Service-flats, MOVE-architecten
Het ontwerp van deze serviceflats kadert in het BPA en de reeks prijsvragen rond de aanleg van het Hertog Jan plein te Lommel. Als onderdeel van het plein is dit project een belangrijke schakel in de definitie van de randen. Als nieuw publiek zwaartepunt voor de gemeente stellen het Hertog-Jan en nieuwe ‘stads-huis’ hoge verwachtingen aan hun aanpalende bouwwerken. Het serviceflat-complex toont zich daarom aan het plein met een sterk volumespel en gevelsignatuur. Elke wooneenheid opent naar het plein met een loggia van waaruit de bewoners het publieke leven gadeslaan als uit een theaterloge. Tezelfdertijd vormen zij een geanimeerde ‘scene’ voor het stadsleven dat zich op de voorgrond afspeelt. Bovendien breekt het collectieve leven op twee momenten zich door de straatgevel heen, om haar aansluiting te vinden bij het publieke domein. Een kersentuin op verdieping en een ruime inkompartij vormen twee dubbelhoge openluchtverbindingen met wat zich binnenin het bouwblok afspeelt.
De woningen worden ontsloten via een binnenpatio die als een groen hart het wooncomplex van zuurstof voorziet. Langsheen de randen wordt deze binnentuin verrijkt met een reeks recreatieve impulsen zoals, petanque baan, solarium, zitbanken, verbruiksterras en een spreek/werklokaal voor sociaal kantoor.
Vanuit de benedentuin kruipt een passerellenstructuur omhoog waarop individuele voorportalen zich enten die de overgang van het collectieve naar het private begeleiden. Elke woning is duidelijk aanwezig in deze collectieve ruimte en laat de gebruikers toe aan de eigen voordeur te verpozen met zicht op het binnengebied terwijl ze deel uitmaken van hun verticale straatleven. Bovendien ontsluit deze passerellenstructuur ook enkel collectieve lokalen zoals een waslokaal, kapsalon, sociaal kantoor... en mondt uiteindelijk uit bij een bewonerslokaal dat deel uitmaakt van een horecazaak op de gelijkvloerse verdieping.
Elke woning is uitgewerkt als een semi-doorzon woning die zich opspant tussen het voorportaal aan de binnentuin en het loggiaterras langsheen de pleingevels. De opdeling binnenin is afgestemd op mobiele en mindervalide bewoners en maakt zelfs de slaapkamer en leefruimte onderling inwisselbaar. Het was dan ook van groot belang bij het ontwerp dat de woningen geen handicap voor haar bewoners zou worden, vandaar de ruime kamers, voldoende brede gangen, geen niveauverschillen en dimensioneringen volgens de geldende normen "Levenslang Wonen", uitgegeven door het Ministerie v/d Vlaamse Gemeenschap.
Met zijn groendaken en zacht glooiende binnentuin heft het gebouw als het ware het groen binnengebied op en kruipt zelf in de plooi van dit landschap. Tezelfdertijd toont het haar hardere voorkant aan het minerale plein als antwoord op het nieuwe stedelijke centrum en opent zich via een gearticuleerde beglaazde plint en handelsruimten naar het Hertog-Jan plein. Dit stedelijk woonvolume intermedieert de landschappelijke kwaliteiten van zowel het organisch binnengebied als de minerale stedelijkheid en betrekt de wooneenheden ten volle bij beide ruimtelijke sferen.