SkyscraperCity banner

12261 - 12280 of 12914 Posts

·
Registered
Joined
·
145 Posts
Zaprosili za gradbeno dovoljenje za kopališče
Mestna občina Ljubljana je na območju kopališča Ilirija začela izkop vrtin za potrebe toplotne črpalke, ki bo ogrevala in hladila prenovljeno kopališče. Lani jeseni je oddala tudi vlogo za gradbeno dovoljenje za kopališče.

Vanja Brkić
Ključna pridobitev projekta obnove kopališča Ilirija je gradnja pokritega olimpijskega bazen, ki ga v prestolnici trenutno...
Ključna pridobitev projekta obnove kopališča Ilirija je gradnja pokritega olimpijskega bazen, ki ga v prestolnici trenutno ni. (Foto: Lorenz Ateliers)

Trenutno na območju kopališča Ilirija poteka izkop vodnjakov za potrebe toplotne črpalke, ki bo ogrevala in hladila...
Trenutno na območju kopališča Ilirija poteka izkop vodnjakov za potrebe toplotne črpalke, ki bo ogrevala in hladila prenovljeno kopališče. (Foto: Lorenz Ateliers)

Na območju kopališča Ilirija je mogoče opaziti gradbeno mehanizacijo, a to ne pomeni, da je Mestna občina Ljubljana začela dolgo načrtovano prenovo kopališča. Na območju Ilirije trenutno poteka izkop vodnjakov za črpanje podtalne vode za potrebe toplotne črpalke, s katero se bo v prihodnosti prenovljeno kopališče ogrevalo in hladilo. Vodnjake po naročilu občine vrta družba Minervo, ki si od tega posla obeta dobrih 233.000 evrov. Dela naj bi po pogodbi končala v roku štirih mesecev.

Javno dostopna dokumentacija razkriva, da sosedi na drugi strani Celovške ceste – Pivovarni Laško Union – gradnja vodnjakov in prenova kopališča povzročata skrbi. Iz dopisa, ki ga je pivovarna poslala ljubljanski občini septembra lani, je namreč razvidno, da se bojijo onesnaženja podtalne vode. Slednja za unionsko pivovarno »predstavlja daleč najpomembnejši vodni vir, za izkoriščanje katerega ima ustrezno vodno pravico že od leta 2005«, so zapisali. Morebitno onesnaženje bi pivovarni povzročilo veliko gospodarsko škodo, sta v dopisu občini opozorila direktor oskrbne verige pivovarne Neven Madzharov in menedžer Pivovarne Union Jernej Smolnikar. Občino sta pozvala, naj pred začetkom gradnje vrtin opravi oceno vplivov na okolje in naj upošteva vse njihove zaščitne ukrepe na gradbišču, ki naj bi zavarovali neoporečnost podzemnih voda. Ukrepe so popisali na kar devetih tipkanih straneh.

Občina: Prošnje pivovarne smo upoštevali
Na občinski službi za razvojne projekte in investicije so zagotovili, da so upoštevali prošnjo pivovarne in pripravili analizo tveganja za onesnaženje podzemne vode tako v času gradnje vodnjakov, prenove kopališča kot tudi v času obratovanja prenovljenega kopališča. To analizo so prejeli konec lanskega decembra. Zagotovili so tudi, da je njihov projektant upošteval ukrepe in priporočila, ki so jih podali strokovnjaki pivovarne. Tam so povedali, da so omenjena priporočila pripravili skupaj s strokovnjaki s področja gradbeništva, hidrogeologije in varovanja okolja. »V tem pogledu smo z Mestno občino Ljubljana vzpostavili konstruktivno sodelovanje,« so v pivovarni zdaj očitno zadovoljni s sodelovanjem z občino.
Kopališče Ilirija se trenutno oskrbuje s toplotno energijo iz mestne toplarne. Da bo po prenovi ogrevanje in hlajenje potekalo s toplotno črpalko, so se na občini odločili po pripravi »primerjave porabe energije predvidenih sistemov ogrevanja, hlajenja, klimatizacije in priprave energentov«. Projekt Ilirija »bo služil kot pilotni projekt samooskrbnega objekta občine Ljubljana«, so še dodali. Na strehi novega kopališča je predvidena sončna elektrarna. Ta naj bi bila tako velika, da bi v času presežkov energije občina po prvih ocenah lahko do 30 odstotkov vračala v omrežje.

Recenzija dokumentacije kot notranji kontrolni mehanizem
Na občinski službi za razvojne projekte in investicije so povedali, da so 9. septembra lani na ministrstvo za okolje in prostor oddali vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja za prenovo kopališča Ilirija v integralnem postopku. Glede na izkazano bojazen Pivovarne Union nas je zanimalo, ali občino skrbi, da bi pivovarna kot stranski udeleženec v postopku izdaje gradbenega dovoljenja lahko podaljšala postopek z dodatnimi zahtevami ali celo pritožbami. »Ne skrbi nas, ker smo v projektu upoštevali vsa priporočila in zahteve Pivovarne Laško Union,« so optimistični na magistratu.
Občina je sicer nedavno objavila javno naročilo za recenzijo projektne dokumentacije za prenovo kopališča Ilirija. Za njo so se odločili »kot vzpostavitev notranjega kontrolnega mehanizma, kot enega od ukrepov za preprečevanje tveganj«, so razložili v službi za investicije. Za izdelavo projektne dokumentacije za Ilirijo je občina doslej družbi Elea iC, ki po pogodbi z innsbruškim arhitekturnim birojem Lorenz izdeluje dokumentacijo, plačala nekaj več kot 1,2 milijona evrov z davkom.
Projekt prenove kopališča Ilirija je ocenjen na 37,5 milijona evrov. V letošnjem letu je v proračunu zanj namenjenih 2,1 milijona, prihodnje leto pa 2,4 milijona evrov. Zaradi zahtev kulturnovarstvenikov mora občina obstoječi zaščiteni vhodni objekt kopališča ohraniti in ga zgolj prenoviti. Ključna pridobitev tega projekta je gradnja pokritega olimpijskega bazena, ki ga v prestolnici trenutno ni. V projekt je vključena tudi gradnja večnamenskega športnega objekta v kotu Celovške ceste in železniških tirov. Ta objekt bo od glavne kopališke stavbe ločeval ostanek enega od krakov Lattermanovega drevoreda, ki je bil nekoč pomembna sprehajalna pot do gradu Tivoli. Oba objekta pa bosta v nadstropju povezana s prehodom in skupno streho.
 

·
Unofficial Watchdog
Joined
·
3,081 Posts

·
Registered
Joined
·
317 Posts

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Komentar ni potreben:


umestitev v prostor za telebane...(y) mislim, da si nekdo (oz več niih v paketu) zasluži nagrado, da so to odobrili. Super poteza! Ljubljana postaja velemesto!

p.s. mislim, da gre zgolj za ljubosumje okoliških stanovalcev, ker niso dobili možnosti za nakup tega luksuza nad Mcdonadsom:LOL:, govori se da bila stanovanja ponujena samo izbrancem...🤦‍♀️
 

·
Registered
Joined
·
33 Posts
Izvedba tega uvoza na Barjasnki zraven nove kocke pa je nekako v duhu naših gradbincev in v stilu Ajeto, ki se mu smejimo po 9gag-u....
2021-02-27 11.51.36.jpg
Ista višina robnika za kolesarsko in pločnik, čeprav se vidi, da je pločnik višji in za piko na i razsvetljava sredi dovoza :D
 

·
EL DŽEJ
Joined
·
8,760 Posts
Toliko smo se norčevali iz (mikro)ureditve McVille oz. BlokDonaldsa, da nismo pomislili tudi na to, koliko preglavic bo tovrstna ureditev povzročila tudi obstoječim okoliškim prebivalcem.

McDonalds gor ali dol, McDrive tukaj definitivno ne bi smel biti.
Jaz se spomnim kako sem se tukaj driblal z nekaterimi in utemeljeval zakaj McDrive ni za vpadnice-mestne ulice ampak za trgovsko-industrijske predele in avtoceste in da ni nič urbanega, če ti na ulicah folk sedi in čaka v avtu v vrsti. Sem pa šel tudi osebno pogledati zadevo prejšnji teden in lahko napišem res bogi okoliški stanovalci, ker je kaos. Ne verjamem tudi, da bo kaj boljše, ko se bojo lahko tudi restavracije odprle in bojo obratovale. Preprosto to križišče bo vedno generiralo potencialne avtomobilske stranke, ker gre tukaj folk ven iz Btcja in si bo reklo kaj če skočimo še v McDriva.
Skratka na občini je spet nek novi val avtomobilskih navdušencev, ki nam krojijo usodo.
 

·
Registered
Joined
·
529 Posts
Že nekaj časa, ja. Ampak ni še nič konkretnega o gradnji.

Sem pa zasledil prejšnji teden naj bi se v centru odprl še en MCD - na Wolfovi. Ve kdo kaj več o tem morda?
Po takem fiasku bo McDonaldsu še težje odpirati nove poslovalnice, če je sploh na Tržaški nov McDonalds še planiran, ker tudi tam je bil upor okoliških prebivalcev in iskazalo se je, da so imeli prav. Že res, da je tukaj kriva tudi mestna občina, pa tudi projektivni biro, ampak velika krivdo pa nosi tudi Mcdonalds. So vendarle velika korporacija in si takšega spodrsljaja nebi smeli privoščit. Meni osebno je zelo žal, ker imam rad McDonalds in mislim da jih v Ljubljani primankuje (pa tudi ostalih franšiz).
 

·
Unofficial Watchdog
Joined
·
3,081 Posts
Po takem fiasku bo McDonaldsu še težje odpirati nove poslovalnice, če je sploh na Tržaški nov McDonalds še planiran, ker tudi tam je bil upor okoliških prebivalcev in izkazalo se je, da so imeli prav. Že res, da je tukaj kriva tudi mestna občina, pa tudi projektivni biro, ampak velika krivdo pa nosi tudi Mcdonalds. So vendarle velika korporacija in si takšega spodrsljaja nebi smeli privoščit. Meni osebno je zelo žal, ker imam rad McDonalds in mislim da jih v Ljubljani primankuje (pa tudi ostalih franšiz).
Še en je planiran na tržaški pri bivšem Merkurju ane?

McDrive ne. Tam po ravnokar sprejetem OPPN restavracije drive-in tipa izrecno niso dovoljene, so pa vse ostale.

So okoliški prebivalci uspeli prepoved drive-in restavracij zlobirati oziroma izsiliti. Lahko pa, da bo tam vseeno navadna McDonalds restavracija v zgradbi, kjer bo drugače prevladoval supermarket, ki bo imel parkirišča le v kletni garažni hiši preko na novo urejenega semaforiziranega križišča Kogejeve s Tržaško. Pred stavbo pa bodo namreč urejene tlakovane površine z drevoredom, predvidena je tudi Bicikelj postaja (obveznost lastnika stavbe oziroma investitorja ).

Tam niti ne bo prostora za McDrive, saj so na to lokacijo pred bodočo trgovino preselili bus postajališče Glince oziroma Stan in Dom (ta nova postaja nadomešča obe te obstoječi postaji), stavba bo pa tako velika, da zadaj ne bo prostora, ker tam je potem že zemljišče sosednje stanovanjske stolpnice. Koliko pa je malo prostora, bo dovoljeno za dostavo za trgovino in lokal. Zasajena bodo tudi drevesa ali živa meja.

Očitno bodo tam na Viču stanovalci imeli večjo srečo kot tisti v Novih Jaršah.

Če že McDonalds oziroma nosilec franšize v Sloveniji planira McDrive na Viču, naj ga odpre v poslovni coni Vič ob Gerbičevi, Jamovi oziroma Tbilisijski. Tam nekje v bližini Centra Vič. Takšni tipi restavracij sodijo v takšna okolja.
 
12261 - 12280 of 12914 Posts
Top