SkyscraperCity Forum banner
1 - 17 of 17 Posts

·
Registered
Joined
·
482 Posts
heel wat nieuwe gebouwen en vernieuwen zijn al gebeurd
en er komen er nog

een van de voornaamste is het huis van de stad, het nieuwe lommelse stadhuis, van de hand van de antwerpse architect Jo crepain. ook bezig met de bouw van kantoren in de Leuvense stationomgeving

ook de souverein , het sportcomplex is echt wel ok

een errug mooie voetgangersbrug in het Lommelse natuurgebied 'de sahara'en last but not least; de bouw van een glasmuseum met karaktiristieke, glazen kegel, waarvan de bouw nu bezig is. van de hand van architectphilippe samyn

 

·
...
Joined
·
1,316 Posts
Hoe hoog wordt dat ding hierboven? Ik wist hier helemaal niets van af. Een paar knappe projecten daar in Lommel!
 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Discussion Starter · #3 ·
meer info over glascenter van samyn in lommel

onlangs stonden in het belang van limburg constructiefoto's van de kegel. ze zijn begonnen dus.

Het gebouw wordt een opmerkelijk staaltje van architectuur met als absolute blikvanger de glazen kegel van maar liefst 30 meter hoog.

Het glascentrum wordt gevestigd langs de doorgang “De Vryheyt” middenin het centrum. Het gebouw zal de ontbrekende schakel vormen tussen het cultuurcentrum De Adelberg met het huis Aerts, het Museum Kempenland en het kantoor van Toerisme Lommel, die ook bouwheer is van het project.

Het glascentrum zal niet alleen een deel van de Lommelse glaskunstcollectie herbergen. Er komt ook een heus glasatelier met onder andere glas- en koelovens, slijpmachines en walstafels.

Het gebouw werd ontworpen door het vooraanstaande architecten- en ingenieursbureau Samyn & Partners uit Brussel.Het glascentrum zal twee functies vervullen: enerzijds is het een museum dat glaskunstvoorwerpen uit de collectie van de stad en van externe glaskunstenaars toont. Anderzijds is het een atelier waar glaskunstenaars ter plekke objecten creëren, tentoonstellen en verkopen. Het publiek ontmoet hen daar en doet er tijdens workshops nieuwe ervaringen op. De bezoekers maken er kennis met glaskunst in al haar facetten, van zand tot afgewerkt product.

Het gebouw is opgetrokken uit stalen buizen met diameters van 3 tot 6 cm. De constructie vormt een kegel in een fijne structuur en wordt bekleed met gebogen glas. De kegel steekt met een diameter van 8 meter en een hoogte van 30 meter ver boven de naburige gebouwen in het centrum uit. Hij is hierdoor duidelijk zichtbaar van op het marktplein en draagt zo bij tot de identiteit van Lommel.

Gevels in ultrahelder glas herbergen rond de kegel de expositieruimtes over drie niveaus. Het halfbesloten mezzanineniveau biedt vanuit de hoogte uitzicht op de kegel. De lichtrijke expositieruimte van het gelijkvloers geeft uit op de glasovenruimte die ook buiten te bezichtigen valt van op een sokkel. De benedenverdieping geniet weinig daglicht en is daardoor uiterst geschikt voor de tentoonstelling van kunstwerken. Het glasatelier ernaast beschikt over de nodige ovens om het glas te smelten, vloeibaar te houden en af te koelen. Hier ligt ook het nodige materiaal voor de fijne afwerking. Het glasatelier wordt ruim geventileerd waarbij de hitte van de smeltoven wordt gerecupereerd voor de verwarming. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt in het atelier voor het afkoelen van het glas.De totaalinvestering van het project bedraagt momenteel 2.291.173,90 euro (excl. BTW, erelonen en verzekeringen) waarvoor tot nu toe zeker 1.165.500 euro aan subsidies verworven zijn via EFRO-intresten.
 

·
Registered
Joined
·
1,053 Posts
Lommel : Glas Museum

Lommel?

Enkele weken geleden opende het GlasMus. van arch. Philippe Samyn. Verrassend anders.

Foto's van tijdens constructie fase, renderings enz. 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Discussion Starter · #5 ·
gepubliceerd op archined.nl

Met de bouw van het Glazen Huis heeft de stad Lommel een duidelijk signaal gegeven dat ze hedendaagse architectuur hoog in het vaandel draagt, het Glazen Huis is namelijk geen alleenstaand architecturaal wapenfeit. Wie naar Lommel trekt, ontdekt niet alleen overrompelend natuurschoon. Recente publieke gebouwen kregen een monumentaal karakter, met oog voor architecturale kwaliteit en met een zekere belevingsgraad zoals het betaamt in een evenementeneconomie. In 2002 werd de evenementenhal De Soeverein, een ontwerp van het Italiaanse stel Afra en Tobia Scarpa in samenwerking met Vittorio Simoni, opgetrokken - vioolvirtuoos André Rieu speelde tijdens openingsconcert voor 6.000 toeschouwers. Drie jaar later was het de beurt aan de gevierde architect Jo Crépain; Hij bedacht een riant stadhuis dat vandaag onder de wat weke benaming 'Huis van de stad' de toekomst afwacht. Het was de vorige burgemeester, Louis Van Velthoven die de stad impulsen gaf op het vlak van architectuur en ruimtelijke ordening. Ook pakt Lommel systematisch de ontsluiting van dichtgeslibde binnengebieden aan, zo creëert het Glazen Huis een doorgang naar het verderop gelegen cultuurcentrum De Adelberg en heeft de stad in één klap een echte cultuuras.

Ledlampjes
Het Glazen Huis is een brok in het oog springende architectuur naar ontwerp van Philippe Samyn and Partners. Samyn is vooral bekend om zijn staalbouw en dat keurmerk heeft hij ook in Lommel achtergelaten. In het concept van de Brusselse architect schuiven twee volumes in elkaar. Een zes meter hoge glazen kist en een verdieping onder de grond herbergen expositieruimten. Het publiek kan vanuit de tentoonstellingsruimte in het atelier kijken waar de smeltoven dag en nacht wordt opgestookt tot 1.200 graden. De glazen kegel van Samyn wil blikvanger en attractiepool zijn. Het is een welgemeend fantasietje, het is een spel van opgestapelde driehoekige raamkaders die het oog verstrooit. Je kunt na het beklimmen van heel wat trappen boven in de spits, zestien meter boven de grond, genieten van een riant uitzicht over de stad. Sommigen noemen het geslaagde sensatie- of belevingsarchitectuur, anderen zullen er moeite mee hebben omdat de constructie tegenover broze en breekbare glasobjecten te verpletterend overkomt. Weer anderen betwisten de functionaliteit van het gebouw als tentoonstellingsruimte.
‘s Avonds sieren honderden ledlampjes in wisselende kleuren de opzichtige kegel. Oorspronkelijk wou architect Philippe Samyn de zintuigen nog meer strelen met klanksensoren, beeldprojecties en zelfs met een geurinstallatie binnen de conische structuur. Maar zoals het gebouw zich vandaag manifesteert, is het voor Lommel meer dan genoeg.

 

·
Registered
Joined
·
1,053 Posts
Aangenaam verrast door Lommel. Vandaag een hele dag in het sportcentrum gezeten van Lommel, daarna vlug een broodje gaan eten in het centrum.

Mooi nieuw centrum. Enkele foto's:

1.


2.


3. Ook veel nieuwbouw? Iemand info//..


4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.


11.


12.


13.


14.


5 minuten in Lommel. Broodje was minder goed//.
 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Service-flats, MOVE-architecten
Het ontwerp van deze serviceflats kadert in het BPA en de reeks prijsvragen rond de aanleg van het Hertog Jan plein te Lommel. Als onderdeel van het plein is dit project een belangrijke schakel in de definitie van de randen. Als nieuw publiek zwaartepunt voor de gemeente stellen het Hertog-Jan en nieuwe ‘stads-huis’ hoge verwachtingen aan hun aanpalende bouwwerken. Het serviceflat-complex toont zich daarom aan het plein met een sterk volumespel en gevelsignatuur. Elke wooneenheid opent naar het plein met een loggia van waaruit de bewoners het publieke leven gadeslaan als uit een theaterloge. Tezelfdertijd vormen zij een geanimeerde ‘scene’ voor het stadsleven dat zich op de voorgrond afspeelt. Bovendien breekt het collectieve leven op twee momenten zich door de straatgevel heen, om haar aansluiting te vinden bij het publieke domein. Een kersentuin op verdieping en een ruime inkompartij vormen twee dubbelhoge openluchtverbindingen met wat zich binnenin het bouwblok afspeelt.

De woningen worden ontsloten via een binnenpatio die als een groen hart het wooncomplex van zuurstof voorziet. Langsheen de randen wordt deze binnentuin verrijkt met een reeks recreatieve impulsen zoals, petanque baan, solarium, zitbanken, verbruiksterras en een spreek/werklokaal voor sociaal kantoor.

Vanuit de benedentuin kruipt een passerellenstructuur omhoog waarop individuele voorportalen zich enten die de overgang van het collectieve naar het private begeleiden. Elke woning is duidelijk aanwezig in deze collectieve ruimte en laat de gebruikers toe aan de eigen voordeur te verpozen met zicht op het binnengebied terwijl ze deel uitmaken van hun verticale straatleven. Bovendien ontsluit deze passerellenstructuur ook enkel collectieve lokalen zoals een waslokaal, kapsalon, sociaal kantoor... en mondt uiteindelijk uit bij een bewonerslokaal dat deel uitmaakt van een horecazaak op de gelijkvloerse verdieping.

Elke woning is uitgewerkt als een semi-doorzon woning die zich opspant tussen het voorportaal aan de binnentuin en het loggiaterras langsheen de pleingevels. De opdeling binnenin is afgestemd op mobiele en mindervalide bewoners en maakt zelfs de slaapkamer en leefruimte onderling inwisselbaar. Het was dan ook van groot belang bij het ontwerp dat de woningen geen handicap voor haar bewoners zou worden, vandaar de ruime kamers, voldoende brede gangen, geen niveauverschillen en dimensioneringen volgens de geldende normen "Levenslang Wonen", uitgegeven door het Ministerie v/d Vlaamse Gemeenschap.

Met zijn groendaken en zacht glooiende binnentuin heft het gebouw als het ware het groen binnengebied op en kruipt zelf in de plooi van dit landschap. Tezelfdertijd toont het haar hardere voorkant aan het minerale plein als antwoord op het nieuwe stedelijke centrum en opent zich via een gearticuleerde beglaazde plint en handelsruimten naar het Hertog-Jan plein. Dit stedelijk woonvolume intermedieert de landschappelijke kwaliteiten van zowel het organisch binnengebied als de minerale stedelijkheid en betrekt de wooneenheden ten volle bij beide ruimtelijke sferen.
 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Lommel: Hertog Janplein

20 aaneengeschakelde nieuwbouwwoningen. Er zijn vijf verschillende types die elk 4 keer terugkomen. De woningen zijn zeer energiezuinig dankzij het unieke bouwsysteem met K-kontrol panelen. De woningen hebben twee tot vier slaapkamers. Elke woning beschikt over minstens 1 zeer groot terras en een tuin (behalve type A heeft geen tuin.


 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Lommel overall

Het uitbreiden van het nieuwe moderne stadscentrum gaat verder. Enkele foto's/plannen. Sommige zaken staan er al bijna.

Dit waren tekeningen van het nieuwe zorgcentrum achter het Huis van de stad.

Nog achter het zorgcentrum staan inmiddels 4 van deze blokken:Een beetje verderop langs de stadslaan dit project:Dit gaat het Hertog Jan plein helemaal afmaken:Fase 1 en 2 zijn inmiddels afgerond.

Dit is een fotootje van Fase 2.Ook aan de ingang va het plein trekt men de moderne lijn verder.Er staan nog veel meer mooie nieuwbouwprojecten op de agenda in Lommel! De moeite waard te volgen.
 

·
Nitimur in vetitum
Joined
·
2,668 Posts
Lommel: Uitkijktoren van 30 meter hoog kost 342.000 euro

22/04/'13 - Nog deze zomer wordt in het Lommelse natuurgebied de Sahara een gloednieuwe uitkijktoren gebouwd. Ateliereen architecten creëerde in samenwerking met MaMu architecten een opvallend ontwerp van liefst 30 meter hoog. “Het glooiende lijnenspel van de zandduinen in de Sahara was de belangrijkste bron van inspiratie voor het ontwerp van de toren”, zegt Nico Mullens van MaMu architecten.

Lees verder

 

·
regaistrd usr
Joined
·
675 Posts


Komt er een nieuw stadion met 10.000 zitjes in Lommel? Deadline wordt krap

Lommel SK voert gesprekken met verschillende projectontwikkelaars om het ondertussen lang aangekondigde nieuwe voetbalstadion te realiseren. Hiermee stapt de club af van het plan om zelf te bouwen. Eind juni moet duidelijk zijn wie het stadion voor 10.000 toeschouwers en nevenfuncties zal neerpoten. De vooropgestelde deadline van eind 2019 om in aanmerking te komen voor de Vlaamse subsidie van 1,19 miljoen euro zal in elk geval krap worden. “We hebben uitstel gevraagd, maar we wachten nog op het antwoord”, zegt voorzitter Paul Kerkhofs.
De eerste plannen voor een nieuw of vernieuwd voetbalstadion voor toen nog Lommel United dateren al van 2015. Eerst viel de keuze op de site achter de oude gemeentewerf als locatie.
www.hbvl.be/cnt/dmf20180326_03430839/negen-kandidaten-willen-nieuw-stadion-lommel-sk-bouwen
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180326_03431822
 

·
regaistrd usr
Joined
·
675 Posts


Op het dak van het nieuwe zwembad/tennishal prijkt sinds kort een meiboom. Die geeft aan dat het hoogste punt van de bouw bereikt is.

De opening van het nieuwe complex zou nog dit najaar een feit moeten zijn. Het omvat een 25-meterbad met zes banen, een instructiebad, een apart kinderbad, wellnessfaciliteiten, en een familieglijbaan. Voorts komt er ook een tennishal met vier banen.


De spil van het hele complex wordt gevormd door een gemeenschappelijke brasserie met waterspeeltuin. De groep Pellikaan-Optisport zal voor een periode van dertig jaar instaan voor de uitbating van het complex. Tijdens de Open Wervendag, op 6 mei, kan je al even op verkenning gaan. Inschrijven is niet nodig en de toegang is gratis. (BVDH)
https://www.hln.be/regio/lommel/meiboom-siert-dak-nieuw-sportcomplex~acbcadc3/
 
1 - 17 of 17 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top