SkyscraperCity Forum banner

London

583083 Views 6657 Replies 161 Participants Last post by  geogregor
30
Najciekawsze zdjecia z miasta i calej aglomeracji :) jak narazie jestem w posiadaniu fotek z ostatnich 2 lat. W tygodniu wylece do centrum pocykac nowe :D

na poczatek chyba najbardziej rozpoznawalny obiekt miasta!

a teraz skoczmy z wizyta do krolowej ;)

tutaj Trafalgar Square

Kolumna Nelsona na Trafalgar Square. Kim byl Nelson to juz zostawiam jako indywidualne poszukiwania w tym temacie :)

to teraz cos z City of London i nowo wybudowany Bishopsgate!

tutaj nowo wybudowana stacja koleji miejskiej OVERGROUND na tle Bishops - jak dlamnie ta stacja jest jedna z najbrzydszych jakie widzialem xD

to jest nowy most zaraz za stacja

Idac dalej, mozna zauwazyc budynek wystajacy ponad przecietna wysokosc w tej okolicy zabudowe. Podeszlem do niego blizej zeby przeczytac tablice prezentujaca wizuwalke ukonczonego budynku i opis. I co sie okazuje? Jest to budynek jednej z londynskich uczelni, a dokladniej jest to AKADEMIK :) No to niezle widoczki beda mieli studenciki :D

Wychadzac ze stacji Liverpool Street w oczy odrazu rzuca sie widok po prawej stronie od wyjscia

30 St Mary Axe Building nazywany takze "Gherkin" (ang. korniszon) - jest to jeden z moich ulubionych budynkow :) Rok temu kiedy robilem te zdjecie (wrzesien) wstapilem do recepcji zapytac o taras widokowy o ktorym wczesniej slyszalem. Koles powiedzial mi ze taras jest czynny tylko w lipcu i sierpniu. W tym tygodniu, kiedy bede w tamtych okolicach, postaram sie zawitac na te 180m nad ziemia i pocykac jakies panoramki :D

po prawej widac budynek banku Lloyds TSB (wyglada jak jakas fabryka, bleee) a po lewej Willis Building, niewiem czym to sie zajmuje xD

na pierwszym planie budowa nowego budynku 122 Leaden Hall (moim zdaniem niezbyt pieknego), po prawej St. Helen's Building, czarny biurowiec ukonczony w 1969 roku, a w tle (ten niebieski) DTZ Building....

a ten niezbyt piekny budynek ma wygaldac tak:

nastepnym budynkiem ktory miesci sie w City of London jest budowany HERON TOWER. Jest on ladnej (jak dlamnie) architektury mimo ze podobnych budynkow na swiecie jest sporo :)

to zdjecie z marca 2009:

a to z 1 lipca 2009 (w tej chwili budynek ma 25 ukonczonych pieter). Docelowo ma miec 202m do dachu i 246m razem z iglica:

po ukonczeniu bedzie wygladac tak:
See less See more
1 - 20 of 6658 Posts
Muszę oficjalnie zaprotestować przeciw nazywaniu budynków Richarda Rogersa niezbyt pięknymi - Lloyds jest genialny :)
22
Dzisiaj pokaze wam inna dzielnice pelna drapaczy, a dokladniej - Canary Wharf

widok z daleka jadac koleja DLR:

widok ze stacji Poplar:

widok z placu na One Canada Square oraz budynek banku HSBC, 8 Canada Square:

widok na One Canada Square z centrum handlowego ktore znajduje sie pod tym wlasnie budynkiem:

One Canada Square - najwyzszy jak narazie budynek w UK:

Kwiecien 2006:

tutaj widac date xD :

Budynek banku BARCLAYS:

widok ze stacji Beckton - koncowej stacji DLR:

widok ze stacji London City Airport:

zdjecie z listopada 2008:

a tutaj zdjecie tego samego budynku juz w marcu 2009:

niedaleko buduje sie nowe osiedle wysokich apartamentowcow. Najnizszy bedzie miec 48m, a najwyzszy 204m, tan ktory widac ma 182m:

tutaj wyzszy ma 177m, a nizszy 163m:

o tym nie znalazlem zadnych informacji, ale na moje oko ma on jakies 110-120m:

stacja Canary Wharf lini DLR:

stare zurawie ladownicze z pozostalosci Dokow Londynskich:

zespol 3 najwyzszych budynkow w Londynie: (od prawej) 8 Canada Square, 1 Canada Square oraz po lewej stronie 25 Canada Square (budynek Citigroup - banku uniwersalno - inwestycyjnego):

budowa kolejnego biurowca (w tej okolicy buduje sie wlasnie w ten sposob - osusza sie czesc starych dokow i na tym miejscu stawia sie budynek) niestety o tej budowie nie mam zadnych informacji, ale podejrzewam ze moze byc to kompleks biuorowo rekreacyjny ktory jest w planach tej dzielnicy skladajacy sie z 11 malej wielkosci biurowcow - 20m -100m wysokosci).

tutaj widzimy liniowiec ktory dokuje niedaleko Canary Wharf

kolega prosil zebym zamiescil zdjecie pociagu DLR (warto zaznaczyc ze pociagi te sa sterowane komputerowo i nie wymagaja obslugi "kierowcy", dlatego siedzac na pierwszych siedzeniach uczucie jest super) oto on:

jeszcze w ciagu tego roku wszystkie, te juz wysluzone pociagi zostana zastopione jeszcze nowoczesniejszymi, lepszymi i ladniejszymi :D
See less See more
Ta nowa stacja dla Kolejki Nadziemnej całkiem spoko :)
DLR'ka wymiata :) jeździ się przyjemnie ..choć nienaturlanie kiedy siadasz przed oknem w pierwszym rzędzie :)
W Londynie nigdy nie pracowałem ale miałem okazję byc 2 razy w ciągu ostatniego roku i troche zwiedziłem.....naprawdę niesamowite miasto A motyw rewitalizacji w Docklands to istna maskara!!!! :) W Polsce w Gdańsku jakby coś takiego powstało na terenach niedziałających fragmentów stoczni - ahhh marzenie :)
Bardzo ładnie. Ja niestety nie byłem w Londynie. Pracowałem 2 lata temu w Coventry i stwierdziłem, że jest paskudne. Bardzo podobały mi się za to angielskie kanały, szczególnie tak poza miastem w polu. Chciałbym się kiedyś wybrać w taki rejs. Są może takie małe kanały w Londynie??
Są może takie małe kanały w Londynie??
Są. Najlepsze w północnym Londynie (Islington, Camden Town, etc.) Można nawet wynająć/kupić mieszkalne barki (tzn. house barges) i podróżować po całym kraju na wodzie (I think — tak było kiedyś — dawno już nie mieszkam w ÓKeju).
Nom, przez Islington i Camden Town "przeplywa" kanal Grand Union Canal, ten sam ktory "plynie" niedaleko mojego domu na Perivale xD przejechalem sie kiedys rowerem w zdluz (bo on prowadzi do pierwszej strefy Londynu) i musze powiedziec ze nie jechalo sie bardzo dlugo :D

P.S.
Wieczorem postaram sie wrzucic fotki z centrum - Hyde Park, London Eye, Centre Point i nowy sklep Michaela Schumachera - Ferrari. Oczywiscie nie zabraknie Big Bena oraz nowo budowanego (niedawno zaczeli) i dolecowo najwyzszego budynku w europie - London Bridge Tower lub jak kto woli Shard London Bridge. Pozniej polece do City - Heron Tower, Pinnacle Tower (te 2 budynki sa nowo budowane) no i jak starczy czasu to Canary Wharf (cos tam kiedys sie budowalo, moze juz skonczyli) niewiem czy dam rade, ale jezeli, to skocze do starszej czesci miasta i cykne z budowanego niemal w 100% przez polakow Millenium Bridge, St. Paul's Catherdal, Battersea Power Station, Piccadilly Circus itd :D
z 4-5 godzinek na pewno zejdzie :)
See less See more
No to czekamy. Słyszałem od mojej siostry, że w Londynie straszne upały jak na UK (ponad 20 stopni). Piękne miasto, tak sie nim jaram, że nawet czytam z nudy przewodniki, bo mam zamiar odwiedzić siostre w tym roku.
no upaly bydy 2 tyg temu i w zeszlym tygodniu, nawet po 32 stopnie w cieniu (w samo poludnie) i do 41 stopni w sloncu. Nie dalo sie wytrzymac! A w nocy nie moznabylo spac. Ale od 2 dni deszczyk pada co kilka godzin i jest w sam raz :D od jutro podobno znowu upaly :/

to ja lece do centrum. Pozdro! :D
jeszcze w ciagu tego roku wszystkie, te juz wysluzone pociagi zostana zastopione jeszcze nowoczesniejszymi, lepszymi i ladniejszymi :D
Chciałbym, żeby w Polsce chociaż te wysłużone robiły za miejską kolejkę. :)
No to czekamy. Słyszałem od mojej siostry, że w Londynie straszne upały jak na UK (ponad 20 stopni). Piękne miasto, tak sie nim jaram, że nawet czytam z nudy przewodniki, bo mam zamiar odwiedzić siostre w tym roku.
Uff niedawno, na Północy było 27 stopni
44
Chciałbym, żeby w Polsce chociaż te wysłużone robiły za miejską kolejkę. :)
ta sama mysl przyszla mi do glowy kiedy czytalem artykul o wymianie taboru linii DLR :D

No to najswiezsze fotky...... z dzisiaj :D

Na poczatek jak obiecalem sklep Michaela Schumachera i jego bolid model F1.2005 Ferrari:

Silnik V10, 2997cc, 910 kM:

tutaj widac oryginalna kierownic, swoja droga niezla za nia cena jest wystawiona :crazy2: £1575 :hammer: :

Regent's Street - piekna architektura tutejszych okolic centrum:

takich kawiarenek i ciasnych uliczek jest tu mnostwo (sorki za tego palucha :D):

Piccadilly Circus :) mowi sie ze to najwieksze skupisko reklam na swiecie! Ja bym sie klucil, stawiajac Times Square w Nowym Jorku na pierwszym miejscu:

Trocadero - 7 pieter gier, gierek i wszystkiego co z tym zwiazane, sa nawet te elektryczne samochodziki ktorymi mozna pozderzac sie w wesolym miasteczku oraz tzw. kapsuly (wsiadasz do srodka i grasz w symulator lotow odrzutowcem, a ze kapsula jest ruchoma i robi to bardzo dynamicznie to rzuca toba we wszystkie strony :D) niestety nie mialem tyle czasu zeby zawitac do srodka :( :

Hamleys - 6-cio pietrowy, zabawkowy raj dla dzieci :D ktory (slabo) widac 5 zdjec wyzej (czerwone flagi nad autobusem linii numer 12). Tutaj widac przebierancow ktorzy przed wejsciem dra sie na cale gardlo i zabawiaja ludzi:

fontanna kolo Trocadero (ale mi sie koles wwalil w ujecie):

Royal Theatre:

Zmiana warty przed jednym z najstarszych muzow w Londynie:

konik byl niegrzeczny :) i troche niespokojny. Chyba jakis niesforny turysta go zdenerwowal:

ale stosowne ostrzezenie wisi obok - nikt sie nie zblizyl i nikt nie oberwal podkowa :D :

tutaj straznik po drugiej stronie bramy. Jego konik byl spokojny jak baranek :)

a tutaj straznik ktory stoi przed sama brama. Czasem robil takie smieszne ruchy i miny jakby chcial ostrzec ze nie mozna wejsc za brame (widac wladze staraja sie zeby wszystko wygladalo jak 300 lat temu):

Owe muzeum w calej okazalosci:

Straganik z pamiatkami zaraz obok :) takich podobnych straganow jest sporo w calym centrum:

jedno z "wejsc" do St. James Parku:

London Eye:

Jedna z wiez Parliamentu, niewiedzialem ktore zdjecie wstawic, wiec wstawiam oba :D :

pomnik Churchill'a:

kolejny pomnik, tym razem postawiony ku czci kobiet II Wojny Swiatowej

Westminster Cathedral - tam odbyl sie slub Ksieznej Diany:

Strajk przed sama brama wjazdowa do Parliamentu Brytyjskiego (jak zwykle w tym samym miejscu odbywaja sie male protesty)

Brama wjazdowa do siedziby premiera Wielkiej Brytanii:

a tam straznik pilnuje drzwi wejsciowych :) :

wiadomo.... Big Ben :):

ogrod przed Parliamentem (slowo "Parliament" z "i" jest pisane poprawnie, zeby nie bylo :D) :

Ten styl jest poprostu swietny!!!

London Eye again:

widok na dzielnice Vauxhall:

zblizenie na osiedle apartamentowcow:

zejscie do Westminster Station:

Troche pozniej wrzuce kolejne fotki i 2 filmiki. Teraz musze sie zwijac :) pozdrowionka :D
See less See more
Great, thanks a lot. A czy w Londynie sa moze jakies pozostalosci po murach miejskich, jesli tam takie wogole byly. (Chodzi mi o cos co jest w Poznaniu, Wa-wie, Krakowie). Albo moze jakies pozostalosci po Rzymianach??
10
Wrzucam tutaj bo nie ma sensu robić nowego wątku.
Kilka moich zdjęć...

Cześć 1.

See less See more
Great, thanks a lot. A czy w Londynie sa moze jakies pozostalosci po murach miejskich, jesli tam takie wogole byly. (Chodzi mi o cos co jest w Poznaniu, Wa-wie, Krakowie). Albo moze jakies pozostalosci po Rzymianach??
http://en.wikipedia.org/wiki/London_Wall
25
oczywiscie ze sa :D Pierwszymi śladami działalności osadniczej na terenie Londynu są odkryte pozostałości po rzymskim obozie warownym datowanym na lata 70-80 n.e na wzgórzach Cornhill i Ludgate Hill. Rzymianie oznaczyli centrum Londinium kamieniem Londyńskim, który jest do tej pory widoczny na Cannon Street (mur czesciowo jest wbudowany w istniejacy tam aktualnie budynek. Bylem tam rok temu ale niestety w tym miesiacu juz na pewno nie dam rady tam sie wybrac - jutro lece do Polski :D
Jjarecki - w ktorej dzielnicy mieszkasz?

P.S.
Na sierpien planowalem zrobic fotorelacje ze wszystkich stadionow w miescie (jest ich ponad 10) takze dopiero za miesiac nastapi ich prezentacja :D mam gdzies zdjecia Wembley Stadium (mieszkam niedaleko stadionu), Emirates Stadium, Stamford Bridge i Tottenham Hotspurs ale niechce mi sie ich teraz szukac bo mam je na drugim kompie :D wkleje te zdjecia w fotorelacji ze stadionow :)

Wstawiam reszte fotek ze wczoraj ;)

Westminster Station:

ciekawa konstrukcja stacji :)

Pod ziemia, na jednej ze scian odkryte sa kawalki londynskiej skaly przez ktore przebic sie musieli budowniczowie budujac nowy odcinek linii metra Jubilee Line:

Nowy odcinek Jubilee Line (rozpoczynajacy sie od tunelu za Green Park Station, budowany byl w latach 1993-1999. Na tym odcinku wybudowano 11 nowych stacji. Odcinek ten jest jak narazie najnowoczesniejszym odcinkiem linii metra na swiecie) Podobno w niedlugim czasie jeszcze nowoczesniejszy odcinek ma zostac otwarty w Singapurze.

Na kazdej ze stacji nowego odcinka Jubilee Line (tj. od Westminster do Stradford) zamontowane sa takie szklane sciany ktore zabezpieczaja pasazerow przed wpadnieciem na torowisko. To jest London Bridge Station:

Tutaj pozwolilem sobie sfotografowac mapke na ktorej widoczne sa wszystkie stacje nowego odcinka Jubilee Line (sorki, troche nie wyrazne, robione w biegu):

Bilbord ktory pokazuje jak bedzie wygladac London Bridge Tower

ale narazie wyglada to tak:

widok na City of London:

Tower Bridge, a na drugim planie Brytyjski krazownik HMS Belfast (teraz robi za muzeum II Wojny Swiatowej):

niestety z braku czasu nie podszedlem blizej porobic wiecej zdjec!

BT Tower - wieza brytyjskiej centrali telekomunikacyjnej. Kiedys na samej gorze miescila sie obracana restauracja, ale po wybuchu bomby mechanizmow nie udalo sie naprawic. Dzisiaj jest tam taras dostepny tylko dla pracownikow wiezy:

widok na Canary Wharf z London Bridge:

30 St Mary Axe:

Ciekawej architektury apartamentowiec:

Druga strona mostu London Bridge:

Heron Tower - w ciagu tego tygodnia, dobudowali 2 pieterka :) Ale z budowa ida naprawde szybko!!! :

99 Bishopsgate:

A tu akademik, widac postep:

The Pinnacle, tutaj ciagle jest tak samo. Jeszcze rozbieraja stare fundamenty. Na ich stronce mozna przeczytac ze niespiesza sie z budowa bo zgode na otwarcie maja dopiero na 2014 rok, dlatego dopiero na 2012 rok budynek ma byc zbudowany do stanu surowego, a pozniej wezma sie za wnetrza:

Na dzisiejszy ranek koncze, musze spadac. Wieczorem wrzuce reszte zdjec i te 2 filmiki. Pozdro!
See less See more
oczywiscie ze sa :D Pierwszymi śladami działalności osadniczej na terenie Londynu są odkryte pozostałości po rzymskim obozie warownym datowanym na lata 70-80 n.e na wzgórzach Cornhill i Ludgate Hill. Rzymianie oznaczyli centrum Londinium kamieniem Londyńskim, który jest do tej pory widoczny na Cannon Street (mur czesciowo jest wbudowany w istniejacy tam aktualnie budynek. Bylem tam rok temu ale niestety w tym miesiacu juz na pewno nie dam rady tam sie wybrac - jutro lece do Polski :D
Jjarecki - w ktorej dzielnicy mieszkasz?

^^
ja mieszkam w Warszawie, ale miałem przyjemność spędzić w Londynie miesiąć czasu stąd te zdjęcia (w kolekcji mam jeszcze inne, ale pokrywają się z Twoimi).
Mieszkałem koło London Bridge Station.
1 - 20 of 6658 Posts