SkyscraperCity banner

41 - 52 of 52 Posts

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
Als je als automobilist 150 meter te voet moet gaan is het blijkbaar een drama. Maar de OV-gebruiker moet het zomaar pikken dat hij een omweg van 2,5 kilometer moet maken zodat er ocharme 8 parkeerplaatsen gecreëerd worden. In wat voor een bekrompen land leven wij. :eek:hno:

Buslijn 58 maakt al genoeg omwegen, ik vind het niet normaal dat je er ruim een uur over doet om de afstand Gent-Eeklo (amper 20 kilometer) af te leggen. Akkoord, er is een naastliggende treinverbinding. Maar de buslijn is net interessant op momenten dat de trein niet (meer) rijdt.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #42 ·
^^ Inderdaad, in het weekend en 's avonds laat is de lijn een echte noodzaak. Buslijn 58 is bovendien veel fijnmaziger (vandaar al die kronkels) en rijdt vanaf de Gentse agglomeratie eigenlijk als stadsbus dwars door Gent. Wat ook wel handig is voor heel wat bestemmingen omdat je dan geen natransport vanaf Sint-Pieters en Dampoort meer nodig hebt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Eeklo.
Soit, De Lijn zal heus niet zwichten voor enkele handelaars in een straat, niet eens een winkelstraat. Ze zouden wel gek zijn, want dan worden ze overal geweerd uit stads- en dorpscentra op vraag van de zelfverklaarde keizers van de commercie.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #43 ·
rorate.com 24/11/2010

Kerkje Bellebargie wordt afgebroken

(Bron: HLN)

WAARSCHOOT (RKnieuws.net) - Het kerkje aan de Bellebargie in Waarschoot wordt afgebroken. Zowel de gemeente als de vzw parochiale werken hebben geen toekomstplannen meer voor het gebouw. De kerk is ondertussen al ontwijd en zal samen met de omliggende grond verkocht worden aan een bouwmaatschappij.
De hulpkerk werd in 1958 gebouwd, maar wordt nu niet meer gebruikt. Na de verwoestende brand in de Sint-Ghislenuskerk van Waarschoot op oudejaarsnacht 2001, werd de Bellebargiekerk heel even weer gebruikt als hoofdkerk. Maar sinds de grote kerk heropgebouwd is, staat het witte kerkje aan Bellebargie leeg. In april 2008 werd de kerk al ontwijd.
Ergens wel jammer, want ik vind het wel een mooie kerk in een stemmige omgeving én reeds 50 jaar beeldbepalend voor de omgeving. Ik kan me voorstellen dat heel wat parochianen het jammer zullen vinden dat de plek waar ze gedoopt werden, getrouwd zijn of hun gestorvenen herdachten, er plots niet meer zal zijn. In de plaats komt de zoveelste ordinaire Vlaamse verkaveling...
Volgens het Laatste Nieuws is het gebouw in zo'n slechte staat dat het zelfs niet meer toegankelijk is. Daar is van buitenaf in elk geval weinig van te merken.
Ik heb er jammer genoeg niet meteen een foto van.

Waarschoot zal wel de enige gemeente zijn die in amper 10 jaar zowel het afbranden van een kerk, de bouw van een nieuwe kerk en de afbraak van een oudere kerk meemaakt...
 

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
Het gaat dus om dit gebouw:


Het staat zelfs vermeld op de VIOE-lijst. Vrij jammer dus dat het verdwijnt. Ik hoop dat dit geen lot is dat meer kerken staan te wachten. Ergens denk ik dat het witte kerkje van het Oostveld in Eeklo hetzelfde lot beschoren is, zeker gezien het in een al even slechte staat is en de kerkfabriek geen geld heeft om het te renoveren. Voor nieuwe kerken kiest men dan al vlug voor de afbraak.

Ik wil niet weten wat er in de plaats komt. Ofwel zijn dat ordinaire bouwpromoterwoningen ofwel appartementen. Welk van de twee wordt het.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #45 ·
^^ Bedankt voor de mooie foto Klauw. Eigen werk?

Gezien de lokatie zullen het wel gewoon woningen worden en geen apartementen.

Niet dat het veel uitmaakt, ik wil het ook niet weten. Wij fietsen er regelmatig langs op weg naar de mooie Bellebargiebossen waar je aan de rand ook nog een aangenaam volkscafeetje hebt. Ik vind het altijd leuk het kerkje te naderen. Het geeft samen met het schooltje er naast (links op de foto) een identiteit aan de wat afgelegen buurt.
Die identiteit zal nu verloren gaan....
 

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
^^ Bedankt voor de mooie foto Klauw. Eigen werk?
Helaas. Ook maar gevonden op het internet. Het moet trouwens zowat de enige foto zijn die online te vinden is van dat kerkje.

Inmiddels ben ik er achter gekomen wat er in de plaats komt. Het worden dus sociale woningen.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #47 ·
Het Nieuwsblad.be 25/11/2010:

Witte noodkerk moet plaats ruimen voor sociale woningen

Bellekerk wordt verkocht en afgebroken

WAARSCHOOT - De Sint-Jozefskerk, beter bekend als Bellekerk, wordt op termijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwe sociale woningen. De zoektocht om een nieuwe functie te vinden voor de hulpkerk leverde niks op.
Het witte kerkje aan de Bellebargie kent een grillige geschiedenis. Officieel werd ze gebouwd aan het eind van de jaren 1950 en onthuld in 1958, naar een ontwerp van Lagaskens en Dryhoel.

De wijk waarin ze werd gebouwd, werd te groot en een school en kerk was volgens de inwoners meer dan nodig. Pastoor Willem Segers zorgde kort na zijn aanstelling voor het nodige, al werd de kerk nooit erkend als parochiekerk, maar deed ze jaren dienst als hulpkerk.

Dat kwam van pas toen op nieuwjaarsdag 2002 de hoofdkerk in het centrum afbrandde. Jarenlang werd toen de mis opgedragen in de witte hulpkerk. Maar toen de nieuwe kerk uiteindelijk klaar was, verloor de kerk aan de Bellebargie haar functie. In 2008 werd ze zelfs officieel ontwijd.

Sindsdien werd ze nog voor enkele activiteiten gebruikt, zoals voor het toneelstuk 'Shakers' van het Loodstoneel, dat de kerk omtoverde tot een cocktailbar met het altaar als toog. Ook werd even gedacht om de voormalige kerk te gebruiken als tijdelijk onderkomen voor de jongenschiro, toen hun lokaal in de Nieuwstraat afbrandde.

Te hoge kosten

Verschillende keren werd geopperd om het gebouw op langere termijn uit te bouwen tot buurtcentrum, maar de eigenaar, vzw Parochiale Werken, wil het gebouw nu verkopen aan een sociale bouwmaatschappij. Naar verluidt zijn er te hoge kosten aan het gebouw om het te renoveren en zich in regel te stellen met de strenge normen qua brandveiligheid.

Ook de gemeente heeft er geen aandeel in, omdat het gebouw niet is erkend als parochiekerk en het dus geen eigendom is van de kerkfabriek, maar van een onafhankelijke vzw. Volgens hen is er nog geen definitieve beslissing gevallen, maar er wordt wel geïnformeerd bij de sociale bouwmaatschappijen of er interesse is in de grond en hoeveel die oplevert.

Als de verkoop doorgaat, wordt de kerk gesloopt en komen er sociale woningen in de plaats.
 

·
Registered
Joined
·
242 Posts
Ecovillage, 200 woningen (passiefhuizen)

Lijkt een gelijkaardig project als dat in buurstad Eeklo:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=73166303#post73166303


Eerste Vlaams beleefbos van 2700 bomen aangeplant

Eerst het bos voor Ecovillage, dan pas komen de huizen
dinsdag 29 maart 2011, 05u00
Auteur: Olivier Scheir

WAARSCHOOT - Binnen enkele jaren legt Bostoen een wijk met 200 woningen aan in de hoek van de Hugo Verriestlaan met het Jagerpad. Lang voor de huizen er staan, werden nu al ruim 2.700 boompjes aangeplant: het eerste Vlaamse (be)leefbos.

De komende jaren verrijzen zo'n 200 woningen in verschillende fases in de nieuwe verkaveling. Maar de start zal pas ten vroegste over drie jaar worden gegeven. Maar Bostoen anticipeert door nu al de omgeving aan te leggen. 'Op die manier is de natuur volwaardig uitgegroeid eens de verkaveling afgewerkt is', legt Stephan Bostoen uit. Bostoen geeft met de aanplanting van het '(be)leefbos' het startschot voor het allereerste Ecovillage project in Vlaanderen.

Ecovillage betekent een andere manier van verkavelen waarbij milieubewust, veilig en kindvriendelijk samenwonen in een groene omgeving centraal staan. Alle woningen binnen het Ecovillage project zijn ook energiebesparende passiefhuizen. Deze nieuwe manier van verkaveling creëert een woningproject dat tot vijf keer groener en natuurlijker is dan de traditionele verkaveling.

Het plan zit strak in elkaar. 'Door de wisselwerking van de open ruimtes en het groen, worden eilandjes en entiteiten gecreëerd, die verbonden worden met elkaar via dreefjes.' Daarnaast is er ook veel aandacht voor de waterhuishouding. 'Waar mogelijk zorgen wadi's - en waterbuffering - voor de infiltratie en buffering van het hemelwater, waardoor op een natuurlijke manier wateroverlast kan vermeden wordt.' Een slimme beplantingsmethode, die ook rekening houdt met de standplaatskenmerken maakt dat onderhoud tot een minimum beperkt wordt. Extensief beheer en het gebruik van hoofdzakelijk inheemse struiken en bomen komt de biodiversiteit van fauna en flora sterk ten goede.

De 2.728 bomen die geplant werden voor de aanleg van het '(be)leefbos' kwam tot stand in samenwerking met VBV (Vereniging voor Bos in Vlaanderen) en ANB (Agentschap voor Natuur en Bos), naar aanleiding van de actie van de Verenigde Naties waarbij wereldwijd 13 miljard nieuwe bomen gepland worden, waarvan 1 miljoen nieuwe bomen in Vlaanderen.

Burgemeester Ann Coopman (CD&V), en het schepencollege staken alvast een flink handje toe om het plantgoed, geleverd door Sylva, mee de grond in te steken. 'Het is niet de bedoeling om meteen 200 huizen in een keer te bouwen, maar die stuk voor stuk te realiseren: naar gelang de woonbehoefte.' Legt ze uit. 'Maar positief in dit concept is ook dat groen niet langer als laatste in de rij komt als afwerking, maar dat het als verbindingsfuctie tussen de wijk wordt gebruikt en daarom als eerste wordt aangeplant.'
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #49 ·
Gaat die verkaveling tot aan de spoorlijn in het noorden, of minder ver?
Ik herinner me dat het fietspad langs de spoorlijn Eeklo-Waarschoot, dat nu stopt aan het Jagerpad, zou worden doorgetrokken tot de stationsbuurt bij het verkavelen van de gronden daar.
 

·
Registered
Joined
·
242 Posts
fietspad naast spoorweg 58 Eeklo-Waarschoot-Sleidinge

Gaat die verkaveling tot aan de spoorlijn in het noorden, of minder ver?
Ik herinner me dat het fietspad langs de spoorlijn Eeklo-Waarschoot, dat nu stopt aan het Jagerpad, zou worden doorgetrokken tot de stationsbuurt bij het verkavelen van de gronden daar.
Zelfs verder naar Sleidinge. Het bleef lang stil hierrond, maar nu staat het nog eens in de krant:

Fietspad langs spoorlijn ook richting Sleidinge
vrijdag 08 april 2011, 05u00
Auteur: (osw)
WAARSCHOOT/EVERGEM - Het fietspad langs de spoorlijn Gent-Eeklo zal binnen enkele jaren worden uitgebreid richting Sleidinge. Het fietspad langs de spoorlijn Eeklo-Waarschoot wordt vooral door schoolgaande jeugd als veilig traject van en naar school gebruikt.

De aanleg van het fietspad duurde maar liefst 25 jaar, maar in 2006 werd het dan uiteindelijk toch geopend. Toen al gingen er meteen stemmen op om het fietspad ook in omgekeerde richting aan te leggen: vanaf de Kapellestraat in Waarschoot tot Sleidinge. Voorlopig is het koffiedik kijken wanneer, maar er zijn alvast heel wat aanwijzingen dat het tweede deel er sneller zal komen dan de tijd die erover is gedaan om het stuk richting Eeklo te realiseren. Nu al is men bezig met het afschaffen van overwegen en waar nodig zelfs met tunnels te steken voor landbouwers die met hun dieren vroeger de sporen moesten dwarsen.

Ook Lovendegem, wiens grondgebied naast Waarschoot en Evergem het fietspad ook zeer beperkt aandoet, gaf al zijn goedkeuring. ‘Het enige verschil is dat het tweede deel van het fietspad wel aan de andere kant van de spoorweg zal worden aangelegd', zegt Waarschoots schepen Ellen Coppens (WGB). ‘Een concrete datum voor de start van de werken is er dus nog niet, maar wellicht zal het dit keer geen 25 jaar meer duren.'
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G338L869&postcode=9950
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #52 ·
^^ Daar is al sprake van sinds het deel Eeklo-Waarschoot werd aangelegd. Goedkeuring door de gemeentes betekent jammer genoeg nog niks. Dan begint de ellende pas goed...

Er moeten ook nog heel wat omwonenden en landbouwers worden overtuigd, samen met Infrabel dat tegenwoordig zéér strenge normen hanteert voor fietspaden langsheen bestaande spoorlijnen.
Er is lang niet overal plaats genoeg om een fietspad aan te leggen, net omwille van die strengere Infrabelnormen: minimum 2,5 meter afstand tussen rails en fietspad. Reken daarbij 2,5 meter breedte voor een tweerichtingsfietspad en je komt aan 5 meter + fietspad moet afgescheiden worden door een vaste afsluiting. Dus zullen er gedwongen onteigeningen moeten gebeuren.

Ook OVAM stelt hoge en dure eisen betreffende grondverzet omwille van historische vervuiling langsheen spoorlijnen. Tientallen jaren stoomlocomotieven en geteerde dwarsliggers laten letterlijk en figuurlijk hun sporen na...

Houd er ook rekening mee dat er vage studies bestaan om op termijn een lightrail of tenminste een voorstadstrein met hogere frequentie tussen Maldegem en Gent te laten rijden. Dat betekent dat er ook ruimte moet blijven voor een ontdubbeling van de sporen op sommige plaatsen, precies op dit traject tussen Waarschoot en Sleidinge.

De werken die nu gebeuren om overwegen af te schaffen hebben trouwens niks met de aanleg van een toekomstige fietspad te maken, zoals de journalist laat uitschijnen Zij moeten gewoon het treinverkeer veiliger maken en hogere snelheden toelaten.

En ook over een financiëring is het laatste woord nog niet gevallen. De provincie betoelaagt graag de aanleg van lange aftandsfietspaden, maar de huur en/of aankoop van de gronden komen wel ten laste van anderen, meestal de gemeentebesturen dus.

Ik wil niemand ontmoedigen en misschien lijkt het pessimistisch, maar na 12 jaar Fietsersbondwerk kan ik met zo goed als stellige zekerheid melden dat er de eerste 10 à 15 jaar niet zal gefietst worden langs de spoorlijn tussen Waarschoot en Sleidinge.

Maar dat is natuurlijk sneller dan de 25 jaar voor Eeklo-Waarschoot. :)

Fietspad Eeklo-Waarschoot:

 
41 - 52 of 52 Posts
Top