SkyscraperCity Forum banner

[LK 107] Nowy Zagórz - Łupków (Granica Państwa) -> Medzilaborce

29046 Views 138 Replies 41 Participants Last post by  Exelcior
Wątek na pewno się przyda, chociażby ze względu na uruchomienie SKPL oraz wyjątkowość linii - atrakcyjne turystycznie tereny, jedyne kolejowe połączenie podkarpackiego ze Słowacją i rzadkie okazje przejażdżki.

Czy ktoś z Adminów miałby ochotę przerzucić tutaj posty dot. linii z wątku o LK 108 (o ile to oczywiście wykonalne)?
1 - 20 of 139 Posts
Chyba kolega zapomniał o tym, że Podkarpacki Oddział PolRegio również prowadzi przewozy na odcinku Zagórz - Medzilaborce
Na jakich zasadach jeździ tam SKPL, kto to finansuje?

Jakie prędkości mamy na odcinku Zagórz - granica?
@Little _ Drake
Oidp od Zagórza do granicy mamy 60 km/h (w przetargu na remont tunelu przewidziane jest podniesienie prędkości do 80 km/h)
Jak na taką trasę to całkiem dobra szlakowa.
Dla szynobusów 60, dla wagonowych większość trasy od Zagórza jest na 40.
@przewoz
Wagonowców to prawie tam nie ma. Problemem jest niestety kupa ograniczeń stałych. Niedawno dokonywano pojedyncze wymiany podkładów, podbicie + naprawy obiektów inżynieryjnych. Jeśli poszukacie w wątku Podkarpackie infrastruktura kolejowa i linia kolejowa nr 108 to się znajdzie :)
Jak byłem na początku sierpnia w Bieszczadach to przy zaporze w Solinie widziałem baner reklamowy SKPL, zachęcający do skorzystania z przejazdu pociągiem na trasie Zagórz - Łupków.
W bardzo dobrym miejscu, rzucający się w oczy. Dobry pomysł.
Prawdopodobnie od października będą jeździły codziennie pociągi SKPL na trasie Nowosielce - Łupków, chyba 4 albo 6 par.
Jaki sens jest podnosić prędkość w tunelu do 80km/h skoro w większości jest 60km/h? Chyba że na Słowacji są większe prędkości?
  • Like
Reactions: 2
Na Słowacji bida, jedzie się zauważalnie wolniej niż w Polsce, do tego ograniczenia na każdym przejeździe z leśnymi drogami.
Prawdopodobnie od października będą jeździły codziennie pociągi SKPL na trasie Nowosielce - Łupków, chyba 4 albo 6 par.
To byłoby super, szczególnie jeśli wprowadziliby 6 par o sensownych godzinach. Wówczas jest duża szansa, że sporo ludzi będzie codziennie jeździło tymi pociągami do pracy/szkół w Sanoku a o to przede wszystkim chodzi w przewozach regionalnych. Tym bardziej, że po wycofaniu się Arrivy gmina Komańcza jest prawie odcięta od świata.
Jaki sens jest podnosić prędkość w tunelu do 80km/h skoro w większości jest 60km/h? Chyba że na Słowacji są większe prędkości?
Ja nie widze możliwości zrobienia tam 80 na razie jest 30
GN
Według tego przetargu:
Wykonawca przetargu na dokumentację remontu tunelu w Łupkowie - wygrał Mostoprojekt Katowice -> Ogłoszenie o rozstrzygnięciu postępowania przetargowego przeprowadzonego w trybie Przetarg nieograniczony. Nazwa postępowania: Wykonanie dokumentacji projektowej na remont tunelu liniowego w km 50.451 na linii nr 107 Nowy Zagórz - Łupków z obiektami przyległymi wraz z branżą nawierzchniową i energetyczną.
https://zamowienia.plk-sa.pl/servlet...9148&expired=1
Krótkie założenia:
a) remont tunelu liniowego
b) remont nawierzchni kolejowej przed i w tunelu celem przywrócenia prędkości 80 km/h (obecnie 60 km/h z ograniczeniami).
Niby @GN zakłada się 80 km/h. Pewnie teraz jest 30 km/h. Trochę się naszukałem :)
To byłoby super, szczególnie jeśli wprowadziliby 6 par o sensownych godzinach. Wówczas jest duża szansa, że sporo ludzi będzie codziennie jeździło tymi pociągami do pracy/szkół w Sanoku a o to przede wszystkim chodzi w przewozach regionalnych. Tym bardziej, że po wycofaniu się Arrivy gmina Komańcza jest prawie odcięta od świata.
Wydaje mi się, że poza sezonem bez żalu można byłoby sobie ten Łupków podarować (zwłaszcza w sile 6 par). Sanokocentryzm można byłoby natomiast realizować kursami w relacji Krosno - Komańcza - zwłaszcza, że o ile pamiętam z czasów jako takiej oferty, np. Besko potrafiło generować całkiem spory ruch pasażerski w obu kierunkach.
Wydaje mi się, że poza sezonem bez żalu można byłoby sobie ten Łupków podarować (zwłaszcza w sile 6 par). Sanokocentryzm można byłoby natomiast realizować kursami w relacji Krosno - Komańcza - zwłaszcza, że o ile pamiętam z czasów jako takiej oferty, np. Besko potrafiło generować całkiem spory ruch pasażerski w obu kierunkach.
Widziałem kiedyś (w zeszłym roku) na własne oczy wstępny rozkład jazdy PKP IC, gdzie spółka przewidywała że któryś z TLK jadących do Zagórza będzie kończył bieg w Komańczy ;-)
Tutaj faktycznie, sens jazdy do Łupkowa jest znikomy poza sezonem gdyż jest tam totalne zad..ie ;) Ale wystarczą kursy do Komańczy. Tutaj faktycznie nie mam kompletnych informacji odnośnie kursów i ile tego będzie, ale Sanok się dorzucił do przewozów więc na pewno Nowosielce się załapią. Besko ma obok przystanku osobowego szkołę. A żeby do Krosna jeździły muszą się z tamtych okolic dorzucić.

Oferta SKPL tak wygląda:

See less See more
^^
Co prawda to inna linia, ale zapytam: a jak kierunek na Chyrów czyli czy na Ustrzyki Dolne/Krościenko są szanse że któryś z samorządów się dorzuci?
Bez przeprowadzenia prac utrzymaniowych przez PLK nie ma to sensu, szlakowa od stacji Uherce wynosi 20km/h.
^^
Co prawda to inna linia, ale zapytam: a jak kierunek na Chyrów czyli czy na Ustrzyki Dolne/Krościenko są szanse że któryś z samorządów się dorzuci?
Nie ma szans, obecnie szanowny właściciel drezyn nie chce dopuścić tam do ruchu czegokolwiek.
  • Like
Reactions: 1
Nie ma szans, obecnie szanowny właściciel drezyn nie chce dopuścić tam do ruchu czegokolwiek.
PLK prace torowe moim zdaniem może prowadzić, bo linia nie została skreślona z inwentarza a tylko przekazana częściowo w zarząd gminy Olszanica. Trwałość projektu drezyniarskiego z tego co pamiętam kończy się w 2019 r. i wówczas będzie można spokojnie przywrócić ruch kolejowy.
1 - 20 of 139 Posts