na poczatek chcialbym zaprezentowac kamienice znajdujace sie poza Starym Miastem.
wg mnie najbardziej okazały zespol kamienic znajduje sie przy ul 3-go Maja.
oto pierwsza z nich znajdująca sie na rogu 3-go Maja i Cichej adres 3-go Maja 12 .
zaprojektowana przez Włodzimierza Sołowiewa wybudowana w 1911 w stylu secesyjnym.
projekt elewacji
przed remontem
ciekawostki: w klatce schodowej na suficie znajdują się medaliony z popiersiami Mickiewicza i Kraszewskiego.
Od podwórza znajduje sie oryginalna elewacja ceglana z resztkami z resztkami starego tynku kubatura budynku wynosi 9300 m3.
kamienica przy 3-go Maja 8
zaprojektowana przez Włodzimierz Sołowiow w stylu secesyjnym.
Budynek został wybudowany w 1912 natomiast inwentaryzację elewacji wykonanał we wrześniu 2001 inż. Ryszard Jabłoński. ciekawostki wysokość kamienicy 20 m 48 centymetrów jest to najwyższa kamienica w Lublinie.
W bramie wjazdowej stoją beczkowate, żeliwne odboje, chroniące ja przed uszkodzeniami przez wjeżdżające wozy. W umieszczonych tutaj niszach być może kiedyś stały posągi
oryginalna kolorystyka widoczna jeszcze w 2000 roku.
po remoncie
kamienica przy 3-go Maja 10
projektu Władysława Sołowiowa
wybudowana w 1911 roku
wysokość ponad 20metrów
przed remontem
róg Krakowskiego Przedmieścia i Szopena
pierwotnie kamienica była secesyjna ale w okresie miedzywojennym przebudowano ją na styl modernistyczny. wg mnie kamienica straciła wiele piekna
obecnie kamienica posiadaj jasno zolta barwe oraz iluminacje
Szopena 7
w kamienicy tej znajdował sie Urząd Bezpieczeństwa oraz siedziba NKWD.
Szopena 9
napis na kamienicy W tym domu w sierpniu 1944 roku mieściło sie pierwsze w wyzwolonej części kraju studio Polskiego Radia i stąd za pośrednictwem radiostacji Pszczółka nadawano pierwsze programy
Szopena 11
wybudowana w 1912 wg projektu Ksawerego Drozdowskiego
w roku 1997
Architekturę budynku cechują: płynne linie elewacji, zróżnicowana faktura ścian, boniowania, balkony z trójkątnymi zadaszeniami umieszczonymi na kolumnach.
na rogu kamienicy znajduje się mozaika z wizerunkiem Matki Bożej
Peowiaków 5
projekt Bronisław Kochanowski
spośród wszystkich kamienic Lublina najbardziej nawiązuje do secesji wiedeńskiej, zwłaszcza do projektów Ottona Wagnera.
typowym elementem secesji są motywy roślinne na bramie wjazdowej
dodam jeszcze 2 fotki ale juz nie moje ale kamienice calkiem klimatyczne
to chyba jest jeszcze Krolewska
boczna Lubartowskiej kapitalna uliczka z niepowtarzalnym klimatem takich jest jednak duzo wiecej wiec niech to bedzie zacheta do odwiedzenia miasta dla tych co w Lublinie jeszcze nie byli tyle ode mnie
Oczywiście tamta ulica to Niecała .
A ta jak się nazywa?
------
Ervinn te dwie ostatnie fotki to także Niecała? Tam jest Urząd Pracy chyba. Ale ta kamienica jest teraz zielona? Czy to inna kamienica?
-----
Wie ktoś może co się dzieje z tym budynkiem? Dlaczego tak niszczeje? Czyja to własność? I co go czeka? (ul. Niecała)
This is an older thread, you may not receive a response, and could
be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
SkyscraperCity Forum
A forum community dedicated to skyscrapers, towers, highrises, construction, and city planning enthusiasts. Come join the discussion about structures, styles, reviews, scale, transportation, skylines, architecture, and more!