SkyscraperCity Forum banner

[Lublin] Kamienice w mieście

14150 Views 47 Replies 22 Participants Last post by  jaskulka
8
na poczatek chcialbym zaprezentowac kamienice znajdujace sie poza Starym Miastem.

wg mnie najbardziej okazały zespol kamienic znajduje sie przy ul 3-go Maja.

oto pierwsza z nich znajdująca sie na rogu 3-go Maja i Cichej
adres 3-go Maja 12 .
zaprojektowana przez Włodzimierza Sołowiewa
wybudowana w 1911 w stylu secesyjnym.
projekt elewacji

przed remontem

ciekawostki: w klatce schodowej na suficie znajdują się medaliony z popiersiami Mickiewicza i Kraszewskiego.
Od podwórza znajduje sie oryginalna elewacja ceglana z resztkami z resztkami starego tynku
kubatura budynku wynosi 9300 m3.

kamienica przy 3-go Maja 8
zaprojektowana przez Włodzimierz Sołowiow w stylu secesyjnym.
Budynek został wybudowany w 1912 natomiast inwentaryzację elewacji wykonanał we wrześniu 2001 inż. Ryszard Jabłoński.
ciekawostki wysokość kamienicy 20 m 48 centymetrów jest to najwyższa kamienica w Lublinie.
W bramie wjazdowej stoją beczkowate, żeliwne odboje, chroniące ja przed uszkodzeniami przez wjeżdżające wozy. W umieszczonych tutaj niszach być może kiedyś stały posągi

oryginalna kolorystyka widoczna jeszcze w 2000 roku.

po remoncie

kamienica przy 3-go Maja 10
projektu Władysława Sołowiowa
wybudowana w 1911 roku
wysokość ponad 20metrów

przed remontem

róg Krakowskiego Przedmieścia i Szopena

pierwotnie kamienica była secesyjna ale w okresie miedzywojennym przebudowano ją na styl modernistyczny. wg mnie kamienica straciła wiele piekna
obecnie kamienica posiadaj jasno zolta barwe oraz iluminacje
See less See more
1 - 20 of 48 Posts
^^ hmm, czyli jenak takie "upiekrzanie" kamienic dzialo sie nawet w wolnej polsce a nie tylko po wojnie...

ciekawe zdjecia..
16
Szopena 7
w kamienicy tej znajdował sie Urząd Bezpieczeństwa oraz siedziba NKWD.

Szopena 9
napis na kamienicy W tym domu w sierpniu 1944 roku mieściło sie pierwsze w wyzwolonej części kraju studio Polskiego Radia i stąd za pośrednictwem radiostacji Pszczółka nadawano pierwsze programy

Szopena 11
wybudowana w 1912 wg projektu Ksawerego Drozdowskiego

w roku 1997

Architekturę budynku cechują: płynne linie elewacji, zróżnicowana faktura ścian, boniowania, balkony z trójkątnymi zadaszeniami umieszczonymi na kolumnach.

na rogu kamienicy znajduje się mozaika z wizerunkiem Matki Bożej

Peowiaków 5
projekt Bronisław Kochanowski

spośród wszystkich kamienic Lublina najbardziej nawiązuje do secesji wiedeńskiej, zwłaszcza do projektów Ottona Wagnera.
typowym elementem secesji są motywy roślinne na bramie wjazdowej

wnętrze kamienicy stanowi wysoka oficyna

See less See more
4
zapodam foty mojego autorstwa tylko ze Srodmiescia
Krakowskie Przedmiescie

Szopena ta byla jeszcze przed remontem @pawelM dal ja juz po remoncie

See less See more
2
dodam jeszcze 2 fotki ale juz nie moje ale kamienice calkiem klimatyczne
to chyba jest jeszcze Krolewska

boczna Lubartowskiej kapitalna uliczka z niepowtarzalnym klimatem takich jest jednak duzo wiecej wiec niech to bedzie zacheta do odwiedzenia miasta dla tych co w Lublinie jeszcze nie byli tyle ode mnie
See less See more
pawelM dodam jedno twojego autorstwa mimo ze kamienica nie ma odnowionej elewacji warta jest pokazania ze wzgledu na swoje rozmiary
See less See more
zdjecie tej kamienicy zamieszczone pierwotnie przez @bizi
wyglada troche Londynsko

See less See more
2
Adres Kunickiego 43
kamienica z 1914 roku stoi na rogu Pawiej i Kunickiego ( dawnej Bychawska )

na parterze budynku miesci sie sklep mięsny zwany potocznie Cyrkiem nie muszę wyjaśniać dlaczego :)
See less See more
2
Sorry za jakość, robione komórką przy okazji ;)
Kto powie jaka to ulica ? :p

See less See more
no niech zgadnę, Niecała? ;)

@PawełM, jak chcesz mogę w każdej chwili zalać ten wątek zdjęciami w "olbrzymiej ilości" :D
7
to na 100% ul.Niecała

jeszcze kilka fot z tej jednej z najpiękniejszych (a jakże niedocenionych) uliczek w centrum:

See less See more
2
Oczywiście tamta ulica to Niecała ;).
A ta jak się nazywa? :p

------
Ervinn te dwie ostatnie fotki to także Niecała? Tam jest Urząd Pracy chyba. Ale ta kamienica jest teraz zielona? Czy to inna kamienica?
-----
Wie ktoś może co się dzieje z tym budynkiem? Dlaczego tak niszczeje? Czyja to własność? I co go czeka? (ul. Niecała)
See less See more
Oczywiście tamta ulica to Niecała ;).
A ta jak się nazywa? :p
to ul.Kościuszki

-
-----
Ervinn te dwie ostatnie fotki to także Niecała? Tam jest Urząd Pracy chyba. Ale ta kamienica jest teraz zielona? Czy to inna kamienica?
to ta sama
See less See more
1 - 20 of 48 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.