SkyscraperCity Forum banner

LJUBLJANA | Aleja | Nakupovalno središče / Shopping centre

225412 Views 874 Replies 108 Participants Last post by  dunker86
1 - 20 of 875 Posts
A mogoče ve kaj se bo zgodilo s prodajalno avtomobilov ob centru (na strani, kjer meji na obvoznico)? Ker je ni na nobenem renderju, pred nekaj tedni/meseci pa so objekt prenavljali, če me spomin ne vara.

Hvala za info.
Malce nepovezano vprašanje; ampak ali se mogoče ve ali bo Spar Šiška imel kakšen večji osrednji prireditveni prostor v stilu Citycenter v Celju, ali bolj širši hodnik, kot npr. Citypark in Europark? Ker tu je recimo za Spar Šiška velik potencial, da bodo lahko z manjšimi dogodki pritegnili pozornost ljudi iz Šiške in okolice.
See less See more
Trenutno izgleda, da bo omenjen prostor kar velik, kar je super za izvedbo kakšnih prireditev v samem nakupovalnem središču. Bomo videli, kako velik bo potem prostor v praksi.
klopce so tam že kakšna 2 ali 3 tedne. če ima kdo bolj točen datum lahko pove.
  • Like
Reactions: 1
Zdaj je stran iz Rakuševe že precej bolj izolirana, ampak nimam fotografije.
Meni pa so drevesa ob Celovški všeč, ker bodo malenkost vplivali na hrup in zrak iz Celovške. Koliko ne vem, ampak če ne drugega bo izgledalo veliko lepše iz Alejine strani.
Res je. Realno ne vem kako pričakujejo, da bodo ljudje veseli, nasmejani in učinkoviti, če bodo pa njihove plače pod ali okoli minimalne plače. In takih rabijo med 500 in 600 :)
Spar ima v Šiški kar nekaj trgovin in katero izmed njih bodo po odprtju Aleje zagotov zaprtli, tako da bo nekaj zaposlenih šlo zagotovo v Alejo. Ampak predvidevam, da bo v novi trgovini Spar delalo 100 ali več ljudi. Kar pa ni majhen zalogaj.
Objekt se mislim da že prodaja, vsaj tako sem zasledil pred časom. Drugače pa Spar ima v radiju nekaj km od Aleje trenutno 3 trgovine; Kavadarska cesta 5, Ulica Bratov Babnik 8 in malce višje Pečnikova 9. Vse te trgovine se zagotovo ne bodo obdržale.
Mislim, da si postavljaš napačno vprašanje. Ali je Mercator ob odprtju MC Šiška zaprl katero izmed manjših trgovin? Odgovor je da.

Zdaj pa se vprašaj ali bo tudi Spar Slovenija ob odprtju Interspar trgovine zaprl katerega izmed manjših Sparov. Glede na to, da bo prodaja upadla znotraj istega podjetja, je odgovor pritrdilen.
See less See more
Ni nujno, da dela / bo delala slabo, ampak ni logično, da bi se obdržala trgovina dobesedno nasproti Aleje.

Sem bil pa včeraj okoli Aleje in opazil temno fasado za A Cosmosom. Je to že končna fasada ali bodo dali čez še kako pločevino?
No, meni osebno se zdi, da je v Šiški od Kino Šiške do MC Šiška občutno preveč trgovin, ker na enem vogalu so Mercatorji, pol maš Spare, Hoferje, Tuš, itd. Ogromno jih je. Me nebi čisto nič motilo, če bi se kakšna od teh trgovin zaprla, ker vse pač res niso kvalitetne.
Vsi, ki govorite, da je preveč trgovin na tem odseku pozabljate, da se bo v roku leta in pol sem priselilo dodatnih cca 2000 ljudi (ko bosta končana Dvojčka in slovaške stolpnice na Rakuševi), kar pomeni 2000 več kupcev, mislim da se bo potrošnja kar izdatno povečala.
Na to sem pa iskreno povedano pozabil. Imaš prav.
See less See more
Sploh ne, namen tega odgovora je bil, da se mi zdi, da smo prenasičeni z nekimi trgovinami, ki so na res kratkih razdaljah. Ponudba je v nekaterih ok, drugih ne, ampak to ni bil moj namen. Moj namen v razmislek je bil, da imaš eno trgovino vsakih 500m.

Ampak če bi prebral nekaj odgovorov nižje, pa bi opazil, da sem pozabil, da se v Šiški gradi 2.000 novih stanovanj in bodo te trgovine ob Celovški prišle še kako prav.
See less See more
Saj ravno to oilpower govori. Če so tam danes in zdaj na 500m 3 trgovine so pač zato, ker obstaja povpraševanje. Trgovina, ki dela minus se, verjemi, hitro zapre in sama ekonomija poskrbi za to, da je povpraševanje in ponudba vedno v nekem ravnovesju.

Za primer dam recimo še Zeleno jamo, kjer se je veliko zgradilo, se gradi in se bo še veliko zgradilo v naslednjih 2 letih - vsega skupaj 1000 stanovanj? Čudno mi je, da se tisti prostori za najem ob šmartinski še niso zapolnili? Tam bi več kot prav prišli 1 ali 2 manjši živilski trgovini, pa čeprav je hipermarket mercator samo 300m stran in prepričan sem, da bi ti zadevi laufali. Zraven bi komot živela še kakšna pekarna pa kakšna druga specifična (živilska) trgovina.
Seveda pa je za takšne "konfiguracije" predpogoj gosta pozidava območja. Glede na to, da ima LJ malo zelo strnjenih sosesk, kjer takšen "urbanizem" lahko uspeva, me ne čudi, da je v naši "folklori" edina "prava stvar" megamarket. Ja, tam kjer je pozidava raztegnjena res nima smisla tlačit majhnih trgovin do katerih se odpraviš peš, zato pa raste toliko teh hipermarketov na njivah.
In če govorimo o gosti pozidavi in dilemi med hipermarketi in lokalnimi trgovinicami - megamarketi so ok za 1x, 2x ali 3x na mesec, za ostalo je pa potrebna "lokalna" ponudba v naselju. Ne vem kdo ima čas vsak dan 2 uri izgubljat v teh megamarketih za nakup osnovnih stvari? Tako da ko se bo Ljubljana dalje zgoščevala sem prepričan, da se bo tudi pestra ponudba vrnila "na ulice" tudi v drugih področjih mesta.
Zanimivo, ampak moj odgovor je tu še bolj očiten. Torej če je danes povpraševanje za več manjših trgovin, bo tudi povpraševanje za 1 večjo trgovino, ki bo lahko isto storitev ponudila x5, x10 večji populaciji. Ker zavedati se moraš, da tudi če majhne trgovine delujejo dobro, ko se priseli še dodatnih 5000 ljudi, njihovih potreb ne moreš pokriti z obstoječimi ali 1 dodatno majhno trgovino. Iz tega razloga bo Interspar v Aleji rešil problem trgovin na območju. Še vedno pa bo lahko kakšna manjša trgovina odveč, ker pač ne bo potrebe zanjo. Interspar s 15+ blagajnami bo pač velika zadeva.

Me pa hkrati preseneča ta odgovor, kdo pa ima čas 2h za nakupovanje. Hodim redno v nakupovalna središča in običajno moje nakupovanje traja med 45minut in 1h, od česar recimo 1/3 porabim za blagajne. Nakupujem sicer sam, ampak še vedno ne vem zakaj bi bil v trgovini 1 uro dlje kot rabiš. Nelogično in nepotrebno.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Mogoče se kdo ne zaveda tega, ampak Šiška razen Kino Šiška in še kakšne izjeme nima sploh nekih resnih lokacij za kavo. Aleja bo tu res izboljšala kakovost širše okolice. S tega vidika se novega nakupovalnega centra veseli marsikatera prebivalka in prebivalec Šiške.
  • Like
Ja, ampak če živiš v Šiški se ti ne da na drug konec Ljubljane, da se boš dobil s kom. Pač saj obstaja po Ljubljani gotovo 10+ super lokacij, ampak v Šiški nimaš nobene take. Razen do neke mere Kino Šiška pa še kakšna izjema bi se našla.

Smo pa si ljudje različni in pač tašče ali poslovnega partnerja v Bobi bar osebno nebi odpeljal. Manjka pač vsestranskih lokalov, ki so primerni za različne stvari in zato bo Aleja popestrila ponudbo, čeprav še vedno ne bo najbolj idealna. Bo pa zagotovo popularna.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Ne vidim problema v temu. Drugače pa se Alejec ali Alejka sliši precej ok
  • Like
Iz Korotanskega naselja ne bo nastalo nič, ker so se partnerji razšli. Tako da ali bodo zemljišče po kosih prodali ali pa iskali nove partnerje za financiranje. Vsaj tako je bilo rečeno na zadnje, ko je bila zgodba aktualna.

Drugače pa ne izgleda slabo. Edino res zelo počasi napredujejo.
Do marca si bomo že vsi opomogli od decembrskih nakupov in potem veselo spet nakupovali. Tako da nič skrbet. Imaš pa vse ostale trgovine letos še vedno v Cityparku, kjer ti bodo brez zadržkov ponudili obisk Primarka :D
  • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 875 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.