordeur. Met dat ambitieus plan wil het stadsbestuur de stadsvlucht tegengaan.


Volgens de schepenen Myriam Fannes (Openbaar Groen) en Jaak Brepoels (Wonen), beiden SP.A, is de reden waarom jonge gezinnen steden zoals Leuven ontvluchten genoegzaam bekend: gebrek aan groen. 'Op termijn is het de bedoeling dat iedere Leuvenaar binnen een wandelafstand van ongeveer vierhonderd meter een parkje ter beschikking heeft', zegt Brepoels.

Aan de Vaartkom, Parkveld en de omgeving van Vlierbeek komen er aanzienlijke lappen groen. Aan de Donkerstraat kwam een buurtpark tot stand.

'Bouwpromotoren worden verplicht om zich te engageren tot publiek groen in ruil voor de bebouwingsdichtheid die ze nastreven. Maar behalve nieuw groen creëren willen we ook de bestaande groene longen maximaal openstellen. Zo onderhandelen we met de KU Leuven om de Maria-, Dijle- en Erasmusparken en het park aan het Van Dalecollege te openen voor de Leuvenaars. In ruil neemt het stadsbestuur het onderhoud of een gedeelte daarvan voor haar rekening', zegt Brepoels.

De stad neemt de parken aan de abdijen van Vlierbeek en Keizersberg in erfpacht. Daarnaast blijft ze geïnteresseerd in het overnemen van het Bodartpark, de vijvers Bellefroid en het park van het Lemmensinstituut. (stl)


Een goed initiatief! Hoe meer groen, hoe beter. Zo ken ik inderdaad plekjes in Leuven die men veel beter zou openen voor het brede publiek. Misschien voor binnen enkele jaren?.. :)
leuk. met speciale detaillering van de bouwvolumes
Stad legt terrassen aan op oever van de Dijle
'Vergeten' rivier komt dichter bij de mensen

LEUVEN - Het stadsbestuur wil tussen de Lei en de Dirk Boutslaan aflopende terrassen naar de Dijle aanleggen. Ook wordt de kademuur gedeeltelijk afgebroken. De bedoeling is om op vele plekken de vergeten Dijle dichter bij de Leuvenaars te brengen.Het is niet zo dat de Dijle in Leuven helemaal nergens het daglicht ziet, zoals de onfortuinlijke Zenne in Brussel. Zo kunnen bezoekers van het Groot Begijnhof zich aan de verschillende bruggetjes genieten van het kabbelende water. Maar toch vindt de Leuvense schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A) dat de Dijle veel te weinig prominent aanwezig is in de universiteitsstad.

'We willen de belevingswaarde van de Dijle vergroten. Op veel plaatsen is de rivier helemaal niet te zien, op andere moet je over een hoge muur kijken. Dat maakt dat veel mensen, zelfs Leuvenaars, gewoon niet beseffen dat de Dijle door de stad stroomt', zegt hij.

Het grasveld tussen de Lei, Amerikalaan en de Dirk Boutslaan tegenover de Stad Leuven Academie en Conservatorium (SLAC) leent zich volgens de schepen perfect voor wat het stadsbestuur bedoelt met een meer toegankelijke rivier. 'We willen op dat terrein aflopende houten terrassen aanleggen en het geheel aankleden met zitbanken en plantenperkjes. De hoge kademuur wordt voor een gedeelte afgebroken om de Dijle nog dichter bij de mensen te brengen.'

Leuven volgt daarmee het voorbeeld van de Nederlandse zusterstad 'sHertogenbosch waar de Aa en de Dommel hun plaats in het straatbeeld hebben heroverd en het Limburgse Bilzen waar de Demer in volle glorie te zien is. Ook Diest koestert plannen om de Demer opnieuw door de stad te laten vloeien.

'In de jaren zeventig is de Dijle veel te veel weggestopt onder straten, parkeergarages en gebouwen. Maar steeds meer groeit het besef dat water in je stad een troef is die voor meer stedelijk cachet kan zorgen. Daarom willen we ook in de toekomst de rivier meer in de verf zetten. Dat is binnenkort al het geval bij het woonproject op de gewezen Terclaverssite in de Mechelsestraat. Ook wanneer we de ziekenhuissite verder ontwikkelen willen we de Dijle de plaats geven die ze verdient', vertelt Robbeets.

De gemeenteraad van Leuven moet wel nog het licht op groen zetten voor het project, dat al is besproken in de bevoegde gemeenteraadscommissies.De creatie van terrassen (op het gazon op de achtergrond) moet de Leuvenaars dichter bij de rivier en dus ook dichter bij elkaar brengen.


Uit het Nieuwsblad 12/02/2008. Het stuk waar men terrassen gaat plaatsen, zal tussen Hertogendal en de Vaartkom zijn. Ik hoop dat het zo mooi als in Gent gaat worden! :)
@Leuven: nieuwe bebouwing op Ramberg

Ah, een nieuwe aflevering in "Erzberg verkno**t de stad". Allemaal high income housing, zoals altijd.

mvg
JJN
Ah, een nieuwe aflevering in "Erzberg verkno**t de stad". Allemaal high income housing, zoals altijd.

mvg
JJN
Komaan, dit is een degelijk project. Als de rijke lui in de 19de eeuw hun mooie herenhuizen niet hadden gebouw, dan waren steden als Gent, Brussel, Antwerpen of Leuven oersaai. Ik ben al blij dat dit project zal bijdragen tot een mooiere stad. (In plaats van betonbunkers op andere plaatsen..)
Very nice! Ik veronderstel dat men enkel het parkje gaat verlagen en niet de stijle afgrond waar er nu parkeerplaatsen zijn?
Gelegen aan de Diestevest. Best wel mooi project. Iemand al echte foto's van?

De gevel is voorzien van een raster van horizontale en verticale witte elementen en bekomt zo een rustgevend gevelritme.
De verticale raamopeningen maximaliseren de lichtinval, maar behouden de privacy van de achterliggende ruimten. De inpandige terrassen doorbreken deze strakke ritmiek.
Het gebouw voorziet in diverse types van appartementen: duplex, 2-slaapkamers, 3-slaapkamers en op de bovenverdieping een penthouse. Elke woning heeft zijn eigen buitenruimte. In de kelderruimte zijn de nodige parkeerplaatsen en bergingen voorzien.

Op het gelijkvloers wordt een kantoor – praktijkruimte, eventueel verbonden met de eerste verdieping, voorzien.

vrije plafondhoogte van 2,70 m
gebruik van onderhoudsarme materialen
hoogwaardige afwerking en alle voorzieningen voor optimaal comfort
mogelijkheid centraal stofzuigsysteem

Die voorgevel is wel mooi, vooral die loft daarboven waar dat boompje staat
Dat boompje langs de achtergevel dient waarschijnlijk om aan te toen dat men de top bereikt heeft.
Er wordt werkelijk veel goeds gedaan in Leuven. Goede woningbouw, mooie projecten aan het station of de Philipssite, en algemeen een goed onderhoud van de oude stad ('t is er proper). Alleen de fietsflikken zouden wat minder aanwezig hoeven zijn, voor de rest: hulde aan het stadsbestuur.

Het terugbrengen van de Dijle is belangrijk en als het goed wordt uitgevoerd kan het een nieuwe troef van de stad zijn. Maar dan moeten wel een aantal zaken worden meegenomen:

- De Dijle stroomt nu vrij laag. Als er meer water door de rivier stroomt (door bv. aftakkingen en afwateringen dicht te maken) heeft ze ook meer volume.
- De Dijle is, zoals iedere Leuvenaar weet, te vies. De arme Dijle ziet er nu soms uit als een open riool. Ze spoelen dat ding ook effectief dóór, dan stijgt het waterpeil ineens en komt er van alles voorbij wat je liever niet voorbij ziet komen. Het water moet schoner en helderder worden.
- Langs de Dijle is het straks mooi wonen, maar je geeft de rivier pas echt aan de stad terug door te investeren in horeca, winkels, parken e.d. aan het water. Dan kan de Dijle gaan fungeren als een gracht in een willekeurige Hollandse stad, met de Oudegracht in Utrecht als lichtend voorbeeld.

Sommige stukjes Dijle zijn nu al mooi. Het stukje aan de Lei is echt schoon. Hier is de Dijle deel van de stad op een manier die mij passend lijkt: een beetje chique, zoals een gracht, maar ook voor iedereen toegankelijk. Het gebied tussen ziekenhuis en Begijnhof is dan weer erg treurig. Als dit smaakvol wordt aangepakt - niet té modern - dan kan er een doorloop worden gerealiseerd van de Lei naar het Begijnhof. Lelijke bebouwing moet dan wijken voor wandelkaaien, fraaie woningbouw en groen. Zo creëer je rond de Dijle een groene infrastructuur door de stad heen, waar oude bebouwing wordt hersteld en nieuwe bebouwing wordt ingevoegd op een smaakvolle manier.

Eens zien of het ooit op deze manier zal worden ingevuld. Misschien heeft iemand wat aan m'n gedachten.
www.deredactie.be

Drie Leuvense historische gebouwen verkocht

vr 09/01/09 15:01 - De stad Leuven heeft drie historische gebouwen uit de binnenstad verkocht aan Cera, een financiële groep die deel uitmaakt van de KBC.

Het gaat om het Helleputgebouw in de Muntstraat daterend van 1912, een ander gebouw van 1948 op de hoek van de Munt- en de Boekhandelstraat en het voormalige Hotel d'Eynatten in de Eikstraat. Dat laatste gebouw was al in de veertiende eeuw bewoond.

In de drie gebouwen werkten tot voor kort stedelijke ambtenaren, maar die zijn eind 2008 verhuisd naar het gloednieuwe stadskantoor aan het station.

Vorig jaar werden er vijf projecten ingediend en een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft uiteindelijk voor het voorstel van Cera gekozen. Cera zal twee gebouwen restaureren en het jongste gebouw zal worden vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door de architecten Robbrecht en Daem.​
Drie Leuvense historische gebouwen verkocht
Normaal wou het stadsbestuur enkel erfpacht voor 50 of 90 jaar geven. Ik had gehoord dat alle 5 geïnteresseerde partijen zich toen teruggetrokken en een effectieve verkoop eisten. Dat is hun dan precies gelukt?

Ach, erg is dat ook weer niet. Het zwaartepunt van de stad zal sowieso verschuiven van de 'folklore' oude markt, naar de 3 nieuwe zwaartepunten Vaartkom-Station-Hertogendal. En het is niet omdat die relatief kleine mooie gebouwen in privé handen zijn, dat ze slecht onderhouden zullen worden. Integendeel hopelijk!


Wel snap ik niet goed wat men wil afbreken, het zijn 3 mooie gebouwen in typische baksteen. Ik denk dat het artikel het gebouw op de hoek van de Munt- en de Boekhandelstraat bedoeld. Daar is een soort mini pleintje, waar je inderdaad een gebouw in kunt plaatsen, maar dan hoop ik toch dat men de rest van de gevel die tot aan de straat komt, intact laat.
Tenzij men het over de overkant van de straat heeft, maar dat zou niet slim zijn om af te breken aangezien je er niet echt iets hoger van kan maken en het perfect in zijn omgeving past..

Een vernieuwd modern project kan mooi zijn, en met Robbrecht en Daem moet dat we lukken zeker?
Overzicht van de werven

Van het nieuwsblad.be. Alle relatief grote projecten in Leuven worden nog eens opgesomd. Allen liggen ze even stil door het koude weer.

Bouwwerf van de eeuw ligt lam
Vorst beperkt activiteit tot binnenafwerking

LEUVEN - U hoort de afgelopen dagen de vogels iets beter fluiten op straat? Goed mogelijk, want de meeste werken in Leuven - dezer dagen de bouwwerf van de eeuw - zijn lamgelegd door de vrieskou. Sommige aannemers kunnen zich bezighouden met binnenafwerking, maar voor de meeste blijft het nagelbijten tot de dooi inzet.


In welke windrichting je tegenwoordig ook je blik wendt, overal kom je bouwkranen tegen. In Leuven wordt gebouwd dat het een lieve lust is. Aan de Martelarenlaan, de Vaartkom, de benedenstad en op de Centrale Werkplaatsen verrijzen nieuwe wijken die binnenkort onderdak bieden aan duizenden nieuwbakken en verhuizende Leuvenaars. Maar toch liggen de meeste werken deze week stil. Aan de Koning Boudewijnlaan in Heverlee, waar Interleuven in de schaduw van Option, twee nieuwe bedrijfsgebouwen optrekt, zwijgen de bulldozers, slijpschuiven en betonmolens. 'We kunnen niet van de mensen verwachten dat ze werken bij temperaturen die ver beneden het vriespunt liggen', zegt Patrick Willems van de intercommunale. 'We hopen dat we er volgende week opnieuw aan kunnen beginnen.'

Ook Hugo Van Hoof van projectontwikkelaar Resiterra zag liever meer actie aan het Barbarahofop de plaats waar ooit de Boerenbondparking was. 'In de eerste fase van het project kunnen een handvol mensen zich met deze temperaturen bezighouden met wat binnenafwerking. Maar de start van de tweede fase, zeventig wooneenheden en een groot plein, die gepland was voor deze week, hebben we moeten uitstellen', zegt hij.

Ook in de Hungaria Building, aan de Vaartkom, kan je een speld horen vallen. 'We hebben twee dagen de kat uit de boom gekeken, maar hebben nu besloten om deze week niet meer te werken. Ik hoop dat we maandag opnieuw kunnen starten, maar ik vrees ervoor, want we moeten ook rekening houden met een dooiperiode van een dag of twee', meent Johan Francis, projectleider voor het complex bij aannemer Willemen.

Op de werfkeet van Interbuild, de aannemer die tegen de late lente van 2010 klaar moet zijn met het monumentale Vlaams Administratief Centrum aan de Diestsepoort, brandt er wel licht. 'Van het administratief personeel, pas volgende week starten de bouwvakkers opnieuw', klinkt het daar.

Krijgt koning Winter de Leuvense bouwwoede dan helemaal op de knieën? Niet helemaal. 'Wij hebben het geluk dat we heel wat binnenafwerking kunnen laten uitvoeren', zegt William Van der Bracht van bouwonderneming Vooruitzicht. Die firma legt momenteel de laatste hand aan het nieuwe KBC-bankkantoor op het Martelarenplein. 'Voor de buitenafwerking is het vanuit menselijk oogpunt gewoon te koud. Nu werken is eigenlijk onverantwoord.' En toch razen in Kessel-Lo bulldozers.

'De werf ligt grotendeels stil', zegt projectcoördinator Damiaan Maes van de Kop van Kessel-Lo. 'De ploegen van projectontwikkelaar CIP zijn wel wat aan het opruimen om de start van de werken volgende week voor te bereiden. Dan wordt begonnen met het inbrengen van paalwanden waardoor de ondergrondse parkeergarage kan gegraven worden.'
www.deredactie.be

Kruispunt Keizersberg wordt aangepast

do 29/01/09 16:08 - De stad Leuven gaat het gevaarlijke kruispunt aan de Keizersberg aanpassen. Het kruispunt op de hoek van de Ridderstraat en de Mechelsesteenweg is zeer gevaarlijk voor zowel fietsers als autobestuurders, zeggen de omwonenden.

Een buurtcomité en Groen! kaartten de situatie al verschillende keren aan bij het stadsbestuur.

Dat heeft nu beslist om het kruispunt aan te passen. De putten in het wegdek zullen nu gedicht worden, daarna krijgt de Mechelsesteenweg een nieuwe toplaag. Daarna zal een studie moeten uitwijzen wat de beste oplossing is, vertelt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A).

"Een oplossing zou kunnen zijn dat de fietsers een veilige weg krijgen op het afdalend stuk Keizersberg en ook dat de grote toegang tot de Mechelsestraat die nu heel breed is, versmald wordt, zodat het kruispunt overzichtelijker wordt", zegt Robbeets.​
Van deredactie.be

Maatregelen tegen overstromingen in Leuven

25/03/09 - De Vlaamse Milieumaatschappij plant de komende jaren nieuwe maatregelen om de Leuvense binnenstad te behoeden voor overstromingen.

Naast het opstellen van een masterplan, worden vooral de historische kaaimuren van de Dijle in het centrum gerenoveerd. De maatregelen zullen in totaal 1,3 miljoen euro kosten en voor de helft met Europees geld worden betaald.

Analisten vrezen dat door de opwarming van het klimaat historische centra steeds meer met overstromingen zullen worden geconfronteerd.

Men is al een tijdje bezig met plannen te maken voor de Dijle. Ik kijk er naar uit, net zoals het idee van enkele maanden geleden om meer parkjes openbaar te maken. Nog even wachten op concrete plannen zeker?
Ter hoogte van de Faculty Club (net over de ring) hebben ze een paar weken terug bomen gerooid. De Dijle zou daar verbreed worden en er zou ook een nieuw wandelpad komen dat het begijnhof binnenloopt. Wellicht past dit ook in het masterplan van de 'Zuidelijke Dijlevallei' om de groene zone van Arenberg door te trekken over de ring?
1 - 20 of 117 Posts
Top