SkyscraperCity banner

1 - 20 of 30 Posts

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #1
Lisboa, glavni grad Portugala, se nalazi na obali Atlantika di se najveca rijeka iberskog poluotoka Tejo (neki 1000 km dug) ulijvaje u more. Sa oko 550.000 stanovnika je i najveci grad te zemlje. S okolicom (Grande Lisboa) ima oko 2,8 Mio. stanovnika sta znaci 25 % cilog Portugala zivi u Lisboa. 1980 je grad imao jos priko 800.000 stanovnika, sta znaci da je u zadnjih 30 godina brutalno pao.

Vec u Antiki se tamo nesto nalazilo a nakon Rimljana i kasnije Arapa 1256 Lisboa postaje glavni grad kraljevine Portugal. Nakon toga postaje jedna od najvaznij trgovacki i lucni gradova u Europi sve do 1755 i velikog potresa. U 19. stoljecu ponovo uspon ali nije vise doslo do staroga sjaja.

Ja sam priko Nove Godine 3 dana boravio u Lisboa, prvi posjet Portugalu i do sada najudaljenije misto di sam do sada bio. Ipak je to zapadni kraj Europe.

Sljede slike....
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #2
Letili smo iz Münchena priko Mallorca, tamo AirBerlin ima vazan okretni kriz.
Pa za pocetak malo slike iz zraka, vidi se rijeka Tejo, nisu bas nesto ispale


 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #3
Stigli smo vecer uoci Nove godine, pa smo se odma nakon hotela uputili u grad.Ni 5 minuta nisam bio ovdje na glavnoj ulici u centru, pa su mi neki crnci nudili travu, ne samo jedan put :lol::lol::lol:. Ja lagano odbio :cheers:

U pozadini se vidi lipa ogromna jelka, skoro iz svakog kuta grada se moze vidit. Ima vise od 70 metara. Nazalost nismo imali vrimena iz blizine pogledat.Nazalost je bilo ruzno vrime, kisa padala, pa i nismo se bas proslavili u Novu godinu. To i nije bio cilj, dosli smo malo pogledat grad pa zbog toga i rano otisli hotelu da sto brze iduci dan pocine.
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #4
Nova godina lipo pocela pa krenili u grad


Pogled iz hotela

Idemo prema Metro, stanica neki 10 min udaljena od hotela

Ovdje se nalazi zooloski vrt, a i stanica se tako zove. Ove slike su mi bas lipe bile, razbiju monotoniju

 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #5
Ponovo na glavnoj pjesackoj ulici, grad prazan, ipak rano bili :banana:

Lisboa je pun takvi fasada, bas je saren :cheers:

 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #6
A i plocnik je pretezno saren, pogotovo u centru gradaObavezno se treba vozit sa tram 28, jedinstven osjecaj. Taj mali vagon pici kroz vrlo uske ulici, taman covik moze proc pokraj njih, penje se gore dole pokraj vazni zgrada. :cheers:

Izgradjene prije 80 godina, iznutra sve drvo


Nije od mene, ali nek se malo vidi kako vozi


http://youtu.be/_YiHO5jZYY4
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #7
Nakon sto smo se popeli na brig sa tram, slijedio je lip pogled.

U pozadini Igreja e Mosteiro de Sao Vicente de Fora, sjediste biskupa. 1582 pocela izgradnja a tek 1704 bila gotova, nakon 50 godina postala zrtva velikog potresa.Lisboa ima puno zgrada di je fasada u katastrofalnom izdajnu

 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #8
Pogled na ogromni TejoOvo mi nekako mocno izgleda

Split? :lol: Iako nekako seljacko/bjedno izgleda, meni ovo susenje ima svoj sarm kao i u Splitu
A ovo je urinar :lol::lol::lol::lol:


 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #10
Hvala.

Ima jos slika samo treba se prebacit pa postavit i malo opisat ... :lol:
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #11
Idemo dalje prema tvrdjavi koja nadzire grad
Fenomenalan pogled na grad

Cristo-Rei (kip Isusa) koji se nalazi na drugoj strani rijeke u gradu Almada.
Sveukopno je 113 metara visok, od cega sam kip ima 28 metara a podnozije 75 metara. Lisabonski biskup je 1934 posjetio Rio de Janeiro i vidio tamosnjeg kipa Isusa pa je htio izgradit kopiju u svom gradu. 1940 su se portugalski biskupi dogovorili, da ako Portugal bez stete pretrpi drugi svijetski rat, pocinje izgradnja kipa. Pocelo se 1949 a zavrseno 1959.

Ponte 25 de abril, jedan od dva mosta sta spaja Lisboa sa drugom obalom rijeke, ova ide prema Almada di se i Isusov kip nalazi. Autocesta (6 trake) i zeljeznicka pruga se nalaze na mostu koji je 2,3 km dug i 30 metara sirok. Visok je 190 metara i lici na Golden Gate Bridge. Radovi poceli 1962 i 1966 vec zavrsili. Oko 150.000 auta i 160 vlakova na dan idu preko mosta.


 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #12
Dole se uz obalu vidi Praca do Comercio, nazalost su renovirali trg, inace divan polozaj uz rijeku.

Topove koliko god hoces, nisu bili skrti Portugalci. :lol:
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #13Castelo de Sao Jorge, izgradjena u 11. stoljecu nadzire velik dio grada i rijeke. Pretezno se tamo vodile bitke o gradu. U velikom potresu takodjer puno osteceno.

Zastava Portugula i desno grb grada


 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #14
Spustili smo se ponovo dole u grad
Elevador de Santa Justa, dizalo koji je izgradjen 1902. Povezuje centar sa gornjem djelu grada, visok 45 metara i prima 24 osobe. Nismo se vozili, neznam sto. Sad mi je bas zao zbog toga. :bash:
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #15
Pogled prema zidinama tvrdjave
Kako sam vec naveo prije, nazalost radovi pa se nije moglo doc na trg.
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #16
Nakon centra smo se uputili u kvart Belem. Tamo se nalaze neke vece znamenitosti.


Mosteiro dos Jeronimos, ogroman i najpoznatij samostan grada. Izgradnja pocela 1502 a zavrsen 1544. Velik broj kraljeva je tamo pokopan. Lisabonski Ugovor (novo uredjenje EU) je tamo potpisan 2007.

 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #17
Nedaleko od samostana se nalazi Torre de Belem, koji je izgradjen 1521 (nakon 6 godina gradnje). Toranj ima visinu od 35 metara i nalazi se na ulazu luke. Razlog sto tamo stoji je, da brodovi sta dolaze, vide pomorsku silu Portugal.
Uz obalu se seta malo

i dolazimo do Padrao dos Descobrimentos, spomenik koji je podignut za najvaznije portugalske otkrivace 15. i 16. stoljeca (Vasco de Gama, Ferdinand Magellan.....) Izgradjen 1960 godine, tacno 500 godina nakon smrt Heinrich (mornar). On je i prva osoba koja stoji i drzi u ruci jedrenjak. Ukopno se nalaze 33 osobe na spomenik a visina iznosi 52 metara. Mora se znat, da je Portugal bila jedna od pomorski velesila Europe i da je se plovidbom mora obogatila. To je i najbolja period zemlje bila.
U pozadini Belem i samostan

Cekamo na bus a ovaj Starbucks mi je nekako cool


 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Discussion Starter #20
Hvala krz

Sljedeci dan smo pretezno planirali za shopping, pa smo prvo krenili u jedan outletstore koji se nalazi van grada, na drugoj strani rijeke u Alcochete. Ima Bus koji vozi s Metrostanice direktno. Na ovom putu smo i vozili preko mosta Ponte Vasco de Gama. Taj most ima duzinu od 17,2 km i time najduzi most Europe. Piloni su 155 metara visoke i jedna autocesta (6 trake) ide preko njega. Nisam bas dobro sliko, ali na kraju reportaze ce bit bolje slike kad se vidi iz zraka taj ogromni most. Most je izgradjen 1998 (nakon 3 godine radnje) za EXPO koja se te godine nalazila u Lisboa.
Freeport Outletstore, posto smo bili nakon Bozica i nove godine tamo, povoljne cjene, jer je svugdje bilo snizenje. U svakom slucaju se isplati tamo otic, velik izbor. Imao sam dosta za nosit, zena puno kupovala. :lol:
 
1 - 20 of 30 Posts
Top