SkyscraperCity banner

12161 - 12180 of 12904 Posts

·
EL DŽEJ
Joined
·
8,759 Posts
Fascinira me koliko pozornosti je dobila ena navadna parkirna hiša, ki bo oskrbovala 2 trgovski škatli na obrobju mesta. Verjetno že ene 20 apdejt tega parkirišča. Praktično bi si lahko odprli thread in bi ga dodobra napolnili.
Saj nočem, da deluje kot lej ga ena navadna tečnoba in zafrustriranec 🤣 ampak mi je res fascinantno. Očitno je še vedno močan ta avtomobilski bombonček in se z velikim zanimanjem spremlja potek gradnje in kako nas bosta velikodušno nagradila v našo korist ta dva šoping velikana.
 

·
Registered
Joined
·
1,065 Posts
Normalno, da je veliko slik, če pa smo bili v zadnjih petih(?) letih v Ljubljani navajeni samo novih makadamskih parkirišč. To je v bistvu napredek - parkirna hiša v večih nadstropjih - v primerjavi z makadamskimi, po možnosti v bližini mestnega jedra.
 

·
EL DŽEJ
Joined
·
8,759 Posts
Mogoče zato ker gre pri garažah za objekte katerih namembnost je koriščena obče za razliko od zasebnih objektov.
V prenesenem pomenu sem to tudi napisal in tudi dojel. Močna, močna obča korist za kulturo mestnega življenja. To mi je fascinantno in kako močan bonbonček in zanimiv za spremljanje.
Veliko replik je bilo tudi zaradi dvomov o potresni vaenosti objekta in pretirani osvetlitvi. To je ene 50% debate.
7 slikovnih apdejtov na zadnjih 10 straneh 😁
Normalno, da je veliko slik, če pa smo bili v zadnjih petih(?) letih v Ljubljani navajeni samo novih makadamskih parkirišč. To je v bistvu napredek - parkirna hiša v večih nadstropjih - v primerjavi z makadamskimi, po možnosti v bližini mestnega jedra.
To je tudi res. Vidiš iz tega zornega kota pa nisem gledal na problematiko 😁
 

·
EL DŽEJ
Joined
·
8,759 Posts
Vsekakor bo to parkirišče še toliko bolj zanimivo, ko se uredi novo železniško postajo.
To pa absolutno, vidiš na to pa nisem pomislil in si me dobro zaprl 😁 Bojim se samo, da ni vseskupaj preblizu in bojo naredili še par km do mesta. Te hiše bi morali graditi v satelitskih občinah, da jih že tam prestrežejo. Da ne bo rob Lj že prepozno. No mogoče se pa motim.
 

·
Moderator
Joined
·
11,989 Posts
Discussion Starter #12,169
Pravzaprav gradnja razširitve Supernove že poteka. Namesto velikih parkirišč smo že zdaj dobili zgoščeno parkirno hišo ter se že izvaja gradnja razširitve trgovskega centra, ki bo med drugim vseboval tudi kinodvorane. In novo železniško postajališče je predvideno prav ob trgovskem centru.
Kakorkoli obračamo, trgovski centri so pomemben del mesta, veliko bolj pomemben kot pa vilabloki sem pa tja, in hkrati generator novih gradenj v okolici.
 

·
Registered
Joined
·
1,839 Posts
Se strinjam - namesto da 60.000m2 zasedajo parkirišča imamo tako sedaj iz stališča prostora samo še 20.000m2 zasedenih s parkirišči (v treh nadstropjih je tako ploščina skupno 60.000m2).
*številke sem si izmislil.
Ne vem zakaj tak hejt do garažnih hiš. Bolje optimizirana raba prostora kot razrast divjih makedamskih parkirišč.
Za moje pojme je to dober izkoristek prostora. Avtomobili pač še nekaj časa ne bodo kar izginili in v vele-nakupe je še vedno najbolj praktično pač iti z osebnih avtomobilom (po možnosti družina s 4 sedeži zasedenimi), ter zapolniti komplet pritljažnik z nakupi. Meni so to zdi precej optimizorano. Tudi iz stališča časovne izrabe.

Male trgovine, v katere se lahko odpraviš peš (in ne rabiš 500 litrskega pritljažnika) pa vsekakor vračat nazaj v center, da se centri revitalizirajo!
 

·
EL DŽEJ
Joined
·
8,759 Posts
Turizem je nekaj naiboljšega kar se je Ljubljani zgodilo z vidika dogajanja in morebitne ekonomije, ki bi jo lahko izkoristili ter investicije. Če jih ne bi bilo, bi poleti še vedno videvali kepo posušene trave ali sena, ki se kotali in vrti v vetru. Pa evidentno nisem imel v mislih najožji center ampak širše mestno središče, kjer bi se moralo funkcionalno širiti navzven, ne pa iz obrobja. Pa ne vem kje je to tako povsod? Mogoče v ameriških mestih ja. Jaz celo vidim kup stanovanjske novogradnje na robovih središča. Pa bom kar presekal debato, ker smetim temo ja. Pa tudi kar se tiče Lj spet ni tako kritično. Bomo že preživeli to parkirno hišo in širjenje šoping škatle saj jim je na srečo na Rudniku in Btcju že skoraj zmanjkalo parcel.
 

·
Unregistered user
Joined
·
5,903 Posts
Zakaj ni možno da bi spet gradili celotna naselja ala Fužine, Štepanjsko itd. Magar izven obroča, ampak da bi bila stvar načrtovana, kje bodo travniki, parki, bloki, vrtic, šole itd. A je to sploh še izvedljivo v kapitalizmu?
Ker stane 1000m2 parcele 1.mil€, za neko resno sosesko rabiš pa 20.000-50.000m2. Posledično je to lahko 20-50 mil.€ za parcele.
 

·
Free Palestine
Joris Bonson's illegitimate son
Joined
·
1,016 Posts
Potem to očitno ni možno v kapitalizmu.
Seveda je mozno. Poglej v Srbijo ki je revnejsa od Slovenije pa gradijo celotne soseke eno za drugo... vprasanje je le kdo te nepremicnine kupuje in zakaj.
 

·
Registered
Joined
·
814 Posts
Potem to očitno ni možno v kapitalizmu.
Seveda je možno, žalostno je da mesta ne delajo sistematičnih OPPNjev, razpis predkuonih con, nakup, sprememba namembnosti, določitev gostote in potem komunalno opremljeno prodati investitorjem z zaslužkom pa naredijo dodatne parke, vrtce, itd.

Ampak lažje je nič nardit in šimfat in čakati stanovanjski sklad.
 
12161 - 12180 of 12904 Posts
Top