A mogoče ve kaj se bo zgodilo s prodajalno avtomobilov ob centru (na strani, kjer meji na obvoznico)? Ker je ni na nobenem renderju, pred nekaj tedni/meseci pa so objekt prenavljali, če me spomin ne vara.
Hvala za info.
Hvala za info.
Na to sem pa iskreno povedano pozabil. Imaš prav.Vsi, ki govorite, da je preveč trgovin na tem odseku pozabljate, da se bo v roku leta in pol sem priselilo dodatnih cca 2000 ljudi (ko bosta končana Dvojčka in slovaške stolpnice na Rakuševi), kar pomeni 2000 več kupcev, mislim da se bo potrošnja kar izdatno povečala.
Zanimivo, ampak moj odgovor je tu še bolj očiten. Torej če je danes povpraševanje za več manjših trgovin, bo tudi povpraševanje za 1 večjo trgovino, ki bo lahko isto storitev ponudila x5, x10 večji populaciji. Ker zavedati se moraš, da tudi če majhne trgovine delujejo dobro, ko se priseli še dodatnih 5000 ljudi, njihovih potreb ne moreš pokriti z obstoječimi ali 1 dodatno majhno trgovino. Iz tega razloga bo Interspar v Aleji rešil problem trgovin na območju. Še vedno pa bo lahko kakšna manjša trgovina odveč, ker pač ne bo potrebe zanjo. Interspar s 15+ blagajnami bo pač velika zadeva.Saj ravno to oilpower govori. Če so tam danes in zdaj na 500m 3 trgovine so pač zato, ker obstaja povpraševanje. Trgovina, ki dela minus se, verjemi, hitro zapre in sama ekonomija poskrbi za to, da je povpraševanje in ponudba vedno v nekem ravnovesju.
Za primer dam recimo še Zeleno jamo, kjer se je veliko zgradilo, se gradi in se bo še veliko zgradilo v naslednjih 2 letih - vsega skupaj 1000 stanovanj? Čudno mi je, da se tisti prostori za najem ob šmartinski še niso zapolnili? Tam bi več kot prav prišli 1 ali 2 manjši živilski trgovini, pa čeprav je hipermarket mercator samo 300m stran in prepričan sem, da bi ti zadevi laufali. Zraven bi komot živela še kakšna pekarna pa kakšna druga specifična (živilska) trgovina.
Seveda pa je za takšne "konfiguracije" predpogoj gosta pozidava območja. Glede na to, da ima LJ malo zelo strnjenih sosesk, kjer takšen "urbanizem" lahko uspeva, me ne čudi, da je v naši "folklori" edina "prava stvar" megamarket. Ja, tam kjer je pozidava raztegnjena res nima smisla tlačit majhnih trgovin do katerih se odpraviš peš, zato pa raste toliko teh hipermarketov na njivah.
In če govorimo o gosti pozidavi in dilemi med hipermarketi in lokalnimi trgovinicami - megamarketi so ok za 1x, 2x ali 3x na mesec, za ostalo je pa potrebna "lokalna" ponudba v naselju. Ne vem kdo ima čas vsak dan 2 uri izgubljat v teh megamarketih za nakup osnovnih stvari? Tako da ko se bo Ljubljana dalje zgoščevala sem prepričan, da se bo tudi pestra ponudba vrnila "na ulice" tudi v drugih področjih mesta.