Dodam parę słów od siebie i postaram się być obiektywny, pomimo, że od jakiegoś roku jestem mieszkańcem Ełku (więc ciężko nie być subiektywnym

).
Sytuacja kolejowa w Polsce północno-wschodniej jest bardzo kiepska. Jakiś czas temu udostępniono gdzieś statystki (nie mam niestety linka) średniej liczby przejazdów na mieszkańca w roku i podlaskie miało najgorszy wynik w całym kraju. W warmińsko-mazurskim było nieco lepiej, ale wciąż poniżej średniej krajowej. Sam Ełk jest największą stacją kolejową w okolicy, wliczając w to większe Suwałki. Pomimo tego pod kątem ruchu kolejowego jest dopiero szóstą stacją kolejową w województwie (za m.in. Olsztynem, Iławą czy Działdowem). Generalnie nie ma tragedii z dojazdem kolejowym w porównaniu z sąsiadami, którzy mają gorzej (Pisz, Augustów, Giżycko, Suwałki) lub wręcz nie ma już kolei w ogóle (Olecko, Gołdap). Równocześnie dojazd na tle innych miast Polski jest kiepściutki. Do Warszawy szybciej i częściej dojedzie się prywatną firmą autokarową, która wyrosła na beznadziei kolejowej, połączenia do różnych miast co pół roku przychodzą i odchodzą bez jakiś większych reguł. Patrząc w ten sposób faktycznie może wyglądać, że na taki zastrzyk gotówki Ełk nie zasługuje. Ja sam trochę obawiam się, że Rail Balitca ostatecznie nie powstanie z naprawdę różnych przyczyn.
Z drugiej strony popatrzmy na to perspektywicznie. Gdyby udało się faktycznie stworzyć szybki korytarz do Warszawy to stacja Ełk stałaby się kluczowym węzłem kolejowym w regionie. Warmińsko-mazurskie zgłosiło do odbudowy linię do Gołdapi z Olecka, również coś się mówi o linii z Mrągowa przez Mikołajki do Ełku. Oprócz samej RB są tu połączenia jeszcze z 2 linii - od Giżycka oraz Szczytna, a można pociągnąć i z Gołdapi osobówkę przez Olecko i stacyjki po drodze. Przy sensownych działaniach taka stacja z błyskawicznym dojazdem do Warszawy może zaktywizować komunikacyjnie spory region kraju. Niestety jestem świadom, że to wersja mocno idealistyczna, bo decyzje władz W-M w kwestii kolei czasem przyprawiają mnie o ból głowy i nie jestem pewien czy byliby w stanie przekonać ludzi do kolei na wzór np. Dolnego Śląska czy Wielkopolski.
Mimo to uważam, że wersja RB przez Ełk jest znacznie korzystniejsza niż przez Augustów. Obie co prawda idą przez Biebrzański PN, lecz augustowska "zalicza" dodatkowo długie kilometry przez Puszczę Augustowską i jej tereny Natury 2000. Fajnie widać to choćby na tej mapie
Geoserwis GDOŚ
Co więcej wariant augustowski ma znacznie gorsze znaczenie dla polepszenia komunikacji regionu, staje się tylko korytarzem dla ekspresów Wawa-Ryga itp. Mówicie, że pociągi te nie będą zatrzymywać się w Ełku, więc to wszystko co napisałem jest bez znaczenia, lecz pozwolę się nie zgodzić. Na pewno część pociągów będzie omijać Ełk, lecz nawet teraz Pendolino potrafi zatrzymywać się w mniejszych miastach, a jeśli dodatkowo skomunikuje się regio dowożące pasażerów choćby z Giżycka, Szczytna, Olecka, Mrągowa to tworzy nam się sensowny potok pasażerski. Czy będzie gigantyczny? Na pewno nie, to nie Śląsk, Mazowsze czy Wielkopolska, lecz na tutejsze warunki w znaczący sposób poprawiający dostępność komunikacyjną dla mieszkańców i przyjezdnych. Jak doda się do tego węzeł S16 i S61 to tworzy się sytuacja, w której nie można oceniać sensowności inwestycji tym jak jest teraz, ale jaki jest potencjał w przyszłości. A ten, moim zdaniem oczywiście jest obiecujący.
Na koniec małe spostrzeżenie. Sam pochodzę z Wielkopolski i dość często spotykałem się ze stwierdzeniami "po co Rail Balica, via Baltica, szybkie drogi na tym wschodzie, przecież tam nie ma ludzi. Zamiast tego powinno się przeznaczyć pieniądze na S11/S5/200 km/h do Berlina koleją itp., bo tu ludzie i zapotrzebowanie" Patrząc w ten sposób podlaskie i warmińsko-mazurskie niemal nie powinno dostawać żadnych pieniędzy, a wszystko powinno iść na połączenia Warszawa-Kraków czy Warszawa-Łódź. Ja osobiście bardzo cieszę się choćby na wiaty, których obecnie w Ełku nie ma i podczas deszczu ludzie czekają w tunelu. Takie wiaty są standardem w reszcie kraju, a tu są niczym luksus, bo nawet Białystok takich obecnie nie ma