Jakieś konkrety ?? z tego co mi wiadomo planowana jest przebudowa/modernizacja dworca DG Gołonóg, gdzie raczej nie przewiduje się odbudowy torów LK 162 dodatkowo w miejscu gdzie przebiegały tory ma powstać centrum przesiadkowe
Koło 162 miała przebiegać KRRka równolegle do niej. To jedna z tych likwidacji, którą należy uznać za idiotyczną, po 159 i 103 i tak dalej. Naprawdę chcecie nowej łącznicy aż w Ząbkowicach?Grudzień 2003. Idąc dalej natrafaimy na ogromne “betony”. Wyglądaja one jak niedokończone przejście podziemne. Jest to porzucona bydowa przystanku linii KRR - “Kolejowego Ruchu Regionalnego”, która miała stać się kręgosłupem komunikacyjnym konurbacji katowickiej. Niestety projekt nie został dokończony. Przy okazji dodam, że niedawno w bezpośredniej bliskości tego niedokończonego przystanku powstało nowe centrum administracyjne Dąbrowy Górniczej. Kolej mogła być idealnym środkiem komunikacji dla ludzi dojeżdżających do urzędów.
Source:Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej będą mieć jeszcze lepszy dostęp do pociągów. Zostanie odbudowany przystanek Dąbrowa Górnicza Tworzeń na linii Dąbrowa Górnicza Strzemieszyce – Dąbrowa Górnicza Huta Katowice. Linia zostanie przedłużona do stacji Dąbrowa Górnicza. Dodatkowy tor dla połączeń aglomeracyjnych usprawni ruch kolejowy m.in. w Gołonogu między Dąbrową Górniczą a Katowicami. Zadanie ma wartość ok. 120 mln zł. Pełna nazwa „Rewitalizacja linii kolejowej nr 162 na odcinku Dąbrowa Górn. Strzemieszyce – Dąbrowa Górn. Huta Katowice (p.odg.) oraz jej odbudowa na dalszym odcinku do stacji Dąbrowa Górnicza, wraz z odbudową przystanku osobowego D.G. Tworzeń i rozbudową przystanku osobowego D.G. Gołonóg” – wnioskodawca miasto Dąbrowa Górnicza.
A bylo takie bezpośrednie połączenie?To co, ciekawe, kiedy wróci bezpośrednie połączenie Katowice <-> miasta Zagłębia <-> Jaworzno <-> Kraków...
Jak @konrad777 napisał - tylko z DGZ. Mój błąd, byłem przekonany, że leciało z Katowic, jednak potwierdzenie powyższego posta znalazłem w starych SRJ z bazykolejowej.pl. Nie zmienia to faktu, że technicznie będzie istniała możliwość zrobienia nowej trasy Katowice <-> KrakówA bylo takie bezpośrednie połączenie?