SkyscraperCity Forum banner

LJUBLJANA | Aleja | Nakupovalno središče / Shopping centre

225449 Views 874 Replies 108 Participants Last post by  dunker86
1 - 20 of 875 Posts
Osebno sta mi oblikovno dvojcka precej spodobna, urbanisticno se mi zdita pa absurdno slabo resena - pa to ni krivda avtorjev ampak OPPN-ja, ki je zahteval dve vertikali, ena ob drugi tik ob prometnici... Ogromno bi resili ze, ce bi bila stolpa zamaknjenia, en spredaj, drug zadaj... ampak slavno 'metanje sence' na celovske
dvore I guess
No ja, meni je pa ravno to bolj všeč, da sta stolpnici v isti liniji in je vse bolj ali manj poravnano eno z drugim, kot pa spet neko razmetavanje sem in tja brez smisla in vsebine.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Še moj pogled na shoping.

V ZDA so bili nakupi preko telefona in pošte skupaj z brezplačno dostavo po celetnih Združenih državah in Kanadi zelo priljubljeni in razširjeni že mnogo pred obstojem interneta, torej je logično, da je zdaj takšno kupovanje od doma še bolj razširjeno. Amerika je posebnost, saj imajo velika mesta z skoraj izključno poslovnim Centrom in z neskočnimi spalnimi predmestji kjer so samo hiše kjer živi večina prebivalcev in tam nihče v svoji bližini nima nobene, niti najmanjše trgovinice zato so čez lužo že zdavnaj nastali ogromni shoping centri v predmestjih, da gredo vsi lahko kupovati na eno mesto ampak so te centri še vedno daleč, da brez avtomobila nimaš šans. Danes je tem shoping centrom v ZDA internet močna konkurenca saj ljudem prihrani nekaj časa. V zahodni Evropi so mesta nekoliko drugačna, predmestja niso tako ogromna in nimajo toliko neskočnih spalnih sosesk in večina ljudi dejansko živi v mestu kjer je večina trgovske ponudbe na dosegu max 15min, sprehoda. Shoping Centre pa so verjetno po večini začeli graditi zaradi modne muhe in ljudje so pač padli, ko mutavi na to. Zdaj so pa nekateri ljudje morda ugotovili, da enostavno ni potrebe, da se 2x-3x na teden vozijo z avtom ven iz mesta v shoping ampak raje vsak drugi dan nekaj za sproti kupijo v trgovinah blizu svojega doma. Morda se zato res kakšni centri celo zapirajo oziroma počasi opuščajo takšno ponudbo. Samo razmišljam, ne trdim tega! Slovenci so pa tudi v devetdesetih navalili na BTC in počasi še na druge shoping centre in Ljubljančani bodo še kar hodili v te velike Centre, ker je Ljubljana rahlo podobna Ameriškim mestom, Center je majhen, vse ostalo je pa povečini spalno naselje brez vsebine in ponudbe in v dosegu sprehoda nimaš nič oziroma premalo. Je pa res, da gremo lahko zaradi rahle podobnosti počasi tudi tu po poti Amerike in bo vedno več internetnih nakupov.
Osebno mi bo pa vedno ljubše kupovanje v fizičnih trgovinah ampak kaj, ko smo Ljubljančani zaradi kretenskega urbanizma prisiljeni živeti v commie blokih in se z avtomobili vozit po hrano v meni zelo neprijetne shoping centre. Upam pa, da internet nikoli ne bo nadomestil fizičnih trgovin. Ljudje že zdaj preveč bulijo v ekrane namesto da bi šli ven med ljudi in se družili. Če bo šlo tako naprej bodo vsi postali "socialni retardi", zmožni pogovora samo preko tipkanja :eek:hno:
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Tudi jaz bi si želel kaj bolj primernega na tem mestu v Šiški. Za ta novi Spar sem že pred časom omenil, da je meni čist brezven in grd objekt. Nek cenen kič, ki morda paše daleč na obrobje. Osebno bi tam lepše zgledalo nekaj takega, kot je LJ-city omenil. Prav tako bi mi bilo bolje, če bi bil objekt bližje Celovške ceste in bi poleg bolj mestne arhitekture tudi tako bil bolj povezan z mestom. Ta del se drugače še kar v redu razvija, deluje že zelo mestno in z bolj primerno arhitekturo shoping centra bi ta del lahko postal resnično urbano in živo. Res škoda. Naredijo Celovške dvore z poslovnimi prostori v pritličju kar je super, načrtujejo dve lepi stolpnici s prav tako poslovnim pritličjem, potem pa nasproti zgradijo trgovsko škatlo čisto umaknjeno od cest in vse zjebejo. Ah, Ljubljana pač...
See less See more
  • Like
Morda bo res bolje izpadlo, kot City park, upam ampak City Park je itak zelo slab primer. Če tipologija Šiške ni karejska to še ne pomeni, da se novogradenj ne sme in ni primerno graditi bolj v tej smeri. Celovški dvori so lep primer, ki bi se ga lahko držali tudi pri tem sparovem centru in tistimi Češkimi stolpnicami, ki so v planu. Ne razuem zakaj bi bilo to neprimerno? A v Centru mesta kjer je karejska gradnja je pa sprejemljivo, da so marsikje to zjebali z bloki in stolpnicami razmetanimi po travnikih?
Bomo videli kako bo ampak sem prepričan, da meni ne bo najbolj všeč, zame to ni to. Je sfaljeno. Moje mnenje pač. Škoda.
See less See more
  • Like
Glede na render bo ostalo tako pisano. Blink blink kič deluje na potrošnike, kot luč na vešče.:lol:
  • Like
Ta smreka nima povezave z Božičem, ampak predstavlja doseženo najvišjo točko na objektu. Slučajno pač sovpada s prazniki, sicer pa se na gradbiščih podobne smrečice pojavljajo tudi sredi leta.
No shit sherlock! You must be fun at parties :lol:

Pa ne zamerit, malo šale mora bit :)
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Je pa res da so sami bloki v nevšečnem stanju zaradi določenih sostanovalcev ki pač nimajo občutka za okolje in skupno lastnino...
Ampak s takimi problemi se žal srečujemo tudi v blokih drugod po Ljubljani.
  • Like
Fontana pa iz renderja v renden manjša :lol:
  • Like
Reactions: 5
To skladišče od objekta se bo tako grdo postaralo v roku 5 let, da boste še veseli, da so tam drevesa
Tudi jaz se bojim, da bo to en cenen kič, ki želi zgledati drago
  • Like
Spar ima v Šiški kar nekaj trgovin in katero izmed njih bodo po odprtju Aleje zagotov zaprtli, tako da bo nekaj zaposlenih šlo zagotovo v Alejo. Ampak predvidevam, da bo v novi trgovini Spar delalo 100 ali več ljudi. Kar pa ni majhen zalogaj.
Dvomim, da bodo kakšno zaprli. Jih ni prav veliko in tiste, ki so so na lokacijah med stanovanskimi soseskami kjer živi veliko ljudi in bodo vedno obiskane za manjše hitre nakupe. Veš še vedno obstajamo ljudje, ki nam obisk ogromnih shoping centrov ni glavna zabava ob koncu tedna in hrano kupojemo sproti v lokalnih trgovinah. Ali pa se občasno zapeljemo, da kakšnega ne prav velikega supermarketa. Mene spar v Aleyi zelo verjetno ne bo nikoli videl oziroma zelo redko, če bo splet kakšnega slučaja. Tako, kot me ne vidi spar v City parku kamor recimo letos še nisem stopil ali Mercator Center v šiški kjer sem bil nazadnje pred nekaj leti ...nazadnje sem bil v kakšnem mega marketu mislim da lanskega septembra ali oktobra v Leclercu.... še to je prevečkrat :)
See less See more
  • Like
Objekt se mislim da že prodaja, vsaj tako sem zasledil pred časom. Drugače pa Spar ima v radiju nekaj km od Aleje trenutno 3 trgovine; Kavadarska cesta 5, Ulica Bratov Babnik 8 in malce višje Pečnikova 9. Vse te trgovine se zagotovo ne bodo obdržale.

Spar na Pečnikovi niso zaprli, ko je v bližini Mercator zgradil svoj hipermarket ne vem zakaj bi ga zaradi Aleje, ki je precej bolj oddaljena. Bratov babnik tudi dvomim, da bodo zaprli. Ne vem kako je danes ampak ti dve trgovine so vedno dobro delale v preteklosti. Morda jim bo ob odprtju Aleje za nekaj mescev promet nekoliko upadel ampak ljudje ne bodo nikamor šli in vedno več jih bo in hitro se bodo naveličali za vsako traparijo v Alejo vozit. Spara na Kavadarski pa ne poznam in nikoli nisem bil tam, če že zdaj slabo delajo potem bodo res morda zaprli, če pa zdaj dobro delajo pa enostavno ne razumem zakaj bi kar zaprli.
See less See more
Mislim, da si postavljaš napačno vprašanje. Ali je Mercator ob odprtju MC Šiška zaprl katero izmed manjših trgovin? Odgovor je da.

Ko je Mercator gradil hipermarket v Šiški je ta kar po vsem mestu zapiral cel kup manjših trgovin. Včasih je imel Mercator svojo trgovinico na vsakem vogalu vsake ulice (od takrat je slogan: "Najboljši sosed") in to so bile res mičkene trgovinice, večjih marketov sploh ni imel te je dobil šele s prevzemi oziroma propadi Emone in Delikatese. V Slovenijo je takrat prišel nek nov trend hipermarketov na robu mesta, kar je bilo na zahodu takrat že nekaj več desetletij starega. Ampak slovenci mutavi morajo vse novo itak preveč ekstremno zagrabiti in enak kruh je bil v hipermarketu daleč na robu mesta mnogo okusnejši, kot iz lokalne trgovine na koncu ulice. Že nekaj let pred gradnjo mercatorja v Šiški je zaradi BTCja in Rudnika začel umirati center mesta in vse skupaj se je samo nadaljevalo vse do danes kar se počasi sicer umirja in zopet vsi odpirajo manjše trgovine povsod po mestu.
Kar se tiče Sparov v Šiški sem prepričan v to kar sem napisal. Lahko, da se motim bomo videli. Podjetju je v interesu, da dela dobiček in da je prisoten na trgu. Z zaprtjem trgovine dajejo priložnost drugemu trgovcu. Morda tista najbližje Aleji res slabo dela in jo nameravajo zapreti.
See less See more
No, meni osebno se zdi, da je v Šiški od Kino Šiške do MC Šiška občutno preveč trgovin, ker na enem vogalu so Mercatorji, pol maš Spare, Hoferje, Tuš, itd. Ogromno jih je. Me nebi čisto nič motilo, če bi se kakšna od teh trgovin zaprla, ker vse pač res niso kvalitetne.
Takšnega razmišljanja pa nikoli nisem in ne bom razumel. Zakaj nekatere tako moti, če je nekje veliko trgovin ali kakšne druge ponudbe? Trg sam pokaže kaj je potrebno in kaj ni potrebno. Če je kakšna trgovina odveč ali nekvalitetna pač ne hodiš tja in greš v kvalitetno takoj za naslednjim vogalom. Kaj ni to fajn, da imaš toliko različne izbire na dosegu?
Spominjaš me na tiste mnoge slovence, ki se stalno pritožujejo in jamrajo nad vsem kar se zgradi ali naredi. Vse je nepotrebno, vse je odveč, vse je neumno...samo zato, ker oni tega ne potrebujejo....:bash: Oziroma je mnogokrat še huje, trdijo, da je vse kar redno uporabljajo in obiskujejo odveč in zaradi njih lahko vse zaprejo. Skregani sami s seboj :eek:hno:
See less See more
  • Like
Ampak če bi prebral nekaj odgovorov nižje, pa bi opazil, da sem pozabil, da se v Šiški gradi 2.000 novih stanovanj in bodo te trgovine ob Celovški prišle še kako prav.
Nisi pa opazil, da je ta predel v Šiški o katerem govoriš že zdaj eden najbolj poseljenih predelov v Sloveniji :)
Kaj pa vem, meni še vedno ni nič kaj zares všeč. Na tem mestu bi si res želel malo drugačen trgovski objekt, bolj povezan z ulico z izložbami in ne to predmestno arhitekturo za sredi polja. Bolj mestno blagovnico, ki bi naredila ulico privlačnejšo. Tole je pač samo malo bolj nakičena industrijska hala. Moje mnenje in morda le stvar okusa. Ampak ja, lahko bi bilo še slabše.
See less See more
  • Like
Osebno mi je grozno biti dalj časa v kakšnem takšnem centru, zrak je suh in vsa tista močna umetna svetloba mi je mučna. Zato se jih itak izogibam in redko vstopim. Ampak nič hudega prav je, da so tudi takšni centri saj si notri varen pred vremenom, mrazom in vročino in mnogim je to luštno. Je pa škoda, da v tem primeru niso centra vseeno bolj povezali z ulico. Celo na starejših renderjih Aleje lahko vidimo, da so načrtovali ogromno pritličnih izložb in več stika za ulico. Na žalost so zdaj naredili navadno zaprto kletko, ki je sicer fino nakičena, da privablja pozornost. Najraje bi na tem mestu videl trgovski objekt, ki bi bil nekako v stilu bivše blagovnice Astra ampak seveda z arhitekturo današnjega časa. Po celi širini izložbe in tudi kakšen lokal z vrtom na ulici, morda kakšen nižji stolpič s pisarnami ali celo stanovanji, morda hotel... Vseskupaj umeščeno tako, da komunicira z Rakuševo ul. in Celovško c. in da bi bilo tudi s tiste strani kjer je A-cosmos videti, kot trgovski-javni kompleks in ne, kot tovarna štedilnikov. Jaz pač ta del Šiške vidim, kot strnjeno urbano območje, kjer takšna predmestna "industrijska" arhitektura ni primerna. Ni to, kot trgovski center Rudnik kjer ni stanovanj in mestne urbanosti in je območje namenjeno samo shoping škatlam.

Mimogrede, luske na Aleji me sicer zelo spominjajo na Stožice.
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Mene pa zanimata dve stvari. Obe pa sta v zvezi s stolpnicami, ki se bodo gradile v siski...zanima me ce kdo ve kje tocno se bodo gradile stolpnice oz. kaj zdaj stoji na mestu, kjer naj bi se gradile. Zanima pa me ce ze imajo stolpnice tudi svoj forum tako kot tale nasa aleja.
Misliš tiste "Češke". Verjetno vsi na forumu točno vemo kje se bodo gradile. Na vogalu Rakušove ul. in Ceste Ljubljanske brigade. Tam zdaj ne stoji popolnoma nič. Je pa tam pred leti stal nek nižji obrtno poslovni objekt, notri je bila med drugim kitajska restavracija in nek Twin bar, pa morda še kaj...
See less See more
Tudi jaz menim, da je končana. Sem se ravno pred dnevi peljal mimo in je katasrtofalno grdo. Pa toliko hval smo že prebrali kako čudovita je ta trgovina:lol:. Popolnoma neprimerna arhitektura za ta del mesta. :eek:hno:
Sem že dve strani nazaj napisal kaj je narobe s tem trgovskim centrom, je čisto navadna industrijska hala, ki je okoli vhoda malo olepšana s steklom in luskami. Neprimerna arhitektura za ta predel.
1 - 20 of 875 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.