3 patiowoningenNaast de grote stadsuitbreidingen is er ook nog plaats voor kleinere (privé) projecten.
Extra parkjes moeten stadsvlucht tegengaan
LEUVEN - Een park op een stuk publiek groen op vierhonderd meter van iedere Leuvense voordeur. Met dat ambitieus plan wil het stadsbestuur de stadsvlucht tegengaan.
Volgens de schepenen Myriam Fannes (Openbaar Groen) en Jaak Brepoels (Wonen), beiden SP.A, is de reden waarom jonge gezinnen steden zoals Leuven ontvluchten genoegzaam bekend: gebrek aan groen. 'Op termijn is het de bedoeling dat iedere Leuvenaar binnen een wandelafstand van ongeveer vierhonderd meter een parkje ter beschikking heeft', zegt Brepoels.
Aan de Vaartkom, Parkveld en de omgeving van Vlierbeek komen er aanzienlijke lappen groen. Aan de Donkerstraat kwam een buurtpark tot stand.
'Bouwpromotoren worden verplicht om zich te engageren tot publiek groen in ruil voor de bebouwingsdichtheid die ze nastreven. Maar behalve nieuw groen creëren willen we ook de bestaande groene longen maximaal openstellen. Zo onderhandelen we met de KU Leuven om de Maria-, Dijle- en Erasmusparken en het park aan het Van Dalecollege te openen voor de Leuvenaars. In ruil neemt het stadsbestuur het onderhoud of een gedeelte daarvan voor haar rekening', zegt Brepoels.
De stad neemt de parken aan de abdijen van Vlierbeek en Keizersberg in erfpacht. Daarnaast blijft ze geïnteresseerd in het overnemen van het Bodartpark, de vijvers Bellefroid en het park van het Lemmensinstituut. (stl)
Stad legt terrassen aan op oever van de Dijle
'Vergeten' rivier komt dichter bij de mensen
LEUVEN - Het stadsbestuur wil tussen de Lei en de Dirk Boutslaan aflopende terrassen naar de Dijle aanleggen. Ook wordt de kademuur gedeeltelijk afgebroken. De bedoeling is om op vele plekken de vergeten Dijle dichter bij de Leuvenaars te brengen.
Het is niet zo dat de Dijle in Leuven helemaal nergens het daglicht ziet, zoals de onfortuinlijke Zenne in Brussel. Zo kunnen bezoekers van het Groot Begijnhof zich aan de verschillende bruggetjes genieten van het kabbelende water. Maar toch vindt de Leuvense schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A) dat de Dijle veel te weinig prominent aanwezig is in de universiteitsstad.
'We willen de belevingswaarde van de Dijle vergroten. Op veel plaatsen is de rivier helemaal niet te zien, op andere moet je over een hoge muur kijken. Dat maakt dat veel mensen, zelfs Leuvenaars, gewoon niet beseffen dat de Dijle door de stad stroomt', zegt hij.
Het grasveld tussen de Lei, Amerikalaan en de Dirk Boutslaan tegenover de Stad Leuven Academie en Conservatorium (SLAC) leent zich volgens de schepen perfect voor wat het stadsbestuur bedoelt met een meer toegankelijke rivier. 'We willen op dat terrein aflopende houten terrassen aanleggen en het geheel aankleden met zitbanken en plantenperkjes. De hoge kademuur wordt voor een gedeelte afgebroken om de Dijle nog dichter bij de mensen te brengen.'
Leuven volgt daarmee het voorbeeld van de Nederlandse zusterstad 'sHertogenbosch waar de Aa en de Dommel hun plaats in het straatbeeld hebben heroverd en het Limburgse Bilzen waar de Demer in volle glorie te zien is. Ook Diest koestert plannen om de Demer opnieuw door de stad te laten vloeien.
'In de jaren zeventig is de Dijle veel te veel weggestopt onder straten, parkeergarages en gebouwen. Maar steeds meer groeit het besef dat water in je stad een troef is die voor meer stedelijk cachet kan zorgen. Daarom willen we ook in de toekomst de rivier meer in de verf zetten. Dat is binnenkort al het geval bij het woonproject op de gewezen Terclaverssite in de Mechelsestraat. Ook wanneer we de ziekenhuissite verder ontwikkelen willen we de Dijle de plaats geven die ze verdient', vertelt Robbeets.
De gemeenteraad van Leuven moet wel nog het licht op groen zetten voor het project, dat al is besproken in de bevoegde gemeenteraadscommissies.
De creatie van terrassen (op het gazon op de achtergrond) moet de Leuvenaars dichter bij de rivier en dus ook dichter bij elkaar brengen.
Komaan, dit is een degelijk project. Als de rijke lui in de 19de eeuw hun mooie herenhuizen niet hadden gebouw, dan waren steden als Gent, Brussel, Antwerpen of Leuven oersaai. Ik ben al blij dat dit project zal bijdragen tot een mooiere stad. (In plaats van betonbunkers op andere plaatsen..)Ah, een nieuwe aflevering in "Erzberg verkno**t de stad". Allemaal high income housing, zoals altijd.
mvg
JJN
Die voorgevel is wel mooi, vooral die loft daarboven waar dat boompje staatGelegen aan de Diestevest. Best wel mooi project. Iemand al echte foto's van?
De gevel is voorzien van een raster van horizontale en verticale witte elementen en bekomt zo een rustgevend gevelritme.
De verticale raamopeningen maximaliseren de lichtinval, maar behouden de privacy van de achterliggende ruimten. De inpandige terrassen doorbreken deze strakke ritmiek.
Het gebouw voorziet in diverse types van appartementen: duplex, 2-slaapkamers, 3-slaapkamers en op de bovenverdieping een penthouse. Elke woning heeft zijn eigen buitenruimte. In de kelderruimte zijn de nodige parkeerplaatsen en bergingen voorzien.
Op het gelijkvloers wordt een kantoor – praktijkruimte, eventueel verbonden met de eerste verdieping, voorzien.
vrije plafondhoogte van 2,70 m
gebruik van onderhoudsarme materialen
hoogwaardige afwerking en alle voorzieningen voor optimaal comfort
mogelijkheid centraal stofzuigsysteem
![]()
Normaal wou het stadsbestuur enkel erfpacht voor 50 of 90 jaar geven. Ik had gehoord dat alle 5 geïnteresseerde partijen zich toen teruggetrokken en een effectieve verkoop eisten. Dat is hun dan precies gelukt?Drie Leuvense historische gebouwen verkocht
Bouwwerf van de eeuw ligt lam
Vorst beperkt activiteit tot binnenafwerking
LEUVEN - U hoort de afgelopen dagen de vogels iets beter fluiten op straat? Goed mogelijk, want de meeste werken in Leuven - dezer dagen de bouwwerf van de eeuw - zijn lamgelegd door de vrieskou. Sommige aannemers kunnen zich bezighouden met binnenafwerking, maar voor de meeste blijft het nagelbijten tot de dooi inzet.
In welke windrichting je tegenwoordig ook je blik wendt, overal kom je bouwkranen tegen. In Leuven wordt gebouwd dat het een lieve lust is. Aan de Martelarenlaan, de Vaartkom, de benedenstad en op de Centrale Werkplaatsen verrijzen nieuwe wijken die binnenkort onderdak bieden aan duizenden nieuwbakken en verhuizende Leuvenaars. Maar toch liggen de meeste werken deze week stil. Aan de Koning Boudewijnlaan in Heverlee, waar Interleuven in de schaduw van Option, twee nieuwe bedrijfsgebouwen optrekt, zwijgen de bulldozers, slijpschuiven en betonmolens. 'We kunnen niet van de mensen verwachten dat ze werken bij temperaturen die ver beneden het vriespunt liggen', zegt Patrick Willems van de intercommunale. 'We hopen dat we er volgende week opnieuw aan kunnen beginnen.'
Ook Hugo Van Hoof van projectontwikkelaar Resiterra zag liever meer actie aan het Barbarahofop de plaats waar ooit de Boerenbondparking was. 'In de eerste fase van het project kunnen een handvol mensen zich met deze temperaturen bezighouden met wat binnenafwerking. Maar de start van de tweede fase, zeventig wooneenheden en een groot plein, die gepland was voor deze week, hebben we moeten uitstellen', zegt hij.
Ook in de Hungaria Building, aan de Vaartkom, kan je een speld horen vallen. 'We hebben twee dagen de kat uit de boom gekeken, maar hebben nu besloten om deze week niet meer te werken. Ik hoop dat we maandag opnieuw kunnen starten, maar ik vrees ervoor, want we moeten ook rekening houden met een dooiperiode van een dag of twee', meent Johan Francis, projectleider voor het complex bij aannemer Willemen.
Op de werfkeet van Interbuild, de aannemer die tegen de late lente van 2010 klaar moet zijn met het monumentale Vlaams Administratief Centrum aan de Diestsepoort, brandt er wel licht. 'Van het administratief personeel, pas volgende week starten de bouwvakkers opnieuw', klinkt het daar.
Krijgt koning Winter de Leuvense bouwwoede dan helemaal op de knieën? Niet helemaal. 'Wij hebben het geluk dat we heel wat binnenafwerking kunnen laten uitvoeren', zegt William Van der Bracht van bouwonderneming Vooruitzicht. Die firma legt momenteel de laatste hand aan het nieuwe KBC-bankkantoor op het Martelarenplein. 'Voor de buitenafwerking is het vanuit menselijk oogpunt gewoon te koud. Nu werken is eigenlijk onverantwoord.' En toch razen in Kessel-Lo bulldozers.
'De werf ligt grotendeels stil', zegt projectcoördinator Damiaan Maes van de Kop van Kessel-Lo. 'De ploegen van projectontwikkelaar CIP zijn wel wat aan het opruimen om de start van de werken volgende week voor te bereiden. Dan wordt begonnen met het inbrengen van paalwanden waardoor de ondergrondse parkeergarage kan gegraven worden.'
Maatregelen tegen overstromingen in Leuven
25/03/09 - De Vlaamse Milieumaatschappij plant de komende jaren nieuwe maatregelen om de Leuvense binnenstad te behoeden voor overstromingen.
Naast het opstellen van een masterplan, worden vooral de historische kaaimuren van de Dijle in het centrum gerenoveerd. De maatregelen zullen in totaal 1,3 miljoen euro kosten en voor de helft met Europees geld worden betaald.
Analisten vrezen dat door de opwarming van het klimaat historische centra steeds meer met overstromingen zullen worden geconfronteerd.