SkyscraperCity Forum banner

[LK 145] Chorzów Stary - Piekary Śląskie - Radzionków.

13217 Views 60 Replies 13 Participants Last post by  Częwet
Linia jednotorowa, niezelektryfikowana, w przeszłości z ruchem pasażerskim, obecnie rozkradziona przed Chorzowem Starym i dalej w Siemianowicach.
1 - 20 of 61 Posts
Zdemontowano odcinek Piekary Śląskie Szarlej - Chorzów Stary ze względu na kradzieże i szkody górnicze. Obecnie jest czynna ze względu na KWK Julian i beczki. Kiedyś była to linia styczna z Magistralą Północną.
Zdemontowano odcinek Piekary Śląskie Szarlej - Chorzów Stary
No nie do końca bo linia jest czynna do Brzezin Śląskich z tego co wiem. Jakiś czas temu jeździli jeszcze do Brzezin na zwałowisko z ZG Piekary.
Do tematu poproszę dopisać też linię 183 z Brzezin Śląskich do dąbrowskich Ząbkowic.
Do tematu poproszę dopisać też linię 183 z Brzezin Śląskich do dąbrowskich Ząbkowic.
Tę na której zdemontowali wiadukty, a teraz sukcesywnie rozbierają nasyp?
Nie widzę w tym problemu, może i też doczeka się lepszych czasów.
Nie widzę w tym problemu, może i też doczeka się lepszych czasów.
Tym bardziej że linia (z tego co wiem na zasadach bocznicy) - od Łagiszy jest eksploatowana aż do Wojkowic - jakiś czas temu jeździli jeszcze do zakładu przeróbki węgla.
Chcą odbudować LK145

@krupniok Szczerze powiedziawszy to niepotrzebnie likwidowano Magistralę Północną wraz z Błędowską bo składy z węglem na Łagiszę zamiast iść takim "kołem" i zapychać szlaki PKP PLK to mogłyby jechać po szlakach piaskowych.
  • Like
Reactions: 2
^^Oby tylko pozostawili jakiś przejazd w poprzek torów na Żabich Dołach :)
  • Like
Reactions: 2
Czy dobrym pomysłem byłaby reaktywacja dla ruchu pasażerskiego odcinka Radzionków - Brzeziny Śląskie linii kolejowej nr 145 wraz z linią kolejową nr 183, które mogłyby w przyszłości przejść modernizację i elektryfikację ?
Nieopłacalne. Praktycznie brak potoków pasażerskich i generatorów ruchu na trasie.
  • Like
Reactions: 1
Pociągów nie ma bo nie ma potoków, potoków nie ma bo nie ma pociągów. Ludzie, przy dobrej ofercie pasażer się znajdzie, czas porzucić pekapistowskie myślenie. W Brzezinach jedynie trzeba ogarnąć szkody górnicze. Po drodze są Brzeziny i Piekary Śląskie, poza tym pociągi mogłyby jeździć zarówno przez Chorzów, jak i Siemianowice Śląskie.
^^Tylko ani w Brzezinach, ani w Siemianowicach nie ma infrastruktury, którą by tych ewentualnych pasażerów można było obsłużyć.
Dwuczłony powinny jeździć w relacji Strzybnica-Tarnowskie Góry-Osada Jana-Nakło Śląskie-Radzionków-Rojca-Szarlej-os.Wieczorka.
Lotniskowe powinny zatrzymywać się tylko w Rojcy i Tarnowskich Górach.
Potoki Tarnowskie Góry - Piekary Śląskie i Radzionków - Piekary są i to obsługiwane jeżdżącymi opłotkami autobusami, więc ludzie wolą kupić samochód i z niego korzystać.
W Sowicach można w przyszłości wybudować przystanek i P&R na przecięciu z łącznikiem do S11.
Czyli pomysł reaktywacji linii kolejowej nr 145 w ruchu pasażerskim wraz z modernizacją i elektryfikacją jest bez sensu ? Wiem, że linia wymaga budowy nowych stacji kolejowych, ale Piekary Śląskie to duże miasto z dużą liczbą ludności.

Uruchomienie pociągów pasażerskich do Siemianowic Śląskich złym pomysłem nie jest, ale wymagana byłaby budowa peronów, zwłaszcza że pociągi pasażerskie nie kursują tam od 1968 roku.
Ciekawi mnie ile czasu trwałaby podróż pociągiem z TG do Piekar po zmodernizowanych torach LK 131 i LK 145 ?
Jeżeli podróż trwałaby 20 minut, to może znaleźli by się chętni do korzystania z tego połączenia.
^^Tylko ani w Brzezinach, ani w Siemianowicach nie ma infrastruktury, którą by tych ewentualnych pasażerów można było obsłużyć.
Jeśli kasa będzie to perony nie są problemem, patrz przystanek Kochcice - wiele lat istniał posterunek odstępowy i przystanek służbowy w środku wsi aż w końcu ktoś pomyślał i zbudowano przystanek osobowy.
Dąbrówka Mała, Siemianowice, Chorzów, Brzeziny i Piekary Śląskie to jednak spora szansa na potoki i nie ma co ich od razu skreślać.
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 61 Posts