SkyscraperCity Forum banner

[Lublin] Port Lotniczy [połączenia, statystyki]

5259689 Views 17844 Replies 533 Participants Last post by  Piotr ze Świdnika

Lublin Airport - port lotniczy w Świdniku k. Lublina

Wątek poświęcony siatce połączeń, statystykom, danym i dojeździe do portu lotniczego szynobusem lub komunikacją miejską. Nie wlicza się w to sama budowa dróg dojazdowych, bo do tego jest inny wątek.
Tylko merytoryczna dyskusja.

Zapraszam.

Terminal lotniska - plan:

Strona www portu: http://www.airport.lublin.pl/

W wątku nie piszemy o zaobserwowanych lotach i nie wrzucamy zdjęć samolotów (ew. info i link do galerii w HP). Offtopic będzie karany brigiem, podobnie jak głupi komentarz. Głupi komentarz tzn. infantylne spostrzeżenia, nieprzemyślane posty z głupimi uwagami nic nie wnoszącymi do tematu, nie poparte niczym domysły, indywidualne dywagacje i życzenia odnośnie połączeń.

Dopisane: Wątek dotyczy tylko i wyłącznie statystyk dotyczących lubelskiego lotniska oraz regularnych połączeń (istniejących i planowanych). W wątku tym nie dyskutujemy o pojedynczych lotach, okazjonalnych czy biznesowych. Do tego służy lotniczy hydepark:
https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1590345

Posty nie mieszczące się w ramach tego wątku mogą być usuwane, bądź przenoszone bez informowania o tym ich autorów. Proszę się z tym liczyć, jeżeli nie przestrzega się zasad tego wątku.

:)
5721 - 5740 of 17845 Posts
^^ Mapa ma się poprawić przy następnym dodaniu połaczenia. Zauwazyliśmy ten błąd jakiś czas temu.
A nie przyszło Ci do głowy że loty bezposrednie są na ogól tańsze i ze dwa razy szybsze? Dlaczego pasażerowie (zarówno ci bezmózgowi emigranci, jak i elita intelektualna pisząca na tym forum) ma się martwić o wypełnienie samolotów LH a nie o własny czas i pieniądze?
Na pewno nie loty z dojazdem do innego lotniska, no ale to (dojazd) też ludzie rzadko liczą, a i sposoby liczenia są przedziwne.
  • Like
Reactions: olekorlo
A nie przyszło Ci do głowy że loty bezposrednie są na ogól tańsze i ze dwa razy szybsze? Dlaczego pasażerowie (zarówno ci bezmózgowi emigranci, jak i elita intelektualna pisząca na tym forum) ma się martwić o wypełnienie samolotów LH a nie o własny czas i pieniądze?
No nie do końca. Jak to się mówi: diabeł tkwi w szczegółach. Po prostu większość (pewnie 97%) tych osób z nowej emigracji, która zapełnia samoloty W6 czy FR, nigdy nie korzystała z tradycyjnego połączenia "hubowego". Z tym czasem to też różnie bywa, nie wiem czy krócej wychodzi dla lecącego do Warszawy lot (teoretyczny) z LHR - WAW via MUC z LH czy STN - WMI? Cała masa Polaków, nawet tych zamożniejszych, podróże lotnicze kojarzy głównie z czarterami wakacyjnymi, natomiast przesiadkę hubową ekstrapoluje z bieganiem z walizkami po dworcu PKP w Katowicach. Dalej jesteśmy dość ubogim społeczeństwem, to nie przypadek że europejskie loty LO odbywają się w większości E 170/195. Nawet na forach lotniczych (sic!) były zdziwione (cena, wygoda) osoby które za namową userów skorzystały np. DUB - FRA - LUZ! Tutaj może tylko coś zdziałać tzw. "poczta pantoflowa" jak ktoś raz spróbuje to namówi rodzinę znajomego itp. Jeśli chodzi o marketing to przynajmniej powinno być tak jak LCJ.
Ogólnie kupowanie np. przed świętami, droższych biletów FR niż np. LH. czy inny podobny psychologicznie przykład: kiedyś grupka znajomych stomatologów, musiała dostać się z Zamościa do Gdańska na jakiś kongres. Zaczęli kalkulować koszty dojazdów, w tym lotniczego i wykalkulowani, że najtaniej ich wyjdzie jazda prywatnym samochodem. Oczywiście nie policzyli dodatkowego bezpłatnego, dwudniowego urlopu który trzeba było wziąć na podróż (kontrakt NFZ) czy już umówionych pacjentów prywatnych których trzeba było odwołać. Jest to zapewne dość skomplikowane zjawisko psychologiczne/ socjologiczne które mogą nam wytłumaczyć tylko specjaliści psychologii itp.
P.S.
Totalny off top, ale mechanizm psychologiczny ten sam.
Kiedyś przez pomyłkę zamiast małego błotnikowego kierunkowskazu, ASO BMW przysłało mi główny: część przedniego reflektora. Przesyłka od razu wyglądała podejrzanie ze względu na rozmiar i cenę. Oczywiście wszystko się wyjaśniło itp. Do czego zmierzam, wszedłem raz na Allegro a tam ten sam reflektor tylko styrany, z jakiejś używki, wystawiony do licytacji, z ceną wyższą od nowego z ASO! Oczywiści sprzedany jeszcze drożej niż na początku aukcji! Później sprawdzałem wielokrotnie i praktycznie zawsze jakaś drobna, wyraźnie zużyta "używka" różniła się +/- 20 - 30 % od tej z ASO BMW. Np. korek wlewu paliwa: używany z zerwanym mocowaniem 60 PLN, nówka ASO 78 PLN itd. itp. Myślę, że nie jedną prace naukowa można by napisać.
  • Like
Reactions: olekorlo
Nawet na forach lotniczych (sic!) były zdziwione (cena, wygoda) osoby które za namową userów skorzystały np. DUB - FRA - LUZ
A jaka była bezpośrednia alternatywa?
  • Like
Reactions: meedin3
nie zgodzę się ze są tansze i nie zgodze się ze są szybsze. LCC lataja w dużej części z lotnisk gdzis głęboko poza miastami wiec zazwyczaj szybszy miałem lot z przesiadka do głównego portu niż bezpośrednio do czegos co ma tyle wspólnego z Oslo co Gdansk z Wejherowem.
A tansze...na moje 120 lotów ostatnio po raz pierwszy tanszy był low-cost: dolicz koszt dojazdy z tych lotnisk na końcu swiata, koszt bagażu oraz to ze najczęściej mam jeden lot dziennie lub lot co kilka dni (co oznacza dodatkowy dzień wolnego lub utrate połowy dnia). A w wakacje czy przed swietami prawie zawsze LH czy LO były tansze niż FR lecąc np. do Barcelony czy Londynu - ostatnio tak miałem z Barceloną, najtaniej wyszło LH i LO. Jak ktoś chce płacic za lot FR 1300 zł przed swietami to mu tego nie zabranie choć uważam to po prostu za głupie
  • Like
Reactions: Legvan and jaczro
Z mojego punktu widzenia/siedzenia z lublina nie ma za bardzo wyboru z przesiadkami i tu jest pies pogrzebany. Nie boje sie przesiadek na CS a czesto wrecz korzystam z przesiadek ryan-ryan (naprawde nic strasznego). Poprostu wyloty z lublina sa niefortunnie ustawione godzinowo:

Londyn Stansted dwa razy w tygodniu (czw,sb) przylatuje do londynu o 23:20 - zero szans na przesiadki
Lufthansa lata w srodku dnia i tez na sporo przesiadek nie mozna sie zalapac, a ze wzgledu na godziny lotow nie mozna zlozyc edi-fra-luz-fra-edi :/ (bylby idealny)
Eurolot do gdanska dolatuje po 22, wiec przesiadki odpadaja
Eurolot do waw nic mi nie daje bo do szkocji z chopina nic nie lata :/

Wiec jak bardzo bym nie chcial skorzystac z LUZ pozostaje mi czesto modlin - a takich kierunkow/przypadkow jest duzo wiecej. Czesto powodem nie skorzystania z LUZ jest poprostu brak mozlwiosci przesiadkowych/polaczen a nie brak checi czy niska swiadomosc podrozujacych czy tez ich niewiedza.
  • Like
Reactions: czarny
Modlin,Rzeszów itd.
Modlin,Rzeszów itd.
To w końcu dokąd ten lot miał byc? Do Lublina, czy Modlina lub Rzeszowa?
  • Like
Reactions: meedin3
Żeby nie było, o "bezmózgowych emigrantach" jak Ty to nazwałeś pisałem tylko w odniesieniu do ich komentarzy na fb portu. Są po prostu głupie, idiotyczne i powtarzają się jak pory roku. I nikt nie każe im martwić się o wypełnienie jakiegokolwiek przewoźnika, tylko zamiast pisać głupoty sprawdzić, a jak to przerasta czyjeś możliwości, to poradzić się znajomego/przyjaciela/wejść na jakieś forum typu fly4free i zadać pytanie odnośnie alternatyw np. na trasie LUZ-DUB.
Co do ceny i czasu to też jakieś błędne przekonanie, że bezpośrednio zawsze jest taniej i szybciej. Szybciej w stosunku do czego: dojazdu do Okęcia/Modlina? Taniej? A ew. koszt paliwa, w końcu ktoś musi zawieźć/przywieźć, ew. koszt parkingu. Bus/pociąg przy małych dzieciach raczej odpada, a i wiele taniej od auta nie wyjdzie.
Pomijając już to, że nawet nie wliczając dojazdu sam bilet na lot z przesiadką bywa tańszy.

Zapewne wylot bezpośrednio z Modlina/Okęcia. I tu zapewne, gdyby nie czyjaś podpowiedź, jak pisał @jaczro to ten ktoś dalej by latał tam, bo do głowy by mu nie przyszło, że może istnieć alternatywa z wylotem z LUZ via FRA (z przerwą na kawę na czas przesiadki) w rozsądnej cenie i czasie.

Wiadomo, że nie wszędzie tak się da, jak pisze kolega @meedin3, ale często da się.
  • Like
Reactions: jaczro
^^ Dzisiaj rano przyleciałem z VNO i wsiadłem do KM o 6:57, kurs z Okęcia przez centrum do Modlina. Do tego pociągu wsiadło też małżeństwo z dwójką dzieci, którzy przylecieli z LUZ K2 i kierowali się do WMI, gdyż tam mieli się przesiadać na FR do LPL. Więc widać, że ludzie z Lublina korzystają z połączenia LUZ-WAW, by korzystać też z przesiadki dalej w WMI.
Ja się ludziom nie dziwię, że pytają się na fb o Dublin czy Liverpool. Te kierunki cieszyły się bardzoo dużym zainteresowaniem i dalej sporo ludzi nie wie dlaczego linie zrezygnowały z tych destynacji. Ok Rajan podziękował za współprace, to władze portu mogły się zainteresować i zacząć szukać/negocjować w innych liniach nie koniecznie tych popularnych i znanych zamiast grać głupiego i udawać, że wszystko jest Ok.
Fakt, połączenie z przesiadką jest droższe a nasze przeciętne zarobki nie należą do najwyższych.
  • Like
Reactions: SIMSI
Linie w Polsce nie biją się o połączenia. Nawet jak są dobrze wypełnione to znajdą się lepiej wypełnione, lub jak w przypadku K2 nowe które trzeba przetestować.

Ja ostatnio namawiałem i chwaliłem kuzynowi lot z przesiadką na święta by LH. Wszystko fajnie lepsza cena wygodniej, ale on nie będzie się przesiadał z dwójką dzieci koniec i kropka, chce jak najkrótszy czas spędzić w samolocie, cena i to że tania linia nie gra roli. Czasami ludzie tak mają i koniec, nie przekonasz.
Po prostu latanie via nie jest popularne. W sumie kuzyna rozumiem... FRA duże lotnisko jest obawa że nie zdążysz na samolot, zgubisz się np. bariera językowa etc.
A tak bezpośrednio = bez stresu siadasz i lecisz.
^^ latania via nie jest popularne...

Ty wiesz co ja bym oddal, zeby miec mozliwosc dolotu do LUZ z MRS?
Po prostu latanie via nie jest popularne. W sumie kuzyna rozumiem... FRA duże lotnisko jest obawa że nie zdążysz na samolot, zgubisz się np. bariera językowa etc.
Nie tak łatwo się spóźnić jeśli lecisz na jednym bilecie i dodatkowo nadałeś bagaż. Będą cię uparcie wzywać przez megafon, opóźnią wylot itp. Wynika to z przepisów bezpieczeństwa, bagaż nie może odlecieć bez właściciela. Po za tym zgadzam się z @letowniakiem, lęk przed nieznanym potrafi być naprawdę irracjonalny (np. nowoczesna skrzynia biegów np. DSG vs. manual itp.)
^^ latania via nie jest popularne...

Ty wiesz co ja bym oddal, zeby miec mozliwosc dolotu do LUZ z MRS?
Proszę bardzo ;)

Do LUZ
Loty listopad, grudzień, styczeń w czwartki i soboty:

FR Marsylia MP2 14.55 → Londyn (Stansted) 16.00 - 29 Euro
FR Londyn (Stansted) 17.40 → Lublin 21.10 – 39 Funtów
Razem: ok 357 PLN

Z LUZ
Loty listopad, grudzień, styczeń we wtorki:

K2 Lublin 5.50-Warszawa (Chopin) 6.35 (przylatuje wcześniej około 6.20) – 99 PLN
Przejście na pociąg KM 6.57 i dojazd do Modlina 8.28 - Bilet lotniskowy - 15 PLN
FR Warszawa (Modlin) 11.30 → Rzym (Ciampino) 13.55 – 86 PLN
FR Rzym (Ciampino) 15.35 → Marsylia MP2 17.10 – 29 Euro
Razem: ok. 328 PLN

Loty listopad, grudzień, styczeń w niedzielę:

Dojazd do TLK Czartoryski Lublin 8.20 – Warszawa Wsch. 10.30 i przesiadka na KM W-wa Wsch. 11.29 – Modlin Lotnisko 12.57 – 35.20 + 15 PLN
FR Warszawa (Modlin) 14.10 → Rzym (Ciampino) 16.35 - 86 PLN
FR Rzym (Ciampino) 18.10 → Marsylia MP2 19.45 – 29 Euro
Razem: ok. 258 PLN
^^Nieźle to wykombinowałeś:)
Ale ten pociąg z Okecia do Modlina ponad 1,5godz.?!:nuts:
^^Nieźle to wykombinowałeś:)
Ale ten pociąg z Okecia do Modlina ponad 1,5godz.?!:nuts:
Nie zapominaj, że na stacji PKP Modlin trzeba przesiąść się na autobus do portu lotniczego WMI (wszystko już w cenie 15 PLN). Autobus zazwyczaj czeka na pociągi z 2 kierunków od strony W-aw i Nasielska ;)
szczerze mówiąc to ja miałem dużo większy stres lecąc Ryanem bezpośrednio niż Lufą z przesiadką - przykro mi, ale argument kompletnie mnie nie przekonuje. Zwłaszcza ze to zupełnie inna bajka, ostatnio pierwszy raz w zyciu leciałem Ryan'em i naprawdę porównując z LH czy LO to jest inna bajka. W FR jest taka sama bariera językowa jak w LH, jak nie zdążysz to nie twój problem, zorganizują Ci inny lot, zgubić się łatwiej w procesie odprawy Ryan'a niż we FRA.

NortalF - przesiadki z ryana na ryana, w dodatku niecałe 2h - ja bym nie ryzykował, tu jak nie zdążysz to nie linia za Ciebie odpowiada tylko to Twój problem. Pomijam już koszt bagażu przy dwóch lotach... Gdyby Lufa miała lepsze godziny z Lublina to Lufthansa w tych samych terminach dolecisz z Polski (np. Wwy) za niecałe 800 zł w obie strony na jednym bilecie, z bagażem, gwarancja przesiadek, szybciej i winem na pokładzie
5721 - 5740 of 17845 Posts