SkyscraperCity Forum banner

[Litwa, Łotwa, Estonia]

8365 Views 30 Replies 14 Participants Last post by  Jedrzej
Przedstawiam zdjęcia z wycieczki do 3 krajów bałtyckich, a właściwie do ich stolic: Wilna, Rygi i Tallina. Każde z miast jest inne, wszystkie są piękne, wszystkie też gwałtownie się rozwijają.

Na początek Wilno i sąsiednie Troki. Ze względu na mało czasu zwiedziliśmy tylko główne atrakcje. Brakło niestety czasu na powłóczenie się po uliczkach miasta.

Granica polsko-litewska:

kościół Piotra i Pawła:

Trafiliśmy akurat na polski ślub (śliczna druchna :) ):

przed kościołem inna ładna pani sprzedawała pamiątki:

Kilka zdjęć z autokaru w drodze do Trok:

resztki Zamku Górnego:

Nowe centrum Wilna:

Piękny zamek w Trokach (partnerskim miastem Nowego Sącza ;) ), niestety całkowicie zniszczony, odbudowano go na wzór innych zamków, na zasadzie że mógł tak wyglądać:

Troki są bardzo modną miejscowością do fotografowania młodych par. Podczas mojego pobytu przyjechało kilkanaście limuzyn z młodymi parami i ich "świtą". Naprawdę było na czym zawiesić oko ;)

Wracamy do Wilna. Ostra Brama, jedyna z ocalałych bram Wilna:

obraz Matki Boskiej Ostrobramskiej:

I widok z bramy:

Jadymy dalej:

Cerkiew, nie pamiętam jaka:

Piękny kościół św. Anny i kościół Bernardynów:

w środku niestety gorzej:

jakieś uliczki:

Odbudowywany Zamek Dolny:

Katedra:

Gedimino prospekt:

cdn
1 - 20 of 31 Posts
(śliczna druchna ):
Która?? :D:D:D
Jak Ci się podobało Wilno??
Która?? :D:D:D
Jak Ci się podobało Wilno??
Ta środkowa oczywiście :D

Wilno mi się bardzo podobało, z tym że mieliśmy mało czasu na zwiedzanie i było to tak na szybkiego. A wieczorem nikt ze mną nie chciał iść na spacer po mieście. Szkoda tym bardziej że mieszkaliśmy w centrum Zarzecza.
Bardzo dobrze się tam czułem, ludzie są dla Polaków bardzo mili i nawet gorsze warunki mieszkaniowe niż w Rydze i Tallinie i to że właśnie w Wilnie nam się włamali do autokaru nie przysłoni mojego pozytywnego wizerunku o mieście. I na pewno tam wrócę, na dłużej.

Może dodam że większość osób z mojej grupy najlepiej oceniało Rygę, a najgorzej Tallin, ale to chyba tylko dlatego że wprowadzili prohibicję w całej Estonii ;)

Dodam jeszcze że wg mnie nie mamy się czego wstydzić, a Kraków jest dużo dużo ładniejszy niż te 3 miasta.
A to na odwórt niżna mojej wycieczce, gdyż ludzie najgorzej oceniali Rygę a najlepiej Tallin :D Mi Wilno podoba się z tych stolic zdecydowanie najbardziej, potem Tallin. Z tym że Tallin zapewne dlatego że jest miastem dużo lepiej wyremontowanym niż Ryga. A Wilno dla mnie to już zachód pełną gębą. Tylko tramwajów lub metra brak :D
To teraz kolej na Ryge. Miasto całkiem inne niż Wilno, mniejsze ale z urokliwymi wąskimi uliczkami. Turystów również znacznie mniej niż w Wilnie. Miasto ponoć ma najwięcej kamienic secesyjnych w Europie. No i zaskoczeniem była historia, nie wiedziałem że tutaj również Polacy odegrali wazną rolę. Minusem było że praktycznie nie mogłem się z nikim porozumieć nawet po angielsku...

Ładny biurowiec:

Zamek:

Kościółek przy zamku:

Kościoła św. Jakuba:

Trzej Bracia- 3 średniowieczne kamieniczki:

Chyba Parlament:

Uliczki miasta:

Najdłuższy budynek starówki:

Zrekosntruowana baszta:

Katedra protestancka:

Dom z namalowanymi oknami:

Wieża tego kościoła została odbudowana po wojnie:

Zbudowany od nowa Ratusz na Rynku:

Gildia Bractwa Czarnogłowych, zabytek zbudowany w latach 90:

I na koniec kaczuszki przy parkingu:

cdn
To teraz kolej na Ryge. Miasto całkiem inne niż Wilno, mniejsze ale z urokliwymi wąskimi uliczkami.
Ryga akurat jest dużo większa niż Wilno :) Pod każdym względem :)
A to na odwórt niżna mojej wycieczce, gdyż ludzie najgorzej oceniali Rygę a najlepiej Tallin :D Mi Wilno podoba się z tych stolic zdecydowanie najbardziej, potem Tallin. Z tym że Tallin zapewne dlatego że jest miastem dużo lepiej wyremontowanym niż Ryga. A Wilno dla mnie to już zachód pełną gębą. Tylko tramwajów lub metra brak :D
Tallin rzeczywiście jest najlepiej odnowiony. Z tym że właśnie Tallin i cała Estonia to dla mnie zachód pełną gębą. Bogactwo widać wszędzie, po samochodach, ulicach, domach, normalnie jakbym gdzieś w Niemczech był. Wilno jest śliczne ale robiło wrażenie najbiedniejszego z tych 3 miast.

A czemu u mnie najgorzej oceniano Tallin. Ledwie nas wpuścili do Estonii ( po rozrubach z Rosjanami), cała starówka praktycznie ogrodzona płotem, policji więcej niż turystów, o alkoholu można było zapomnieć, miasto posprzątane ale widać było zniszczenia po rozrubach, poza tym wiało tak mocno że chciało się tylko schować. A najgorsze było to że ludzie się unikają, dochodziło do tego że zagadywani ludzie się odwracali. No ale niestety trafiłem na takie specyficzne warunki.
Ryga akurat jest dużo większa niż Wilno :) Pod każdym względem :)
No widzisz rzeczywiście większa, ale starówka sprawia wrażenie mniejszej od wileńskiej.
już od dwóch lat zamierzam wybrać się do krajów nadbałtyckich i mam nadzieje, że w końcu w te wakacje ziści się moje marzenie: wyczeiczka Wilno, Ryga , Tallin, Helskinki, St. Peteresburg, wszystko 8 dni. Wilno znam dosyć dobrze( byłem pół roku temu przez 5 dni ), ale reszty miast nie znam wcale, a wszystkie sa piekne!
No i na koniec Tallin. Nie do końca wiedzieliśmy czy nas wpuszczą do Estoni. Wpuścili po dokładnym sprawdzeniu, a starówka Tallina została cała ogrodzona, policji na ulicach więcej niż turystów no i w dodatku prohibicja ;)
Ale miasto bardzo ładne, czuć Europę.

Zdjęcia:

Ślady rozrób były wszędzie widoczne:

I droga powrotna na Łotwe:

To teraz kolej na Ryge. Miasto całkiem inne niż Wilno, mniejsze ale z urokliwymi wąskimi uliczkami. Turystów również znacznie mniej niż w Wilnie.
cdn
Ryga mniejsza ???

To duzo wieksze miasto niz Wilno, poza tym bardzo wielkomiejskie - duzo wielkich kamienic.

Wilno przy Rydze wyglada dosc prowincjonalnie.

Jesli chodzi o turystow to zdecydowanie mialem odmienne wrazenie - w Rydze bylo znacznie wiecej turystow niz w Wilnie.
Wielkosc miast:
Ryga - 727 578
Wilno - 554 444
Tallin - 396 193
Wielkosc miast:
Ryga - 727 578
Wilno - 554 444
Tallin - 396 193
Dompcz - can You tell us more about reconstruction of the Royal palace ?

When they are going to open it? Is it going to be a museum ?

Thanks in advance for the info :cheers:

Otwierają w 2009 :) Będzie tam siedziba prezydenta na pewno.
Dompcz - can You tell us more about reconstruction of the Royal palace ?

When they are going to open it? Is it going to be a museum ?

Thanks in advance for the info :cheers:

http://i57.photobucket.com/albums/g204/Sebastian83/stolice/DSCF7278800x600.jpg
It's planned that it'll be opened only in 2009 year. It's quite contradictional project because there are not much data about interiors (only some written data and various archeological findings). It'll be mostly used as museum. The exhibition about this object is currently organised in Poland. From 2006.11.09 till 2007 it was in Warsaw. Now if I'm not wrong it should be in Szczecin. Later the same exhibition will be moved to other cities (among them Krakow, Wroclaw, Lodz).

Constructions currently look like this:

@Jedrzej: No, it'll not be used as Presidential palace. Atleast there are no such plans now. ;)
It's planned that it'll be opened only in 2009 year. It's quite contradictional project because there are not much data about interiors (only some written data and various archeological findings). It'll be mostly used as museum. The exhibition about this object is currently organised in Poland. From 2006.11.09 till 2007 it was in Warsaw. Now if I'm not wrong it should be in Szczecin. Later the same exhibition will be moved to other cities (among them Krakow, Wroclaw, Lodz).

Constructions currently look like this:

@Jedrzej: No, it'll not be used as Presidential palace. Atleast there are no such plans now. ;)
thanx :cheers:
Jędrzej, mam do ciebie pytanie, bo odnosze wrażenie, że dobrze się orientujesz w tym bałtyckim regionie. Wiele źródeł podaje, ze na Łotwie mieszka 2,3 mln a w Estonii 1,3 mln ludzi. Jednak, jak wszyscy wiemy, jest w obydwu tych krajach ponad 30% mniejszość rosyjska w której to większość nie ma obywatelstwa tych krajów (sa bezpaństwowcami). W takim razie czy te oficjalne dane o liczbie ludności wliczają tych bezpaństwowców, czy do tych liczb trzeba pododawać jeszcze kilkaset tysięcy osób żyjących bez obywatelstwa??
Niestety nie byłem w ani jednym z ukazanych miast, ale patrząc na fotki to najabrdziej stawiałbym na Rygę. Tallińska starówka mało wielkomiejska jest, a wieżowcom w Wilnie architektonicznie bliżej do wschodu:eek:hno:
Piękne miasta. Mnie najbardziej kręci Ryga i cała Łotwa. Dlatego tez nie pcham sie na wycieczke w stylu 3 w 1 ;) tylko za kilka lat zaczne zwiedzanie krajów bałtyckich w wiekszej liczbie wypadów.
1 - 20 of 31 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.