SkyscraperCity banner

601 - 616 of 616 Posts

·
Registered
Joined
·
2,053 Posts
Ik las dat er een trambus afgelopen vrijdag proef reed in Hasselt. Helaas zitten de artikels van het Nieuwsblad en het Belang van Limburg achter een pay wall en is enkel leesbaar voor abonnees. Weet iemand er meer van?
 

·
Registered
Joined
·
126 Posts
Reed enkel proef in Hasselt om aan de eerste test-kilometers te geraken. De Vlaams-Brabantse collega's vonden het leuk om eens naar Limburg af te zakken en een tourtje door Hasselt te doen en ook eens langs de stelplaats te gaan. Geen plannen om in Hasselt ook de trambus toe te passen.
 

·
Premium Member
Joined
·
10,508 Posts
Ondertussen op de grote ring (R71X N702 Universiteitslaan). De verbouwing van het kruispunt zodat er een tramtunnel onder past:
Met dank aan Carlo Anja Pirard‎ op facebook, kraanbouwer

N702 gezien richting centrum met op links de kantoren van de Provincie

Provinciehuis Limburg:N702 gezien richting Genk met op rechts de kantoren van Cegeka
R71 in Zuidelijke richtingR71 in Noordelijke richting. Het beton al doorboord om opgebroken te worden.
 

·
Registered
Joined
·
7,813 Posts
Heb het bij de Grote Baan gezet, maar past hier ook evengoed...

Een volgende fase in het onderzoek, nog drie scenario's lijken open te staan (eigenlijk alleen een sneltram nog qua OV) :

 

·
Registered
Joined
·
545 Posts
Ik hoop vooral dat er al tramsporen in de OV-bedding worden gelegd, anders kunnen ze het binnen 2 jaar al weer uitbreken...
 

·
Registered
Joined
·
102 Posts
Ze zijn daar weer met sneltramlijntjes te vervangen door trambussen...: Stad Hasselt wil een trambus als alternatief voor de sneltram: "Regionale hoofdstad stelt zich op als kruidenier die niet verder denkt dan eigen deur”
Ik moet Miermans hierin wel duidelijk gelijk geven. Het spoor is de ruggengraat van het OV. Het is nu wel geen treinverbinding, maar een sneltram is gewoon veel beter om een regio te verbinden dan een bus (met het uitzicht van een tram), dat was in de eerste plaats de opzet van de tram. De tram moest de verbinding tussen Hasselt en Maastricht versnellen tegenover de bus die er eigenlijk nu gewoon al rijdt...
 

·
Registered
Joined
·
545 Posts
Dit is zo belachelijk! Provinciestadje Hasselt zou blij moeten zijn dat de Vlaamse overheid hun überhaupt twee tramlijnen wil 'geven'.
Breng die investeringen maar naar Leuven zou ik zeggen...
 

·
Registered
Joined
·
102 Posts
Zijn dit de enige sporen die hiervoor reeds zijn aangelegd, of liggen er elders nog?
Normaal zijn dit inderdaad de enigste sporen die er liggen en deze zijn dan nog maar enkel bedoelt voor naar de stelplaats te kunnen rijden. Alhoewel hier wel sporen liggen hebben ze bij de bouw van de nieuwe stelplaats hier verder wel geen rekening mee gehouden. De sporen houden dus ook op vanaf de grote ring (R71) richting de stelplaats. Nu zijn ze ook bezig aan de tramtunnel (voorlopig bustunnel) aan de andere zijde van de R71 op het kruispunt met de Universiteitslaan (N702), maar lijkt het ook niet echt dat ze daar al sporen gaan leggen. Persoonlijk vind ik dat wat vreemd als sommige kanalen spreken van een tram over 5 jaar.
 

·
Registered
Joined
·
357 Posts
Te belachelijk voor woorden. Terwijl ze in Gent moeten smeken voor iedere meter tramspoor leggen ze in Limburg honderden meters voor een stad die ze niet wil.

Vlaamse wafelijzerpolitiek op steroïden.
 

·
Registered
Joined
·
837 Posts
Volgens een recente interpellatie in het Vlaams Parlement zou het al vaststaan dat lijn 2 géén tram, maar trambus wordt. Maar de minister houdt vol dat lijn 1 nog steeds als tramlijn wordt voorzien. Alleen .... dat is politieke utopie aan het worden. Net als de tramlijn Jette-Vilvoorde-Zaventem als tramlijn de facto is opgegeven voor een 'flexibeler' trambus, zal dit met lijn 1 van Spartacus gebeuren. Als deze lijnen van bij de start niet als tramlijn aangelegd worden, dan is het momentum voorgoed weg. Dat merk je nagenoeg overal in het buitenland, als het niet als tram wordt uitgevoerd en aangelegd, dan komt het er zelden. Als ze de oude spoorlijnbedding gebruiken voor een écht BRT-systeem tot daar aan toe. Voordeel is dat ruimte ervoor al grotendeels gereserveerd is en vrij. Maar zeg het dan ook van bij de start ....

Een vergelijkbaar project was de Zuidtangent bij Amsterdam. Gestart als hoge-capaciteits-busbaan met mogelijkheid tot vertrammen. Helaas sinds de opening in 2002 is dit er niet van gekomen. En voor 2030 zal het er ook niet van komen. De kans dat het er na komt is ook vrijwel onbestaande. De reizigersaantallen zitten wel goed, maar in plaats van enkelgelede, overweegt de overheid daar dubbelgelede of triple gelede bussen te gebruiken. Eén plus voor de Nederlanders ze hebben wel een aparte bedding, bruggen, infrastructuur aangelegd waardoor het comfort het hoger ligt dan op klassieke (Vlaamse) wegen en het ook écht een hoge snelheid en goede frequentie en stiptheid onafhankelijk van files kan halen. Niet zoals de trambus op Jette-Vilvoorde-Zaventem dat geen BRT (bus rapid transit) is maar gewoon een gelede bus op een klassiek traject.

Wie denkt dat een 'trambus' maar een tijdelijke - zelfs 10-15 jaar - oplossing is in afwachting van vertramming .... wel die zal nog wat veel geduld moeten oefenen.
 
601 - 616 of 616 Posts
Top