SkyscraperCity Forum banner

LJUBLJANA | Aleja | Nakupovalno središče / Shopping centre

227125 Views 874 Replies 108 Participants Last post by  dunker86
1 - 10 of 875 Posts
Gre na Kitajskem, kjer je masovna proizvodnja in nižja kvaliteta izvedbe, ter nižji standard življenja pocenila in pohitrila gradnjo. Denarja je pa nekaj tisočkrat več, kot pri nas.
A dejansko je kdo verjel, da bo zgledal tako, kot na starih vizualizacijah? A je kdo že kdaj videl debeline takih sestavov? Tudi recimo zelene strehe, kako zgledajo v resnici pri nas? Tale bo očitno zazelenjena, a ne pričakujte, da bo kdo hodil po njej. Neke ultra hude zelene strehe na vizualizacijah nimajo veliko realnega skupaj potem s pravimi zaradi večih fakotrjev.
1. Pri nas so zahteve za atiko (rob okoli strehe, ki preprečuje prelivanje na fasado) take, da je to po defaultu resen zid.
2. Zelena streha pri nas že sama po sebi zahteva cca. 40 cm sestav s toplotno, hidroizolacijo zaščitnimi sloji in vsaj 20 cm zemlje, da bo sploh kaj zelenega. To hkrati pomeni zelo veliko obtežbo strehe, ko nanjo pade še 30 ali več cm snega, kar pomeni veliko konstrukcije spodaj.
3. Pohodnost zelene strehe vedno pomeni zaščito robov, da ljudje ne padajo, skačejo, ali kaj drugega čez rob. Ergo je nekje ena ograja. Ker pri nas praktično ne poznamo drugega, kot kurje mreže, ta ni prav lepa.

Trgovine so pač škatle, ne razumem kako nekateri še vedno upate da pride nekaj kvalitetnega. Doba mercatorjevega arhitekturnega oddelka in večjih investicij v arhitekturo trgovin je mimo. Tudi te trandovske wau faktor trgovine so realno navadne škatle s parimi zlatimi naveski.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
ni treba da je pragozd na strehi....
http://www.zelenastreha.si/
Ja, tole je gladko 50cm, če govorimo o ogrevanem prostoru spodaj. Če govorimo pa o kakem rastju, so pa grmovnice od 60cm zemljine naprej, pa manjša drevesa od 1m naprej. Seveda je vedno plus 30cm za izolacije, zaščitne folije, itd..
  • Like
Reactions: 2
S požarno odpornim steklom. Verjetno enako, kot pri jeklenih požarnih vratih s požarno odpornostjo.

Sicer pa teli 3D romboidi so stara fora že 20 let. Razne Zahe in Schumacherji so jih že davno tega uporabljali.
Center je zasnovan katastrofalno. Nekaj kar se je videlo že ob prvih vizualizacijah, ki so prišle ven. Ne tistih, kjer je bil videti, ko skulptura, pač pa te, kjer je bila vizualizirana ta verzija centra. Kaotično dostave iz vseh smeri, med glavnim in stranskim vhodom je parking in dostava, namesto, da bi tam uredili kakšen trg z dodatno trgovsko/gostinsko ponudbo..

Mi pa deluje precej majhen. Verjetno, ker je dvo/tri-nadstropen. No v resnici mi je vseeno zanj, škoda le prostora, ki ga namenjamo za tak krep.
Interesantno, da imajo načrti nemške oznake s slovenskimi podnapisi..
  • Like
Reactions: 3
Res je, poslovni modeli variirajo, hkrati pa marsikateri faktor vpliva na prodajo pri teh trgovinah in v resnici je to kar precejšnja znanost.

Konec, koncev, kaj pa premisa, da so manjši Spari še vedno lokalne trgovine, kamor zahajajo ljudje v bližnjih gosto poseljenih predelih mesta peš ali s kolesom, ter velik Interspar, kot protiutež Mercatorjevemu Hipermarketu, ki bo verjetno v glavnem pobiral predmestne kupce, ki se bodo tja pripeljali z avtomobili. Interspar za predmestje v smeri Gorenjske v Šiški, Interspar za predmestje in regijo v BTC-ju, Interspar za predmestje v smeri Primorske na Viču.
  • Like
Reactions: 1
Bolj visoko = višje
Bolj ozko = ožje

Bolj višje, bolj ožje = krneki
Bolj višje in bolj ožje = vitkejše
  • Like
Reactions: 1
Na polno tudi na instagramu oglašujejo. Očitno ciljajo mlade? Ali pa se v očeh algoritmov jaz staram :lol:
Nisi edini. Očitno ciljajo instagram publiko 25-40.
  • Like
Reactions: 1
1 - 10 of 875 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top