SkyscraperCity Forum banner

[Litwa] Spacerem po Wilnie i Kownie

6552 Views 31 Replies 12 Participants Last post by  Jedrzej
Witajcie! Listopad w pełni, ciemno, zimno, ponuro, więc czas przypomnieć sobie wakacje. A w wakacje odbyłem króciutką wycieczkę na Litwę, korzystając z Szalonej Środy LOTu. Pod koniec czerwca, spędziłem tam 3 noce, z czego pierwszy i ostatni dzień skreślone ze względu na godziny przyjazdu. W takiej sytuacji postanowiłem wykorzystać czas maksymalnie na tym, co lubię w wyjazdach najbardziej, czyli po prostu spacerach po mieście - czasem bardziej typowych, czasem mniej. Wątek nie będzie wielki, niecałe 200 zdjęć, ale mam nadzieję, że się spodoba. ;) Postaram się go zrobić w krótkim czasie. :D

No to zaczynamy!

1. Stacjonowałem w mieszkaniu na skrzyżowaniu Kalinausko (dawna ul. Mała Pohulanka) i Tauro (dawna (ul. Góra Bouffałowa), więc stamtąd wybrałem się na spacer w kierunku centrum. Tu skrzyżowanie z ulicą Pylimo.

2. Ulica Pylimo (dawna Zawalna). Jednokierunkowa z dopuszczeniem ruchu komunikacji w drugim kierunku.

3. Dochodzimy do skrzyżowania ulicy Pylimo z Pamenkalio, Jogailos i Islandijos (dawne odpowiednio Zawalna, Portowa, Jagiellońska oraz Gdańska.

4. Wybór padł na Jogailos - jednokierunkowa z dopuszczonym kontraruchem. :) W tle widać dom towarowy przy ulicy Gedimino (dawna Mickiewicza, a za czasów ZSRR najpierw prospekt Stalina, a potem, po wyjściu tego z łask, prospekt Lenina ;) )

5. Dochodzimy do Gedimino. Wygląda jak trochę taki typowy prospekt na Białorusi, takie miałem skojarzenia. Pasaż kamienic, knajp, sklepów. Na ulicy pasy rowerowe.
See less See more
5
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 32 Posts
6. Gedimino w kierunku wschodnim.

7. Kierunkowskazy kierujące w najważniejsze punkty miasta - sejm, katedrę, szalet miejski... :D

8. Idziemy na zachód. Zemaites skveras - czyli właściwie skwer im. Juliji Beniuševičiūtė-Žymantienė, litewskiej pisarki i działaczki społecznej. Widać też jej pomnik.

9. Budujom, remontujom? ;)

10. Nie wiem, co budujom, ale przez płot widać było tylko tyle.

Miejsce to na Street View wygląda tak... https://www.google.pl/maps/@54.6890...4!1sPguGMc97DwjCVcV5lFZsbA!2e0!7i13312!8i6656 więc podejrzewam, że jest to remont wielkiego placu/skweru/parku - coś w stylu lubelskiego Placu Litewskiego może?
See less See more
5
  • Like
Reactions: 4
11. Zaraz za placem skręcamy w prawo, w ul. Tumo-Vaizganto (dawna ul. Montwiłłowska). Widok za plecy na skrzyżowanie.

12. Patrzymy w kierunku północnym. Tu również buspas jest dzielony z taksi :)

13. Dochodzimy do Wilii - po litewsku Neris. Po drugiej stronie miasta wszystko wygląda jakoś tak futurystycznie...

14. Widok sprzed mostu

15. Widok na drugą stronę miasta.

A na drugą stronę miasta zabiorę Was wkrótce... CDN ;)
See less See more
5
  • Like
Reactions: 5
5. Dochodzimy do Gedimino. Wygląda jak trochę taki typowy prospekt na Białorusi, takie miałem skojarzenia. Pasaż kamienic, knajp, sklepów. Na ulicy pasy rowerowe.
Raczysz żartować z tą Białorusią. Tu jest wyżej, węziej, przytulniej.

Tylko raz byłem w Wilnie :(
This ain't problem. This is opportunity:cheers:
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Bardzo subiektywne wrażenie, na Białorusi spędziłem tylko 8 godzin ;)
Popieram :)
16. Po drugiej stronie pierwsze, co ujrzeliśmy, to skatepark ;)

17. Idziemy dalej. Typowo socrealistyczne pawilony.

18. Ulica Konstytucji - buspasy, biurowce.

19. Szybciutko uciekamy w lewo, kierując się na północ w ulicę Kalwarii

20. Coś, co zwróciło uwagę w Wilnie - nie piszą że coś jest czynne w poniedziałek czy niedzielę, ale w I lub VII ;)
See less See more
5
  • Like
Reactions: 2
21. Kawałek w górę ulicą Kalwarii, po prawej stronie ujrzeliśmy typowy targ.

22. Przykuł on naszą uwagę!

23. Wizyta w mieście wschodnim bez wizyty na targu kompletną nie jest, więc zachodzimy. Targ jednak wcale nie był jakiś ciekawy, ot, jak jakiś targ na dzielnicy w Kijowie ;)

24. Po drugiej stronie targu jednak jest blokowisko, a że ja takie klimaty lubię, to idę się przejść. Widok ulicy jednak typowo zachodni - wysepki, dobre oznaczenia przejścia. Miło widzieć!

25. Widok w kierunku południowym + tabliczki z nazwami ulic dla odniesienia.
See less See more
5
  • Like
26. Blok gdzieś tam w okolicy ulicy Rinktines...

27. Wchodzę w głąb osiedla. Pomiędzy blokami, na osiedlowej uliczce jest taka blokada... Nie wiem, czy ona ma służyć zrobieniu z tej ulicy ślepej, by można było parkować? Innego wytłumaczenia nie widzę.

28. Pomiędzy blokami suszy się pościel. U nas takich widoków nie widziałem.

29. Widok na plac zabaw przy szkole.

30. Czas wracać, ulica Rinktines.
See less See more
5
  • Like
31. Nie wiem, co to za budynek - Google nic nie mówi. Może zwykła kamienica?

32. Próbują w ten zachodni świat, ale nawierzchnia jednak nie taka.

33. Ale chociaż jest ustąp namalowany, przypominający o tym kierowcom, a nie tak jak w Moskwie - ustąp dla rowerzystów :nuts:

34. Dochodzimy do rzeki. Będziemy się tam wspinać ;)

35. I dotarliśmy ;)
See less See more
5
  • Like
Reactions: 5
36. Widok z góry na miasto

37.

38.

39.

40. Rzeka Wilia w całej okazałości :)
See less See more
5
  • Like
41. Schodzimy z zamku, wracamy do miasta i teraz w drugą stronę - na Cmentarz na Rossie, najpierw jednak zahaczając o mieszkanie. ;) Tu jeszcze okolice przy katedrze

42. Idziemy w kierunku Muzeum Mickiewicza. Ulica Pilies, dawna Wielka (a jeszcze wcześniej Zamkowa)

43. Trochę zgłupiałem i teraz nie jestem pewien, który to z bocznych zaułków. Wydaje mi się, że Bernardunu (czyli dawna Benedyktyńska), ale 100% pewności nie mam.

44.

45. A tu juz pod ratuszem.
See less See more
5
  • Like
46. Okolice pod ratuszem, widok w kierunku zachodnim.

47. Ul. Wielka 22

48. I jeszcze taki widoczek...

49. W relacji teleportujemy się do mieszkania i wracamy mniej więcej w to samo miejsce, trochę inną drogą. :D Tu interesująca koncepcja zieleni miejskiej.

50. Widok z ulicy Basanaviciaus (dawna Wielka Pohulanka ) w kierunku ulicy Mindaugo (dawna ul. Słowackiego)
See less See more
5
  • Like
51. Idziemy w dół, w kierunku Starego Miasta.

52.

53. Dochodzimy do ulicy Vokieciu, dawnej Niemieckiej.

54. Znowu plac pod ratuszem.

55. W tle Kościół Jezuitów, znany też jako Kościół św. Kazimierza
See less See more
5
  • Like
56. A tu już Aušros Vartų, czyli ulica. Ostrobramska.

57. A tu sama Ostra Brama.

58. Idziemy na ten cmentarz. Nie wiem, gdzie, ale idziemy. Tu widok na Ostrą Bramę z ulicy Ostrobramskiej po drugiej stronie.

59. Idę kawałek i zaraz za mostem kolejowym skręcam w ulicę Pelesos, dawna Targowa. Niby miasto, a takie widoki ;)

60. Plac zabaw, a w tle tory kolejowe
See less See more
5
  • Like
61. Idziemy wzdłuż torów...

62. Robi się coraz bardziej swojsko. Nie wiem w ogóle, jak tam się turystycznie dostaje na cmentarz. Może z autokarem? :D Bo chyba niespecjalnie coś tam jeździ.

63. Idziemy po kocich łbach. Dobrze, że bez roweru.

64. Za zakrętem już cmentarz, ale najpierw, po lewej stronie, cmentarz wojskowy. Tu pochowane jest serce Piłsudskiego.

65. Wchodzimy na cmentarz, tu widok w stronę ulicy, a pod nami cmentarz wojskowy.
See less See more
5
  • Like
66. Nekropolia jest bardzo, bardzo urokliwa, bardzo mi się podobała.

67. Jest dużo gór, schodzi się na dół, potem znowu w górę. Większość to pochówki polskie.

68.

69. Widok na ulicę Sukilėlių, gdzie po drugiej stronie mieści się cmentarz litewski.

70. A na starym cmentarzu wojskowym dobitna uwaga Litwinów odnośnie tego, co sadzą o naszych rządach w okresie międzywojennym.

CDN...
See less See more
5
  • Like
40. Rzeka Wilia w całej okazałości :)
całkiem fajny skyline im tam wyrósł :)
See less See more
  • Like
https://i.imgur.com/3RajVzZ.jpg
To modernizm (wytwór zachodni jak najbardziej:) tyle że na wschodzie z gorszych materiałów), nie socrealizm. Pod ten ostatni to można podciągnąć np. MDM w Warszawie, Nowa Huta etc.
  • Like
1 - 20 of 32 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.