SkyscraperCity Forum banner

[Limanowa] Małe jest...

8330 Views 30 Replies 18 Participants Last post by  Wojti
28
Witam,

Nie udzielam sie zbytnio w FPW jeśli chodzi o ilość komentarzy dlatego pewnie nikt mnie nie kojaży, ale forum przeglądam codziennie. Jako że jestem po maturce już dobre 12 dni i zastała mnie nuda, postanowiłem wziąść aparat zrobić troche zdjęć mojej mieścinie. Liczy ona 15 tys. mieszkańców, jest stolicą powiatu i leży w Małopolsce, przy drodze krajowej nr 28. Jak to w małych miastach bywa jest tu duże bezrobocie (ok. 20 %), jest czasami nudno, ulice wieczorem się wyludniają.
Limanowa jest malowniczo położona wśród gór i górek Beskidu Wyspowego i jest stosunkowo ładna :). Mam nadzieję, że Was nie zanudzę.

Na początek mapka

Zacznę od trzech zdjęć które mają około miesiąc.

Widoczek z mojego pokoju po burzy.

Bazylika Matki Boskiej Bolesnej widziana z tzw. ścieżki zdrowia. Budowla ta bedzie się często pojawiać na zdjeciach. Wkońcu to najbardziej charakterystyczny budynek w mojej metropolii ;)

A tutaj widok z okna mojego domu. Po prawej Urząd Miasta

Podobne zdjecie co powyżej ale umieszczam je bo ciekawe chmurki są.

23 maja. Budynek Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej oraz UM.

Niesamowite!! Znowu bazylika oraz kasztanowiec na rynku.

Od prawej: fragment PRLowskiego budynku w rynku, remontowany budynek Banku Spółdzielczego i oczywiście krzyż na Miejskiej Górze. Jest wyższy niż ten na Giewoncie (taka ciekawostka :) )

Krzyż nocą

A tu bocian.

A tutaj leje się piwo na rynku.

Takie mamy nowe słupki z nazwami ulic.

Fontanna na rynku

Widok na ul. Jana Pawła II

Teren byłych browarów limanowskich i ul. J. Marka.

Muzeum Ziemi Limanowskiej w Dworze Marsów. Marsowie dawno dawno temu byli właścielami browaru, którego budynki znajdują się nieopodal. A dzisiejszy zaniedbany wokół park był ich ogrodem (chyba ;) )

Blok na osiedlu Zygmunta Augusta oraz wierza bazyliki.

Teraz trochę panoramek.
Rynek:

Buzodrom. To "coś" pochodzi z PRLu i nawet nie wiem czego jest symbolem.

Osiedle Zygmunta Augusta. Jak w każdym polskim mieśćie. Małym czy dużym. Blokowiska są wszędzie.

A teraz panoramki z dzisiejszego pochmurnego i deszczowego dnia.
ul. Leśna

Widok z górki na dzielnicę Sowliny.

Tu już bardziej widać centrum Limanowej.

I ostatnia panoramka

Na koniec dwa zdjęcie wykonane w tamtym roku z krzyża. Dziś mi się nie chciało tam wychodzić :)

To tyle zdjeć na razie, sukcesywnie będe dodawać kolejne moje wypociny, jeśli tylko będe miał jakieś nowe. :)
See less See more
1 - 20 of 31 Posts
Witam kolege, prawie że sąsiada;)
Ładne zdjęcia. Limanowa jest ślicznym miastem, w dodatku przepięknie położonym.
Co do tego Buzodromu? zawsze się zastanawiałem co to i po co jest ;) dalej nie wiem...
Jeżeli można prosić o zdjęcia to proszę o zdjęcia UM po remoncie i budynków Starostwa, no i więcej z krzyża.:)
Pozdrawiam
Pamietam cie i dzieki za nowa relacje. Trzeba koniecznie wywalic te kilka blokow komunistycznych z okolic rynku i zastapic je kamieniczkami, jako ze budynki nie sa wielkie operacja chyba bylaby do wykonania. Poza tym zburzylbym ten chyba sklep, ktory widac na panoramce z gory obok kosciola. Pasuja on do rynku jak piesc do oka.

Zrob jakies wypady w okolice i pocykaj inne male miasteczka u siebie.
Również pozdrawiam szanownego kolegę z sąsiedztwa :).
Zdjęcie UM po remoncie ze strony UM:

A na krzyż się wybiore z aparatem jak tylko pogoda się poprawi i słoneczko zaświeci. A budynkom Starostwa też zrobie zdjecia, albo jakies archiwalne znajdę i wrzucę.

Jacek: Operacja opisana przez Ciebie chyba na dzien dzisiejszy i na najbliższe dziesięciolecia raczej jest niewykonalna :). Prędzej budynki te pujdą do remontu. Niestety budynki komunistyczne (min. ten sklep) burzą charmonię w rynku. No ale nie ma na to rady.

A wypady do sąsiednich miejscowościi też jakies zrobie. Mam mnóstwo teraz czasu :)
See less See more
pięknie położona w dolinie pośród okolicznych wzgórz
5
Kilka archiwalnych zdjęć:

Widok na dzielnicę Sowliny. W centralnym punkcie Szpital Powiatowy w Limanowej, a skupisko domków jednorodzinnych u góry po lewej to osiedle Nad Torem.

Widoki z krzyża

Fragment budynku Starostwa

Centrum miasta
See less See more
Piękne i czyste miasto o wspaniałych widokach i położeniu, coś wspaniałego :cheers:
Wygląda to wszystko bardzo ładnie :) (chyba nawet kiedyś przejeżdżałem przez to miasteczko - położenie robi naprawde świetne wrażenie). Jedna rzecz mnie tylko denerwuje (ale to nie tylko w Limanowej) - czy te domy nie mogłyby być bardziej ściśnięte, tak jeden koło drugiego, a nie rozsiane po całej krainie (wtedy by zajmowały mniej miejsca i trochę bardziej sesnownie by to wyglądało).
Naprawdę aż 20% bezrobocia? Przejeżdżałem ostatnio tą piękną drogą z Kamienicy przez grzbiet i serpentynami do Starej Wsi i przez Limanową i ilość chawir wcale nie wskazywało że tam ubogo jest..
super miasto. piekne i ma w sumie wszystko co potrzeba do życia. mam w Limanowej rodzine i nawet czesto tam bywam. swietna okolica do jazdy na rowerze. moje najwieksze wyczyny: wielokrotnie wstyrmałem się na "Paproć" bez zatrzymanki i zjeżdżałem z Łysej bez wywrotki (przeważnie;)..)

można wiedzieć gdzie mieszkasz?
G.N said:
Naprawdę aż 20% bezrobocia? Przejeżdżałem ostatnio tą piękną drogą z Kamienicy przez grzbiet i serpentynami do Starej Wsi i przez Limanową i ilość chawir wcale nie wskazywało że tam ubogo jest..
Stopa bezrobocia z końca stycznia 2006 r. - 22,5% (Powiat Limanowski), w samym mieście pewnie tyle samo, albo nie wiele mniej. Być może tego tak nie widać, no ale tak jest.
No a droga z Kamienicy do Limanowej fajna jest - przede wszystkim chyba, że jest równa :).
Gatsby said:
super miasto. piekne i ma w sumie wszystko co potrzeba do życia. mam w Limanowej rodzine i nawet czesto tam bywam. swietna okolica do jazdy na rowerze. moje najwieksze wyczyny: wielokrotnie wstyrmałem się na "Paproć" bez zatrzymanki i zjeżdżałem z Łysej bez wywrotki (przeważnie;)..)

można wiedzieć gdzie mieszkasz?
Gratuluje wyczynów! :) A ja mieszkam w Limanowej i w zasadzie w centrum, nad rzeczką, a raczej potokiem Mordarka :D
ładniutkie krajobrazy.... :)
Malownicze:)Z Limanowej z tego co pamiętam pochodzi prezenterka "Wiadomości" a wczesniej "Wydarzeń" Dorota Gawryluk.Mówiła,że to idealne miejsce do mieszkania i jak tylko moze ucieka z Warszawy własnie tam...
całkiem przyjemne miasteczko, no i te widoki :)
Jeśli chodzi o bezrobocie to prawdopodobnie tak jak na całym Podkarpaciu masa ludzi wyjechała za granicę. Potem przysyłają lub przywożą kasę i dlatego domy są odstawione, a miasteczko wygląda całkiem nieźle...
SLIMI-PL said:
Jeśli chodzi o bezrobocie to prawdopodobnie tak jak na całym Podkarpaciu masa ludzi wyjechała za granicę. Potem przysyłają lub przywożą kasę i dlatego domy są odstawione, a miasteczko wygląda całkiem nieźle...
Masz rację.

Strzala said:
MalowniczeZ Limanowej z tego co pamiętam pochodzi prezenterka "Wiadomości" a wczesniej "Wydarzeń" Dorota Gawryluk.Mówiła,że to idealne miejsce do mieszkania i jak tylko moze ucieka z Warszawy własnie tam...
Dorota Gawryluk z tego co wiem jest z okolic Limanowej :) A z Limanowej jest np. Łukasz Rybarski (Kabaret pod Wyrwigroszem), czy Artur Więcek, reżyser filmu Anioł w Krakowie.
SLIMI-PL said:
Z tym że Limanowa to Małopolska nie Podkarpacie ;)

Nie jest do końca tak jak piszesz. Wyjazdy za granicę to kwestia głównie 2 ostatnich lat, z Nowego Sącza i okolic do USA wyjechalo mało ludzi, a domy rosną jak grzyby po deszczu w mieście i okolicach od jakichś 10 powiedzmy lat. Z tym że konkretnie chodzi mi o przyklad NS, ale sądze że w Limanowej jest podobie.
Bardzo fajna fotorelacja i co najważniejsze: z opisami fotek!
Dzięki. :)
Strzala said:
Malownicze:)Z Limanowej z tego co pamiętam pochodzi prezenterka "Wiadomości" a wczesniej "Wydarzeń" Dorota Gawryluk.Mówiła,że to idealne miejsce do mieszkania i jak tylko moze ucieka z Warszawy własnie tam...
a w programie Cejrowskiego nazwała Limanowe głęboką prowincją...
1 - 20 of 31 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.