SkyscraperCity Forum banner

[LK 103/118/126][HydePark] Chrzanów/Trzebinia - Alwernia - Balice - Kraków, tzw. E30 - bis.

5712 Views 25 Replies 6 Participants Last post by  carbonaut
W skrócie, chodzi o projekt, umożliwiający rewitalizację Id12 - 103 przynajmniej na północnym odcinku (z przyszłościową możliwością odbudowy przez Wadowice do Stryszowa lub Zembrzyc, którą też warto poprzeć) i omijanie 133 w razie większych przebudów na jej małopolskim odcinku z możliwością jazdy z kier. Chrzanowa i Trzebinii do Krakowa.

Wymagany jest remont linii kolejowych nr 103, 126 i budowa linii kolejowej nr 118 z Balic do Alwernii przez Cholerzyn, Mników, Czułów, Czułówek, Rybną i Brodłą z podpięciem od południowej strony stacji w Alwernii do miejsca, gdzie 118 zakrętem kieruje się na lotnisko z łącznicą od strony Alwernii. Opcjonalnie, w grę wchodziłaby budowa łącznicy w stronę Okleśnej. Stacja w Balicach raczej nie przewiduje budowy północnej głowicy, więc stąd poddaję pomysł jej wpięcia od południa.

Sądzę, że warto pomyśleć o tym, innym powodem jest ogólna rozbudowa kolei w Krakowie celem rozwoju Szybkiej Kolei Miejskiej, a co za tym idzie, pojawienie się pociągów SKM do Zatoru, Chrzanowa i Trzebinii ze skomunikowaniem lotniczym w Balicach byłoby miłą niespodzianką dla mieszkańców tych miejscowości.
1 - 20 of 26 Posts
W skrócie, chodzi o projekt, umożliwiający rewitalizację Id12 - 103 przynajmniej na północnym odcinku (z przyszłościową możliwością odbudowy przez Wadowice do Stryszowa lub Zembrzyc, którą też warto poprzeć) i omijanie 133 w razie większych przebudów na jej małopolskim odcinku z możliwością jazdy z kier. Chrzanowa i Trzebinii do Krakowa.

Wymagany jest remont linii kolejowych nr 103, 126 i budowa linii kolejowej nr 118 z Balic do Alwernii przez Cholerzyn, Mników, Czułów, Czułówek, Rybną i Brodłą z podpięciem od południowej strony stacji w Alwernii.

Sądzę, że warto pomyśleć o tym, innym powodem jest ogólna rozbudowa kolei w Krakowie celem rozwoju Szybkiej Kolei Miejskiej, a co za tym idzie, pojawienie się pociągów SKM do Zatoru, Chrzanowa i Trzebini ze skomunikowaniem lotniczym w Balicach.
Tyle, ze 103 trzeba by przebudować w nowym śladzie, gdyż odcinek Skawce - Mucharz raz, że został zlikwidowany, dwa że starotorza zostaną zatopione wraz z zalaniem Świnnej Poręby. Jedynie co można pokombinować to wpięcie linii 103 do linii 97 przed lub za stacją Stryszów, by już nie kombinować z budową dłuższego odcinka do Zembrzyc Nowych i estakad. Poza tym nie kombinowałbym z budową nowej linii z Balic do Alwerni ale łącznicę w Spytkowicach, umożliwiającą zjazd z linii 103 na 94 bez konieczności jazdy przez stację Spytkowice, z ewentualnym peronem na łącznicy lub na zachód od stacji.
Ewentualnie od Alwerni można by pokombinować z połączeniem linii z bocznicą do zakładów Zalas, która po remoncie i elektryfikacji mogłaby służyć do przewozów pasażerskich - wtedy ewentualnie wpiąć linię do Balic.
Zgoda, stąd zaznaczyłem, że odnośnie tematu 103 z Chrzanowa/Trzebinii do Stryszowa/Dąbrówki należy pisać w tamtym wątku, gdzie również zaznaczyłem przykładowy odcinek Klecza - Stryszów, ale odniesień do niego nie zabraknie, bo kolej jest systemem naczyń połączonych i efekty zewnętrzne budowy danej linii kolejowej przenoszą się na transport na pozostałych, sąsiadujących z nią liniach. Na przykład odbudowa 103 i 126 od Dąbrówki/Stryszowa do Trzebinii da nam połączenie Katowice - Zakopane, pomijające Kraków na rzecz Podbeskidzia, odciążające 139, albo Kraków -
Zakopane, przez Okleśną,Zator i Łękawicę. :)

Owszem, można połączyć lotnisko w Balicach z Trzebinią i Chrzanowem w ten sposób, tylko, że on nie jest zbyt wygodny - jedzie się dość okrężną drogą, choć sama łącznica pozwoliłaby jeszcze na dodatkowe połączenia do Katowic przez Okleśną i Bolęcin. Tutaj zaś mamy tylko lekkie odbicie od E30 w Trzebinii i opcjonalny trójkąt w Alwernii, która stałaby się stacją węzłową i mamy fajną objazdówkę z dużym ruchem na wypadek modernizacji Krzeszowic czy innych części Id12 - 133. Stąd pomysł przez Balice.

Wspomnę, że sam pomysł pochodzi od użytkownika, który wcześniej go udostępnił, jak również pomysł na linię Skawina - Balice, w wątku małopolskich inwestycji kolejowych, za co dziękuję.
See less See more
4
No to lecimy. Oto proponowany przeze mnie przebieg z łącznicą na Okleśną. Mogłem zostawić Mirów w spokoju i polecieć prosto i przeciąć Brodłą od północy, ale niech będzie. Ma też wersję z przelotowym przystankiem w Balicach.

Przebieg nowego fragmentu Id12 - 118 z zaznaczonymi proponowanymi przystankami - później, ale już wiadomo, że będzie to Cholerzyn, Mników, Czułów, Czułówek, Rybna, Brodła i Mirów.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
4
Wersja z umiejscowieniem przystanków. Zastanawiałem się jeszcze nad Okleśną Las przy ul. Powiśle i umiejscowieniem Mirowa przy ul. Na Kamień, ale chyba da radę.

V ogólne = 120 km/h,
V dla odc. Mirów - koniec ostrego łuku w kier. Rybnej = 100 km/h.
V łuku w Cholerzynie - 100 km/h.
W wersji jednotorowej każdy przystanek z mijanką, kładką i zadaszeniem, w wersji dwutorowej - każdy z kładką dla pieszych nad torami i zadaszeniem. Kasy biletowe - wewnątrz przystanku.

Zainteresowanych tematem zapraszam. :)
See less See more
A ten przystanek Mirów nie powinien być bliżej przecięcia z ul. Na Kamień? Widzę, też tam spore osiedle domów jednorodzinnych - byłoby z niego bliżej.
Swoją drogą, zrobię wersję z nim. A nuż ktoś coś w UMWMłp. podłapie. Wcześniej myślałem, że jest to cmentarz.
Proszę, wariant z Mirowem na Kamieniu.

A co do Stryszowa (czy Dąbrówki, jeśli chodzi o kierunek Zakopane, mówimy o wariancie mojego autorstwa, gdzie 103 biegnie dwoma torami równolegle wraz z jednotorową 117
z Wadowic do Kleczy, a potem odbija na Łękawicę i Dąbrówkę z odgałęzieniem do Stryszowa, jak powiedział Exelcior, ale *ekhm* wiecie, gdzie macie o tym dyskutować. :)
See less See more
Pomysł zacny, jednak problem w tym, że ten teren nie jest płaski. Zwłaszcza w okolicach miejscowości Brodła i Mirów są spore wzniesienia o wysokościach względnych przekraczających 50 m, co może nawet uniemożliwić poprowadzenie linii wg zaproponowanego przebiegu. Np. linia 103 w okolicach Zakładów Chemicznych w Alwerni biegnie na wysokości ok. 240 m n.p.m. a na zachód i na południe od Mirowa, na zaproponowanej trasie wg żółtej linii, są pagórki o wysokości przekraczającej 300 m n.p.m. A ten teren na wschód od Mirowa to ogródki działkowe :) Ponadto teren miejscowości Cholerzyn jest pokryty dość gęstą zabudową i gdy tamtędy przejeżdżam to dookoła widzę budowy kolejnych domów.
Mogę zaproponować więc wyprostowaną wersję Cholerzyna i Brodłej, tak, że nie przebiega przez Mirów, ale prosto do trójkąta Okleśna - Alwernia. Po wyprostowaniu nie powinno to grać takiej roli.
Mogę zaproponować więc wyprostowaną wersję Cholerzyna i Brodłej, tak, że nie przebiega przez Mirów
Chyba nie ma innego wyjścia, warunków terenowych nie przeskoczymy a nie ma sensu zakładać budowę długich tuneli. Wg map topograficznych linia musiałaby biec od strony Alwerni wzdłuż ulicy Rajskiej i to raczej po północnej stronie tej ulicy, gdyż właśnie na południe od niej zaczynają się wzniesienia.
Pomiary terenu jeszcze sprawdzę raz, ale zobaczę jeszcze ten wariant z Rajską.
Proszę bardzo, wariant cyjankowy z Brodłą Zachodnią z ładnym łukiem na Rajską.

See less See more
Czekam na komentarze i pytania, otwarty jestem też na współpracę.
Fajnie, że masz podobny pomysł do mojego zgłoszonego wcześniej w wątku marzycielskim
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=142216287&postcount=28
i opracowałeś nawet mapki.
Ale jedna rzecz bije po oczach: BRODŁA - te Brodła - liczba mnoga - wiec zaplanowana przez Ciebie nazwa stacji to Brodła Zachodnie a nie Brodła Zachodnia :)
(w przeciwieństwie do miejscowości Jedlicze na Podkarpaciu - to Jedlicze - wiec np. rafineria jest w Jedliczu a nie w Jedliczach)
Czy możesz rozrysować włączenie linii w bocznicę Zalasu? No i ewentualnie nową linię Stryszów - Wadowice? :)
Pewnie, mogę to zrobić, ale dopiero jutro, gdyż wcześnie się budzę.

Lider16 - jeszcze ktoś jeszcze opracował podobny pomysł w wątku "[Małopolskie] Inwestycje kolejowe", wraz z linią do Podczerwonego i wydłużeniem transwersalnej do Balic. Na opracowanie mapek złapałem kiedyś bakcyla od Rusonaldo, ale gryzmoliłem nawet i wcześniej.
A w porównaniu z twoim pomysłem to uwzględniam też Chrzanów, który po ponownym włączeniu do Bolęcina, Balic i Dąbrówki k. Stryszowa zyska z powrotem na znaczeniu.

Mogę rozrysować zarówno Wadowice - Zembrzyce, jak i Klecza - Stryszów.
Zostawię was z tym,

ale na przyszłość proszę odwiedzać odpowiedni wątek dla linii do Suchej/Zakopanego.

A co do Brodłej - to z analogii do Modłej czy Modlniczki.
See less See more
Podbijam, mapki dla 103 do Dąbrówki k. Stryszowa z łącznicą na Stryszów są już dostępne w stosownym wątku.
Wariant cyjankowy ma jedną wadę - ostre łuki za Brodłą w kierunku wschodnim
1 - 20 of 26 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.