SkyscraperCity Forum banner

LJUBLJANA | Aleja | Nakupovalno središče / Shopping centre

225408 Views 874 Replies 108 Participants Last post by  dunker86
1 - 20 of 875 Posts
Sem vedel, da bo prek k.... odprto. Nakupovalo središče. :D
  • Like
Reactions: 1
:picard: Naj se moje nakupovalo središče čim prej zgradi.....:cheers:
A bo ta zadeva večja od Cityparka?
Ne, manjša.

CityPark: 53.000m2 GLA, 125 lokalov, 1.800 parkirišč.

Spar Center Šiška: 32.000m2 GLA, cca 90 lokalov, cca 1.600 parkirišč.
See less See more
  • Like
Danes bojo postavili še en žerjav, ker sem videl avtodvigalo. Čisto za informacijo.
Samo za zanimivost: obstoječi in predvideni nakupovalni centri v LJ:

Obstoječi centri:

CityPark BTC: 53.000m2 GLA, 125 lokalov

Supernova Rudnik, 1. faza: 37.000m2; 70 lokalov

Mercator Center Šiška: 31.000m2; 65 lokalov

Interspar Center Vič: 13,000m2, 25 lokalov

Mercator Center Šmartinska: 16.000m2, cca 15 lokalov

E.Leclerc Rudnik: 10.000m2, cca 15 lokalov

Tuš Center BTC: 10.000m2, cca 15 lokalov

Centri, predvideni za izgradnjo / dokončanje v naslednjih nekaj letih:

NC Stožice: 70.000m2, 140 lokalov.

NC Emonika: 59.000m2, cca 130 lokalov

Spar Center Šiška: 32.000m2, 90 lokalov

Supernova Rudnik, 2. faza: 33.000m2, 45 lokalov

Torej, obstoječe + napovedano: 364.000m2, cca 735 lokalov
See less See more
Graz, ki ima podobno število prebivalcev kot LJ, ima vsaj trikrat več m2, z okolico pa ima več kot celotna Slo. Ampak glavno da se zavaja, da smo v samem vrhu v Evropi.

:coffee:
  • Like
Reactions: 5
Samo za zanimivost: ...
Torej, obstoječe + napovedano: 364.000m2, cca 735 lokalov
Solčavec;145074773 said:
Graz, ki ima podobno število prebivalcev kot LJ, ima vsaj trikrat več m2:coffee:
Pri Ljubljani bi bilo treba verjetno šteti skoraj celoten trgovinski del BTC. Pa tudi dobršen del Rudnika. Saj ni več osnovna značilnost shopping centra, da je vse v eni sami škatli, kot Citypark ali Supernova. Tudi če je med dvema halama cesta, je to še zmeraj shopping village. Na zahodu se številna revitalizirana območja tudi oblikujejo kot shoppping village iz več samostojnih poslopij. In to je pač alternativni koncept shopping centra, in tudi marsikomu bolj privlačen kot pa ogromne nadstropne škatle s palmami na sredini. Sicer so pa tudi številne hale v BTC shopping centri s po več trgovinami. Hala A v BTC je pa sploh eden prvih shopping centrov pri nas.
See less See more
Solčavec;145074773 said:
Graz, ki ima podobno število prebivalcev kot LJ, ima vsaj trikrat več m2, z okolico pa ima več kot celotna Slo. Ampak glavno da se zavaja, da smo v samem vrhu v Evropi.
Navdel sem samo nakupovalne CENTRE tipa vse-pod-eno-streho, ne pa celotnih nakupovalnih središč kot sta v LJ npr NS BTC City & NS Rudnik.
See less See more
^^

Saj se moj post ni nanašal na tvojega, ampak na fake news, da smo po m2 trgovskih površin na prebivalca v samem vrhu v Evropi, Ljubljana pa prehiteva evropske prestolnice.:nuts:

Realno, smo nekje na polovici ali pa še to ne. Ljubljana pa nit Zagrebu ne seže do kolen.
Solčavec;145079361 said:
^^

Saj se moj post ni nanašal na tvojega, ampak na fake news, da smo po m2 trgovskih površin na prebivalca v samem vrhu v Evropi, Ljubljana pa prehiteva evropske prestolnice.:nuts:

Realno, smo nekje na polovici ali pa še to ne. Ljubljana pa nit Zagrebu ne seže do kolen.

Statistike so res malce čudne. Mnogokrat pomanjkljive in neprimerljive (npr veliko držav in mest manjka na teh lestvicah; niso vsi podatki iz držav za isto časovno obdobje; nimajo vse države enake klasifikacije za trgovske centre itd).

Kar se m2 trgovskih središč /prebivalca tiče, Ljubljana še v Sloveniji ni na vrhu mest.
Jo prehitevajo Novo Mesto, Ptuj, Maribor, Velenje in Kranj. Če gre verjeti statistikam GURS-a (površina stavb, z določeno dejansko rabo "trgovsko središče").

Torej je jasno, da LJ niti slučajno ni v samem vrhu v EU+EFTA po m2 trgovskih centrov na prebivalca. Je pa nad povprečjem.
Zadnji podatki, ki sem jih videl za glavna mesta EU+EFTA, je bila LJ nekje malo nad povprečjem, ne pa na vrhu. S to opazko, da podatki niso bili popolni.
Ljubljano v Easteren Europe regiji prehitevajo naslednje prestolnice: 1. Talin, 2. Zagreb, 3. Bratislava, 4. Varšava in 5. Vilnius. Ljubljana je z Rigo na 6. mestu - blizu povprečja. Če se doda še zahodno Evropo, nas prehitevajo vsa večja mesta mesta v Skandinavskih državah in Beneluksu, na Irskem, na Škotskem, nekatera večja mesta v Angliji, celo Dunaj je tam nekje kot LJ (Gradca ni na lestvici) in enako tudi Paris in Ženeva (po m2 trgovskih centrov / prebivalca).

Slovenija kot država pa se glede na m2 trgovskih središč/prebivalca uvršča visoko, nad povprečje zagotovo. Nekatere lestvice jo uvrščajo tam okrog 5. mesta, druge nekje v deseterici. A vprašanje, kaj pri nas vse kvalificira za "trgovsko središče" v manjših mestih in krajih. Očitno vsaka škatla z več ko eno trgovino.

Osebno se mi zdi, da v LJ še zdaleč ni preveč nakupovalnih centrov. In da bo mesto preneslo podvojitev površin in števila lokalov. Ob sedanji ali višji kupni moči v mestu in okolici.

Bolj skrbi to, da se kljub povečevanju trgovskih površin prodajna ponudba ne izboljšuje, ampak se bolj ali manj enaka ponudba replicira v vseh centrih. Še vedno čakamo boljšo ponudbo: nove znamke trgovin, znamk oblačil, obutve, gostinskih verig itd. A pogosto je to odvisno od poslovne strategije multinacionalk, kdaj in kako bodo na kateri trg vstopile.

Zato bi bilo bolj zanimivo videti statistike primerjave m2 trgovskih centrov in kupne moči prebivalstva. V tem primeru ZG Ljubljano še bolj prehiti.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
En mali foto update, ker sem ravno bil v bližini... Vlivanje temeljev lepo napreduje, postavljena sta 2 žerjava (in en manjši).

See less See more
4
  • Like
Čudovito, hvala za update. Kako bodo deli zunaj strogega centra dobro pokriti s kvalitetno trgovinsko ponudbo, medtem ko na glavnem kolodvoru ne moraš kupiti niti dežnika, kaj šele kot vlakovni potnik preživeti prve trenutke v prestolnici ob opazovanju novih trendov oblačil, športne opreme in vrhunske kulinarike. Emonika pa se mi ne zdi nič bližje kljub vsem člankom.

Da ne bo mimo teme, Špar rase kljub snegu - spomladi bo šele tempo!
See less See more
wow, a je tisto render ali tak neka umetniska vizualizacija?
wow, a je tisto render ali tak neka umetniska vizualizacija?
Saj je vseeno, render, vizualizacija, ali finalna verzija v živo ... Z nivoja ceste noben shopping center potem ne zgleda tako fotogenično, kot če je posnet z dronom ali balonom. Podobno kot Kostanjevica na Krki :lol:
  • Like
Tu je predstavitveni video:

:cheers:
  • Like
Reactions: 4
Saj je vseeno, render, vizualizacija, ali finalna verzija v živo ... Z nivoja ceste noben shopping center potem ne zgleda tako fotogenično, kot če je posnet z dronom ali balonom. Podobno kot Kostanjevica na Krki :lol:
Iz ptičje perspektive je vse veliko lepše, pa naj bo to industrijski kompleks, mesto, pokrajina,.. kar koli.
See less See more
SPAR Šiška - 15.2.2018

Nekaj fotk z gradbišča, kmalu bo montaža četrtega stolpnega žerjava, začeli so tudi z betonažo vertikal (stebri, stene).

See less See more
4
  • Like
SPAR Šiška/Rakuševa ulica - 15.2.2018

So pa pred kakšnim dnevom ali dvema zaprli polovico sicer novozgrajene Rakuševe ulice (med Celovškimi in SPAR Šiško) in rušijo cesto, delavci pravijo da se bo izkopala gradbena jama in zgradila rampa za uvoz v shopping center/garaže, ni pa mi jasno kako bo to izgledalo, glede na to da je vmes med Rakuševo in gradbiščem že izvedena pilotna stena.

See less See more
2
1 - 20 of 875 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.