Ważne sprostowanie. Po linii 190 nie chce jeździć żaden przewoźnik towarowy co insynuowali koledzy z Cieszyna wprowadzając w błąd innych czytelników tego forum. Natomiast jeśli chodzi o twoją ideę ona jest fajna i mi się podoba. Możnaby nawet odbudować linię z Krzanowic do Chuchelnej albo wrócić do planów przedwojennych i wybudować linię z Oświęcimia do Pszczyny czy z Tychów do Mikołowa. Tylko jest jeden podstawowy problem - ograniczenie środków, a jeśli środków jest mało to trzeba je bardzo racjonalnie wydawać. Nie kupisz sobie dwóch samochodów jeśli cię stać tylko na zakup i eksploatację jednego. I tak samo jeśli mamy na Śląsku ograniczone środki - skupmy się na poprawie ruchu na liniach które dają jakąś nadzieję na funkcjonowanie, które nie podupadły tak jak 190 lub takie które są utrzymywane ze względu na ruch towarowy. To proste i racjonalne rozwiązanie z którym mam nadzieję się zgodzisz, a także inni niesfanatyzowani czytelnicy tego forum. Warto również zwrócić uwagę na ograniczoność taboru i problemy z zatłoczeniem niektórych pociągów. Skąd więc wziąść tabor na te zapomniane od lat i niefunkcjonujące linie? Naprawa infrastruktury, utrzymywanie posterunków ruchu, opłaty za uruchamiane przez przewoźnika pociągi, zakup taboru - to wszystko generuje konkretne koszty. Czy ktoś się nad tym w ogóle zastanawiał?Kłótnia o to która linia jest ważniejsza mija się z celem, ponieważ każda linia jest ważna. Jeśli przewoźnik towarowy chce jeździć po 190 i widzi w tym sens to znaczy, że warto w nią inwestować.
Każda linia jest ważna, więc zamiast mówić po co to komu może lepiej zastanowić się, którą linię wzorem 190 wskrzesić? Głubczyce? Jestem za. Jastrzębie Zdrój? Jak najbardziej. Pszów? A dlaczego nie.
No to się teraz popisałeś merytorycznym poziomem. Zapytałbym czy jedzie z nami moderator ale najwyraźniej siedzi w służbówce.No i dobra rada dla ciebie, załóż lepiej temat "kącik Richarda P." i niech się tam spotykają ludzie którzy lubią bajdurzenie i pie...nie w bambus.
Tylko po co? Pomijając kilka merytorycznych postów pozostała przeważająca część to nic nie wnoszące pyskówki i czyjeś projekcje dla których miejsce jest jedno - kosz.beschu said:Dla przypomnienia - http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1849904 - link do tematu [LK 190] Bielsko-Biała - Cieszyn.
Czy można by tam przenieść ostatnie posty na jej temat?
To prawda, w Polsce szlaki czy stacje często są po prostu zaniedbane z powodu braku funduszy lub nieudolności zarządzających. Często chodzi o prozaiczne rzeczy jak np. wykoszenie czy oprysk torów. Niestety jest jak jest i raczej szybko nic się nie zmieni.@Arteks
Gdyby wszystkie linie na bieżąco były właściwie modernizowane i konserwowane to nie byłoby przypadków w których jakaś linia potrzebuje gigantycznego wkładu finansowego i lepiej jest ją zamknąć niż dalej utrzymywać. Utrzymywanie i konserwacja podrzędnych szlaków polegała na wymianie elementów (chociażby takich jak zwrotnice) na używane, stare elementy z głównych szlaków. Niby działania przeprowadzane z oszczędności, ale co to za oszczędność jeśli później przyjdzie Tobie płacić za modernizacje takiego zaniedbanego szlaku znacznie więcej?
W Czechach bardzo dobrze funkcjonują linie kolejowe nawet do małych ośrodków/miejscowości i to nie tylko jako pasażerskie ale również jako bocznice towarowe. Pierwszy lepszy przykład Karwina. W Polsce nawet stacje przy uczęszczanych liniach często są zaniedbane a rampy czy tory załadowcze zdewastowane, czy nawet hale jak hala w Wodzisławiu Śląskim. To jednak zupełnie inne podejście do kolei niż w Czechach, długo by można o tym pisać i podawać przykłady, a określić to można wyłącznie słowem "bałagan" na polskiej kolei.Nie chcę Ciebie wprowadzać w błąd, ale w Czechach czynna stacja kolei znajduje się praktycznie w każdej miejscowości. W Polsce nie jest to nawet 30% pokrycia miejscowości przez kolej?
Chcę tylko przypomnieć, że ostatnie pytanie dotyczy dwóch stron sporu....żaden przewoźnik nie chce tam jeździć? Masz ich deklaracje, robiłeś jakieś badania?
Nie ma co ukrywać, że ta linia miałaby większy sens jedynie na trasie B-B Wapienica - B-B Główna jako komunikacja miejska która dawałaby alternatywę dla zakorkowanej cieszyńskiej. Ale tym już powinno zainteresować sie miasto.
A gdy nadal będziesz sadził błąd po błędzie,Ja cały czas mówie i powtarzam . Ta linia ma też sens dalekobierzny . Przejazd pociągu TLK Wisła na odcinku Pszczyna - Skoczów via Chybie Mnich ma tylko i wyłącznie uzasadnienie czasowe. A ten czas nie byłby jakoś rażąco dłużdzy po modernizacji 190 i wykonaniu planu z modernizacją 139 na odcinku Most Wisła Czechowice Bielsko . Różnica w czasie 15 min . Dla podróżnych z Warszawy Gdańska etc raczej nie gra roli .Trzeba wziąc też pod uwagę to że IC będize miało spora flote jednostek więc problem zmiany czoła też jest mniejszy. Pozatym możnaby się pokusić o puszczenie mniejfrekwencyjnych połączeń KS do Wisły przez Bielsko .
Ale do tego trzeba troche wyobraźni a nie klapki na oczach widzące tylko promieniście rozchodzace sie połaczenia z Gopu i Rybnika plus obserwacje z lat 80/90 . A może trendy i potoki podróżnych się zmieniły ???PPP S1 w godzinach szczytu bywa dość mocno obciążona pod Bielskiem . Dużo więcej niż za czasów pociągów z 20 osobami na pokładzi i starą jedynka jednopasmową na której korków nie było .
Off Topic do Leslaw20A gdy nadal będziesz sadził błąd po błędzie,
To zrobimy z Jerzego — Jeżego,
Złego jeża kolczastego;
I co? Przyjemnie ci będzie?
:cheers: :nuts:
Po prostu nie widziałem jeszcze tylu błędów w jednym poście. Gdybym ja wystosowując pismo do kontrahenta, napisał go niepoprawnie i niestylistycznie, nie byłbym dla niego wiarygodnym partnerem.Off Topic do Leslaw20
Czyli nie miałeś nic merytorycznego do napisania w temacie i przypier... się ortografii ... typowe zachowanie zakompleksionego gimbusa ,byleby coś namazać jak kura pazurem bez sensu i składu . Świadczy to o Twojej (wysoce rozwiniętej inteligencji) . Swoja drogą zmień sobie nicka bo niewiadomo (nie wiadomo) (,) czy jesteś Lesław czy Leslaw czy kto wogóle (w ogóle, od ogółu do ogółu, w związku z ogółem, to są dwa osobne słowa)PPP
Ja cały czas mówie i powtarzam . Ta linia ma też sens dalekobierzny (dalekobieżny). Przejazd pociągu TLK Wisła na odcinku Pszczyna - Skoczów via Chybie Mnich ma tylko i wyłącznie uzasadnienie czasowe. A ten czas nie byłby jakoś rażąco dłużdzy (dłuższy) po modernizacji 190 i wykonaniu planu z modernizacją 139 na odcinku Most Wisła Czechowice Bielsko (to zdanie jest w ogóle nie zrozumiałe log., styl.). Różnica w czasie 15 min (czego? styl.) . Dla podróżnych z Warszawy Gdańska etc raczej nie gra roli (co nie gra roli? log.).Trzeba wziąc też pod uwagę to że IC będize (będzie) miało spora flote jednostek (,) więc problem zmiany czoła też jest mniejszy. Pozatym (poza tym) możnaby (można by) się pokusić o puszczenie mniejfrekwencyjnych (mniej frekwencyjnych) połączeń KS do Wisły przez Bielsko .
Ale do tego trzeba troche wyobraźni (,) a nie klapki na oczach widzące ? tylko promieniście rozchodzace sie połaczenia z Gopu i Rybnika (styl. log.) plus obserwacje z lat 80/90 . A może trendy i potoki podróżnych się zmieniły ???PPP S1 w godzinach szczytu bywa dość mocno obciążona pod Bielskiem . Dużo więcej (bardziej styl.) niż za czasów pociągów z 20 osobami na pokładzi (pokładzie) i starą jedynka jednopasmową na której korków nie było (styl.)
Niestety na niekorzyść tego co piszesz - uzasadnienie czasowe to jedno z najważniejszych kryteriów... Jakie inne kryteria i jak działają na korzyść 190?Ja cały czas mówie i powtarzam . Ta linia ma też sens dalekobierzny . Przejazd pociągu TLK Wisła na odcinku Pszczyna - Skoczów via Chybie Mnich ma tylko i wyłącznie uzasadnienie czasowe.
To jednak dwa poważne problemy- poważnie- bo te 15 minut dla co niektórych może stanowić pewien problem, zmiana czoła to chyba kolejne dodatkowe minuty? Ilu pasażerów zyska na tym straconym czasie IC? Ilu straci? Poza tym przypuszczam, że mieszkańcy Bielska wolą jechać do Żywca czy Szczyrku zamiast dość długo via Skoczów jechać do Ustronia czy Wisły?A ten czas nie byłby jakoś rażąco dłużdzy po modernizacji 190 i wykonaniu planu z modernizacją 139 na odcinku Most Wisła Czechowice Bielsko . Różnica w czasie 15 min . Dla podróżnych z Warszawy Gdańska etc raczej nie gra roli .Trzeba wziąc też pod uwagę to że IC będize miało spora flote jednostek więc problem zmiany czoła też jest mniejszy. Pozatym możnaby się pokusić o puszczenie mniejfrekwencyjnych połączeń KS do Wisły przez Bielsko. .
Tak się zastanawiam nie rozumiesz ???? Czy nie chcesz zrozumieć ????Ilu pasażerów zyska na tym straconym czasie IC? Ilu straci? Poza tym przypuszczam, że mieszkańcy Bielska wolą jechać do Żywca czy Szczyrku zamiast dość długo via Skoczów jechać do Ustronia czy Wisły?
.
Jak popatrzysz na bzdurę z cytatu powyżej odpowiesz sobie sam na Twoje pytanieI jeszcze jedno, nie wyjeżdzaj do Lesława z gimnazjalistami itp. bo atakując personalnie tworzysz potencjalne konflikty. Pamiętaj lepszy mądry gimnazjalista niż stary nieuk.
Spokojnie Panowie, zwróciłem uwagę i tyle, koniec tematu, jeżeli Cię to uraziło to szczerze przepraszam.Tak się zastanawiam nie rozumiesz ???? Czy nie chcesz zrozumieć ????
Nie chodzi o pociąg TLK/IC Bielsko Wisła i Pasażerów Bielsko Wisła . Tylko o Pociąg przykładowo Warszawa Katowice BB Wisła . Zamiast dwóch jeden za drugim Warszawa Katowice Wisła i Warszawa Katowice BB .
Jak popatrzysz na bzdurę z cytatu powyżej odpowiesz sobie sam na Twoje pytaniePP
Jako jeden z nielicznych kulturalnie napisałeś coś co się trzyma kupy i ma sens to dostałeś opier... za ortografię od niezbyt zrównoważonego który często przeczy sobie... :uh:Czyli nie miałeś nic merytorycznego do napisania w temacie i przypier... się ortografii ... typowe zachowanie zakompleksionego gimbusa ,byleby coś namazać jak kura pazurem bez sensu i składu . Świadczy to o Twojej (wysoce rozwiniętej inteligencji) . Swoja drogą zmień sobie nicka bo niewiadomo czy jesteś Lesław czy Leslaw czy kto wogólePPP
Dalej będziesz się mścił na CSMK i KnŚ, czy już skończyłeś? To jest odgórny przykaz od UMWŚ, żebyś ich niszczył? No śmiało, napisz, że reprezentujesz SRKGŚ, i będziesz na siłę niszczył CSMK i KnŚ? Nawet twoi koledzy ze stow. Semaforek i EU07 się uspokoili, a tobie ciągle mało. Czego oczekujesz? Jakie krzywdy Ci oni zrobili?Jako jeden z nielicznych kulturalnie napisałeś coś co się trzyma kupy i ma sens to dostałeś opier... za ortografię od niezbyt zrównoważonego który często przeczy sobie... :uh:
Natomiast pytanie czy opłacałoby się utrzymywać całość infrastruktury do sezonowych pociągów, a Wisła niestety generuje ruch turystyczny głównie w sezonie letnim i zimowym? Pomyślałeś o tym? To nie jest ruch całoroczny. Same Głębce nie mają też żadnej grupy na której składy mogłyby być profesjonalnie obsługiwane.
Pewnie też trafisz na czarną listę mikoli cieszyńskich tak jak ja, mimo że nie jestem przeciwnikiem jakiejkolwiek linii kolejowej. Nie widzę tylko sensu remontu linii 190 bez jakiegoś konkretnego planu, harmonogramu, wykonania jakieś analizy finansowej, analizy przewozowej, powiązania z całością sieci no i przede wszystkim nie teraz kiedy Śląsk czeka ogromna ilość remontów. Przykładowo jeśli ma być modernizacja linii do Wisły to logiczne że przebudowane zostaną także stacje Skoczów i Goleszów, a odcinek między obiema stacjami będzie przez wiele miesięcy (a może nawet rok) wyłączony z ruchu. Pytanie kiedy będzie remont linii Bronów-Wisła - nawet w PKP PLK na razie nie wiedzą więc raczej niestety nie prędko. No więc jak można myśleć o przywróceniu ruchu i remoncie linii kiedy inna, która jest na liście RPO czeka na swoją kolej, dokumentację, plan remontu itd??? Dodam, linia która ma wspólny odcinek z linią Bielsko-Cieszyn! No i czy w ogóle Bielsko-Biała poważnie traktuje linię 190, czy ma jakieś plany wykorzystania jej w ruchu aglo? Bo raczej władze Bielska nie słyną z jakieś większej współpracy z koleją. To co proponują mikole z Cieszyna nie trzyma się niestety w ogóle kupy... i nie ma żadnych argumentacji poza "chceniem".
Naprawdę myślisz, że ktokolwiek rozpocznie jakiekolwiek prace remontowe po tym zaplanowanym spotkaniu w sprawie przyszłości linii 190? Nagle pojutrze PLK weźmie ekipy, które robią w Sosnowcu, Czechowicach czy gdziekolwiek i każe im zrywać tory z Bielska do Cieszyna?Nie widzę tylko sensu remontu linii 190 bez jakiegoś konkretnego planu, harmonogramu, wykonania jakieś analizy finansowej, analizy przewozowej, powiązania z całością sieci
Ja nie wiem kim jesteś i w ogóle mnie to nie interesuje bo ludzie którzy reprezentują niski poziom wiedzy i kultury - nie nadają się do niczego i nie mam przyjemności poznawać takich. O wiele bardziej sensowne jest poznawanie ludzi z którymi można czegoś dokonać.Nawet twoi koledzy ze stow. Semaforek i EU07 się uspokoili, a tobie ciągle mało. Czego oczekujesz? Szczerze to się twojej mściwości dziwię, mało tego, że każdy mniej więcej wie, kto pod jakim nickiem pisze, bo już dawno to forum przestało być anonimowe, to jeszcze wiedząc to, dalej się mścisz.