SkyscraperCity Forum banner

[Lublin] Potwory i spółka czyli kamienica Konopniców:-)

25437 Views 49 Replies 17 Participants Last post by  hubertkm
Jedna z najciekawszych nie tylko w Lublinie. W murach późnogotycka, przełom XV/XVI wieku, przbudowana na przełomie XVI/XVII, gdy była własnoscią Sebastiana Konopnicy i jego żony Katarzyny z Kretków. Najciekawsza jest fasada kamienicy, z unikatową dekoracją rzeźbiarską, zamontowaną w ścianie w 1603 roku (jak świadczy napis na jednym glifie). Nie wiadomo kto doklądnie wykonał te rzeźby, ale formy wskazują na warsztat Jana Wolffa, czynnego od końca XVI do poł. XVII wieku rzeźbiarza i sztukatora, który pozostawil po sobie lm.in. nagrobki w Radzyniu Podlaskim i Uchaniach (ciut wcześniejsze niż rzeźby na kamienicy) oraz liczne dekoracje kościołów, m.in. w Turobinie, Czemiernikach i Uchaniach.
Attyka rekonstruowana. Całosć niedawno odnowiona przez prywatnych właścicieli. Jak słyszę jakie ceny mają środki do konserwacji kamienia, to wolę sobie nie wyobrażać, ile musieli wydać na ten remont...
Fotki robiliśmy we dwoje, dwoma aparatami, wydzierając sobie lepszy z rąk - nie wiem teraz które są czyjego autorstwa :D

I na koniec moje ulubione smoki
See less See more
19
1 - 4 of 50 Posts
... 1603 roku (jak świadczy napis na jednym glifie)..........
nie moglem znalezc tego napisu,gdzie on jest?
O kamienicy Lubomelskich - drugiej najważniejszej w Lubline - też obiecuję wątek, ale muszę zebrać zdjecia
Chcialbym zobaczyc taki watek....ktora to jest kamienica?(adres)
^^ a wiesz odnosnie kamienicy konpnicow znalazlem info ze mial nazwe kamienica Sobieskich,w zwiazku z tym ze chciano nadac jej jakas nazwe po kims znanym,info to pochodzi z ilustrowanego albumu dosyc starego,ale wszystkim chyba dobrze znanego,z taka brazowa okladka w ksztalcie kwadratu
A kaminice lubomelskim czem predzej udam sie obejrzec
See less See more
^^A wiec to byl palac Sobieskich!IMOJest to jeden z najciekawszych architektonicznie budynkow w miescie,ktory tak naprawde dobrze widac czyt.wyeksponowany jest od Rusalki,natomiast od Dabrowskiego slabo,jest poprostu schowany,Przejezdzajac ulicami miasta ciezko go zobaczyc..Byl tam do niedawna Rektorat Poltechniki...i nie tylko
W tej chwili lub do niedawna z tego co wiem,bylo tam archiwum Politechniki
nie tylko papierow ale starych komputerow skanerow i innego dziadostwa
Pracowal/uje tam ojciec mojego kolegi wiec widzialem kiedys ta rupieciarnie
Kiedys studenci tam zalatwiali niektore sprawy
See less See more
^^ slabo pamietam poprzednia epoke,nie dlatego ze byla dawno
Jestem z poprzedniego kwartalu poprzedniego wieku jak kto woli poprostu JPII chociarz nie wiem czy moge takiego okreslenia uzywac

Hubertakm sypie takimi informacjami ze az wstyd sie przyznac ze sie tu urodzilem!Chyba za dlugo siedzialem w piaskownicy
Ale ciesze ze ktos taki jest wsrod lubelskich forumowiczow
Wybiore sie i do Palacu Sobieskich na przegald
See less See more
1 - 4 of 50 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.