SkyscraperCity Forum banner

Londyn - parę fotek Tomeyka

6049 Views 26 Replies 10 Participants Last post by  Marek_Kr
Pomyślałem, że założę własny wątek o Londynie. Wprawdzie zdjęć niewiele, bo też rzadko tam bywam, w dodatku zdjęcia robię tylko przy okazji, bo ostatni raz niesłużbowo byłem tam w latach 90-ych, ale co tam, najwyżej będę aktualizował wątek raz na pół roku albo i raz na rok.

Na początek trochę zdjęć sprzed półtora roku. Niestety, dałem radę wtedy zrobić tylko zdjęcia wokół biura i w biurze.

1. Hol główny biurowca przy Triton Square. W obliczu ostatnich wydarzeń warto wspomnieć, że ma tutaj swoją londyńską siedzibę Gazprom.

2. Poczekalnia przed recepcją. Fajna :)

3. A tu niebo korporacji ;)

4. Star Destroyer.

5. A tu w kolorze.

Miałem ochotę obfotografować więcej tego bardzo fajnego zespołu biurowo-mieszkalnego Triton Square, ale niestety wyszedł pan ochroniarz (bardzo miły i uprzejmy zresztą) i poprosił o nierobienie zdjęć na terenie prywatnym. No i na tym skończyło się moje nocne fotografowanie. Ponieważ hotel miałem zaraz obok, zwyciężyło lenistwo i poszedłem spać, dlatego kolejne zdjęcia będą już z zeszłotygodniowego, krótkiego, bo zaledwie dwudniowego wypadu.
See less See more
5
1 - 20 of 27 Posts
A teraz parę zdjęć z ostatniego wypadu. Tym razem już do nowego biura (inna firma nas wykupiła ;) ), na High Holborn. Stamtąd dużo bliżej nad Tamizę, więc po kolacji szybkim krokiem wzdłuż Kingsway na Waterloo Bridge.

6. Widok szeroki, na rozgrzewkę.

7. Fajne to Canary Wharf :) I jeszcze po drodze św Paweł.

8. Nawet nie wiedziałem, że ta Tamiza taka zatłoczona. Bardziej spodziewałem się czegoś w rodzaju Wisły w Krakowie ;)
See less See more
3
  • Like
Reactions: 4
:)

9. Nabrzeże Tamizy z Waterloo Bridge. Po prawej było coś publicznego, chyba filharmonia, właśnie wychodziły stamtąd tłumy ludzi. Sprawdziłem w sieci, to chyba był Royal Festival Hall na Southbank, siedziba London Filharmonic Orchestra.

10. W kolorze. Nie mogłem się zdecydować, które lepsze.

11. A tu już byłem pewien, że czarno białe lepsze :)
Stoję właśnie na nabrzeżu.
See less See more
3
  • Like
Reactions: 5
No to nie ma rady, idziemy dalej. Wiało i było zimno. Brr. Miałem na sobie gruby sweter i cieńkiego softshella a i tak było mi chłodno. Na szczęście byłem sprytniejszy od pogody i w plecaku schowałem jeszcze jeden, lekki sweter, który założyłem tutaj na siebie. Do tego czapka i wreszcie było mi ciepło. To jest jednak jeden z problemów robienia zdjęć nocą - robi się ze statywu i są długie przestoje, kiedy się nie ruszam. A wtedy jest zimno ;)

PS. zdjęcie nr 11 - ale mnie ta puszka na ziemi denerwuje, będę ją musiał usunąć.

12. Po drugiej stronie rzeki świeci się Somerset House, z XVIII wieku. Świeci się za mocno i stąd duże kontrasty ;)
Idealna pora do jego zrobienia to byłoby jakieś 20 do 25 minut po zachodzie słońca, najlepiej w bezchmurny dzień.

13. 3 fajne biurowce po drugiej stronie. Z tego co znalazłem po krótkich poszukiwaniach na sieci, najniższy budynek z prawej to hotel Savoy, środkowy biurowiec to zacne art deco z lat trzydziestych ubiegłego stulecia, pierwotnie siedziba joint venture Shella i BP. Nie powiem dlaczego, ale jak to przeczytałem to aż się do siebie uśmiechnąłem, zwłaszcza że siedzi tam teraz m.in. Leaderpricewaterhouscoopers :) A najbardziej z lewej to Adelphi Terrace, gdzie siedzi też znana firma, Frank Templeton Investments.
Wybaczcie te nudne wstawki, ale w końcu to podróż służbowa, więc muszę patrzeć na wszystko pod odpowiednim kątem ;)

14. Jeszcze raz cała trójka. Takim ShellMex to bym w Krakowie nie pogardził, bardzo ładny. Zmieściłyby się w nim całe krakowskie BP i Shell i jeszcze dla lokalnych oddziałów Big4 by miejsce zostało ;)
See less See more
3
  • Like
Reactions: 1
PS. zdjęcie nr 11 - ale mnie ta puszka na ziemi denerwuje, będę ją musiał usunąć.
Ani się waż:) puszka ma tutaj znaczenie symboliczne i dodaje pikanterii;)
  • Like
^^
No właśnie, przynajmniej wiadomo, że to zdjęcia a nie wirtualna rzeczywistość :D
W dzień nie będzie - jak było jasno to siedziałem w biurze :(
Okna salki konferencyjnej wychodziły na jakieś podwórko, nic nie widać. A w hotelu też żadnych widoków, następnym razem poproszę o pokój gdzieś wyżej, z widokiem na miasto.
Swoją drogą w recepcji się meldowałem rozmawiam, i nagle widzę na plakietce, że rozmawiam po angielsku z Polką. A rano to już były dwie Polki na recepcji.
A z kolei taksówkarz wprawdzie po polsku nie mówił, ale opowiedział mi, że jego matka była Polką, została w Londynie po II wojnie.
Wiedziałem że dużo tam naszych, ale że aż tyle?
See less See more
15. Hungerford bridge, z fajnymi kładkami dla pieszych (chyba) zawieszonych po bokach na tych podświetlonych słupach. Prowadzi tory do London Charing Cross.

16. London Eye.

17. London Eye na szeroko. Z drzewek to chyba zapomnieli po Bożym Narodzeniu lampek zdjąć ;)
See less See more
3
  • Like
Reactions: 2
18. London Eye z bliska.

19. Westminster Bridge a za nim Big Ben i Parlament. W sumie po co ja to piszę, akurat ten widok to zna chyba każdy obywatel naszego globu. W końcu jedno z dwóch miast Alpha++ na świecie.

20. Spodobały mi się jeszcze te kamienice na prawo od mostu, więc trochę szerzej.
See less See more
3
  • Like
Reactions: 3
Wybaczcie te nudne wstawki, ale w końcu to podróż służbowa, więc muszę patrzeć na wszystko pod odpowiednim kątem ;)
Jakie nudne? Zdjęcia są świetne, więc wrzucaj więcej :cheers:
Tutaj to się je dało kontrolować, zresztą Sigma 10-20 (ta ciemna) dobrze sobie z nimi radzi. Ale przy naprawdę mocnych punktowych źródłach światła, jak na Westminster Bridge z bliska, to już się nie dawało przed blikami obronić.
21. Strasznie fajny ten most. Bardzo ładnie grają te latarnie.

22. I trochę inne kadrowanie. Ciężko się zdecydować, które lepsze, więc wrzucam oba.

23. A tu Pałac Westminsterski/Parlament. Czy ja dobrze widzę (później będzie lepiej widać), że tam są jakieś pale cumownicze wzdłuż nabrzeża?
See less See more
3
  • Like
24. Nabrzeże przy szitalu św Tomasza, naprzeciwko Parlamentu.

25. Londyn w kolorze.

26. Parlament z mostu. Wielki kawał neogotyku. Tylko czy można to nazwać neogotykiem, jeśli gotyk właściwie nigdy się tu nie skończył? Może to jednak po prostu wyjątkowo późny gotyk?
See less See more
3
  • Like
Reactions: 2
25. Nadal znęcamy się nad mostem i nad parlamentem :)

26. Fajny (neo)gotyk. Monstrualna ilość detali, nawet ładnie to wygląda na dość dużej ścianie, nie przytłacza.

27. London Eye, a na prawo wystaje londyńska siedziba Shella.
See less See more
3
  • Like
1 - 20 of 27 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.