Meni se zdi dosežek že ti, da imata skupno bazo z javnim programom.
No ja, meni je pa ravno to bolj všeč, da sta stolpnici v isti liniji in je vse bolj ali manj poravnano eno z drugim, kot pa spet neko razmetavanje sem in tja brez smisla in vsebine.Osebno sta mi oblikovno dvojcka precej spodobna, urbanisticno se mi zdita pa absurdno slabo resena - pa to ni krivda avtorjev ampak OPPN-ja, ki je zahteval dve vertikali, ena ob drugi tik ob prometnici... Ogromno bi resili ze, ce bi bila stolpa zamaknjenia, en spredaj, drug zadaj... ampak slavno 'metanje sence' na celovske
dvore I guess
Koliko "za časom" so pa v Dubaju in podobnih mestih, kjer gradijo nakupovalne centre deset mogoče dvajsetkratnik velikosti tega šparovega?
V ZDA npr, pa je razvoj tehnologije že tako daleč, da se že toliko hrane oz. drugega blaga naroča preko interneta na dom, da imajo že tako veliki trgovci kot je Walmart težave, nekatere centre so že zaprli, zadnjič sem gledal en dokumentarec o tem, če malo ukucate v youtube boste našli. Kakorkoli, pri nas smo očitno še vedno 10-15 let za časom, kljub temu da se je gradnja tega megalomanskega Sparobega centra začela z 15 letnim zamikom, to ni outdate, ker smo itak za časom , marsikje na Zahodu bi bila taka gradnja postavljena pod vprašaj....
A kolko so UAE za svetom?Koliko "za časom" so pa v Dubaju in podobnih mestih, kjer gradijo nakupovalne centre deset mogoče dvajsetkratnik velikosti tega šparovega?
Te AmazonGo so bolj PR in ulično oglaševanje, kot kaj drugega. So pa to le špecerije, podobno kot naše Petrolove prodajalne. Verjetno predstavljajo kakih 0,0000001 % Amazonovega prometa (rečeno bolj na pamet). Amazon ima toliko denarja, da lahko na tak način brez skrbi investira še v kakšno nepremičnino. Bo že enkrat prav prišla. Trenutno so le v par velemestih, na dobrih lokacijah. Je pa vse to le pesek v oči. Propadajočemu retailu na main street/high street želijo pojesti še zadnje drobtinice. In prevzeti še nepremičnine. Me ne bo presenetilo, če bodo že kmalu odprli tudi AmazonAirbnb. Zaenkrat lahko namreč udobno prenočimo le na 'opečnat' način.No, kaže, da celo Amazon ne verjame v popolno prevlado spletne prodaje. Ponekod čez lužo namreč odpira fizične prodajalne, resda popolnoma avtomatizirane in gnane na umetno inteligenco, ampak vendarle so "opečnate".
Problem pri Rogu je, da nima - razen fizičnim osebam - nikomur za izstavit računa oz. kazni
Merkatorjevi zaposleni z 50€ mesecnega bonusaNočni hrup na gradbišču: Vztrajno klicanje policije se je obrestovalo
AVTOR Janez Zalaznik 29. OKTOBER 2018, OB 6:35
Stanovalci ob gradbišču Interspara v Šiški so bili besni zaradi hrupa, a ker so ukrepali, je zdaj bolje.
"Gre na slabše, mislim, da zaostajajo z deli, najbrž želijo čimveč narediti pred zimo. S sobote na nedeljo so delali do štirih zjutraj," nam je o hrupu z gradbišča Interspara v Šiški pred nekaj tedni povedala Sonja Nemec.
»Gradnja našega centra zaenkrat poteka v skladu s pričakovanji. Gradnjo izvajajo izvajalci, ki so odgovorni za spoštovanje določil in smo se o tem z njimi še enkrat pogovorili. Po informacijah izvajalca hrupa ne presegamo. Vseeno smo sedaj naročili še dodatnega, neodvisnega izvajalca, da bo opravil meritve," na vprašanja o hrupu in nočnem delu odgovarja Toni Pugelj, direktor podjetja Nepra, ki vodi projekt.
A na policiji so nam že pred časom potrdili, da so prijeli več prijav. "Po razpoložljivem preverjanju je bilo ugotovljeno, da smo prejeli tri prijave v zadnjem obdobju, in sicer 29. 9. 2018, 6. 10. 2018 in 8. 10. 2018. Vse prijave so se nanašale na povzročanje hrupa na gradbišču v nočnem času," so nam pojasnili na ljubljanski policijski upravi.
Posnetki, ki smo jih prejeli, naj bi bili posneti ob treh zjutraj in kažejo, da so dela v začetku meseca potekala sredi noči, na zgornji fotografiji je tudi policijska patrulja, ki je prišla na gradbišče.
Policisti zdaj preverjajo okoliščine ravnanja izvajalcev in listinsko dokumentacijo, ko bodo zbrali obvestila, bodo izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve določil Zakona o varstvu javnega reda in miru in o ugotovitvah obveščali inšpektorat za okolje in prostor.
Tam so že naše poizvedovanje vzeli kot prijavo, za nadzor hrupa na gradbiščih je pristojna Inšpekcija za okolje in naravo.
Težka borba, da so se nočna dela nehala
"Nočnih del v zadnjem času, že kakšen teden, ne izvajajo več," nam je zagotovila Sonja Nemec, a so se morali stanovalci za ta napredek zelo potruditi. Ob desetih, ko bi se hrup moral nehati, so klicali policijo. "Ko so delavci z žerjava videli, da prihaja policija, so ugasnili stroje, ko so se policisti odpeljali, pa so jih spet prižgali," pravi. Stanovalci pa so spet klicali policijo. Da bi preverili, ali se to res dogaja, je nato policijski kombi odpeljal, en policist pa je ostal in videl, da njihove navedbe držijo, razlaga Sonja Nemec.
Več: https://www.zurnal24.si/slovenija/n...no-klicanje-policije-se-je-obrestovalo-318196
Še en dokaz več, da ima policija dvojna merila. Glede nočnega hrupa na gradbiščih ("kapital") ukrepa, glede hrupa od žuriranja v Rogu ("civilna družba") pa ne. Stanovalci bloka na Trubarjevi klicarijo policijo redno, a ni nobenega rezultata.hno: :bash:
To je pa zato, ker so prebivalci Dunaja meščani in so na konstantne spremembe in novogradnje navajeni, marsikateri prebivalec Ljubljane (da ne bom koga užalil) je pa navaden kmetavzar in ga vsaka sprememba in malo mestnega ropota moti.Ti lahko iz prve roke iz Dunaja povem, da je toliko gradbišč in se marsikje kakšna betonaža zavleče v pozne večerne ure, pa nihče policije ne kliče.