SkyscraperCity Forum banner

LJUBLJANA | Aleja | Nakupovalno središče / Shopping centre

225544 Views 874 Replies 108 Participants Last post by  dunker86
1 - 14 of 875 Posts
Zaradi zamude pri gradnji se center v 2019 še ne bo odprl. Sedaj je plan odpreti čim hitreje v 2020, finalni datum še ni določen.
Skupine Inditex ne bo v Šiški in s tem tudi ne Zare Home.
Jaz kar težko verjamem da ne bo niti 1 trgovine od Inditexa notri. Če se ne motim v to spada Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Desigual.

Center bo velik, Spar trgovina bo manjša kot v CityParku in ravno Inditexovih trgovin je v Ljubljani v primerjavi z ostalimi mesti v Sloveniji (npr Celje) malo.
Desigual ne spada v skupino Inditex, spada pa npr. Massimo Dutti.

Inditex je spremenil svojo strategijo. Ne odpirajo več malih trgovin kot so praktično vse slovenske, ampak samo še velike flagship trgovine (zare npr ne odpirajo več v mestih z manj kot 100K prebivalci - primer Pula). Če bi se trgovski center zgradil kot planirano prd 10 leti bi imeli notri zaro, tako pa je ne bo (odstopili so dobro leto dni nazaj ko so španci prevzeli nazaj franšizo). Niso ravno nezahtevna stranka in zelo precizno izbirajo lokacije. Naj bi jih pa še vedno zanimala Emonika, kjer bi odprli svoje flagship store namesto tistih malih trgovin v BTC-ju. In ne mislit da govorim nekaj v smislu "tega ne verjamem" ... v letošnjem drugem kvartalu so prvič izkazali manjše število trgovin kot v Q1 vendar pa se je povprečna kvadratura trgovine povečala. Dejstvo je, da je slovenija za njih premajhna. Sigurno ne bodo odprli trgovin na rudniku. Kvečjemu bodo kakšno zaprli (koper, celje) saj je za njih online res velik del prometa - male trgovine pa prevelik strošek. Govori se celo, da bodo zaprli Zaro v centru mesta konec decembra (odprli naj bi Massimo Dutti Zaro pa preselili v zgradbo pošte čez cesto).

LPP odpira citypark in koper tako da ne verjamem, da bodo odprli še šiško, mogoče pa.

in ja, mislim, da bo ta shopping center zelo podoben mercatorju v šiški, brez "velikih playerjev". če dobim kak inside info javim ;)

iskreno upam, da jih je SES uspel prepričati da je to IT center za njih :)
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Mimogrede, opening je planiran v 12 tednu 2020, torej nekje med 16 in 22 marcem.
  • Like
Reactions: 1
hey, vidim da je kar veliko ugibanja glede lokalov v Aleji. Samo nekaj znamk bo, ki jih nismo vajeni v drugih nakupovalnih centrih v LJ: Armani Exchange, Europa92, Mojito, Cocozebra?, Cropp ... Sicer pa mediji napačno navajajo, da se odpira Superdry, žal ga ne bo. Prilagam sliki, kjer lahko vidite razpored trgovin. Lokal 127 kjer piše multibrand je Europa92, Armani Exchange je pozicioniran napačno - bo v lokalu 131 in ne 130. Bo pa novost fitnes (les mills) - tako da je celoten center zastavljen zelo aktivno oz družabno z vso gostinsko ponudbo. Vip opening je 18. marca, 19. marca je potem normaln opening za vikend pa se obeta late night shopping :)

http://shrani.si/f/1d/W7/3iG5ZfAl/aleja2.jpg
http://shrani.si/f/2I/f4/3kGmEnkn/aleja.jpg
See less See more
  • Like
Reactions: 5
V ponedeljek grem pogledat, kako napredujejo dela v Aleji, tako da bom malo poslikal in objavim. Načrta 3. nadstropja nisem slikal, ker me ni zanimal (lol) bom zrihtal :)
  • Like
Reactions: 1
Ja žal stvari niso tako enostavne. Trg nakupovalnih centrov je v SLO zelo razvit in veliki igralci oz vertikalisti imajo zasedene vse dobre pozicije. Zadnji, ki je vstopil na naš trg in se pri tem kar namučil, je LPP. Drugi problem poleg mikro-lokacije so željene kvadrature - današnji retail trend je imeti manj trgovin in le te večje - npr Zara ne odpira več trgovin v mestih pod 100K ljudi, min kvadratura 2000m2. Pull&Bear min kvadratura 750m2 itd. S tem povezano je, da veliki retailer-ji danes odpirajo tako velike kvadrature, da bi že samo ena lokacija zadostovala za Slovenijo (npr Primark), ki bi morda prinesla željen promet na kvadratni meter - in tu nastopi problem. Nihče ne vidi Aleje kot nakupovalnega centra, ki bi imel vsaj regijski domet, kaj šele državnega kot ga ima Citypark (no, s prihodom Primarka je domet CPja tudi preko meje, vsaj tiste južne). Vsi tisti, ki odpirajo franšize (lokalci) pa odpirajo tisto kar že imajo in to na preverjenih kvadraturah - zato tudi AX na 120m2 - več LJ verjetno ne potrebuje. Največja napaka SESa je, da niso v Alejo zvabili Inditex skupine. Njihove znamke so prepoznavne v SLO in to kar imajo sedaj v BTCju (z izjemo Zare) je zelo staro in majhno - plus lahko bi odprli Zaro HOME, Oysho - mimogrede, Inditex je najprej vstopil na slovenski trg, šele kasneje so odpirali Balkan. In da ne boste mislili, da je samo v SLO tako. Hudo opevani projekt Galerija Beograd na vodi - tenant mix je čisti skupek vsega, kar že imata Ušče in Delta. Sicer je pa prihodnost retaila online in ne "brick and mortar".
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Glede na vse slabše razmere je odprtje malo verjetno, vsaj ne celotnega centra
Trgovski center bo odprl svoja vrata 19.3. v četrtek ob 9.00 - enako kot vsi ostali v Sloveniji. Je pa odpovedan VIP dogodek 18.3, uradni otvoritveni dogodek (koncerti itd.) 19.3. in pa vikendaški late night shopping. Možnost, da se ne bo odprl je samo ta, če bo prepovedano obratovanje vseh trgovskih centrov v državi.
See less See more
Včeraj so se pogovarjali, da bodo odprli samo Spar in Müller ... uradno še nimamo nič informacij ...
  • Like
Reactions: 3
Ima kdo kakšno sliko od food courta in zgodnje terase? Do zdaj sem videl samo slike in videje iz prvih 2eh štukov. Drugače pa zgleda projekt zelo celostno narejen in precej bolj edinstven kot drugi trgovski centri v LJ. Mi je pa res škoda kako niso morali za food court pripeljati usaj KFC-ja in recimo Starbucksa. Kakor smo že ratal turistični v LJ pa se ameriških verig (razen McDonalds, Burger King in Subway) zelo radi otepamo. Pa ne rečem da ne bi smeli priložnost dobiti slovenski biznisi, ki so po navadi kar kvalitetni ampak glede na to da se tako kot trgovine povsod že podvajajo bi lahko malo osvežili s kakšno novo multinacionalko.
Odkar so uradno odprli center se v 3 nadstropje ne da - jaz pa sem slike na žalost že zbrisal :/ Je pa zanimivo, koliko otrok in staršev je bilo danes pri "koloparku". sigurno 30 otrok na skirojih in kolesih.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Mislim, da so redki tako nori, da bodo vzeli franšizo neke verige in jo potem odprli samo na eni lokaciji, na ostale pa čakali ne vem koliko let. Edino, če imaš res minimalne stroške - predvidevam, da je tako v primeru KFCja v MB.
  • Like
Reactions: 2
1 - 14 of 875 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top