SkyscraperCity Forum banner

[LK 162] Dąbrowa Górnicza - Dąbrowa Górnicza Huta Katowice.

2417 Views 9 Replies 5 Participants Last post by  Nepose
Trasa umożliwiała pominięcie dworca w dąbrowskich Ząbkowicach bez konieczności zmiany czoła z jazdą w kierunku Jaworzna, tworząc ciąg, pomijający i odkorkowywujący Mysłowice. Pomimo jej przydatności, w 1992 r. zawieszono na niej ruch i zdjęto sieć trakcyjną aż za p.o Babią Ławę do Dąbrowy Górniczej Huty Katowice, do niedawna można było jeszcze zauważyć nawet bramownice po tej linii na rzeczonym dworcu początkowym tudzież końcowym linii, zależy jak patrzeć. ;) Był to również początek Kolei Iwangorodzkiej. Od niedawna pojawiają się też koncepcje na jej odbudowę i ponowne wykorzystanie w ruchu pasażerskim. Trasa linii posiada możliwość odbudowy dzięki wiaduktowi Wschodniej Obwodnicy Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, znanej też jako S1, a w przyszłości pewnie S11.
1 - 10 of 10 Posts
Jakieś konkrety ?? z tego co mi wiadomo planowana jest przebudowa/modernizacja dworca DG Gołonóg, gdzie raczej nie przewiduje się odbudowy torów LK 162 dodatkowo w miejscu gdzie przebiegały tory ma powstać centrum przesiadkowe
Grudzień 2003. Idąc dalej natrafaimy na ogromne “betony”. Wyglądaja one jak niedokończone przejście podziemne. Jest to porzucona bydowa przystanku linii KRR - “Kolejowego Ruchu Regionalnego”, która miała stać się kręgosłupem komunikacyjnym konurbacji katowickiej. Niestety projekt nie został dokończony. Przy okazji dodam, że niedawno w bezpośredniej bliskości tego niedokończonego przystanku powstało nowe centrum administracyjne Dąbrowy Górniczej. Kolej mogła być idealnym środkiem komunikacji dla ludzi dojeżdżających do urzędów.
Koło 162 miała przebiegać KRRka równolegle do niej. To jedna z tych likwidacji, którą należy uznać za idiotyczną, po 159 i 103 i tak dalej. Naprawdę chcecie nowej łącznicy aż w Ząbkowicach?

Centrum przesiadkowe? Serio, po śladzie linii kolejowej? To ironia i paranoja.
^^wszystko super, tylko to strefa marzeń, bo planów przywrócenia tej "łącznicy" brak. :cheers:
Bardzo mnie zdziwił istniejący od 5 lat brak ruchu w tym wątku, więc pozwolę sobie wrzucić wiadomość sprzed trzech tygodni. Oczywiście liczę na to, że nie zjecie mnie za odkopywanie wątku - uważam jednak, że obowiązek kronikarski gra pierwsze skrzypce :p

Mianowicie LK 162 zostanie odbudowana w ramach programu Kolej Plus. W planach rozbudowa dworca DG Gołonóg, odbudowa przystanku DG Tworzeń oraz pociągnięcie nowej-starej linii do głównego dworca DG.

Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej będą mieć jeszcze lepszy dostęp do pociągów. Zostanie odbudowany przystanek Dąbrowa Górnicza Tworzeń na linii Dąbrowa Górnicza Strzemieszyce – Dąbrowa Górnicza Huta Katowice. Linia zostanie przedłużona do stacji Dąbrowa Górnicza. Dodatkowy tor dla połączeń aglomeracyjnych usprawni ruch kolejowy m.in. w Gołonogu między Dąbrową Górniczą a Katowicami. Zadanie ma wartość ok. 120 mln zł. Pełna nazwa „Rewitalizacja linii kolejowej nr 162 na odcinku Dąbrowa Górn. Strzemieszyce – Dąbrowa Górn. Huta Katowice (p.odg.) oraz jej odbudowa na dalszym odcinku do stacji Dąbrowa Górnicza, wraz z odbudową przystanku osobowego D.G. Tworzeń i rozbudową przystanku osobowego D.G. Gołonóg” – wnioskodawca miasto Dąbrowa Górnicza.
Source:

To co, ciekawe, kiedy wróci bezpośrednie połączenie Katowice <-> miasta Zagłębia <-> Jaworzno <-> Kraków...
Dobre, sam pamiętam jak pisałem że odbudowa "łącznicy" pomiędzy DG a DG Huta Katowice to strefa marzeń.
No i może "marzenia" się spełniają
  • Helpful
Reactions: 1
To co, ciekawe, kiedy wróci bezpośrednie połączenie Katowice <-> miasta Zagłębia <-> Jaworzno <-> Kraków...
A bylo takie bezpośrednie połączenie?
A bylo takie bezpośrednie połączenie?
Jak @konrad777 napisał - tylko z DGZ. Mój błąd, byłem przekonany, że leciało z Katowic, jednak potwierdzenie powyższego posta znalazłem w starych SRJ z bazykolejowej.pl. Nie zmienia to faktu, że technicznie będzie istniała możliwość zrobienia nowej trasy Katowice <-> Kraków :)
1 - 10 of 10 Posts