SkyscraperCity Forum banner

[Lublin] Centrum Zana Office Park (2x55 m)

402788 Views 1172 Replies 182 Participants Last post by  Haveblue
7
Mam nadzieję, że nie istnieje jeszcze taki wątek, bo szukałem i nie znalazłem ;)

Nawet 10 tysięcy miejscy pracy może powstać u zbiegu al. Kraśnickiej i Nałęczowskiej, na terenie zajezdni Helenów – szacuje szef wydziału inwestycji i obsługi inwestorów UM Lublin Mariusz Sagan.

Centrum Zana Holding był jedynym zainteresowanym, który stanął do trzeciego już przetargu na tereny, na których teraz jeszcze jest Zajezdnia MPK na Helenowie. Deweloper za ponad 3,4 ha zapłacił 32,3 mln zł. Centrum Zana Holding zainwestuje w ciągu najbliższych lat w kilkanaście budynków biurowo-usługowych i mieszkalnych o różnej wielkości i łącznej powierzchni ok. 100 tys. mkw.

Kompleks biurowy zostanie zrealizowany w spójnej architektonicznie i funkcjonalnej formie z wykorzystaniem ekologicznych technologii. - Zróżnicowana i bardzo atrakcyjna cenowo oferta pozwoli lokować instytucje samorządowe, publiczne, finansowe, firmy z sektora medycznego, technologicznego, handlowego, BPO oraz IT – zapowiedział zarząd spółki. Plan zagospodarowania przestrzennego tego terenu dopuszcza budowę kompleksu biurowo-usługowego oraz mieszkaniówkę. Wybudować można trzy wysokie na 55 metrów biurowce. Sąsiadować będą z innymi budynkami, które nie mogą być wyższe niż 7 pięter (25 metrów).

Zadaniem Mariusza Sagana, dyrektora Wydziału Strategii i Obsługi Inwestorów Urzędu Miasta Lublin łatwo wyliczyć, że na takiej powierzchni powstać może do 2020 roku nawet 10 tysięcy miejsc pracy. - Średnio przelicza się, że na 1 tys. mkw. pracuje ok. 100 osób – mówi. – Takie nowoczesne powierzchnie biurowe dają możliwość rozwoju istniejących już firm, ale z uwagi na atrakcyjne w stosunku choćby do Warszawy ceny najmu przyciągają duże firmy, w tym zagraniczne. Lublin zapewnia pewien złoty środek: ceny są dość konkurencyjne z punktu widzenia najemcy, ale i atrakcyjne dla deweloperów – podkreśla.
Taka polityka przyciąga dużych i małych.

Trzeba pamiętać, że oprócz Helenowa doskonałe warunki dla rozwoju firm znaleźć można także w innych częściach Lublina, choćby w Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Już teraz jedna z dużych zagranicznych firm zainteresowana jest zainwestowaniem w Lublinie. - To firma z branży nowoczesnych usług. Za miesiąc będę mógł więcej powiedzieć – zdradza dyr. Sagan.
http://www.nowytydzien.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=20343:tysiące-miejsc-pracy&Itemid=43

Wizualizacje:

See less See more
1 - 20 of 1173 Posts
Wybudować można trzy wysokie na 55 metrów biurowce. Sąsiadować będą z innymi budynkami, które nie mogą być wyższe niż 7 pięter (25 metrów).
Znowu przegapiona okazja na coś wyższego.
Bardzo chciałbym się zająć tą deweloperką, bo to przyjemny teren, ciekawa inwestycja no i rzut beretem od mojego domku :) ... ale Centrum Zana to "zosie samosie" i choć znam ich osobiście i sympatyzuję z nimi, to wiem że nie dadzą na sobie zbyt wiele zarobić ... no chyba że już naprawdę muszą.
Z jednej strony cieszy,że lokalna firma developerska tam zainwestuje i na tym zarobi, z drugiej trochę martwi brak zainteresowania naszym miastem biurową developerką większego kalibru niż CZ.
Przypominam sobie swoją opinię na ten temat. Mowiłem, że jest to kwestia otwarcia i rozkręcenia naszego lotniska w połączeniu z otwartą obwodnicą. Lotnisko już mamy, ale obwodnica nadal się buduje i chociaż sam chciałbym, żeby to wszystko szybciej się działo, to niestety konieczna jest cierpliwość (zarówno w stosunku do deweloperów jak i do najemców).
Najważniejsze że cały teren jest w rękach jednego inwestora, co mam nadzieję przełoży się na jeden spójny projekt. Dobrze by było gdyby poziom architektury nie spadł poniżej Grey Office lub biurowców przy Szeligowskiego. Bo raczej nie spodziewam się, żeby nawiązali do mieszkalnego przy Szeligowskiego albo Sądu przy Zana.
Czy ten wariant jest aktualny:

?
See less See more
Nie przywiązywałbym do niego zbyt wielkiej uwagi. Z całą pewnością jest to tylko przybliżona poglądówka.
A jak wygląda sytuacja z terenem po sąsiedzku przy rogatce warszawskiej? Coś, gdzieś, kiedyś było w tym temacie, ale jakoś pamięć mnie zawodzi.
A jak wygląda sytuacja z terenem po sąsiedzku przy rogatce warszawskiej? Coś, gdzieś, kiedyś było w tym temacie, ale jakoś pamięć mnie zawodzi.
W 2011 roku mówiło się o budowie tam obiektów konferencyjnych, hotelu. Jeszcze w 2008 roku Agromex Development wnosił o takie postanowienia w MPZP. Do kogo ta nieruchomość należy dziś?

Tutaj plan dla rogatki: http://www.lublin.eu/images/upload/888_XXXIV_2013.pdf

W rogu Kraśnicka-Warszawska - usługi a "na zapleczu" mieszkaniówka.
^^
^^
Temat Galerii Rogatka pojawia się i znika, jak na razie bez konkretów. Wrzucałem kiedyś, że właścicielem gruntów była spółka Foras Targówek, widzę, że obecnie jest to Atrium Galeria sp. z o.o.

http://www.kompasinwestycji.pl/galeria-rogatka-warszawska-13452
Dzięki za info, moja polonistka z liceum nie darowałaby :eek:hno:

Ogólne informacje: Planowane Centrum Handlowe "Rogatka Warszawska" powstanie w trójkącie ulic Kraśnicka-Warszawska-Przygodna. W założeniach na 35 tyś mkw powstanie ponad 120 tyś mkw powierzchni użytowej.
Znowu przegapiona okazja na coś wyższego.
Prowokacyjnie (biorąc pod uwagę nazwę forum) zapytam: A po co coś wyższego?
  • Like
Reactions: 1
^^ Na przykład żeby dodać miastu wielkomiejskiego charakteru. W innym wątku pisano, że trakcja trolejbusowa dodaje Lublinowi takiego charakteru, ja osobiście uważam, że szpeci widoki, ale za to chętnie widziałbym u nas parę nowych, wyższych budynków :)

Poza tym po wejściu na Sky Tower we Wrocławiu bardzo chętnie pooglądałbym Lublin z jakiegoś zacnie ulokowanego punktu widokowego (nie mówię, że od razu ma być 50 pięter, ale Lublin dopiero niedawno przekroczył granicę ok dwunastu)

Atrakcyjnych lokalizacji blisko centrum nie będzie przybywać, więc po co zabudowywać je 7-piętrowymi bloczkami. Akurat przy tej inwestycji to, że działka jest spora, i w całości należy do jednego inwestora pozwoliłoby na spójny kompleks z jakimś budynkiem dominującym nad innymi ale spójnie wkomponowanym w sąsiednią zabudowę.
^^ Na przykład żeby dodać miastu wielkomiejskiego charakteru. W innym wątku pisano, że trakcja trolejbusowa dodaje Lublinowi takiego charakteru, ja osobiście uważam, że szpeci widoki, ale za to chętnie widziałbym u nas parę nowych, wyższych budynków :)

Poza tym po wejściu na Sky Tower we Wrocławiu bardzo chętnie pooglądałbym Lublin z jakiegoś zacnie ulokowanego punktu widokowego (nie mówię, że od razu ma być 50 pięter, ale Lublin dopiero niedawno przekroczył granicę ok dwunastu)
W późnym dzieciństwie zachwycałem się wieżowcami. Potem obejrzałem "Płonący wieżowiec". Potem był 9/11. Przeszło mi. :tongue2:
Poważnie - trzeba myśleć o tym, co ewentualnie może pójść źle. Czy nasza straż pożarna jest przygotowana?

Poza tym z tymi 12 piętrami niedawno przekroczonymi nie przesadzaj - rektorat UMCS ma bodajże 16 pięter już od ponad 30 lat. O podobnej wysokością prastarej Wieży T. nawet nie ma co wspominać :).

W ogóle wielkomiejskość, a nawet po prostu zwyczajną miejskość Lublina widziałbym przede wszystkim w uporządkowaniu ścisłego centrum nawet bez zmiany wysokości zabudowy. Weźmy np. taką kamienicę przy Radziwiłłowskiej z Luxmedem w środku. Podwórko spoko, sam Luxmed również (choć może dawać się we znaki brak wind) a parking od strony Niecałej to typowy dziadoparking na klepisku z widokiem na jakieś rudery od strony północnej. W związku z powyższym office park na Helenowie (nieważne jak ostatecznie będzie czy w wysokiej czy niskiej zabudowie) na pewno przyda Lublinowi wielkomiejskości, ale takie kwiatki jak w/w i tak będą psuły efekt.

Faktem jest jednak, że Helenów nadaje pod wysoką zabudowę, bo jest daleko od lotniska. Gdyby tam postawić coś, co miałoby wierzchołek na wysokości n.p.m. porównywalnej z kominem EC Wrotków, to w optymalnych warunkach można by zobaczyć Góry Świętokrzyskie:)
See less See more
  • Like
Reactions: 2
W późnym dzieciństwie zachwycałem się wieżowcami. Potem obejrzałem "Płonący wieżowiec". Potem był 9/11. Przeszło mi. :tongue2:
Poważnie - trzeba myśleć o tym, co ewentualnie może pójść źle. Czy nasza straż pożarna jest przygotowana?

(...)
Jak ktoś bardzo chce sobie zburzyć wieżowiec, to nawet najlepiej przygotowana straż pożarna temu nie przeszkodzi ... więc ten argument odpada.
^^ Na przykład żeby dodać miastu wielkomiejskiego charakteru.
Naprawdę uważasz, że wielkomiejski charakter Monachium tworzy Hochhaus Uptown München, a Zurichu Prime Tower?

Zresztą Lublin jest średnim miastem.
Niektórzy myślą,że jak powstanie jeden kikut na 100 czy 200 metrów to będzie to zaczątek drugiego Dubaju i miasto zacznie robić na wszystkich wrażenie... W ogóle problemem pewnej części lublinian jest to,że chcieliby by mieć tu mniejszą kopię (która zawsze będzie niedoskonała) Warszawy, Krakowa, czy Wrocławia, zamiast mieć własny,jedyny w swoim rodzaju Lublin i być z niego dumnym.
  • Like
Reactions: 5
Zamiast wysokich budynków widziałbym tu ciekawą architekturę i wykonanie z dobrych materiałów.
  • Like
Reactions: 1
Dokładnie... najpierw nauczmy się budować ładnie, a potem myślmy o wysokości ;)
1 - 20 of 1173 Posts