kocham tę kamienicę.
Świetna robota hubertkm.
Świetna robota hubertkm.
Przecież masz. Czy najstarsze fragmenty pałacu Branickich to nie jest przez przypadek wcześniejszy zamek z XVI wieku? A i kościół parafialny niewiele młodszy - l. 30-40 XVII wieku, jeśli dobrze pamiętam.MAR_tm said:chciałbym mieć choć namiastkę budynku o takim roczniku u siebie w mieście :bash:
jakże eksploatowane, a jakże piękne ujęcie - ciąg kamieniczek, do tego z pochyloną elewacją przy przyziemiu coś w sobie ma!Hubert said:
Elewacje są pochyłe, ale i moje zdjęcie nie do końca trzyma pionMAR_tm said:dobrze, niech będzie, że się źle wyraziłem - chciałbym mieć tego zdecydowanie więcej, najlepiej w formie kamienic, ale nic, koniec offtopa
jakże eksploatowane, a jakże piękne ujęcie - ciąg kamieniczek, do tego z pochyloną elewacją przy przyziemiu coś w sobie ma!
gdzie taki tekst proszę ocenzurować i opisać fachowym słownictwem![]()
chodziłem tam przez 3 lata do przedszkola, ale to było prawie 30 lat temuhubertkm said:To musi być cudowne dzieciństwo - w środku są jeszcze kolumny międzyokienne, drewniane oryginalne stropy (szkoda ze nie malowane..) itd.
Owszem, ale to "normalne" skarpy, nie przez całą elewacjęno.morro said:W Krakowie za to są dodawane do elewacji skarpy (bardzo ładne bo wapienne). To podobno przez dość grząski krakowski grunt.
Za mało miejsca było na przedproża. Jest za to inna specyfika - charakterystyczne wejscia do piwnic (przy kazdej kamienicy niemal), gdiz emieściły się winiarnie, sklepy itp. M.in. słynna winiarnia w kamienicy Lubomelskich, z unikatowymi freskami z XVI wieku, mieści sie w takiej piwniczce dostępnej bezpośrednio z rynku. O kamienicy Lubomelskich - drugiej najważniejszej w Lubline - też obiecuję wątek, ale muszę zebrać zdjecia.no.morro said:Czy w Lublinie na rynku były przedproża jak w Krakowie?