SkyscraperCity Forum banner

LJUBLJANA | Aleja | Nakupovalno središče / Shopping centre

225583 Views 874 Replies 108 Participants Last post by  dunker86
1 - 4 of 875 Posts
Ima kdo kakšno sliko od food courta in zgodnje terase? Do zdaj sem videl samo slike in videje iz prvih 2eh štukov. Drugače pa zgleda projekt zelo celostno narejen in precej bolj edinstven kot drugi trgovski centri v LJ. Mi je pa res škoda kako niso morali za food court pripeljati usaj KFC-ja in recimo Starbucksa. Kakor smo že ratal turistični v LJ pa se ameriških verig (razen McDonalds, Burger King in Subway) zelo radi otepamo. Pa ne rečem da ne bi smeli priložnost dobiti slovenski biznisi, ki so po navadi kar kvalitetni ampak glede na to da se tako kot trgovine povsod že podvajajo bi lahko malo osvežili s kakšno novo multinacionalko.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
@slovenskikrompir Tudi Hooters bi bila zanimiva opcija, samo probam gledati nekako realno. Glede na to da je Hootersov v Evropi manj kot 10 (eden je slučajno v nam bljižnjem Gradcu in mislim da 2 v Nemčiji) in glede na to da jim prodaja močno vpada v Ameriki, je malo nerealno pričakovati, da bodo izbrali Slovenijo kot naslednji trg.

Medtem ko je KFC-jev na tisoče (samo v UK več kot 800, Francija in Nemčija oba okoli 200) in je precej bolj znana in stabilna znamka. Poleg tega jih ima samo bližnji Zagreb kar 6, mi pa nismo sposobni pripeljati niti enega 🥴 Verjamem da marsikdo ne bo hodil v KFC če se bo ta odprl v Ljubljani, samo vam garantiram da jih bo še zmeraj 5x več kot v faking Vino&Ribe, Boul, Han ali pa Chuttys. Tudi logika McDonaldsa, da odpre še eno restavracijo, ko jo imajo že par 100m stran, mi ni čisto jasna.

Bil sem že v kar nekaj food courtih po svetu (London, Dubaj, Istanbul, Zagreb) in večina je bila narejena na način, da stlačiš čim več majhnih restavracij v eno nadstropje in potem na sredini ogromno miz da lahko pač poješ. Se mi zdi da bo Aleja bolj v stilu CityParka in Supernove Rudnik, kjer imaš pač na kupu nevem 5 celih restavracij in ima vsak svoje mize in prostor. V tujini bi tak prostor izkoristili in nabili use mogoče multinacionalke, da imaš več izbire in posledično tudi več ljudi. Mogoče pa to deluje samo na določeni masi ljudi, ki pa je v Aleji vsaj prvih 5 let zagotovo še ne bo.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Očitno ti ni jasna logika franšiz. McDonalds nič ne odpira. Nekdo, ki ima dobre povezave z lastniki/upravljalci Aleje je uspel dobiti prostor v najmem in si odprl McD. Lokaciji pa se tudi kljub bližini ne bosta kaj dosti kanibalizirali.
Razumem logiko franšize in razumem, da lahko dobi en privatnik licenco in dovoljenje McDonaldsa in odpre "svoj" Mek. Da pa rečeš da se oba McDonaldsa v Šiški nebosta tepla za iste stranke se pa ne morem strinjat. Če boš v Aleji in ti bo zapasal Mek, najbrž neboš šel v tistega ki je stran 200m ampak v tega ki je v Aleji. Enako kot je v BTC-ju kjer sta 2 Meka, samo da je tam količina ljudi precej večja kot pa bo v Aleji in okolici ter se jim to zgleda splača. Logično bi bilo, da bi novo franšizo recimo odprli v Bežigradu, kjer ni še nobene ali pa kje v predmestju LJ, recimo Grosuplje ali Vrhnika.
See less See more
Tako je tisti McDonalds v Bežigradu, ki je propadel je bil na katastrofalni lokaciji, na splošno se v tisti pasaži pod Bežigrajskimi dvori redko kakšna zadeva obdrži, ker enostavno nihče ne hodi tam spodaj. Idealna lokacija v Bežigradu bi bile seveda Stožice, ali v bodočem trgovskem centru ali pa namesto tiste famozne koruze, ki je zraven dvorane. Tam bi lahko uredili še McDrive, tako da imaš še več tranzitnih strank, ki se peljejo po severni obvoznici. Tudi ko ni tekem bi pomoje tam lepo laufalo, velika baza je tudi folk iz BS3, Ruski car, Ježica, Črnuče. Jaz bi ga seveda sebično rad predvsem po kakšni tekmi, ker tam okoli res ni nič pametnega ali pa je po večernih tekmah že vse zaprto. Že tako vidim dosti ljudi (predvsem po večjih tekmah reprezentance in derbijih), da gredo po tekmi v McDonalds Žito v BTCju.

Kar se tiče Aleje, seveda bosta oba Meka laufala, sploh ker ima tisti na Celovški veliko prednost z Drive In-om. Samo v smislu neke prostorske pokritosti pa res izpade malo smešno da sta 2 tako skupaj. Se pa ne moram strinjat, da je dobro za potrošnika da ima v Aleji od podobnih fast food restavracij samo eno opcijo. Ja, seveda McDonaldsu je to top ker imajo zdaj monopol v Šiški, ampak iz zornega kota kupca bi bilo pa odlično če bi bil tam še Burger King, Subway in ja, zakaj pa ne tudi KFC in recimo še Pizza Hut (ker imajo iste lastnike licence v Evropi).
See less See more
  • Like
Reactions: 1
1 - 4 of 875 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.