113mln Euro na infrastrukturę kolejową w perspektywie 2014-2020... Jakie projekty są na liście ?
113mln Euro na infrastrukturę kolejową w perspektywie 2014-2020... Jakie projekty są na liście ?
@leslaw20 - jeszcze niedawno pisałeś, że pierwsze na liście są "Tychy" i "Wisła". Ja swoimi kanałami uzyskałem informację, że uda się zrealizować 3 projekty przy czym warto aby koledzy z Bielska wiedzieli, że dzięki ratowaniu linii po której nic teraz nie jeździ czyli Cieszyn-Goleszów, nie da się niestety zrealizować projektu Bielsko-Wadowice i być może za kilka lat będzie trzeba tam zawiesić ruch pociągów bo linia "umrze śmiercią techniczną".
Natomiast warto zwrócić uwagę na przekłamanie w punktacji projektów. Projekt Tychy-Oświęcim - 0 pociągów 30 pkt
Projekt Bronów-Wisła/Cieszyn - 16 pociągów/0 pociągów 30 pkt
Projekt Rybnik Tow.-Sumina - 28 pociągów 30 pkt (!)
To ciekawy argument na wypadek jakby komuś przyszło do głowy zrezygnować z projektu nr 3 bo gdyby nie tendencyjna punktacja, byłby na pierwszym miejscu.
Wielkie dzięki za bardzo dobre wieści...
Nie jeździ, bo tory nieprzejezdne...@leslaw20 - jeszcze niedawno pisałeś, że pierwsze na liście są "Tychy" i "Wisła". Ja swoimi kanałami uzyskałem informację, że uda się zrealizować 3 projekty przy czym warto aby koledzy z Bielska wiedzieli, że dzięki ratowaniu linii po której nic teraz nie jeździ czyli Cieszyn-Goleszów, nie da się niestety zrealizować projektu Bielsko-Wadowice i być może za kilka lat będzie trzeba tam zawiesić ruch pociągów bo linia "umrze śmiercią techniczną".
Ale to jest tylko artykuł w którym autor interpretuje sobie pewne fakty po swojemu tak aby było dobrze dla wszystkich "miłośników". Skąd pewność, że województwo w ramach RPO dostanie z EU tyle kasy? Skąd pewność, że PKP PLK będzie miało tak dużo pieniędzy na wkład własny? Jako realista nie wierzę w realizację tych wszystkich projektów, a ktoś ważny dał mi do zrozumienia, że trzy mają "największą" szansę.Co do twoich tajnych wiadomości, to są one raczej błędne, bo zmieniono zasady tworzenia owego wykazu i wpisano tam wszystkie projekty, które będą realizowane. Nie ma już listy podstawowej i rezerwowej.
http://silesiainfotransport.pl/?p=5526#more-5526
Wiesz, bo jak "wychodzą niewłaściwe liczby to trzeba im pomóc" i tak też dzieje się w przypadku tego projektu. Fakt, że z planowanych 35 km ruch pasażerski kwalifikujący do przyznanych 30 punktów jest na ledwo 4 km a na kolejnych 4 jest ruch kwalifikujący najwyżej na 10 punktów jest wystarczający do zajęcia drugiej pozycji. Gdyby nie to wówczas wylądowałby na przedostatniej pozycji, choć gdyby punkty za znaczenie nie przyznano w taki sam sposób dla najważniejszego krótkiego odcinka pewnie zamknęłaby zestawienie.A nawet jeszcze lepszym, bo tam - pomijając odcinek tyski - nie jeździe żaden pociąg pasażerski. A nawet pewnego odcinka to nawet nie ma...
No, a Wisła i Tychy nie są na pierwszych dwóch miejscach?@leslaw20 - jeszcze niedawno pisałeś, że pierwsze na liście są "Tychy" i "Wisła". Ja swoimi kanałami uzyskałem informację, że uda się zrealizować 3 projekty przy czym warto aby koledzy z Bielska wiedzieli, że dzięki ratowaniu linii po której nic teraz nie jeździ czyli Cieszyn-Goleszów, nie da się niestety zrealizować projektu Bielsko-Wadowice i być może za kilka lat będzie trzeba tam zawiesić ruch pociągów bo linia "umrze śmiercią techniczną".
Natomiast warto zwrócić uwagę na przekłamanie w punktacji projektów. Projekt Tychy-Oświęcim - 0 pociągów 30 pkt
Projekt Bronów-Wisła/Cieszyn - 16 pociągów/0 pociągów 30 pkt
Projekt Rybnik Tow.-Sumina - 28 pociągów 30 pkt (!)
To ciekawy argument na wypadek jakby komuś przyszło do głowy zrezygnować z projektu nr 3 bo gdyby nie tendencyjna punktacja, byłby na pierwszym miejscu.
Fakt, niedobrze że coś wypadło, ale decyzja wydaje się być logicznie uzasadnioną.No, a Wisła i Tychy nie są na pierwszych dwóch miejscach?
Nie rozumiem zarzutu.
Nie ukrywam, że najbardziej na tych zmianach stracił Żywiec (Żywiec-Sucha). Ludziom, którzy chcieli poszerzenia Wiślanki o odcinek do Cieszyna zarząd województwa mówił, że nie zostanie wykreślona żadna inna linia. Myślę, że nikt nie miał na celu pozbawić remontu głównej trasy Katowice-Zakopane za linię do Cieszyna i ubolewam nad tą decyzją, że stało się jak się stało.
Dokumentację można zrobić. Mało projektów leży po szufladach różnych instytucji? Natomiast zobaczymy czy faktycznie projekt z Cieszyna do Goleszowa będzie realizowany bo sytuacja jest specyficzna. Linia nie jest eksploatowana i nie jest na liście linii o państwowym znaczeniu. Nikt nie ma też pomysłu jak ją wykorzystać w ruchu, a nawet miłośnicy z Cieszyna mają świadomość, że pociągi Cieszyn-Goleszów nie będą miały żadnego sensu. No i skąd wziąść na nie tabor?
Posiada je jeszcze GPW i bodaj ZNTK Paterek (jakieś resztki + Wadlopery). Tylko czy jest sens uruchamiać ten szrot, skoro być może będą dostępne "odrzuty" z Linków? Wadlopery i Niemcobusy niech sobie bierze SKPL, poza tym będzie za jakiś czas można odkupić od Arrivy MR/MRD (w pełni sprawne, konieczne będzie im przeprowadzenie jedynie P4).Przypomniało mi się teraz sprawa z SN84. Czy Koleje Sląskie ich jeszcze w ogóle posiadają i jak wygląda plan na przyszłość dla tych pojazdów?