SkyscraperCity Forum banner
1 - 13 of 13 Posts

· Registered
Joined
·
965 Posts
No, jaz ne bi bil tako pokroviteljski. Vsi imamo svoje obveznosti, ki na nas čakajo naslednji dan. Dober spanec je eden izmed pogojev, da se lahko z njimi učinkovito spopademo. Sam bi povsem enako ravnal plus to, da so se izvajalci del odločili za hinavsko taktiko ugašanja luči ob prihodu policistov in ponovnega prižiganja ob odhodu. Me zanima, kaj bi se zgodilo v Avstriji, Nemčiji ali Švici. Dokler se to ne dogaja v naši soseski ali našem dvorišču je vse vredu.
 

· Registered
Joined
·
965 Posts
Ti lahko iz prve roke iz Dunaja povem, da je toliko gradbišč in se marsikje kakšna betonaža zavleče v pozne večerne ure, pa nihče policije ne kliče.
Iz prve roke mi lahko poveš, da so gradbinci v Avstriji kršili zakon na način, da so na lastno iniciativo delali pozno zvečer? Seveda, bi te rad videl. Poskusi pa poročaj. Če so že delali nekaj pozno zvečer ali pa zgodaj zjutraj, je bilo v sodelovanju s pristojnimi organim. Jih nimam za oh in sploh, zagotovo pa so vsaj dva koraka pred nami, kar se tiče spoštovanja pravil in zakonov v gradbeništvu.
 

· Registered
Joined
·
965 Posts
Kje sem napisal, da kršijo zakon? :?

Če ne verjameš, pridi pogledat nasproti Schonbrunna, kjer so okoli polnoči še vedno luči prižgane in na polno delajo. Če imajo dovoljenje za to, pa enostavno ne vem.
Nič nimam proti delu, vendar naj bodo zadeve dogovorjene in usklajene. Sodeč po ravnanju gradbincev na lokaciji bodočega Spara pa je moč razumeti, da se stvari delajo preko kur... za katere nihče ne odgovarja.
 

· Registered
Joined
·
965 Posts
Delavci, ki gradijo Spar na Celovški, trdijo, da jim šefi kršijo pravice

Več delavcev, ki gradijo nov Sparov center v Ljubljani, trdi, da jim delodajalec krši delavske pravice. Njihov delodajalec Remzit Ravmanovski vse očitke zavrača, v Sparu pa o odnosih z izvajalci in podizvajalci ne želijo govoriti.

Na društvo Delavska svetovalnica se je obrnilo več delavcev podjetij Gradbeništvo Ravmanovski in Tina gradnje, ki ju obvladuje Remzit Ravmanovski. Delavci poročajo o čezmernem delu, prenizkem plačilu in ponarejanju dokumentov, v Delavski svetovalnici pa pozivajo k vzpostavitvi odgovornosti znotraj podizvajalskih verig vse do glavnega izvajalca in naročnika.

Več kot 200 ur na mesec za 3,30 evra na uro
Med referencami Gradbeništva Ravmanovski so veliki ljubljanski projekti, trenutno pa je podjetje podizvajalec Strabaga na gradbišču novega nakupovalnega centra Spar na Celovški cesti v Ljubljani. Gradbeništvo Ravmanovski je za podizvajalca najelo podjetje Tina gradnje, ki ga vodi Martina Fakin, soproga Remzita Ravmanovskega. Skupno na objektu dela 80 delavcev iz obeh podjetij, je pojasnil Ravmanovski.

Delavci so Goranu Zrniću iz Delavske svetovalnice povedali, da so morali za prihod v Slovenijo plačati več sto evrov za »pridobivanje slovenskih dokumentov za prebivanje in delo«. Ravmanovski je to zanikal in zatrdil, da zahteva le plačilo upravne takse. Ti zneski so sicer mnogo nižji od zneskov, ki jih po trditvah delavcev zahteva Ravmanovski.

Na gradbišču praviloma delajo vsak delovnik po deset ur, pogosto pa tudi v soboto, nedeljo in na praznike, so zatrdili delavci. Vsi so povedali tudi, da so plačani 3,30 evra na uro, ne glede na to, ali gre za redno, nadurno, praznično ali nedeljsko delo. Vsak mesec naj bi opravili več kot 200 ur, mesečno plačilo pa naj bi znašalo okoli 700 evrov neto. Čeprav stanujejo le nekaj sto metrov od gradbišča, včasih dobijo več kot polovico mesečnega plačila v potnih stroških in stroških za malico, kažejo izpisi z njihovih računov.

Najhujše kršitve delavskih pravic pa naj bi Ravmanovski zagrešil, ko so delavci poskušali vzeti bolniški dopust. Ravmanovski naj bi jih takrat na hitro odpustil, in to z dokumenti, na katerih so njihovi podpisi ponarejeni, so povedali delavci. Ker so v Sloveniji delali manj kot eno leto, se ne morejo zaposliti pri drugem slovenskem podjetju, je pojasnil Zrnić.

Ravmanovski zanika, inšpekcija ugotavlja kršitve
»Kar trdijo delavci, je eno, dejstva pa so drugačna,« je dejal Ravmanovski. »Neprestano nas obiskujejo inšpektorji in preverjajo vse od a do ž.« Zatrdil je, da so vsi delavci plačani po pogodbi in da je delo večizmensko, kadar se dela do noči. Potni stroški naj bi bili visoki, ker včasih delajo na drugih njegovih gradbiščih. Ravmanovski namreč gradi tudi novo tovarno japonskega podjetja Yaskawa v Kočevju, projekt pa izvaja tudi Novi Gorici.

Zanikal je tudi, da je kogar koli odpustil. »Mi potrebujemo delavce,« je dejal, »res pa je, da nekateri hitro odidejo k drugim podjetjem, saj je lažje delati v tovarnah kot na gradbiščih, kjer je pogosto vročina ali mraz.« Hkrati pa je zatrdil, da je povpraševanje po delu pri njem ogromno. »Imam tisoč mejlov s prošnjami za delo,« je dejal. Po neuradnih podatkih večina njegovih delavcev prihaja iz mesta Cazin v Bosni in Hercegovini.

Inšpekcija za delo je izvedla nadzor na gradbišču Spara na Celovški, vendar postopka še ni končala. V zadnjih štirih letih so sicer inšpektorji podjetji Gradbeništvo Ravmanovski in Tina gradnje preverjali kar 24-krat. Ugotovili so nepravilnosti v zvezi z odmerjanjem letnega dopusta, evidencami delovnega časa, razporejanjem delovnega časa, izplačilom regresa, obračunom plač, neustrezno varnostno opremo pri delu na višini, zdravstvenimi pregledi, neustreznim delovnim okoljem in delovnim procesom, neuporabo varnostne opreme, hrambo dokumentacije ter praktičnim preizkusom usposobljenosti za varno delo. Zaradi kršitev Gradbeništvo Ravmanovski med marcem 2016 in marcem 2017 ni smelo zaposlovati tujih delavcev.

Še naprej računa na velike projekte
V zadnjih nekaj letih so prihodki Gradbeništva Ravmanovski hitro rasli, med njegovimi referencami so večje ljubljanske stavbe, kot so oskrbovani domovi, hotel Intercontinental, blok Ypsilon v Zupančičevi jami… Ravmanovski je povedal, da pri poslovanju razmišlja dolgoročno in da v prihodnosti računa tudi na gradnjo centra Šumi na Slovenski cesti, blokov na Litostrojski cesti in večjega objekta v Dravljah, je dejal. Po drugi strani pa je, potem ko smo govorili z njim, iz neznanega razloga ukinil spletno stran podjetja.

V družbi SES, ki upravlja Sparove trgovske centre, so dejali, da ne želijo razkriti podrobnosti o sodelovanju z izvajalci projekta na Celovški, iz Strabaga pa na naša vprašanja niso odgovorili.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je opozoril, da je problem sistem, ki omogoča naročnikom del in glavnim izvajalcem, da se distancirajo od kršitev delavskih pravic, ki se dogajajo v podizvajalskih podjetjih. »Naročniki izbirajo izvajalce ter s ceno in časovnimi roki v veliki meri narekujejo, kako se bodo dela izvedla,« je pojasnil, »zato bi morali nujno vzpostaviti solidarno odgovornost za kršitve delavskih pravic po celotni verigi. Kar se dogaja zdaj, ni nič drugega kot sistemsko omogočena poslovna veriga, ki temelji na izkoriščanju delavcev.«

Vir: https://www.dnevnik.si/1042845498/p...na-celovski-trdijo-da-jim-sefi-krsijo-pravice
 

· Registered
Joined
·
965 Posts
Razumem logiko franšize in razumem, da lahko dobi en privatnik licenco in dovoljenje McDonaldsa in odpre "svoj" Mek. Da pa rečeš da se oba McDonaldsa v Šiški nebosta tepla za iste stranke se pa ne morem strinjat. Če boš v Aleji in ti bo zapasal Mek, najbrž neboš šel v tistega ki je stran 200m ampak v tega ki je v Aleji. Enako kot je v BTC-ju kjer sta 2 Meka, samo da je tam količina ljudi precej večja kot pa bo v Aleji in okolici ter se jim to zgleda splača. Logično bi bilo, da bi novo franšizo recimo odprli v Bežigradu, kjer ni še nobene ali pa kje v predmestju LJ, recimo Grosuplje ali Vrhnika.
Če se ne bi McDonalds prijavil za lokacijo v Aleji, bi to bila izgubljena priložnost, saj noben McDonalds v Ljubljani nima lokacije v kakšnem izmed nakupovalnih centrov. V nasprotnem primeru bi prišel BK, ki je močno lobiral za lokacijo v Aleji.
 
1 - 13 of 13 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top