Znowu przegapiona okazja na coś wyższego.
http://www.nowytydzien.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=20343:tysiące-miejsc-pracy&Itemid=43Nawet 10 tysięcy miejscy pracy może powstać u zbiegu al. Kraśnickiej i Nałęczowskiej, na terenie zajezdni Helenów – szacuje szef wydziału inwestycji i obsługi inwestorów UM Lublin Mariusz Sagan.
Centrum Zana Holding był jedynym zainteresowanym, który stanął do trzeciego już przetargu na tereny, na których teraz jeszcze jest Zajezdnia MPK na Helenowie. Deweloper za ponad 3,4 ha zapłacił 32,3 mln zł. Centrum Zana Holding zainwestuje w ciągu najbliższych lat w kilkanaście budynków biurowo-usługowych i mieszkalnych o różnej wielkości i łącznej powierzchni ok. 100 tys. mkw.
Kompleks biurowy zostanie zrealizowany w spójnej architektonicznie i funkcjonalnej formie z wykorzystaniem ekologicznych technologii. - Zróżnicowana i bardzo atrakcyjna cenowo oferta pozwoli lokować instytucje samorządowe, publiczne, finansowe, firmy z sektora medycznego, technologicznego, handlowego, BPO oraz IT – zapowiedział zarząd spółki. Plan zagospodarowania przestrzennego tego terenu dopuszcza budowę kompleksu biurowo-usługowego oraz mieszkaniówkę. Wybudować można trzy wysokie na 55 metrów biurowce. Sąsiadować będą z innymi budynkami, które nie mogą być wyższe niż 7 pięter (25 metrów).
Zadaniem Mariusza Sagana, dyrektora Wydziału Strategii i Obsługi Inwestorów Urzędu Miasta Lublin łatwo wyliczyć, że na takiej powierzchni powstać może do 2020 roku nawet 10 tysięcy miejsc pracy. - Średnio przelicza się, że na 1 tys. mkw. pracuje ok. 100 osób – mówi. – Takie nowoczesne powierzchnie biurowe dają możliwość rozwoju istniejących już firm, ale z uwagi na atrakcyjne w stosunku choćby do Warszawy ceny najmu przyciągają duże firmy, w tym zagraniczne. Lublin zapewnia pewien złoty środek: ceny są dość konkurencyjne z punktu widzenia najemcy, ale i atrakcyjne dla deweloperów – podkreśla.
Taka polityka przyciąga dużych i małych.
Trzeba pamiętać, że oprócz Helenowa doskonałe warunki dla rozwoju firm znaleźć można także w innych częściach Lublina, choćby w Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Już teraz jedna z dużych zagranicznych firm zainteresowana jest zainwestowaniem w Lublinie. - To firma z branży nowoczesnych usług. Za miesiąc będę mógł więcej powiedzieć – zdradza dyr. Sagan.
Znowu przegapiona okazja na coś wyższego.Wybudować można trzy wysokie na 55 metrów biurowce. Sąsiadować będą z innymi budynkami, które nie mogą być wyższe niż 7 pięter (25 metrów).
W 2011 roku mówiło się o budowie tam obiektów konferencyjnych, hotelu. Jeszcze w 2008 roku Agromex Development wnosił o takie postanowienia w MPZP. Do kogo ta nieruchomość należy dziś?A jak wygląda sytuacja z terenem po sąsiedzku przy rogatce warszawskiej? Coś, gdzieś, kiedyś było w tym temacie, ale jakoś pamięć mnie zawodzi.
Ogólne informacje: Planowane Centrum Handlowe "Rogatka Warszawska" powstanie w trójkącie ulic Kraśnicka-Warszawska-Przygodna. W założeniach na 35 tyś mkw powstanie ponad 120 tyś mkw powierzchni użytowej.
Prowokacyjnie (biorąc pod uwagę nazwę forum) zapytam: A po co coś wyższego?Znowu przegapiona okazja na coś wyższego.
W późnym dzieciństwie zachwycałem się wieżowcami. Potem obejrzałem "Płonący wieżowiec". Potem był 9/11. Przeszło mi. :tongue2:^^ Na przykład żeby dodać miastu wielkomiejskiego charakteru. W innym wątku pisano, że trakcja trolejbusowa dodaje Lublinowi takiego charakteru, ja osobiście uważam, że szpeci widoki, ale za to chętnie widziałbym u nas parę nowych, wyższych budynków
Poza tym po wejściu na Sky Tower we Wrocławiu bardzo chętnie pooglądałbym Lublin z jakiegoś zacnie ulokowanego punktu widokowego (nie mówię, że od razu ma być 50 pięter, ale Lublin dopiero niedawno przekroczył granicę ok dwunastu)
Jak ktoś bardzo chce sobie zburzyć wieżowiec, to nawet najlepiej przygotowana straż pożarna temu nie przeszkodzi ... więc ten argument odpada.W późnym dzieciństwie zachwycałem się wieżowcami. Potem obejrzałem "Płonący wieżowiec". Potem był 9/11. Przeszło mi. :tongue2:
Poważnie - trzeba myśleć o tym, co ewentualnie może pójść źle. Czy nasza straż pożarna jest przygotowana?
(...)
Naprawdę uważasz, że wielkomiejski charakter Monachium tworzy Hochhaus Uptown München, a Zurichu Prime Tower?^^ Na przykład żeby dodać miastu wielkomiejskiego charakteru.